Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ελιάς

ελια κιτρινα φυλλα

Που οφείλονται τα κίτρινα φύλλα στην ελιά;

Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί τη βασική ασχολία για χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας.

Ακολουθώντας το ημερολόγιο εργασιών για την ελιά, καθημερινό μέλημα των ελαιοκαλλιεργητών είναι η υγεία και η καλή ανάπτυξη των ελαιόδεντρων που εξασφαλίζει πλούσια σοδειά και σημαντική οικονομική απόδοση.

Βασική παράμετρος για την αποτελεσματική ανάπτυξη των ελαιώνων είναι οι καλλιεργητικές τεχνικές που ακολουθούνται σχετικά με το πότισμα της ελιάς, τη λίπανση της ελιάς, το κλάδεμα της ελιάς και την προστασία από έντομα και ασθένειες.

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούν οι ελαιοκαλλιεργητές είναι να κιτρινίζουν τα φύλλα και ανησυχούν μήπως εξασθενήσουν τα ελαιόδεντρα και έχουν απώλειες στην συγκομιδή.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στις αιτίες που προκαλούν το κιτρίνισμα στα φύλλα της ελιάς και θα δούμε χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαφήμιση

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που κιτρινίζουν τα φύλλα της ελιάς;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κιτρίνισμα στα φύλλα της ελιάς και συνήθως σχετίζονται με καλλιεργητικές πρακτικές όπως το πότισμα και η λίπανση. Μπορεί επίσης να οφείλονται στην εμφάνιση ασθενειών και εντόμων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ελαιοκαλλιεργητής είναι σημαντικό να συμβουλεύεται τον γεωπόνο της περιοχής του, προκειμένου να οδηγηθεί σε ένα ασφαλές συμπέρασμα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον κατάλληλο τρόπο.

Ας δούμε αναλυτικά που οφείλεται το κιτρίνισμα στα φύλλα της ελιάς, καθώς και βασικούς τρόπους αντιμετώπισης.

1. Τα φύλλα των ελαιόδεντρων κιτρινίζουν λόγω ελλιπούς λίπανσης

Η καλλιέργεια της ελιάς μπορεί να εμφανίσει κιτρίνισμα στα φύλλα λόγω έλλειψης βασικών θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων, με κυριότερα το άζωτο, το κάλιο και το βόριο.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα πρέπει να προσθέτουμε κάθε χρόνο πλήρες λίπασμα στα ελαιόδεντρα πλούσιο σε άζωτο και κάλιο ενώ παράλληλα να κάνουμε διαφυλλικούς ψεκασμούς με υγρό λίπασμα βορίου.

ελια λιπανση
8 μυστικά για τη σωστή λίπανση της ελιάς

2. Τα φύλλα της ελιάς κιτρινίζουν λόγω προσβολής από μυκητολογική ασθένεια

Αρκετά συχνά τα ελαιόδεντρα εμφανίζουν κιτρίνισμα στα φύλλα που οφείλονται σε μυκητολογικές ασθένειες όπως το γλοιοσπόριο, η κερκόσπορα, το καμαροσπόριο και το κυκλοκόνιο.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούν κιτρίνισμα στα φύλλα των ελαιόδεντρων και ευνοούνται σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ψεκάζουμε το φύλλωμα της ελιάς με βιολογικά σκευάσματα χαλκού την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου της ελιάς
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου της ελιάς

3. Τα φύλλα των ελαιόδεντρων κιτρινίζουν λόγω έλλειψης νερού

Όταν τα ελαιόδεντρα υποφέρουν από έλλειψη νερού, ιδιαίτερα σε ξηρικές καλλιέργειες ελιάς μπορεί να παρουσιαστεί κιτρίνισμα στα φύλλα και στη συνέχεια πτώση των φύλλων.

Σε περιπτώσεις έλλειψης νερού, μπορoύμε να αυξήσουμε την ποσότητα του νερού σε κάθε πότισμα ή να εγκαταστήσουμε στον ελαιώνα, αν δεν υπάρχει ήδη, σύστημα ποτίσματος με σταγόνες.

Διαφήμιση

4. Τα φύλλα της ελιάς κιτρινίζουν λόγω υπερβολικής υγρασίας

Η υπερβολική υγρασία στο χώμα, λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης του χωραφιού μπορεί να είναι βασική αιτία που κιτρινίζουν τα φύλλα των ελαιόδεντρων.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μειώσουμε την συχνότητα ή την ποσότητα του ποτίσματος και παράλληλα αν απαιτείται να φτιάξουμε ένα δίκτυο αποστράγγισης του ελαιώνα για την απομάκρυνση του πλεονάζοντος νερού.

ελια ποτισμα
Πώς γίνεται το πότισμα της ελιάς

5. Το φύλλα των ελαιόδεντρων κιτρινίζουν λόγω προσβολής από ακάρεα

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ακάρεα, εμφανίζονται εκτεταμένα κιτρινίσματα στα φύλλα των ελαιόδεντρων την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακάρεων στα ελαιόδεντρα, ψεκάζουμε τα φύλλα των ελαιόδεντρων με βρέψιμο θειάφι.

ελια ψεκασμα
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι σε καλλιέργειες (+video)

Κι ένα μυστικό για το κιτρίνισμα των φύλλων σε ελιές μπάλα

Για τα φυτά ελιάς σε σχήμα μπάλας που διατηρούμε ως καλλωπιστικά φυτά στο μπαλκόνι, στην αυλή, στη βεράντα, ή ακόμα και μέσα στο σαλόνι του σπιτιού ή στο γραφείο, η εμφάνιση κίτρινων φύλλων μπορεί να οφείλεται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού ή κακού αερισμού του χώρου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *