Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

γιατι ξεραινονται οι τριανταφυλλιες

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζονται κίτρινα φύλλα;

Αν η τριανταφυλλιά μας παρουσιάζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται την προσοχή μας.

Αρκετές φορές, ανησυχούμε με τις τριανταφυλλιές μας όταν βλέπουμε να ξεραίνεται το φύλλωμα τους, να χάνουν τη ζωηράδα τους και να εμφανίζουν κίτρινα φύλλα ή καφετιάσματα στις άκρες.

Δεν είναι όλα τα συμπτώματα το ίδιο ανησυχητικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε εγκαίρως το πρόβλημα όταν παρουσιάζεται, ώστε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα πριν αρχίσουν να μαραίνονται οι τριανταφυλλιές μας.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα δούμε τους λόγους που ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές και θα δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για να προστατέψουμε τα φυτά μας και απολαμβάνουμε υγιείς τριανταφυλλιές με πλούσια ανθοφορία κάθε χρόνο.

Διαφήμιση

Τι ξεραίνει τις τριανταφυλλιές και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Όταν δούμε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς να χάνουν το καταπράσινο χρώμα τους, να εμφανίζουν ξηράνσεις, κιτρινίσματα και καφετιάσματα, είναι σημάδι άμεσα να λάβουμε μέτρα για να σώσουμε τα φυτά μας.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές, οι οποίοι συνήθως οφείλονται σε προβλήματα με ασθένειες, με πότισμα, με ελλιπή λίπανση καθώς και με προσβολή από έντομα και από τετράνυχο.

1. Οι τριανταφυλλιές μπορεί να ξεραθούν όταν προσβάλλονται από ασθένειες

Η πιο συνηθισμένη αίτια που ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές είναι όταν παρουσιάζουν προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς και η μαύρη κηλίδωση της τριανταφυλλιάς.

Για να αντιμετωπίσουμε τα κιτρινίσματα στα φύλλα και τις ξηράνσεις που εμφανίζονται λόγω προσβολής από ασθένειες, ψεκάζουμε τις τριανταφυλλιές με βιολογικά σκευάσματα όπως ο υγρός χαλκός και το βρέξιμο θειάφι.

Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς

2. Η τριανταφυλλιά ξεραίνεται όταν προσβάλλεται από έντομα και τον τετράνυχο

Αρκετά έντομα, όπως η μελίγκρα, οι κάμπιες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς, το σκαθάρι που τρώει τα τριαντάφυλλα καθώς και ο τετράνυχος μπορούν να προκαλέσουν, κατά περίπτωση, χαρακτηριστικές ξηράνσεις, φαγώματα και καψίματα στο φύλλωμα των φυτών της τριανταφυλλιάς.

Για τη βιολογική αντιμετώπιση των εντόμων και του τετράνυχου, ψεκάζουμε προληπτικά με οικολογικά σκευάσματα όπως τα άλατα καλίου, ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές
Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές

3. Οι τριανταφυλλιές ξεραίνονται σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας λόγω υπερβολικού ποτίσματος στα φυτά ή κακής αποστράγγισης του χώματος, τα φύλλα της τριανταφυλλιάς κιτρινίζουν ή καφετιάζουν, σαπίζουν οι ρίζες και σταδιακά ξεραίνονται οι βλαστοί.

Για να αποφύγουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με το πότισμα, φροντίζουμε να ποτίζουμε τις τριανταφυλλιές με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες και επαναλαμβάνουμε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό.

Διαφήμιση

4. Η τριανταφυλλιά ξεραίνεται σταδιακά όταν δεν βάζουμε λίπασμα

Αν έχουμε πολύ καιρό να βάλουμε λίπασμα στις τριανταφυλλιές, τα φύλλα κιτρινίζουν και χάνουν το καταπράσινο χρώμα τους και σταδιακά μπορεί να φτάσουν μέχρι να ξεραθούν.

Για να αποφύγουμε τα προβλήματα που οφείλονται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, είναι καλό να προσθέτουμε κάθε μήνα πλήρες κοκκώδες λίπασμα για καλλωπιστικά φυτά που περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ιχνοστοιχεία.

Πότε και τι λίπασμα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές
Πότε και τι λίπασμα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές

5. Οι τριανταφυλλιές ξεραίνονται λόγω καύσωνα όταν δεν ποτίζονται

Αν μείνουν απότιστες οι τριανταφυλλιές, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα τους καλοκαιρινούς μήνες, το φύλλωμα θα μαραθεί, θα κιτρινίσει και σταδιακά θα ξεραθεί.

Για το λόγο αυτό, ποτίζουμε τακτικά τις τριανταφυλλιές την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ώστε να εξασφαλίσουμε υγιές καταπράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

Κι ένα μυστικό για να μην ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς, καθώς δημιουργούνται εγκαύματα και ξηράνσεις στα φύλλα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *