Γιατί ξεραίνονται τα φυτά και πώς τα σώζουμε;
Γιατί μαραζώνουν τα φυτά και ξεραίνονται τα φύλλα; Πώς μπορούν να ζωντανέψουν; Η εικόνα ενός ταλαιπωρημένου φυτού σίγουρα δεν είναι ευχάριστη, όμως όλοι την έχουμε αντιμετωπίσει. Κάθε φόρα που ξεραίνεται ένα φυτό, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έφταιξε και τι μπορούμε να κάνουμε για να το σώσουμε.
Τα φυτά πριν ξεραθούν, συνήθως με τον τρόπο τους μας δίνουν κάποια μηνύματα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Πολλές φορές σταδιακά κιτρινίζουν τα φύλλα τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το αποτέλεσμα έρχεται πολύ γρήγορα.
Όταν τα φυτά ξεραθούν, παίρνουν ένα καφέ χρώμα, χάνουν τα φύλλα τους και δεν εμφανίζουν ξανά νέα βλάστηση. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο θάνατος των φυτών είναι φυσιολογικός όπως συμβαίνει στα ετήσια λουλούδια όταν έρχεται ο χειμώνας, στα εποχιακά λαχανικά όταν ολοκληρώνεται η καρποφορία τους, καθώς σε καρποφόρα δέντρα που έχουν διανύσει αρκετές δεκαετίες ζωής.
Στο σημερινό άρθρο, θα αναλύσουμε ορισμένα λάθη που ενδεχομένως κάνουμε στη φροντίδα των φυτών, τα οποία μπορούν να ξεράνουν ένα φυτό και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να το σώσουμε και να του δώσουμε ξανά ζωή.
Ποιες είναι οι κύριες αιτίες που ξεραίνονται τα φυτά
Οι βασικές αιτίες που ξεραίνονται τα φυτά σχετίζονται με την υγρασία και το πότισμα, τα θρεπτικά συστατικά και τη λίπανση, τη θερμοκρασία, τον φωτισμό, καθώς επίσης την προσβολή από ασθένειες και έντομα.
Πολλές φορές, νομίζουμε ότι φροντίζουμε σωστά τα φυτά μας, ωστόσο κάνουμε κάποια λάθη που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.
1. Έλλειψη νερού
Χωρίς νερό, τα φυτά δε μπορούν να ζήσουν. Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για να φωτοσυνθέσουν και να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία, από το βρόχινο νερό που δίνει η φύση μέχρι το νερό ποτίσματος που χρησιμοποιήουμε. H έλλειψη νερού προκαλεί μάρανση των φύλλων, καχεκτικότητα των φυτών και σταδιακή ξήρανση.
Για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη νερού, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες , αυξάνουμε την ποσότητα του νερού ή ποτίζουμε πιο συχνά.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο συχνά ποτίζουμε τα φυτά για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους σωστά, ένα θέμα το οποίο μας οδηγεί και στην επόμενη αιτία που ξεραίνονται τα φυτά.
2. Υπερβολική υγρασία
Η υπερβολική υγρασία είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που ξεραίνονται τα φυτά, ειδικά σε φυτά που αγαπάμε και θέλουμε να φροντίσουμε περισσότερο. Όταν ποτίζουμε πολύ συχνά χωρίς να αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει, οι ρίζες των φυτών ασφυκτιούν, τα φύλλα κιτρινίζουν και το φυτό σταδιακά ξεραίνεται.
Για να προφυλάξουμε τα φυτά μας από την υπερβολική υγρασία, είναι σημαντικό να ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα. Ειδικά την περίοδο του χειμώνα, ποτίζουμε λιγότερο καθώς τα φυτά έχουν μικρότερες ανάγκες σε νερό.
Συμπληρωματικά, είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε καλή στράγγιση στα φυτά μας και να επιλέγουμε γλάστρες με τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.
3. Έλλειψη θρεπτικών στοιχείων
H έλλειψη λίπανσης και θρεπτικών στοιχείων δημιουργεί καχεκτικά φυτά, κιτρινισμένα, που δεν έχουν υγιές φύλλωμα γίνονται ευαίσθητα στις δυσμενείς συνθήκες του καιρού ή σε προσβολές από ασθένειες ή έντομα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φυτά σταδιακά φτάνουν στο σημείο να ξεραθούν.
Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων αντιμετωπίζεται με την προσθήκη στο έδαφος των κατάλληλων λιπασμάτων ή με τον ψεκασμό διαφυλλικών λιπασμάτων, πάντα την κατάλληλη περίοδο ανάπτυξης του φυτού. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η βελτίωση του χώματος και η αύξηση της οργανικής ουσίας προσθέτοντας κοπριά και κομπόστ.
4. Υπερβολική λίπανση
H προσθήκη μεγάλης ποσότητας λιπάσματος μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα φυτά, μέχρι στο σημείο να ξεραθούν εντελώς. Ιδιαίτερα, η εφαρμογή υπερβολικών ποσοτήτων αζώτου μπορεί να προκαλέσει ολική ξήρανση φυτών.
Αποφεύγουμε μεγάλη ποσότητα λιπάσματος σε φυτά στα οποία έχουν μόλις μεταφυτευτεί στο χώμα ή σε γλάστρες. Επίσης, ο ψεκασμός με υπερβολικές ποσότητες διαφυλλικών λιπασμάτων, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών, δημιουργεί τοξικότητα και μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση τους.
5. Έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες
Σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών, καθώς και έντονης ηλιοφάνειας αρκετά φυτά μπορεί να ξεραθούν και να μην μπορέσουν να επιβιώσουν. Πολλά φυτά είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, όπως τα φυτά εσωτερικού χώρου, διάφορα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και νεαρά δενδρύλλια εσπεριδοειδών και υποτροπικών φυτών.
Προστατεύουμε τα φυτά μας από έντονη ηλιοφάνεια, ειδικά τα φυτά εσωτερικού και τα τοποθετούμε σε παράθυρο πίσω από κουρτίνα, καθώς η έκθεση σε άμεσες ηλιακές ακτίνες μπορεί να δημιουργήσει έντονα εγκαύματα και μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα.
Για την προστασία νεαρών δενδρυλλίων εσπεριδοειδών ή υποτροπικών φυτών τοποθετούμε ειδικό αντιηλιακό δίχτυ ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με ζεόλιθο, δημιουργώντας ένα λευκό φιλμ προστασίας.
6. Χαμηλός φωτισμός
Τα φυτά που αναπτύσσονται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού, πολλές φορές γίνονται καχεκτικά, με κιτρινίσματα στα φύλλα και κινδυνεύουν να ξεραθούν.
Το πρόβλημα αφορά, κυρίως, φυτά εξωτερικού χώρου που αγαπούν τον ήλιο κι ενώ αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις, εμείς τα έχουμε φυτέψει σε πολύ σκιερά μέρη.
Για να αποφύγουμε τον χαμηλό φωτισμό στα φυτά, είναι αναγκαίο να τα μεταφέρουμε ή να τα μεταφυτεύσουμε σε πιο φωτεινά σημεία για να αποκτήσουν ξανά την ζωντάνια και το καταπράσινο φύλλωμα που χαρίζει η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.
7. Παγωνιά, κρύο, χιόνι
Το κρύο, ο παγετός, το χιόνι και το χαλάζι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στον κήπο και να ξεραθούν τα φυτά μας. Μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την διάρκεια της παγωνιάς αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά καλλωπιστικά φυτά και τα νεαρά καρποφόρα δέντρα καθώς και φυτά που έχουμε σε γλάστρες ή έχουν μεταφυτευτεί πρόσφατα.
Για την προστασία των φυτών από την παγωνιά, το κρύο και το χιόνι, την περίοδο του χειμώνα, χρησιμοποιούμε ειδικά αντιπαγετικά δίχτυα ή υφάσματα για να τα καλύψουμε. Επίσης, για τα καλλωπιστικά και καρποφόρα δέντρα που έχουμε σε γλάστρα, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι.
8. Προσβολή από ασθένειες ή έντομα
Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φυτά μπορούν να ξεραθούν λόγω προσβολής από ασθένειες και έντομα, ιδιαίτερα όταν δεν προλάβουμε να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να παρατηρούμε προσεκτικά τα φυτά μας για να εντωπίσουμε έγκαιρα την εμφάνιση κάποιου προβλήματος.
Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε το φύλλωμα με κατάλληλα βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, καθώς και άλλα βιολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός, το θειάφι και ο βάκιλος Θουριγγίας.
Εναλλακτικά, μπορούμε φτιάξουμε αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα αξιοποιώντας σπιτικά υλικά, όπως το πράσινο σαπούνι, το πιπέρι καγιέν, η μαγειρική σόδα , το γάλα και η κανέλα.
Κι ένα μυστικό για να σώσουμε ένα φυτό που έχει σχεδόν ξεραθεί
Αν το φυτό μας διατηρεί ένα πράσινο χρώμα στους βλαστούς, σημαίνει ότι είναι ζωντανό και πώς έχουμε ελπίδες να το σώσουμε. Για να ζωντανέψουμε το φυτό, στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου, κλαδεύουμε τα ξεραμένα μέρη του φυτού, όσο χρειαστεί μέχρι να βρούμε πράσινο ζωντανό βλαστό.
Αφού το καθαρίσουμε, το φροντίζουμε κανονικά μέχρι να επανέλθει. Για να βοηθήσουμε τα φυτά να δυναμώσουν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκχύλισμα φυκιών.
Γεια σας! Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σας και σας ευχαριστώ που μοιράζεστε με όλους εμάς τις γνώσεις σας!
Έχω μια Βερόνικα πανασέ η οποία προσβλήθηκε από αφιδες. Πήρα από φυτώριο ένα σκεύασμα και ψεκάζω τα φυλλα κατά τις οδηγίες τους, 1 φορά την εβδομάδα για ένα μηνα. Έχει περάσει ο μήνας, το πρόβλημα έχει περιοριστεί αλλά όχι εξαλειφθεί. Να συνεχίσω να ψεκάζω;
Επίσης το φυτό παρουσιάζει ξερά φυλλα και ξεγύμνωμα στη βάση των βλαστών. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω;
Ευχαριστώ!
Πρέπει να κλαδέψεις από χαμηλά για να αναπτυχθεί φύλλωμα στη βάση των βλαστών. Μπορείς να συνεχίζεις να ψεκάζεις αρκεί η θερμοκρασία να μην είναι κάτω από 10οC.
Καλησπέρα. Απεγνωσμένα ψάχνω λύση για ένα δέντρο καναδικό Acer. Έχει τρία χρόνια πού το αγόρασα και το μεταφυτευσα στο χώμα. Τον πρώτο χρόνο έριξε τα φύλλα που είχε πάνω τον Αύγουστο. Ποτιζα μέρα παρά μέρα. Τον επόμενο χρόνο την άνοιξη αλλά αργά μέσα Μαίου έβγαλε φύλλα τά οποία όμως μετά από λίγο μέσα Ιουλίου ξεράθηκαν και πέσαν. Φέτος δεν έβγαλε καθόλου φύλλα την άνοιξη και πίστεψα πως το δεντράκι ξεράθηκε. Άρχισα να ποτίζω ποιο συχνά μέρα παρά μέρα και πότισα επίσης με υγρό λίπασμα από φύκια. Έβγαλε φύλλα τά οποία όμως καί πάλι μετά από δύο τρείς βδομάδες ξεράθηκαν. Ξέρετε μήπως τι φταίει και πώς μπορώ να το σώσω; Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
Το συγκεκριμένο δέντρο θέλει δροσερό κλίμα και υγρασία. Πότιζε καθημερινά την περίοδο του καλοκαιριού.
Καλησπέρα σας, Πριν 2 εβδομάδες αγόρασα μια λαντανα διαμορφωμένη σε δεντράκι για το μπαλκονι. Τη μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα και την έχω ποτίσει 2 φορές. Δυστυχώς μαραίνονται τα ανθη και ξεραινονται τα φύλλα της. Εκοψα τα ξερα αλλα φοβαμαι οτι κατι δεν κάνω σωστα. Θα με βοηθούσατε πολύ με τη συμβουλή σας. Σας ευχαριστώ,
Πιθανότατα, λόγω μεταφύτευσης, η λαντάνα απότομα μάρανε τα φύλλα της. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
Καλησπέρα σας,
Τις τελευταίες μέρες έχω παρατηρήσει μεγάλη ξήρανση φύλλων σε 2 φυτά σε γλάστρα, ένα γεράνι και μια μικρή βερικοκία. Λέτε να φταίει η ζέστη ή ηλίπανση που τους έκανα πριν λίγο καιρό και αν ναι τι να κάνω για να τα σώσω
Σας ευχαριστώ
Πότισε καλά τα φυτά και πρόσθεσε στη συνέχεια υγρό λίπασμα φυκιών.
Γεια σας,
έχω ένα έλατο από τα Χριστούγεννα σε γλάστρα. Μετά τα Χριστούγεννα το έβγαλα έξω στην αυλή. Εδώ κι ένα μήνα δείχνει ξεραμένο κι ενώ το ποτίζω δεν παίρνει τα πάνω του. Τι να κάνω;
Δυστυχώς, τα έλατα δεν διατηρούνται άνοιξη και καλοκαίρι καθώς χρειάζονται ψυχρό ορεινό περιβάλλον.
Καλημέρα Κύριε Κώστα, έχω ένα λιγουστρίνι μπάλα μου ρίχνει τα φύλλα του συνέχεια και αρχίζει να ξεραίνετε , μένω Αθήνα και δεν νομίζω να φταίει η παγωνιά.. στην βάση της μεγάλης γλάστρας η γυναίκα μου έχει φυτέψει φρέζιες και έχουν πυκνώσει μήπως φταίει αυτό τι μπορώ να κάνω..? Ευχαριστώ πολύ!
Μπορείς να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα ή να αφαιρέσεις τις φρέζιες.
Καλησπέρα.
Έχω ένα γκι στον κήπο εδώ και 10 χρόνια περίπου
Φέτος από τις αρχές του Φθινοπώρου έχει μια όψη σαν να είναι απότιστο, έτοιμο να ξεραθεί και κάποια φύλλα του πέφτουν. Τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ πολύ
Ψέκασε και κάνε πότισμα ρίζας με σκεύασμα χαλκού.
Καλησπέρα σας, δυστυχώς έπρεπε να λείψω από τι σπίτι και εξαιτίας του καύσωνα ξεράθηκε ένα νεαρό δενδρύλλιο κουμ κουατ που μου δώρισαν (δεν πρόλαβα να το μεταφυτεύσω στον κήπο). Το βύθισα για δύο μέρες σε κουβά με νερό και έριξα υγρό εκχύλισμα φυκιών. Υπάρχει ελπίδα να σωθεί; Έμεινε χωρίς νερό δύο μέρες μόνο, απλά πρόκειται για νεαρό δέντρο και πολλή ζέστη.
Σας ευχαριστώ πολύ
Σπυριδούλα
Θα σου πρότεινα να κλαδέψεις άμεσα τα ξερά κλαδιά για να επιβιώσει και να αναβλαστήσει.
Kαλησπέρα έχω στην ταρατσα αρκετα φυτά και τώρα τελευταία κάτι μου βάζουν και όταν ποτίζω βλέπω αφρους στο χώμα σε μία τριανταφυλλιά εκτός από τους αφρούς υποχώρισε το χώμα. Μήπως ξέρετε κάτι γι’αυτό?????
Ευχαριστώ πολύ
Δεν έχουμε κάτι υπόψη μας. Θα προτείναμε να αλλάξεις το φυτόχωμα στις γλάστρες.
καλησπερα σας…. πηρα τον περασμενο μηνα ενα ρυγχόσπερμο το ποτιζω καθε μερα αλλα εχει μαζεψει φαινεται οτι μαραζωνει… τι μπορω να κανω να μην ξεραθει? πως να το σωσω?
Απέφυγε το καθημερινό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών.
Καλησπέρα,
Θα ήθελα να μάθω, τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που ένα φυτό μαραζώνει ακόμη κι αν είναι ποτισμένο ή δεν έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια. Παράδειγμα:
Όταν ένα φυτό βρίσκεται σε γλάστρα για πολλά χρόνια, λόγου χάρη 4 με 5, ισχύει το γεγονός ότι αναπτύσσει πολύ πυκνό ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα, να μην μπορεί να απορροφήσει νερό και θρεπτικές ουσίες; Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πιο κατάλληλο να καταφύγουμε σε νέα μεταφύτευση των φυτών ή σπάσιμο των ριζιδίων του φυτού και προσθήκη νέου φυτοχώματος στο πάνω μέρος της γλάστρας;
Αναμένω την πολύτιμη και χρήσιμη όπως κάθε φορά, συμβουλή σας.
Καλησπέρα Θάνο. Αν είναι πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα όπως αναφέρεις, θα ήταν καλύτερα να γίνει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Κατά τη μεταφύτευση, θα μπορούσες να σπάσεις τις άκρες των ριζιδίων του φυτού για να ανανεωθούν.
Καλησπέρα σας κύριε Κώστα!
Εδώ και μερικές εβδομάδες ξεκίνησα να φτιάξω τον δικό μου κήπο με γλάστρες, και πραγματικά με έχουν βοηθήσει απίστευτα οι συμβουλές, στα άρθρα και στα βίντεο σας!
Εύχομαι απ την καρδιά μου να είστε πάντα καλά, και να συνεχίσετε να μας βοηθάτε για πάρα πολλά χρόνια ακόμα!!
Το πρόβλημα μου είναι το εξής: είχα αγοράσει απο φυτώρια 3 κατιφεδες, οι οποίοι ήταν πολύ υγιείς με καταπράσινο φύλλωμα και όμορφα άνθη.
Δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα, ώσπου πριν απο λίγες μέρες, έπιασε μια μπόρα με εναλλαγές με διαστήματα ηλιοφάνειας. Απ την αμέσως επόμενη ημέρα και μετά, τα φύλλα των κατιφέδων άρχισαν απο την βάση προς την κορυφή να μαραίνονται και κάποια άρχισαν να ξεραίνονται.
Τι μπορεί να συμβαίνει; Υπάρχει τρόπος να σώσω τα φυτά;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Θέμη κι ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκού για να μπορέσεις να σώσεις τους κατιφέδες από την ασθένεια που τα έχει προσβάλλει.
Καλημέρα σας.
Έχω ένα acer εδώ και ένα 2μηνο περίπου ,το οποίο τότε μεταφύτεψα σε μεγάλη γλάστρα και τοποθέτησα σε πολύ πρωινό ήλιο ,μέχρι τις 10:00 π.μ. Πριν από 10 μέρες άρχισε να ξεραίνει σχεδόν όλα τα φύλλα του ,σε σημείο που τώρα πια ,ελάχιστα δεν είναι ξερά Τί μπορεί να φταίει και τί θα μπορούσα να κάνω παρακαλώ?Σημειώστε οτι ,εξετάζοντάς το πολύ προσεκτικά ,τα φύλλα δεν φαίνονται να έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα.
Σας ευχαριστώ πολύ !
Καλησπέρα Τριανταφυλλιά. Βάλε τον πλάτανο acer σε δροσερό μέρος που δεν κτυπά καθόλου ο ήλιος και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση κύριε Λιονουδάκη.Σαν πλάτανος που είναι θέλει αρκετό νερό ,σωστά ; Και κάτι τελευταίο,δεν θα έχει πρόβλημα η λίπανση λόγω ψηλών θερμοκρασιών?
Το πότισμα θα πρέπει να είναι αρκετά τακτικό και όσο για το λίπασμα καλό είναι να αποφύγεις την περίοδο του Αυγούστου που είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες.
Αγαπητέ κ. Λιονουδάκη,
σας ευχαριστώ πολύ για τις γνώσεις που μοιράζεστε μαζί μας. Είναι συχνή η αναζήτησή μου στην ιστοσελίδα σας για συμβουλές.
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με ένα φυτό Syzykium το οποίο έχω φυτεμένο στον κήπο μου σχεδόν 7 χρόνια. Το φυτό έχει ανατολικό προσανατολισμό. Το περασμένο καλοκαίρι, σχεδόν το σύνολο του φυλλώματός του καλύφθηκε από μαύρη στάχτη την οποία δεν πρόλαβα να αντιμετωπίσω με αποτέλεσμα να ξερανθούν σταδιακά τα πλείστα φύλλα και να πέσουν μέσα στο φθινόπωρο και στον χειμώνα. Υπέθεσα πως με τη φετινή άνοιξη καινούρια φύλλα θα εμφανίζονταν μιας και δεν υπήρχε πλέον εκείνη η σταχτη στο φύλλωμα που είχε απομείνει.
Δυστυχώς, ενώ φαίνεται πως σε όλα τα κλαδιά εμφανίζονται μικρά φυλλαράκια, αυτά δεν καταφέρνουν ποτέ να μεγαλώσουν και ξεραίνονται και πέφτουν. Μπορείτε να εισηγηθείτε τρόπο αντιμετώπισης; Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες στον πιο κάτω σύνδεσμο.
Σας ευχαριστώ,
Παύλος
https://www.dropbox.com/sh/x2dmu18fjhhuejn/AABB8XJ86iBZlygXuuZMcB5ta?dl=0
Καλησπέρα Παύλο και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ψέκασε το φυτό σου με διάλυμα χαλκού για απολύμανση από ασθένειες και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.
Καλησπέρα, μεταφύτευσα μία τριανταφυλλιά από τον κήπο σε γλάστρα .Ουσιαστικά ήταν παραφυάδα του αρχικού ήμερου φυτού και επειδή θα το έκοβα έτσι και αλλιώς για να δυναμώσει η ήμερη είπα να του δώσω μία δεύτερη ευκαιρία έτσι.
Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της θέσης του σε σχέση με το μητρικό φυτό το έβγαλα με λίγες ρίζες και φυσικά λόγω της αποκοπής σοκαρίστηκε κιόλας.
Όλα αυτά έγιναν εδώ και ένα μήνα. Δεν είχε καθόλου φύλλα επάνω του παρά 10 μάτια σε συνολικό ύψος 1,5 μέτρα και έτοιμα να δώσουν ανάπτυξη.
Εδώ και 2-3 μέρες έχει αρχίσει όμως και ξεραίνεται η κορυφή του και μάλλον τα περισσότερα μάτια του δε δείχνουν ζωηρά όπως πρώτα. Το έχω σε δυτικό μπαλκόνι με ξυλάκι μπαμπού για να ελέγχω το πότισμά του .
Τι να κάνω για να το βοηθήσω; Γιατί δε φαίνεται να παίρνει τα πάνω του με τίποτα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!
Καλησπέρα Γιώργο, μπορείς να κλαδέψεις την τριανταφυλλιά από παραφυάδα και να προσθέσεις υγρό λίπασμα ριζοβολίας για να ριζώσει καλύτερα.
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Έχω ένα φυκο ελαστικά και ενώ τον σκέπασμα λόγω του κρύου, ο ένας κορμός του (έχει 4 κορμός)μου έχει παγώσει. Τι μπορώ να κάνω;;; σας ευχαριστώ.
Καλησπέρα Νικολέτα. Στις αρχές της άνοιξης, καλό είναι να κλαδέψεις τον παγωμένο κορμό του φίκου ελάστικα.
Καλησπέρα σας ,το λυγουστρινη μου έκανε απότομη πτώση των φύλλων με αποτέλεσμα ο θάμνος να είναι χωρίς φύλλα το φυτό είναι ζωντανό , εκείνη την νύχτα είχαι πολύ κρύο και βροχές ,δεν ξέρω γιατί έπεσαν τα φύλλα τόσο γρήγορα μπορείτε να με βοηθήσατε
Καλησπέρα Κλέιντι. Τα φύλλα από το λιγουστρίνι έπεσαν λόγω της έντονης παγωνιάς. Μπορείς να το κλαδέψεις στις αρχές της άνοιξης, χρησιμοποιώντας και υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.
Καλησπέρα. Ήθελα να σας ρωτήσω αν το νερό από τον αφυγραντήρα θεωρείται απεσταγμένο & κατάλληλο για πότισμα στα φυτά.
Καλησπέρα Πέτρο. Βεβαίως και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για πότισμα το νερό του αφυγραντήρα καθώς είναι μιας μορφής απεσταγμένο νερό εφόσον τα φίλτρα του αλλάζονται ή καθαρίζονται συχνά. Πάντως, το βρόχινο νερό είναι το πιο ευεργετικό για να ποτίζουμε τα φυτά μας.
Καλησπερα,
εχω εδω και καποιους μηνες ενα Philodendron Imperial Green. Απο την αρχη ξεκινησαν τα προβληματα λογω μιας γλαστρας αυτοποτισματος. Με το που συνειδητοποιησα ποσο υγρο ειναι το χωμα και οτι ηδη ξεκινησε το σαπισμα των ριζων εκανα κατευθειαν μετεμφυτευση για να σωσω το φυτο απο το γενικο κακο. Αφαιρεσα τις σαπιες ριζες και το εβαλα σε καινουργιο χωμα. Η τοποθεσια του δεν ηταν ιδιαιτερα φωτεινη οποτε και το μετακινησα σε μερος κοντα στο παραθυρο αλλα οχι σε απευθειας φως. Περνοντας οι μηνες παρατηρησα οτι οχι μονο δεν μεγαλωνε αλλα αρχισαν να πεφτουν ενα ενα τα φυλλα του, πρωτα κιτρινιζοντας απο το πιο μικρο προς το πιο μεγαλο, παρολο που το ποτισμα ηταν ακρως ελεγχομενο και αφηνα πρωτα να στεγνωνει το χωμα πριν το ποτισω. Συμφωνα με οδηγιες σε διαφορα ποστ εκανα ξανα μετεμφυτευση διαπιστωνοντας οτι οι ριζες του συνεχισαν να σαπιζουν, αφαιρωντας τες αλλα παρατηρωντας οτι εχουν μεινει καποιες υγιεις. Και παλι τα φυλλα συνεχιζαν να κιτρινιζουν παρα την προσπαθεια και να πεφτουν ενα ενα. Εχουν απομεινει 4 με το 1 απο αυτα να γινεται και παλι κιτρινο και του μενει λιγος χρονος ακομη. Εχω αποφασισει οτι δεν μπορω να κανω κατι αλλο για να το σωσω, και ηθελα να ρωτησω αν μπορω να κοψω τα φυλλα που εχουν μεινει και να προσπαθησω να τα μεγαλωσω σε ενα βαζο με νερο, τυπου μονστερα, για να φυτεψω μελλοντικα η εστω να τα εχω στο βαζο γιατι ειναι πολυ ομορφα. Σκεφτομαι να κοψω μονο τα φυλλα και οχι τις ριζες γιατι απ οτι φαινεται το σαπισμα προχωραει.
Ευχαριστω εκ των προτερων!
Σας
Καλησπέρα Γιώργο. Μπορείς να κλαδέψεις το φυλλόδεντρο και παράλληλα να βάλεις τα φύλλα σε νερό όπως η μονστέρα για να ριζώσουν και να φτιάξεις καινούρια φυτά.
Στο νερο πρεπει να προσθεσω κατι για να ριζωσει? Γιατι δινω πολυ μεγαλες πιθανοτητες να μην ευδοκιμησει η προσπαθεια.
Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ριζοβολίας για να ριζώσει καλύτερα.