Ιούνιος, εργασίες στον κήπο
Ιούνιος, ο έκτος μήνας του χρόνου, το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και ο κήπος μας στα καλύτερα του. Τα λαχανικά, τα αρωματικά φυτά και τα καρποφόρα δέντρα εμφανίζουν ζωηρή βλάστηση και πλούσια καρποφορία και εμείς θα πρέπει να είμαστε δίπλα τους για να τα φροντίσουμε.
Ας βγούμε λοιπόν αυτή την εποχή στον κήπο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού μας, να κάνουμε τις κηπουρικές μας εργασίες απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας χόμπι. Κάποιοι από εμάς, θα ξυπνήσουν νωρίς το πρωί για να φροντίσουν τα φυτά τους ενώ κάποιοι άλλοι θα ασχοληθούν με τον κήπο τους το σούρουπο καθώς δύει ο ήλιος.
Ο Ιούνιος είναι σημαντικός μήνας για την φροντίδα των φυτών μας καθώς θα πρέπει να ασχοληθούμε με την όψιμη φύτευση λαχανικών, με την συγκομιδή φρέσκων φρούτων και λαχανικών αλλά και τη συλλογή και αποξήρανση των αρωματικών φυτών και μυρωδικών μας.
Επίσης, αυτό το μήνα, είναι απαραίτητο να πάρουμε τα κατάλληλα οικολογικά και βιολογικά μέτρα για την προστασία των κηπευτικών μας από έντομα και τον τετράνυχο, την προστασία του αμπελιού και την αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς.
Προμηθευόμαστε λοιπόν τα κατάλληλα εργαλεία και εξοπλισμό, γάντια, τσάπες, φτυαράκια, σκαλιστήρια και ξεκινάμε τις απαραίτητες εργασίες του κήπου, μέσα στον Ιούνιο. Παίρνουμε μαζί την οικογένεια μας και τους φίλους μας να βοηθήσουν καθώς τις όμορφες στιγμές της κηπουρικής πρέπει να τις μοιραζόμαστε.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πως να φροντίσουμε τα φυτά στον κήπο και στο μπαλκόνι μας μέσα στον Ιούνιο για να προγραμματίσουμε τις εργασίες που απαιτούνται ώστε να απολαύσουμε έναν υπέροχο κήπο.
1. Φυτεύουμε καλοκαιρινά κηπευτικά στον λαχανόκηπο
Μέσα στον Ιούνιο, είναι η κατάλληλη εποχή για όψιμη φύτευση του λαχανόκηπου μας, καθώς όσο προχωράει το καλοκαίρι η φύτευση γίνεται πιο δύσκολη λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Μπορούμε να ξεκινήσουμε όψιμα καλλιέργεια ντομάτας, καλλιέργεια πιπεριάς, καλλιέργεια μελιτζάνας, καλλιέργεια αγγουριού, καλλιέργεια κολοκυθιού, καλλιέργεια καλαμποκιού, καλλιέργεια πεπονιού, καλλιέργεια καρπουζιού, καλλιέργεια φασολιού και καλλιέργεια μπάμιας.
Αυτό το μήνα, μπορούμε να δοκιμάσουμε και τη καλλιέργεια γλυκοπατάτας που φυτεύεται στις αρχές καλοκαιριού και χρειάζεται 4-5 μήνες για συγκομιδή. Η γλυκοπατάτα είναι διαφορετικό είδος από την πατάτα, πολύ νόστιμη και με μεγάλη διατροφική αξία.
Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί ώστε να κάνουμε την φύτευση των λαχανικών στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και ανάπτυξης ασθενειών.
Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τη δημιουργία λαχανόκηπου μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και στο αντίστοιχο βίντεο για καλλιέργεια λαχανικών.
2. Απολαμβάνουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής
Έρχεται ο καιρός για την πρώτη μας καλοκαιρινή συγκομιδή καθώς μέσα στον Ιούνιο, συγκομίζουμε πολλά λαχανικά του κήπου μας, όπως ντομάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι για να φτιάξουμε υπέροχες καλοκαιρινές σαλάτες.
Επίσης, συγκομίζουμε για τα μαγειρέματα μας για να χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες και βλίτα. Ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας, θα έχουν και τα πρώτα καλαμπόκια που θα βράσουμε και θα απολαύσουμε.
Τι θα λέγατε να συγκομίσουμε και λαχταριστά φρούτα για να φτιάξουμε υπέροχες φρουτοσαλάτες. Θα ξεκινήσουνε από τις ζουμερές φράουλες, τα πρώτα αρωματικά πεπόνια και τα πρώτα γλυκά καρπούζια. Από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συγκομίζουμε αρκετά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια και αχλάδια.
3. Μαζεύουμε και αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά
Μέσα στον Ιούνιο, ξεκινά η συλλογή αρωματικών φυτών, όπως η ρίγανη, η ματζουράνα, το δίκταμο, το δεντρολίβανο, η λεβάντα, το φασκόμηλο και το θυμάρι, τα οποία καλλιεργούμε για να τα βάλουμε ως καρύκευμα στις σαλάτες και τα φαγητά μας ή να τα κάνουμε ρόφημα.
H συλλογή των φύλλων, των βλαστών και των λουλουδιών των αρωματικών φυτών πρέπει να γίνεται ηλιόλουστες μέρες μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα άνθη, καθώς σε αυτό το στάδιο έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.
Αφού τα συγκομίσουμε, προχωράμε στην αποξήρανση των αρωματικών φυτών. Δένουμε τα αρωματικά και μυρωδικά σε ματσάκια και τα κρεμάμε τα ανάποδα σε σκιερό μέρος για να ξεραθούν. Μετά από λίγες μέρες, αφού αποξηραθούν, τα βάζουμε σε αεροστεγή βάζα και τα φυλάμε στα ντουλάπια μας.
4. Ξεκινάμε την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς
Μέσα στον Ιούνιο, ξεκινά η προστασία από το δάκο, τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της ελιάς που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για όλους τους καλλιεργητές στον ελληνικό χώρο τόσο για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς όσο και για τις επιτραπέζιες ποικιλίες.
Η οικολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς απαιτεί τόσο την προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού του δάκου, καθώς και την χρήση συνδυασμού μεθόδων οικολογικής αντιμετώπισης για να περιορίσουμε την ένταση της προσβολής και τη ζημιά που κάνει στον καρπό της ελιάς.
Οι βασικότερες μέθοδοι βιολογικής αντιμετώπισης του δάκου είναι οι παγίδες μαζικής παγίδευσης, οι δολωματικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα και οι καθολικοί ψεκασμοί της φυλλικής επιφάνειας της ελιάς με καολίνη.
5. Φροντίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου
Καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μέσα στον Ιούνιο, τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουμε μέσα στο σπίτι και στο γραφείο χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Η ορχιδέα, το ανθούριο, η κέντια, ο ζαμιοκούλκας, και ο φίκος μπέντζαμιν και τόσα άλλα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται δροσερό περιβάλλον και αυξημένη σχετική υγρασία.
Φροντίζουμε λοιπόν να ανοίγουμε πιο συχνά τις πόρτες του σπιτιού για να αερίζεται και να δροσίζεται ο χώρος. Ελέγχουμε συχνότερα το χώμα της γλάστρας και ποτίζουμε πιο συχνά για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα φυτά και μείνουν απότιστα.
Καθαρίζουμε τα φύλλα των καλλωπιστικών φυτών από τη σκόνη με ένα βρεγμένο πανάκι και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με απεσταγμένο νερό για να δημιουργήσουμε πιο δροσερό περιβάλλον αυξάνοντας τη σχετική υγρασία.
Τέλος, παρατηρούμε προσεκτικά το φύλλωμα των φυτών εσωτερικού χώρου για εμφάνιση εντόμων όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδης και η βαμβακάδα λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με συνθήκες κακού αερισμού ώστε να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.
6. Προστατεύουμε τα φυτά από έντομα και ασθένειες
Αυτή την εποχή, μέσα στο μήνα Ιούνιο, η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την εμφάνιση προσβολής από αρκετά έντομα και από τον τετράνυχο που κάνουν σημαντικές ζημίες τόσο στα λαχανικά μας όσο και στα καλλωπιστικά φυτά μας.
Στο λαχανόκηπο, πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά τα φύλλα, τόσο στην πάνω επιφάνεια όσο και στην κάτω μήπως δούμε προσβολές από τα χαρακτηριστικά έντομα της μελίγκρας (αφίδες) και του αλευρώδη που προσβάλλει την αγγουριά, την κολοκυθιά, την πεπονιά και την καρπουζιά.
Επίσης, θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να καταπολεμήσουμε τις βρωμούσες που προσβάλλουν κυρίως τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα φασόλια και το καλαμπόκι και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων καρπών. Επιπλέον, είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της τούτα (Tuta sp.) στις ντοματιές που δημιουργεί τρύπες στους καρπούς της ντομάτας.
Προστατεύουμε τα λαχανικά μας, από το τετράνυχο και τα έντομα, χρησιμοποιώντας προληπτικά θειάφι γύρω από τη ρίζα των φυτών και πάνω στα φύλλα καθώς και βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως βάκιλο Θουριγγίας, φυσική πυρεθρίνη και άλατα καλίου.
Εναλλακτικά, για την προληπτική προστασία των λαχανικών μας, μπορούμε αξιοποιήσουμε σπιτικά υλικά όπως πράσινο σαπούνι, πιπέρι καγιέν και κανέλα τριμμένη και να παρασκευάσουμε και δικές μας συνταγές προστασίας φυτών με φυσικά υλικά όπως έχουμε δείξει και στο σχετικό βίντεο.
7. Φροντίζουμε και προστατεύουμε το αμπέλι
Συνεχίζουμε και αυτό το μήνα, τον Ιούνιο, να φροντίζουμε το αμπέλι μας και την αγαπημένη μας κρεβατίνα που κάθε χρόνο μας χαρίζει λαχταριστά σταφύλια. Αυτή η περίοδος θέλει αρκετή προσοχή και πρέπει να προστατεύσουμε την καλλιέργεια του αμπελιού από μυκητολογικές ασθένειες, και από εντομολογικές προσβολές έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μια καλή παραγωγή και τη φετινή χρονιά.
Συγκεκριμένα, παίρνουμε προληπτικά μέτρα προστασίας για το ωίδιο του αμπελιού που προσβάλλει φύλλα και σταφύλια του αμπελιού. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούμε ψεκασμούς με οικολογικό σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού ή σκονίζουμε τον αμπελώνα μας με θειάφι.
Επίσης, είναι αναγκαία η καταπολέμηση της ευδεμίδας, του σημαντικότερου εντομολογικού έχθρού που προσβάλλει τα σταφύλια, μέσα στο καλοκαίρι. Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά την ευδεμίδα, απαιτείται σκόνισμα ή ψεκασμός με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας. Εναλλακτικά μπορούμε να ψεκάσουμε το αμπέλι και την κρεβατίνα με θερινό πολτό σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο.
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Μάιο.
Σας ευχαριστώ πολύ…αγαπω κ διαβάζω πάντα τη σελίδα σας είστε πολύ ενημερωτικοί κ χρήσιμες πληροφορίες Μπράβο Σας!
Σε ευχαριστούμε πολύ Δήμητρα.
Τί λίπασμα να ρίξω στα λουλούδια μου για πλούσια ανθοφορια έχω πετουνιες ριζακια μολόχες κοντά χρυσανθεμα
Γεια σου Δήμητρα! Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, πλούσιο σε κάλιο και σε μαγνήσιο κάθε 2 βδομάδες στα φυτά σου.