Γιατί μαυρίζουν οι πιπεριές;
Όσοι καλλιεργούμε πιπεριές, έχουμε παρατηρήσει ορισμένες φορές τους καρπούς της πιπεριάς να σαπίζουν στο κάτω μέρος ή να εμφανίζουν καφέ κηλίδες.
Το μαύρισμα της πιπεριάς εμποδίζει τους καρπούς να αναπτυχθούν σωστά και να ωριμάσουν με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ποιοτικά ή να μην τρώγονται.
Η εμφάνιση του μαυρίσματος είναι πιο έντονη και εκτεταμένη την περίοδο του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, που η καλλιέργεια της πιπεριάς έχει αναπτυχθεί αρκετά. Το ίδιο συμβαίνει και στην καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρα.
Είναι σημαντικό να παίρνουμε προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε τα προβλήματα και αν εμφανιστεί να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα.
Ας δούμε λοιπόν γιατί μαυρίζει το κάτω μέρος της πιπεριάς ή εμφανίζονται καφέ κηλίδες πάνω στους καρπούς και πώς μπορούμε να τις προστατέψουμε για να απολαμβάνουμε τις πιο νόστιμες πιπεριές από τον λαχανόκηπο μας.
1. Γιατί μαυρίζουν οι καρποί της πιπεριάς;
Το μαύρισμα στις πιπεριές οφείλεται σε δύο αιτίες: α) σε έλλειψη ασβεστίου και β) λόγω εγκαυμάτων από τον ήλιο.
α) Η πιπεριά μαυρίζει στο κάτω μέρος λόγω έλλειψης ασβεστίου
Η έλλειψη ασβεστίου που πρoκαλεί μαύρισμα σε καρπούς της πιπεριάς συμβαίνει κατά την διαδικασία ανάπτυξης του καρπού.
Το φαινόμενο αυτό επίσης γνωστό και ως ξηρή κορυφή, καθώς προκαλεί σάπισμα στο κάτω μέρος του καρπού της πιπεριάς.
Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα, η καλλιέργεια σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH ή σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα.
Επιπλέον, η υπερβολική χρήση λιπασμάτων αζώτου και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού της πιπεριάς κάνει το κάτω μέρος της πιπεριάς να σαπίζει.
β) Η πιπεριά μαυρίζει λόγω εγκαυμάτων από τον ήλιο
Σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας μέσα στο καλοκαίρι οι καρποί της πιπεριάς μπορεί να γίνουν καφέ και στη συνέχεια να μαυρίσουν.
Το μαύρισμα της πιπεριάς σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στην έκθεση στις δυνατές ηλιακές ακτίνες.
Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όταν η πιπεριά δεν διαθέτει ικανοποιητικό φύλλωμα για να καλύψει και να προστατέψει τους καρπούς από τον ήλιο.
2. Πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα των καρπών της πιπεριάς;
Για την προληπτική και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του μαυρίσματος των καρπών της πιπεριάς, μπορούμε να πάρουμε τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα:
- Βάζουμε βιολογικό λίπασμα ασβεστίου στο έδαφος πριν την φύτευση των φυτών της πιπεριάς.
- Ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους καρπούς της πιπεριάς με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου.
- Αποφεύγουμε την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάσματος αζώτου στις πιπεριές.
- Ποτίζουμε σταθερά τις πιπεριές χρησιμοποιώντας πότισμα με σταγόνες.
- Φτιάχνουμε διχτυοκήπιο με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας για να καλύψουμε τα φυτά της πιπεριάς.
3. Κι ένα μυστικό για το μαύρισμα των καρπών της πιπεριάς
Όταν η πιπεριά μαυρίζει από έγκαυμα, ο φλοιός του καρπού διαθέτει πιο σκληρή δερματώδη υφή. Το μαύρισμα λόγω έλλειψης ασβεστίου σταδιακά αποκτά πιο μαλακή υφή και σαπίζει τον καρπό λόγω προσβολής από μικροοργανισμούς.
Σχόλια (0)