Γιατί πικρίζουν οι μελιτζάνες;
Πότε οι μελιτζάνες είναι πικρές και πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε μελιτζάνες με πλούσια γεύση;
Ο καρπός της μελιτζάνας περιέχει διάφορες φυσικές ουσίες στη φλούδα, στη σάρκα και στους σπόρους που της δίνουν μία ελαφριά πικρή επίγευση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η πικρή γεύση γίνεται πιο έντονη και είναι λιγότερο ευχάριστη σε φαγητά όπως ο μουσακάς, τα παπουτσάκια και το ιμάμ μπαϊλντί.
Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι βασικές αιτίες που ενισχύουν την πικρή γεύση της μελιτζάνας και πώς να το αποφύγουμε ώστε να απολαμβάνουμε τις πιο νόστιμες μελιτζάνες από τον κήπο μας.
Ποιοι είναι οι λόγοι που πικρίζουν οι μελιτζάνες;
Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις πικρές μελιτζάνες, οι οποίες σχετίζονται με την ποικιλία μελιτζάνας που έχουμε επιλέξει και με τις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται η καλλιέργεια της μελιτζάνας.
Αν, λοιπόν, οι μελιτζάνες μας πικρίζουν αυτό οφείλεται στις εξής αιτίες:
1. Υπάρχουν ποικιλίες μελιτζάνας που είναι πιο πικρές και άλλες πιο γλυκές
Η πικρή γεύση της μελιτζάνας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την καλλιεργούμενη ποικιλία που έχουμε στον λαχανόκηπο μας.
Συγκεκριμένα οι μακρόστενες μωβ ποικιλίες μελιτζάνας καθώς και οι στρογγυλές φλάσκες ποικιλίες μελιτζάνας πικρίζουν περισσότερο από τις τσακώνικες μελιτζάνες.
Οι πιο γλυκές μελιτζάνες είναι οι λευκές.
2. Οι μελιτζάνες πικρίζουν σε ξηρό περιβάλλον
Σε συνθήκες ξηρασίας και ζεστών ανέμων, οι μελιτζάνες αποκτούν πιο πικρή γεύση, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία υγρασίας επηρεάζει αρνητικά την γλυκιά γεύση.
3. Οι μελιτζάνες αποκτούν πικρή γεύση όταν δεν ποτίζονται σωστά
Όταν οι μελιτζάνες δεν ποτίζονται αρκετά, δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη των καρπών, με αποτέλεσμα η έλλειψη εδαφικής υγρασίας να οδηγεί στην απόκτηση πικρής γεύσης.
4. Οι μελιτζάνες πικρίζουν λόγω έλλειψης καλίου
Η έλλειψη καλίου στο έδαφος που καλλιεργούμε τις μελιτζάνες σε συνδυασμό με την απουσία προσθήκης λιπάσματος, αποτελεί περιοριστικό παράγοντα που εμποδίζει τις μελιτζάνες να γλυκάνουν.
5. Οι μελιτζάνες χάνουν τη γλυκιά γεύση τους όταν έχουν ωριμάσει πολύ
Οι μελιτζάνες που έχουν ωριμάσει παραπάνω από όσο πρέπει στον κήπο μας, σχηματίζουν περισσότερα σπόρια, κάτι που ενισχύει την πικρή γεύση τους.
Πώς καλλιεργούμε τις μελιτζάνες για να έχουν πλούσια γλυκιά γεύση;
Για να αποφύγουν το πίκρισμα στις μελιτζάνες που καλλιεργούμε, ακολουθούμε τα εξής βήματα:
- Επιλέγουμε ποικιλίες που δεν πικρίζουν πολύ όπως η τσακώνικη μελιτζάνα και οι λευκές ποικιλίες μελιτζάνας.
- Πoτίζουμε τακτικά τις μελιτζάνες στον κήπο μας, φροντίζοντας να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόλις στεγνώσει το χώμα πάνω στο έδαφος. Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόματο πότισμα που μας επιτρέπει να ελέγχουμε την ποσότητα και την συχνότητα του ποτίσματος στον κήπο μας.
- Προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα καλίου στα φυτά της μελιτζάνας για να γλυκάνουν περισσότερο οι καρποί, ειδικά όταν έχουμε μεγάλη παραγωγή καρπών.
- Συγκομίζουμε τις μελιτζάνες μόλις ωριμάσουν και διαθέτουν το χαρακτηριστικό γυαλιστερό χρώμα και όχι όταν αρχίζει να ξεθωριάζει, καθώς τότε θα έχουν αρκετά πιο έντονη την πικρή γεύση.
- Συλλέγουμε τους καρπούς της μελιτζάνας νωρίς το πρωί, σε φάση που τα φυτά είναι σε πιο δροσερή κατάσταση, κάτι που βοηθά να μην έχουν πικρή γεύση.
Κι ένα μυστικό για τις μελιτζάνες που πικρίζουν
Μετά τη συγκομιδή, οι μελιτζάνες που μένουν για πολύ καιρό στο ράφι σταδιακά αφυδατώνονται και αποκτούν πιο έντονα πικρή γεύση.
Όπως έκανε ο πατέρας μου, έτσι κι εγώ φυτεύω βασιλικούς γύρω από τις μελιτζάνες για να έχουν γλυκιά γεύση.