Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου

Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου

H γκουσμάνια (guzmania) είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που διακοσμεί σπίτια και επαγγελματικούς χώρους δίνοντας ένα εξωτικό χρώμα. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η γκουσμάνια είναι τροπικό φυτό, ξαδερφάκι του ανανά και χαρακτηρίζεται από στενόμακρα φύλλα όπου σχηματίζούν ένα μίσχο σε μορφή ροζέτας σε έντονο κόκκινο χρώμα. Μερικοί νομίζουν ότι είναι το λουλούδι του φυτού, ωστόσο πρόκειται για βράκτια (τροποποιημένα) φύλλα.

Η γκουσμάνια στο φυσικό της περιβάλλον είναι επίφυτο, δηλαδή μεγαλώνει και αναπτύσσεται πάνω σε κορμούς δέντρων και κάνει μικρά κίτρινα λουλούδια. Υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες γκουσμάνιας που φέρουν εκτός από κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί βράκτια φύλλα.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η γκουσμάνια για να αναπτυχθεί;

Η γκουσμάνια χρειάζεται ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Επιλέγουμε φωτεινές ή ημισκιερές θέσεις, μακριά από το απευθείας ηλιακό φως, που εξασφαλίζουν θερμοκρασίες 20-25°C και σε κάθε περίπτωση πάνω από 18°C την περίοδο του χειμώνα.

Η γκουσμάνια όταν την προμηθευτούμε από το φυτώριο δεν χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και αρκεί να επιλέξουμε ένα κατάλληλο κασπό που να ταιριάζει με το χώρο μας.

Μπορούμε, επίσης, να δημιουργήσουμε και μια ενδιαφέρουσα σύνθεση, χρησιμοποιώντας κορμούς δέντρου, αντί για γλάστρα, ώστε να αναπτυχθεί πάνω τους η γκουσμάνια.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η γκουσμάνια;

H γκουσμάνια χρειάζεται πότισμα κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, καθώς είναι η περίοδος που αναπτύσσεται. Τον χειμώνα ελαττώνουμε σημαντικά το νερό και ποτίζουμε κάθε 10 μέρες. Κατά το πότισμα είναι σημαντικό να ρίχνουμε το νερό από ψηλά με τέτοιο τρόπο ώστε να πέφτει και στο κέντρο του ρόδακα με τα βράκτια φύλλα. Αν δεν την ποτίσουμε σωστά, η γκουζμάνια θα εμφανίσει ξηράνσεις στις άκρες του φυλλώματος και κιτρινίσματα στο φύλλο.

Από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η γκουσμάνια έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα γενικής χρήσης κάθε 2 βδομάδες για να ενισχύσουμε την ανάπτυξή της.

3. Πώς κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται η γκουσμάνια;

Σχετικά με το κλάδεμα της γκουσμάνια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά από αρκετούς μήνες, ο ρόδακας με τα βράκτια φύλλα της γκουζμάνιας σταδιακά εξασθενεί και κάποια στιγμή πεθαίνει. Συγχρόνως, στην βάση του φυτού αναπτύσσονται παραφυάδες που μας δίνουν καινούργια φυτά. Κλαδεύουμε τον ρόδακα με τα βράκτια φύλλα από την βάση του βλαστού για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των νέων φυτών.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά γκουσμάνιας, ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι να αφαιρέσουμε τα νέα φυτά της γκουσμάνιας αφού έχουν ριζώσει αρκετά και να τα μεταφυτέυσουμε μαζί με χώμα σε μια καινούργια γλάστρα.

4. Κι ένα μυστικό για την γκουσμάνια

Η γκουσμάνια θεωρείται από τα σημαντικότερα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τοξικές ουσίες και ακτινοβολία.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (30)

  1. Πάτρα
    04/09/2024

    Καλησπέρα!Κάποια φύλλα της γκουσμάνιας άρχισαν να καφετίζουν,τι μπορεί να φταίει? Την ποτιζω μια φορά την εβδομάδα,αφαίρεσα και τον ρόδακα που είχε ξεραθεί.Επίσης το πότισμα στο κέντρο του ρόδακα επιφέρει κατακράτηση νερού ανάμεσα στα φύλλα,αυτό δεν βλάπτει το φυτό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Φρόντισε να εξασφαλίσεις ότι δεν δέχεται το φυτό απευθείας τις ακτίνες του ήλιου καθώς και ότι ο χώρος που διατηρείς το φυτό αερίζεται. Το πότισμα στο κέντρο του ρόδακα δεν δημιουργεί πρόβλημα.

