Γιατί δεν κάνει ντομάτες η ντοματιά;
Τι συμβαίνει στην καλλιέργεια της ντομάτας όταν έχουμε μειωμένη παραγωγή σε καρπούς;
Όσοι φυτεύουμε λαχανόκηπο, έχουμε σίγουρα καλλιεργήσει ντομάτες και έχουμε έρθει αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε στη διάρκεια της καλλιέργειας.
Ορισμένες φορές παρατηρούμε τις ντοματιές να έχουν μειωμένη εως ανύπαρκτη ανθοφορία και κάποιες άλλες φορές τα άνθη να πέφτουν ή να καταστρέφονται πριν σχηματιστούν καρποί.
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μικροί καρποί ντομάτας αφού σχηματιστούν ξαφνικά πέφτουν ή σταδιακά υποβαθμίζονται πάνω στις ντοματιές πριν προλάβουν να ωριμάσουν και τους συγκομίσουμε.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις βασικές αιτίες που δεν κάνει καρπούς η ντοματιά, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να απολαμβάνουμε πολλές νόστιμες ντομάτες από τον κήπο μας.
Γιατί οι ντοματιές δεν κάνουν καρπούς;
Τα περισσότερα προβλήματα στις ντοματιές εμφανίζονται κυρίως στο διάστημα από την ανθοφορία ως την καρπόδεση που αποτελεί την πιο κρίσιμη περίοδο της καλλιέργειας.
Η μειωμένη παραγωγή στην καλλιέργεια της ντομάτας στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέεται με το πότισμα, τη λίπανση, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης με την παρουσία εντόμων και ασθενειών.
1. Οι ντοματιές παρουσιάζουν προβλήματα στην ανθοφορία και την καρπόδεση που οφείλονται σε ακατάλληλο πότισμα
Το σωστό πότισμα αποτελεί βασική παράμετρο για να αναπτυχθούν οι ντοματιές, να έχουν ικανοποιητική ανθοφορία και πλούσια παραγωγή καρπών.
Είναι γεγονός, ότι σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας αλλά και ξηρασίας, τα φυτά της ντομάτας δεν σχηματίζουν ανθοφορία ή ρίχνουν τα λουλούδια τους, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη καρπόδεση.
Γι’ αυτό, κατά την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης της ντοματιάς, κάνουμε μέτριο πότισμα ώστε να εξασφαλίζουμε στα φυτά επάρκεια νερού αλλά να αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία.
2. Η σωστή λίπανση είναι απαραίτητη για να έχουμε πλούσια παραγωγή με ζουμερές ντομάτες
Ένας ακόμα βασικός παράγοντας για να έχουν οι ντοματιές μας ικανοποιητική καρποφορία είναι να λάβουν κατάλληλη λίπανση, ειδικά όταν φυτεύουμε εδάφη που δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμα.
Για να εξασφαλίσουμε πλούσια συγκομιδή στις ντοματιές, προσθέτουμε κατά τη φύτευση κοπριά και κομπόστ για να βελτιώσουμε το έδαφος και να το ενισχύσουμε με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.
Παράλληλα, προσθέτουμε τακτικά βιολογικό λίπασμα που περιέχει τα βασικά θρεπτικά στοιχεία λίπανσης όπως το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το βόριο.
Για την καλλιέργεια της ντομάτας, σημαντική είναι και η προσθήκη λιπάσματος ασβεστίου για να αποφύγουμε το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών, το φαινόμενο που ονομάζεται ξηρή κορυφή της ντομάτας.
3. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιουργούν προβλήματα στην ανθοφορία και στους καρπούς της ντομάτας
Η καλλιέργεια της ντομάτας χρειάζεται τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με τη θερμοκρασία, την υγρασία, τους ανέμους, και την ηλιοφάνεια για να δώσει ικανοποιητική παραγωγή.
Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όταν για παράδειγμα φυτεύουμε πρώιμα, η καλλιέργεια της ντομάτας μπορεί να μην ανθίσει, να καταστραφούν τα άνθη ή να έχουμε προβλήματα επικονίασης καθώς δεν πετούν οι μέλισσες.
Αντίστοιχα, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες ηλιακές ακτίνες προκαλούν κάψιμο των ανθέων και αποτυχία στο δέσιμο των καρπών της ντοματιάς.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μία καλή λύση είναι η δημιουργία διχτυοκήπιου για να προστατεύσει τα φυτά και να εξομαλύνει τις δυσμενείς συνθήκες.
Επίσης, η αυξημένη υγρασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανθοφορία με σάπισμα των ανθέων, ενώ και οι δυνατοί άνεμοι μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη και στην καρποφορία της ντοματιάς.
Τέλος, η μειωμένη ηλιοφάνεια μπορεί να συντελέσει σε μειωμένη παραγωγή καθώς οι ντοματιές όταν δεν δέχονται τον απαιτούμενο ήλιο για να φωτοσυνθέσουν, δεν σχηματίζουν αρκετά λουλούδια ή δεν δένουν καρπούς.
4. Οι προσβολές από ασθένειες και έντομα μειώνουν την παραγωγικότητα της ντοματιάς
Υπάρχουν πολλές μυκητολογικές ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς, τη ρίζα, τα άνθη και τους καρπούς της ντοματιάς με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε πολλές ντομάτες από το λαχανόκηπο μας.
Για την προστασία από ασθένειες της ντομάτας όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο και ο βοτρύτης, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός, το θειάφι και η θειοχαλκίνη.
Αντίστοιχα για την προστασία της ντομάτας από έντομα όπως ο αλευρώδης, ο θρίπας, η τούτα της ντομάτας οι βρωμούσες καθώς και από τον τετράνυχο, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως η φυσική πυρεθρίνη, τα άλατα καλίου και ο βάκιλος Θουριγγίας.
Κι ένα μυστικό για την παραγωγή καρπών της ντομάτας
Στην καλλιέργεια ντομάτας σε θερμοκήπιο, λόγω περιορισμένης δράσης των μελισσών εμφανίζονται προβλήματα επικονίασης, γίνεται εισαγωγή βομβίνων για να βοηθήσουν στην επικονίαση και στο δέσιμο των καρπών.
Σχόλια (0)