Γλιστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα
Η γλιστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου.
Γνωστή και με την ονομασία αντράκλα, η γλιστρίδα είναι ένα ετήσιο πολύκλαδο φυτό με χαρακτηριστικούς λείους και σαρκώδεις βλαστούς, ωοειδή φύλλα και μικρά κίτρινα λουλούδια που εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι.
Αν και πολλοί καλλιεργητές αντιμετωπίζουν τη γλιστρίδα ως ανεπιθύμητο χόρτο (ζιζάνιο) στον κήπο, πρόκειται για ένα νόστιμο χορταρικό που δίνει μια πικάντικη και αλμυρή γεύση στις σαλάτες μας και γίνεται εξαιρετικό τουρσί.
Επιπλέον, η γλιστρίδα έχει σημαντική διατροφική αξία, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, καθώς επίσης σε θρεπτικά στοιχεία καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου.
Η κατανάλωση της γλιστρίδας έχει σημαντικά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, καθώς συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Κι αν η γλιστρίδα δε φυτρώνει μόνη στον λαχανόκηπο μας ως ζιζάνιο, μπορούμε να προμηθευτούμε σπόρο και να την καλλιεργήσουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.
Ας δούμε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση και τη καλλιέργεια της γλιστρίδας για να την απολαμβάνουμε σε σαλάτες και φαγητά μέσα στο καλοκαίρι.
1. Ποιες ποικιλίες γλιστρίδας επιλέγουμε για καλλιέργεια;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γλιστρίδας (Portulaca oleracea) με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το σχήμα των φύλλων και την ανάπτυξη τους.
Επιλέγουμε πλατύφυλλες ποικιλίες γλιστρίδας για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, καθώς διαθέτουν πιο μαλακούς και τρυφερούς βλαστούς, κατάλληλους για τις σαλάτες και τα φαγητά μας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και ένα καλλωπιστικό φυτό, η γνωστή μας πορτουλάκα (portulaca grandiflora) που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη γλιστρίδα, ιδανικό φυτό για εδαφοκάλυψη ή φύτευση σε κρεμαστές γλάστρες στο μπαλκόνι.
2. Ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια της γλιστρίδας;
Η γλιστρίδα αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες για να έχει καλή ανάπτυξη φυλλώματος ενώ είναι ευαίσθητη στη παγωνιά του χειμώνα.
Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, η γλιστρίδα έχει πλουσιότερη βλάστηση σε αφράτα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση.
3. Πότε φυτεύουμε την γλιστρίδα στον κήπο και σε τι αποστάσεις;
Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της γλιστρίδας με σπόρο στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι είναι την περίοδο Απριλίου-Μάϊου όταν έχει αυξηθεί η θερμοκρασία.
Πριν τη φύτευση της γλιστρίδας στον κήπο μας, φροντίζουμε να ενσωματώσουμε στο χώμα κοπριά και κομπόστ για να έχει μεγαλύτερη απόδοση η καλλιέργεια.
Φυτεύουμε τους σπόρους σε βάθος ενός εκατοστού, δηλαδή ίσα να καλυφθεί ο σπόρος με τις αποστάσεις φύτευσης να είναι περίπου 5 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 10-15 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
4. Πώς φυτεύουμε τη γλιστρίδα σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
Για να φυτέψουμε τη γλιστρίδα στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στη βεράντα, επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το φυτό.
Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά για να γεμίσουμε τη γλάστρα που θα φυτέψουμε τη γλιστρίδα φροντίζοντας να τοποθετήσουμε στη βάση της γλάστρας μία λεπτή στρώση χαλικιών για καλύτερη αποστράγγιση.
5. Πόσο συχνά ποτίζουμε την καλλιέργεια της γλιστρίδας;
H γλιστρίδα έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα όταν φυτρώνει στον κήπο. Ωστόσο, όταν την καλλιεργούμε θέλει αρκετό νερό για να μας δώσει πλούσιο φύλλωμα και έντονη ανάπτυξη.
Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια της γλιστρίδας;
Τα φυτά γλιστρίδας που φυτρώνουν στον κήπο μας μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς λίπασμα, αν και η προσθήκη θρεπτικών συστατικών θα δώσει πλουσιότερη βλάστηση και μεγαλύτερα φύλλα.
Εκτός από την προσθήκη κοπριάς και κομπόστ κατά τη φύτευση, προσθέτουμε στα φυτά γλιστρίδας βιολογικό λίπασμα αζώτου 20-30 μέρες μετά τo φύτρωμα και επαναλαμβάνουμε ξανά μετά από ένα μήνα.
7. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλουν τη γλιστρίδα;
Η καλλιέργεια της γλιστρίδας δεν χρειάζεται κάποια προληπτική φροντίδα, καθώς είναι αρκετά ανθεκτική σε προσβολές από έντομα και ασθένειες.
Σε περίπτωση ασθενειών που προκαλούν κιτρίνισμα ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα της γλιστρίδας, ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
8. Με ποιους τρόπους πολλαπλασιάζεται η γλιστρίδα;
Βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της γλιστρίδας είναι με σπόρο που μπορούμε να συλλέξουμε από το χωράφι ή θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.
Επίσης, η γλιστρίδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα, κόβοντας ένα τμήμα βλαστού που δεν έχει άνθη και φυτεύοντας το σε γλαστράκι που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον.
Τέλος, μπορούμε να ξεριζώσουμε κάποιο φυτό γλιστρίδας μαζί με μπάλα χώματος και να το μεταφυτέψουμε στη γλάστρα μας.
9. Πότε κόβουμε τη γλιστρίδα;
Η συγκομιδή των τρυφερών βλαστών της γλιστρίδας ξεκινά συνήθως 1,5-2 μήνες μετά την σπορά της στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας.
Κατά τη συγκομιδή μπορούμε να ξεριζώσουμε το φυτό της γλιστρίδας ή να κόβουμε σταδιακά βλαστούς, πριν ξεκινήσει η ανθοφορία του φυτού για να μην σκληρύνουν οι βλαστοί.
10. Κι ένα μυστικό για τη γλιστρίδα
Σε ξηροθερμικές συνθήκες καλλιέργειας, τα φυτά της γλιστρίδας αποκτούν πιο έντονη και πικάντικη γεύση.
Σχόλια (0)