Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού
Το γιασεμί είναι το πιο αγαπημένο αναρριχώμενο φυτό που συναντάμε στις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, καθώς το υπέροχο γλυκό άρωμα των λουλουδιών του έχει συνδεθεί με ξένοιαστα καλοκαίρια. Η πλούσια ανθοφορία του ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα.
Το γιασεμί μπορεί να φυτευτεί στο έδαφος για να καλύψει ένα φράχτη ή στην είσοδο ενός σπιτιού, καθώς και σε γλάστρα για να αναπτυχθεί πάνω σε ένα πλαίσιο που τοποθετούμε πάνω σε ένα τοίχο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γιασεμιού να επιλέξουμε όπως το χιώτικο ή μεγανθές, το πολυανθές, το φαρμακευτικό, το αραβικό γιασεμί, που είναι πιο γνωστό ως φούλι, το ευοσμότατο καθώς, και το θαμνώδες γιασεμί.
Οι τιμές των φυτών γιασεμιού σε φυτώρια κυμαίνονται ανάλογα με την γλάστρα στην οποία έχουν φυτευτεί και την αναπτυξη που παρουσιάζουν. Ο πιο οικονομικός και δημιουργικός τρόπος για να αποκτήσουμε νέα φυτά γιασεμιού, είναι να τα δημιουργήσουμε μόνοι μας, ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα.
Είναι μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες γιασεμιού που βρίσκουμε σε σπίτια φίλων και να τις μοιράσουμε σε αγαπημένα πρόσωπα. Ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού γίνεται με δύο τρόπους, με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα και με τη μέθοδο των καταβολάδων. Ας δούμε αναλύτικα ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φτιάξουμε καινούργια φυτά γιασεμιού για να φυτέψουμε στον κήπο, στην αυλή και το μπαλκόνι μας.
1. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού με μοσχεύματα;
Ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού με μοσχεύματα γίνεται με τμήματα ετήσιου βλαστού, μήκους περίπου 30 εκατοστών, που λαμβάνονται στις αρχές φθινοπώρου ή στα τέλη της άνοιξης. Προτιμούμε μοσχεύματα από βλαστούς που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία, τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου, αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού ξεκινώντας από τη βάση. Για την φύτευση των μοσχευμάτων του γιασεμιού, χρησιμοποιούμε αφράτο φυτόχωμα για καλύτερο αερισμό και συγκράτηση υγρασίας. Η χρήση σκόνης ορμόνης ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος διευκολύνει τη δημιουργία ριζικού συστήματος και συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού.
Αφού γίνει η φύτευση, σε ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, περιμένουμε περίπου 3-4 μήνες μέχρι να ριζώσει το νέο φυτό γιασεμιού και στη συνέχεια μπορούμε να το μεταφυτέυσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στον κήπο. Ο χρόνος που απαιτείται για τη ριζοβολία του μοσχεύματος μπορεί να μειωθεί αν διαθέτουμε ένα μικρό θερκοκήπιο και επιτύχουμε μεγαλύτερη σχετική υγρασία με τη μέθοδο της υδρονέφωσης.
2. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού με καταβολάδες;
Ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού με την μέθοδο των καταβολάδων γίνεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, τοποθετώντας τμήμα ενός κλαδιού του γιασεμιού στο χώμα, σε έδαφος ή σε γλάστράκι φυτωρίου, χωρίς να το κόψουμε από το αρχικό μας φυτό. Το κλαδί αυτό, δηλαδή το σημείο του που βρίσκεται στο χώμα, σταδιακά αναπτύσσει ρίζες.
Αφού αναπτυχθούν αρκετά μπορούμε να κόψουμε το κλαδί από το μητρικό φυτό και να δημιουργηθεί ένα καινούριο φυτό γιασεμιού. Η μέθοδος του πολλαπλασιασμου με καταβολάδες είναι ιδιαίτερα εύκολη και έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ωστόσο δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκουμε κατάλληλους βλαστούς με αρκετό μήκος για να τους κάνουμε καταβολάδες.
3. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του γιασεμιού
Σε επαγγελματικές φυτείες γιασεμιού για την παραγωγή του δημοφιλούς αιθέριου έλαιου, το γιασεμί μπορεί να πολλαπλασιαστεί με εμβολιασμό πάνω σε υποκείμενα άγριων ποικιλιών που είναι αρκετά ανθεκτικές στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο εμβολιασμός του γιασεμιού σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με την μέθοδο το ενοφθαλμισμού στις αρχές του φθινοπώρου ή στα τέλη της άνοιξης.
Κύριε Λιονουδάκη καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά
Θα χρειασθώ και πάλι τα φώτα σας! Τράβηξα καταβολάδα από το γιασεμί που έχω, ακολουθώντας τις οδηγίες σας, σήμερα 23 Δεκεμβρίου και έχω μερικές ερωτήσεις. 1ον: πότε εκτιμάτε πως θα έχει βγάλει ρίζες το κλαδάκι; Το κλαδάκι είναι αρκετά μακρύ, το γιασεμί είναι μεγαλούτσικο, σε ζαρντινιέρα, έθαψα την άκρη σε γλαστράκι αφήνοντας περίπου 15 εκατοστά έξω. Η θέση είναι γωνιακή νοτιοδυτική, το βλέπει αρκετός ήλιος από το μεσημέρι. 2ον: κατά το διάστημα αυτό, όσο θα περιμένω να ριζώσει, χρειάζεται κάποιο νερό, ή το στεγνό χώμα το “αναγκάζει” να πετάξει ριζούλες πιό γρήγορα; 3ον: εάν θέλει νερό, κάποιο σκεύασμα που βοηθά τα μικρά φυτά στην ριζοβολία θα το βοηθήσει; Και πόσα συχνά αυτό το πότισμα, εάν και εφ’ όσον χρειάζεται;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας και σας εύχομαι Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά με Υγεία!
Καλημέρα Νάσο και χρόνια πολλά. Θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες μέχρι τις αρχές της άνοιξης για να ριζώσει η καταβολάδα. Θα χρειαστεί να την ποτίζεις σε τακτά διαστήματα μόλις στεγνώνει το χώμα. Και μπορείς να προσθέτεις υγρό λίπασμα ριζοβολίας που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση κύριε Λιονουδάκη! Καλή Χρονιά με Υγεία!