  2. Πατρα
    19/08/2024

    Kαλησπέρα!Θέλω να μεταφυτεύσω μια γκουσμάνια που αγόρασα σήμερα αλλά διάβασα στο παραπάνω άρθρο να μην τη μεταφυτεύουμε αλλά να την αφήνουμε στο γλαστράκι του φυτωρίου .Είναι απαγορευτικό να την βάλουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ?Θα πάθει κάτι?

  3. Ναταλία
    31/05/2023

    Γεια σας ..εχω παρει μια γκουσμανια πριν απο ενα μήνα περιπου σε χρώμα ανοιχτω ροζ κ τώρα πρασινησε συν το οτι εχει βγάλει ενα καφέ χρώμα στο εσωτερικό του φυτού ..τι μπορώ ν κάνω για να επανελθει??

  4. Eleni
    19/06/2021

    Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη,
    Έχω μία φαινομενικά υγειέστατη γκουσμάνια, ευχαριστημένη με 2 νέα φυτά στα πλαϊνά της. Έχω παρατηρήσει εδώ και 2 μήνες ότι πάνω της υπάρχουν κάτι σημειακοί κόκκοι λευκού χρώματος που νομίζεις ότι είναι πχ σκόνη αλλά κοιτώντας πιο προσεκτικά τα βλέπεις να κινούνται γρήγορα για το μέγεθός τους. Δεν αφήνουν λευκές ουσίες όπως η βαμβακάδα και είναι το 1/10 εκτιμώ από το το έντομο της μελίγκρας. Δεν βλέπω επίσης να κάνει κάποια ζημιά, δε μεγαλώνει και δεν το πιάνει ο θερινός πολτός ούτε το χημικό εντομοκτόνο. Έχετε υπόψιν σας για κάτι τέτοιο;
    Κινδυνεύει μακροπρόθεσμα αυτό ή τα άλλα μου φυτά;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
    Ελένη

    • Καλησπέρα Ελένη. Πιθανότατα, η γκουσμάνια έχει προσβληθεί από τετράνυχο που έχει μικροσκοπικό αραχνάκι που προσβάλλει τα φυτά του κήπου μας αλλά και φυτά εσωτερικού χώρου. Δες το αναλυτικό μας άρθρο για την αντιμετώπιση του τετράνυχου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

      • Ελένη
        20/06/2021

        Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.
        Αναρωτιέμαι, το χημικό εντομοκτόνο δεν θα τον αντιμετώπιζε; Έχω ψεκάσει 2 φορές με αυτό και 1 με θερινό πολτό στο διάστημα των δύο μηνών και αυτά επιμένουν! Φαίνεται πάντως να μην ενοχλείται καθόλου η γκουσμάνια!
        Θα κοιτάξω το άρθρο σας.
        Καλή συνέχεια

        • Αν το χημικό εντομοκτόνο δεν είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο είδος του εντόμου, δεν θα καταφέρεις να το καταπολεμήσεις.

  5. Κλέιντι
    10/12/2020

    Καλησπέρα. Τώρα που ο ρόδακας πέθανε πρέπει να τον κλαδέψω όλο;

  6. Κλέιντι
    07/12/2020

    Ο ρόδακες έχει πεθάνει της γκουσμάνιας τη πρέπει να κάνω.

    • Καλημέρα Κλέιντι. Κλάδεψε τη γκουσμάνια για να αναβλαστήσει σταδιακά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.

  7. Κλέιντι Μαλάι
    16/11/2020

    Έχω και εγώ μια γκουσμάνια πρόσφατη αγορά την έχω τοποθετήσει πάνω στη ντουλάπα δίπλα από το φώς έχω παρατηρήσει ότι τα βράκτια φύλλα της έχου ξεκινήσει από κόκκινο να γίνονται καφέ ανοιχτό τη φταίει, μήπως φταίει προς την ποτιζω κάθε 10 ημέρες και την ψεκάζω κάθε 3 ημέρες τη να κάνω; Μπωρό να τη βοηθήσο να ξαναγίνει εστί οπός ήταν,το φυτό τα φύλα και η ρίζες είναι πολύ υγιή .

    • Καλημέρα Κλέιντι.
      Πότιζε την γκουσμάνια μία φορά την βδομάδα και εξασφάλισε της φωτεινή θέση που να μην την κτυπούν απευθείας οι ηλιακές ακτίνες. Μπορείς να προσθέσεις και υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά για τόνωση.

  8. menta
    14/11/2020

    χαίρετε.εχω μια βρομελια .Για μεταφύτευση μου είπαν μόνο τύρφη με υπόστρωμα ορχιδέας. Συμπληρωματικά να σας πω ότι είναι τιλανσια κυανους. Δύσκολο να βρω τύρφη σκέτη, τελικά το χώμα θέλει; και αν τύρφη ξανθιά η μαύρη;

    • Καλησπέρα Μέντα.
      Αν δεν βρεις υπόστρωμα για ορχιδέα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαύρη τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:2

  9. σοφια παλαντζιάν
    15/09/2020

    Η παραφυάδα μου βγήκε χωρίς ρίζα όταν προσπάθησα να την βγάλω για μεταφύτευση να το έτσι ή να το βάλω στο νερό για να βγάλει ρίζες επιτρέπεται ή θα το χαλάσω με συμβουλεύετε ευηχαριστώ

    • Καλημέρα Σοφία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ορμόνη ριζοβολίας στην βάση της ρίζας της γκουσμάνιας και να το φυτέψεις σε γλαστράκι που θα διατηρήσεις σε δροσερό περιβάλλον.

  10. Βασιλικη
    03/04/2020

    Γεια σας. Εχω και εγω μια γκουσμανια απο το φεβρουαριο. Προσφατα της αλλαξα θεση και την εβαλα σε μια γωνια σχετικα σκιερη αλλα κατω απο το airconticion. Ειδα οτι επεσε ενα κομματι απο το κοκοινο τμημα του που ειναι σαν γλωσσα και εχει ξεραθει σε καποια σημεια του κοκκινου τμηματος του φυτου. Τα φυλλα φαινονται υγειη. Ποτισμα κανω καθε φορα που βλεπω να μειωνεται το νερο στο κεντρο του λουλουδιου περιπου 2 φορες τη βδομαδα. Τωρα του αλλαξα θεση και το εχω βαλει στην αλλη ακρη του δωματιου απεναντι απο ενα παραθυρο. Υπαρχει περιπτωση να επανελθει η το εχω χασει; επισης αν βρισκεται κοντα στο ρουτερ εχει προβλημα η πρεπει να το απομακρυνω. Τελος ολο το στελεχος το κοκκινο εχει παρει κληση.

    • Καλησπέρα Βασιλική. Το φυτό της γκουσμάνιας σου θα επανέλθει αλλά βοηθητικά πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Μπορείς να στηρίξεις και το φυτό με ένα καλάμάκι μπαμπού.

    • Βασιλικη
      04/04/2020

      Σας ευχαριστω πολυ!!!

  11. Κατερίνα
    23/03/2020

    Καλησπέρα,έχω μια γκουσμάνια και το επάνω μέρος της με τα χρωματιστά φύλλα εδώ και καιρό ξεραίνεται.Τα πράσινα φύλλα ωστόσο είναι αρκετά υγιή.Δεν την έχω και μεγάλο χρονικό διάστημα για να έκανε τον κύκλο του κ να αρχίσει να ξεραίνεται.Την έχω επίσης σε αρκετά φωτεινό σημείο κ της βρέχω κάθε τόσο κ τα φύλλα.Αλλά δεν αλλάζει κάτι.Τι μπορεί να φταίει?

    • Καλησπέρα Κατερίνα. Μήπως είναι κοντά σε θερμαντικό σώμα η αλόη και γιαυτό ξεραίνεται το πάνω μέρος της γκουσμάνιας;

      • Κατερίνα
        24/03/2020

        Είναι σχετικά κοντά σε καλοριφερ αλλά έχω και μια δεύτερη στο ίδιο σημείο και δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.Δεν έχω κάποιο άλλο τόσο φωτεινό σημείο που να μπορώ να τις τοποθετήσω γι’αυτό τις έχω εκεί.

  12. Σοφία
    22/02/2020

    Έχω μία γκουσμάνια η οποία χάνει το χρώμα της. Τι να κάνω; Την ποτίζω δύο φορές τον μήνα από λίγο, έτσι μου είπανε.

    • Καλημέρα Σοφία. Δοκίμασε να έχεις την γκουσμάνια σε πιο φωτεινό μέρος και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για φυτά με ανθοφορία

    • Θόδωρος
      17/06/2024

      Καλησπέρα, η γκουζμανια τι φυτοχωμα θέλει; Θέλω να την αλλάξω γλάστρα μιας και αυτή που έχει είναι πολύ μικρή.Το πότισμα γίνεται στο χώμα η από ψιλά βρεχοντας όλο το φυτό;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *