Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Το κάλιο είναι ένα από τα τρία κύρια στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά μαζί με το άζωτο και τον φώσφορο ως λιπάσμα για να είναι υγιή και να έχουν πλούσια και ποιοτική παραγωγή.

Το κάλιο είναι πολύ σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για τα φυτά, καθώς ρυθμίζει τον μεταβολισμό των φυτών και την μεταφορά θρεπτικών στοιχείων σε διάφορα μέρη του φυτού μέσω της δραστηριότητας πολλών ενζύμων στα οποία αποτελεί βασικό συστατικό.

Είναι απαραίτητο για τα φυτά και αποτελεί βασικό συστατικό για να έχουμε ποιοτικούς καρπούς καρπούς με ωραίο χρώμα και πλούσια γεύση.
 
Μπορούμε να προσθέσουμε κάλιο στο έδαφος με διάφορους τύπους λιπασμάτων, κοκκωδών ή υδατοδιαλυτών ενώ παράλληλα μπορούμε να κάνουμε και διαφυλλικούς ψεκασμούς με ειδικά λιπάσματα καλίου για πιο άμεση απορρόφηση από τα φυτά.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να κάνουμε σωστή και ορθολογική λίπανση και να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, ο προσδιορισμός των απαραίτητων ποσοτήτων καλίου σε κάθε καλλιέργεια θα πρέπει να γίνεται κατόπιν ανάλυσης του εδάφους και των φύλλων των φυτών.

Τα λιπάσματα που περιέχουν κάλιο χρησιμοποιούνται σε όλες τις καλλιέργειες, από κηπευτικά, αρωματικά φυτά και καρποφόρα δέντρα μέχρι καλλωπιστικά φυτά.

Το κάλιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να γλυκάνουν οι καρποί, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες κηπευτικών, όπως στην καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια του πεπονιού, την καλλιέργεια του καρπουζιού και την καλλιέργεια της φράουλας, καθώς επίσης σε καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων, όπως στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, την καλλιέργεια της μανταρινιάς και την καλλιέργεια της μπανανιάς για να έχουμε νόστιμους και ζουμερούς καρπούς.

Είναι σημαντικό να δούμε τι συμπτώματα εμφανίζουν τα φυτά μας λόγω έλλειψης καλίου για να τα αναγνωρίζουμε άμεσα και ποια είναι τα κατάλληλα λιπάσματα καλίου που μπορούμε να προμηθευτούμε για να προσθέσουμε στο έδαφος του κήπου ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας.

Διαφήμιση

1. Τι προσφέρει το κάλιο στα φυτά;

Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό στοιχείο για όλα τα φυτά καθώς ευνοεί πλήθος λειτουργιών μεταβολισμού των φυτών που έχουν σαν αποτέλεσμα την καλή ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών. Συγκεκριμένα η προσθήκη λιπάσματος καλίου στα φυτά βοηθά στις παρακάτω λειτουργίες των φυτών:

  • Συντελεί στην δημιουργία ποιοτικών καρπών των καλλιεργειών, τόσο ως προς το επίπεδο μεγαλύτερου μεγέθους των καρπών, καλύτερου χρωματισμού αλλά και πιο νόστιμης γεύσης.
  • Επιμηκύνει και βελτιώνει την διαδικασία ωρίμανσης των καρπών με αποτέλεσμα να γίνεται σταδιακά η διάθεση της παραγωγής στις αγορές από τους παραγωγούς και όχι μαζεμένα.
  • Συμμετέχει στη ρύθμιση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης και στην καλύτερη εξοικονόμηση νερού των φυτών κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των φυτών σε δυσμενείς συνθήκες παγετού, δυνατών ανέμων, ξηρασίας.
  • Βελτιώνει την απορρόφηση αζώτου από τα φυτά κατά τη λίπανση και την δημιουργία πλουσιότερης βλάστησης.
  • Ενισχύει την δημιουργία κυτταρίνης στα φυτά και μειώνει τον κίνδυνο πλαγιάσματος των φυτών.

2. Τι προβλήματα προκαλεί η έλλειψη καλίου στα φυτά;

H έλλειψη καλίου δημιουργεί αρκετά προβλήματα στα φυτά και παρατηρείται ιδιαίτερα σε αμμώδη εδάφη, όπου οι δυνατές βροχοπτώσεις και το εντατικό πότισμα προκαλεί έκπλυση του καλίου στα κατώτερα στρώματα του εδάφους. Επίσης, συνθήκες έλλειψης (τροφοπενίας) καλίου δημιουργούνται λόγω ανταγωνισμού σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Λόγω της μεγάλης κινητικότητας του καλίου μέσα στο φυτό, τα συμπτώματα έλλειψης καλίου εμφανίζονται πρώτα στα παλαιότερα φύλλα. Ας δουμε αναλυτικά ποιες είναι οι χαρακτηριστικές ενδείξεις έλλειψης (τροφοπενίας) καλίου στα φυτά όπως ακολουθούν παρακάτω:

  • Εμφάνιση μεταχρωματισμού και κιρινίσματος στην περιφέρεια των φύλλων που σταδιακά επεκτείνεται και προς τό εσωτερικό της φυλλικής επιφάνειας, ακόμα και ανάμεσα από τα νεύρα των φύλλων.
  • Ανάπτυξη πολύ λεπτών και δύσκαμπτων βλαστών από το φυτό που ξυλοποιούνται αρκετά πρόωρα λόγω έλλειψης κυτταρίνης.
  • Δημιουργία μικρότερων καρπών που εμφανίζουν μεταχρωματισμούς στο εσωτερικό και κιτρινωπές κηλίδες, δεν έχουν ομοιόμορφη ωρίμανση, είναι μαλακοί και δεν διαθέτουν αρκετά συνεκτική σάρκα.

3. Ποια λιπάσματα καλίου κυκλοφορούν στην αγορά;

Υπάρχουν αρκετά λιπάσματα στην αγορά που περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου για τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε κάθε λίπασμα αναγράφονται στην ετικέτα του 3 αριθμοί οι οποίοι αναφέρονται στην περιεκτικότητα του λιπάσματος στα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία. Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στην περιεκτικότητα σε άζωτο, ο δεύτερος σε φώσφορο και ο τρίτος σε κάλιο.

τι σημαινουν οι αριθμοι στα λιπασματα
Τι σημαίνουν οι αριθμοί στα λιπάσματα

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι στην αγορά κυκλοφορούν και οικολογικά λιπάσματα με αρκετή περιεκτικότητα σε κάλιο που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν σε βιολογικές καλλιέργειες όπως το θειικό καλιομαγνήσιο (0-0-30-10).

Τα πιο συνηθισμένα χημικά λιπάσματα καλίου για προσθήκη στο έδαφος σε κοκκώδη μορφή που κυκλοφορούν στην αγορά είναι το θειικό κάλιο (0-0-50) και το χλωριούχο κάλιο (0-0-60), ενώ υπάρχουν και υδατοδιαλυτά λιπάσματα, όπως το νιρικό κάλιο (13-0-46) και το φωσφορικό κάλιο (0-52-34).

Υπάρχουν, επίσης, αρκετά υδατοδιαλυτά ή υγρά λιπάσματα καλίου που εφαρμόζονται κυρίως για διαφυλλική εφαρμογή και εξασφαλίζουν πιο άμεση απορρόφηση από τα φυτά.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

Κι ένα μυστικό για το κάλιο στα φυτά και στις καλλιέργειες

H υπερβολική λίπανση με κάλιο στα φυτά δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας στα φυτά, καθώς προκαλεί λόγω ανταγωνισμού συμπτώματα έλλειψης κάποιων στοιχείων και συγκεκριμένα αζώτου, μαγνησίου και ασβεστίου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (5)

  1. Γιάννης Κ.
    26/06/2024

    Φωτίστηκα κυριολεκτικά με όσα μου είπαν για το κάλιο. Δέν μπορούσα να καταλάβω γιατί καρποί που καλλιεργώ γίνονται ξινοί ή λιγότερο γλυκοί απο αντίστοιχους της αγοράς. Θα πάω να αγοράσω, και για την δοσολογία θα μου πεί ο γεωπόνος του καταστήματος.

  2. ΔΕΣΠΟΙΝΑ
    08/05/2024

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ . ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΑΜΕΛΙΑ Η ΟΠΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΚΑΦΕΤΙΑΖΟΥΝ . ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑΡΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΘΕΙΙΚΟ ΚΑΛΙΟ . ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ; ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  3. νασος
    20/04/2023

    Κύριε Λιονουδάκη καλή σας ημέρα
    Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω και πάλι γιά τις πολύτιμες συμβουλές σας και το υπέροχο σάιτ! Τώρα επί του θέματος: Καθώς προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν βιολογικά μέσα καλλιέργειας στην βεράντα-περιβόλι μας, προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι το κάθε τι, πχ έχω ξεκινήσει να φτιάχνω κομπόστ από τα υπόλοιπα του “περιβολιού” και της κουζίνας, με συμπαθητικά αποτελέσματα, επίσης κάνω διάφορα “γιατροσόφια” όπως τα λέω, πχ θρυμματίζω τα τσόφλια των αυγών, τα αφήνω πολύ καιρό στον ήλιο, για ηλιοαπολύμανση και τα βάζω στις τοματιές γιά ασβέστιο, με ευχάριστα αποτελέσματα, ξεραίνω -πάντα στον ήλιο για μεγάλο διάστημα- ψαροκόκαλα τα οποία εν συνεχεία θρυμματίζω στο γουδί, και θέλω να σας ρωτήσω τα εξής: σε ποιές τροφές, γιά την ακρίβεια υπολείμματα, μπορούμε να βρούμε ποιά στοιχεία χρήσιμα για τις καλλιέργειές μας; Κάλιο πχ πού βρίσκεται; Οι τροφές που αναφέρονται στα διάφορα σάιτ διατροφής πως περιέχουν κάλιο, οι φλούδες από αυτές θα είχαν αποτέλεσμα; Πχ τομάτες, μπανάνα, αβοκάντο, αγγούρι, σύκα, κάστανα, μελιτζάνες, μπρόκολλα τα κοτσάνια, ίσως το κατακάθι του καφέ από το φίλτρο; Και αν ναι, τα ρίχνουμε απ’ ευθείας στα φυτά, ή τα αφήνουμε να “χωνευτούν” σε μία γλαστρούλα σκεπασμένη και ανακατεμένα με λίγο χώμα, πχ όλον τον χειμώνα και περιμένουμε την επόμενη άνοιξη; Συγγνώμη αν σας κούρασα με την πολυλογία μου, αλλά είσθε πάντοτε διαφωτιστικότατος και μας βοηθάτε σε κάθε απορία.
    Ευχαριστώ πολύ
    Υγείαν εύχομαι αεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *