Γιατί πικρίζουν τα βλίτα;
Τα βλίτα είναι τα αγαπημένα χόρτα του καλοκαιριού που απολαμβάνουμε συνήθως βραστά με λεμόνι, λάδι και αλάτι ή με ξύδι και σκόρδο.
Σε αντίθεση με τα χειμωνιάτικα χόρτα όπως το ραδίκι και το σταμναγκάθι που έχουν πιο πικρή γεύση, τα βλίτα διαθέτουν μία ελαφριά γλυκιά γεύση που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
Ορισμένες φορές, ωστόσο, τα βλίτα πικρίζουν όταν τα τρώμε, είναι λιγότερο τρυφερά και δεν έχουν τόσο ευχάριστη γεύση.
Το πρόβλημα με την πικρή γεύση εντοπίζεται στο πώς γίνεται η καλλιέργεια του βλίτου και τις ιδιαίτερες καλλιεργητικές πρακτικές που απαιτούνται για να εξασφαλίσουμε βλίτα με πλούσιο και τρυφερό φύλλωμα χωρίς να πικρίζουν.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες είναι οι αιτίες που πικρίζουν τα βλίτα καθώς και τι φροντίδα χρειάζονται για να έχουν δροσερή και γλυκιά γεύση.
Γιατί τα βλίτα είναι πικρά;
Υπάρχουν αρκετού λόγοι που τα βλίτα μπορεί να πικρίσουν όταν τα τρώμε και αυτό σχετίζεται κυρίως με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων όπως το πότισμα, το περιβάλλον φύτευσης, τα θρεπτικά συστατικά που τους παρέχουμε, καθώς και το πότε τα κόβουμε.
1. Τα βλίτα έχουν πικρή γεύση όταν δεν ποτίζονται σωστά
Όταν τα βλίτα δεν ποτίζονται αρκετά, τόσο σε ποσότητα όσο σε συχνότητα, δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη των βλαστών και του φυλλώματος.
Η έλλειψη εδαφικής υγρασίας στο χώμα λόγω ανεπαρκούς ποτίσματος των βλίτων συντελεί στην εμφάνιση πικρής γεύσης όταν τα τρώμε στις σαλάτες και στα φαγητά μας.
2. Τα βλίτα πικρίζουν σε ξηρό περιβάλλον
Σε συνθήκες ξηρασίας και ζεστών ανέμων, τα βλίτα χάνουν την τρυφερή υφή τους και αποκτούν πιο πικρή και λιγότερο ευχάριστη γεύση.
Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την απουσία σχετικής υγρασίας στην ατμόσφαιρα επηρεάζει αρνητικά την γεύση των βλίτων.
3. Τα βλίτα πικρίζουν λόγω έλλειψης καλίου
Η έλλειψη καλίου στο έδαφος που καλλιεργούμε τα βλίτα αποτελεί περιοριστικό παράγοντα και εμποδίζει τα βλίτα να έχουν γλυκιά γεύση.
Ιδιαίτερα, όταν προσθέτουμε λιπάσματα αζώτου χωρίς να περιέχουν ποσότητα λιπάσματος καλίου, αυτό συντελεί στην εμφάνιση πιο πικρής γεύσης των βλίτων.
4. Τα βλίτα χάνουν τη γλυκιά γεύση τους όταν έχουν ωριμάσει πολύ
Τα βλίτα που έχουν ωριμάσει παραπάνω από όσο πρέπει στον κήπο μας αποκτούν πιο σκληρή υφή σταδιακά και κάπως πιο πικρή γεύση.
Συγκεκριμένα, τα βλίτα, στα οποία έχει προχωρήσει η ωρίμανση, σχηματίζουν περισσότερα σπόρια, κάτι που ενισχύει την πικρή γεύση τους.
Πώς καλλιεργούμε τα βλίτα για να έχουν πλούσια γλυκιά γεύση;
Για να αποφύγουμε το πίκρισμα στα βλίτα και να απολαύσουμε την υπέροχη γεύση τους, ακολουθούμε μερικές βασικές συμβουλές καλλιεργητικής φροντίδας:
- Πoτίζουμε τακτικά με άφθονο νερό τα βλίτα στον κήπο μας, φροντίζοντας να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόλις στεγνώσει το χώμα πάνω στο έδαφος.
- Η χρήση αυτόματου ποτίσματος εξασφαλίζει τον εφοδιασμό των βλίτων με το απαιτούμενο νερό, καθώς μας επιτρέπει να ελέγχουμε την ποσότητα και την συχνότητα του ποτίσματος.
- Προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα καλίου στα φυτά του βλίτου, σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να γλυκάνει περισσότερο η γεύση και να είναι πιο μαλακή η υφή των φύλλων.
- Συγκομίζουμε τα βλίτα μόλις ωριμάσουν και διαθέτουν το χαρακτηριστικό γυαλιστερό χρώμα και όχι όταν αρχίζει να ξεθωριάζει, καθώς τότε θα έχουν αρκετά πιο έντονη την πικρή γεύση.
- Συλλέγουμε το φύλλωμα των βλίτων νωρίς το πρωί από τον κήπο μας, σε φάση που τα φυτά είναι σε πιο δροσερή κατάσταση, κάτι που βοηθά να μην έχουν πικρή γεύση.
Κι ένα μυστικό για να μην πικρίζουν τα βλίτα
Αν κατά τη συγκομιδή των βλίτων παρατηρήσουμε να έχουμε άνθη και σπόρους, φροντίζουμε να τα απομακρύνουμε πριν κόψουμε τα φύλλα, καθώς δίνουν πικρή γεύση στα χόρτα μας.
Σχόλια (0)