Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα στα φυτά;
Γιατί εμφανίζονται μαύρες κηλίδες στα φύλλα και τι συμβαίνει αν τα μαυρίσματα αρχίζουν να καλύπτουν τα φύλλα; Όταν βλέπουμε τα φύλλα ενός φυτού να μαυρίζουν, είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε για την υγεία του.
Τα μαυρίσματα των φύλλων αποτελούν συμπτώματα που δημιουργούνται στα φυτά λόγω κακής φροντίδας που συχνά σχετίζονται με το πότισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαύρισμα στα φύλλα αποτελεί ένδειξη σοβαρότερης προσβολής από κάποιο έντομο ή από ασθένειες.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα φυτά από τα λουλούδια και τα φυτά εσωτερικού χώρου, μέχρι τα αρωματικά φυτά, τα κηπευτικά και τα δέντρα του κήπου μας,
Το μαύρισμα των φύλλων σταδιακά κάνει τα φυτά αδύναμα και μειώνει τη φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα, ενώ στην περίπτωση ασθενειών μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα μέχρι και την καταστροφή των φυτών.
Όπως συμβαίνει και με άλλα συμπτώματα που εμφανίζουν τα φύλλα, όπως το κιτρίνισμα στα φύλλα και το στρίψιμο των φύλλων, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή και καταπράσινα, πρέπει εντοπίζουμε έγκαιρα το πρόβλημα και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης.
Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν μαυρίσματα στα φύλλα και θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε για να διατηρήσουμε τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας όμορφα, υγιή και γεμάτα ζωντάνια.
Τι προκαλεί μαύρισμα στα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε;
Τα μαυρίσματα στα φύλλα οφείλονται σε 3 βασικές αιτίες: α) υπερβολικό πότισμα και υγρασία στο χώμα, β) μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, γ) προσβολή από κάποιο έντομο.
Ας δούμε αναλυτικά τι συμπτώματα εμφανίζουν τα φυτά και πώς μπορούμε τα προστατέψουμε ανά περίπτωση.
1. Τα φύλλα μαυρίζουν λόγω υπερβολικής υγρασίας στο χώμα
Η υπερβολική υγρασία στη γλάστρα ή στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει μαύρες κηλίδες και εκτεταμένα μαυρίσματα στα φύλλα των φυτών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι χαρακτηριστικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου, όταν ποτίζουμε πολύ συχνά και με περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζονται.
Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα φύτα που βρίσκονται σε γλάστρα όταν έχουμε κακή στράγγιση, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Μπορεί να παρατηρήσουμε επίσης κιτρίνισμα στα φύλλα, πτώση των φύλλων και των λουλουδιών.
Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής υγρασίας, πριν ποτίσουμε τα φυτά ελέγχουμε ότι έχει στεγνώσει το χώμα. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τα φυτά απευθείας σε κασπώ και επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό.
2. Τα φύλλα μαυρίζουν λόγω προσβολής από ασθένειες
Σε αρκετά φυτά όπως για παράδειγμα στην καλλιέργεια της αχλαδιάς και στην καλλιέργεια της μηλιάς τα φύλλα μαυρίζουν λόγω προσβολής ασθένειες όπως το φουζικλάδιο και το βακτηριακό κάψιμο. Το φουζικλάδιο δημιουργεί μαυρίσματα και στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς.
Στα καλλωπιστικά φυτά, όπως στις τριανταφυλλιές, παρατηρούμε μαύρες κηλίδες και μαυρίσματα στα φύλλα λόγω προσβολής από την ασθένεια της μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.
Για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθένειων, φυτεύουμε σε αραιές αποστάσεις και κλαδεύουμε τα φυτά για να έχουν καλύτερο αερισμό.
Για να αντιμετωπίσουμε τα μαυρίσματα που προκαλούνται από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, και ψεκάζουμε τα φύλλα με βιολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός και το βρέξιμο θειάφι που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
3. Τα φύλλα μαυρίζουν λόγω προσβολής από έντομα
Σε αρκετά καρποφόρα δέντρα, όπως στην καλλιέργεια της λεμονιάς, στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και την καλλιέργεια της μανταρινιάς, τα έντομα του αλευρώδη και της μελίγκρας εκκρίνουν μία ουσία σαν μέλι (μελίτωμα) που κάνει τα φύλλα να κολλάνε.
Πάνω στα μελιτώματα, σε δεύτερο στάδιο, εμφανίζεται ο μύκητας της καπνιάς που προκαλεί μαύρισμα στα φύλλα, καθώς και στους καρπούς.
Ανάλογα μαυρίσματα στα φύλλα από τον μύκητα της καπνιάς συναντάμε και στον λαχανόκηπο, στην καλλιέργεια της αγγουριάς, στην καλλιέργεια της κολοκυθιάς, στην καλλιέργεια του πεπονιού, στην καλλιέργεια του καρπουζιού καθώς και στην καλλιέργεια της αγκινάρας.
Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας και αλευρώδη καθώς και της εμφάνισης της καπνιάς στα φύλλα των φυτών, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα αλάτων καλίου ή θερινού πολτού μαζί με χαλκό.
Κι ένα μυστικό για τα μαυρίσματα στα φύλλα των φυτών
Μαυρίσματα στα φύλλα των φυτών μπορεί να εμφανιστούν και λόγω εγκαυμάτων, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και όταν ψεκάζουμε τα φυτά μεσημεριανές ώρες με έντονη ηλιοφάνεια.
Σχόλια (0)