18 φθινοπωρινά λαχανικά για καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα

λαχανικα που φυτευουμε το φθινοπωρο

Ποια λαχανικά φυτεύουμε το φθινόπωρο;

Αν έχουμε συνηθίσει να φυτεύουμε λαχανόκηπο μόνο την περίοδο της άνοιξης, ίσως είναι καιρός να διευρύνουμε τους καλλιεργητικούς μας ορίζοντες και να γνωρίσουμε νέες γευστικές ποικιλίες.

Ακόμα κι αν δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία στην καλλιέργεια κηπευτικών, τα φθινοπωρινά λαχανικά αποτελούν ένα ιδανικό ξεκίνημα, καθώς έχουν μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα και δίνουν πλούσια παραγωγή.

Η φθινοπωρινή καλλιέργεια περιλαμβάνει τα δικά της μοναδικά λαχανικά που μπορούμε να απολαύσουμε εύκολα και με ελάχιστη περιποίηση.

Ειδικά τα πράσινα λαχανικά που κόβουμε φρέσκα κατευθείαν από τον κήπο ή το μπαλκόνι μας έχουν ξεχωριστή φρεσκάδα και αξεπέραστη γεύση.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια κηπευτικά καλλιεργούμε το φθινόπωρο, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και την φροντίδα τους, ώστε να απολαύσουμε μία πλούσια συγκομιδή φρέσκων και νόστιμων λαχανικών.

Διαφήμιση

Λαχανικά που φυτεύουμε το φθινόπωρο σε κήπο και σε γλάστρα

Η καλλιέργεια στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο είναι σχετικά ξένοιαστη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και του χειμώνα λειτουργούν αποτρεπτικά για ένα μεγάλο ποσοστό ασθενειών και εντόμων που συναντάμε στα καλοκαιρινά κηπευτικά.

Επιπλέον, πολλά από τα λαχανικά που φυτεύουμε το φθινόπωρο αναπτύσσονται και ωριμάζουν αρκετά πιο γρήγορα σε σχέση με τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης, οπότε μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε συγκομιδή.

1. Μαρούλι

Το μαρούλι είναι από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά λαχανικά και το ευκολότερο στην καλλιέργεια τόσο σε κήπο όσο και σε γλάστρα. Υπάρχουν μάλιστα πολλές ποικιλίες για να δοκιμάσουμε, όπως το κλασικό μαρούλι με τα στενόμακρα φύλλα σκουροπράσινου χρώματος και το γαλλικό μαρούλι με τα χαλαρά τρυφερά φύλλα. Μία ξεχωριστή ποικιλία που προτείνουμε είναι το μαρούλι βουτύρου με λεία τρυφερά φύλλα και κλειστό κεφάλι. Τα πιο τραγανά φύλλα μαρουλιού τα δίνει το κατσαρό κεφαλωτό μαρούλι, το περίφημο iceberg, που σχηματίζει στρογγυλό κεφάλι σα λαχανάκι. Τα μαρούλια φυτεύονται σε αποστάσεις περίπου 30 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Γενικότερα, ο χρόνος συγκομιδής του μαρουλιού είναι γρήγορος με διάρκεια 1,5-2,5 μήνες, ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε.

Φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού

2. Σπανάκι

Το σπανάκι επίσης αγαπημένο πράσινο φυλλώδες λαχανικό, που φυτεύεται και ευδοκιμεί την περίοδο του φθινοπώρου. Το σπανάκι θεωρείται μία από τις πιο εύκολες καλλιέργειες που προτείνουμε σε κάθε αρχάριο κηπουρό. Προτιμάμε να φυτεύουμε έτοιμα φυτά σπανακιού που προμηθευόμαστε από φυτώρια για να έχουμε πιο γρήγορη παραγωγή και να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη απόδοση. Φυτεύουμε τα σπανάκια σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Για φυτέψουμε το σπανάκι στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε γλάστρες ή ζαρνινιέρες βάθους τουλάχιστον 15 εκατοστών. Η συγκομιδή του σπανακιού γίνεται σταδιακά περίπου 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση. Προτιμάμε να κόβουμε σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα για να έχουμε μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής. Τα μικρά τρυφερά φύλλα του σπανακιού είναι ιδανικά για σαλάτα, ενώ τα μεγαλύτερα τα επιλέγουμε για τα μαγειρέματα μας.

Σπανάκι καλλιέργεια
8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια σπανακιού

3. Ραδίκι

Aκόμα και το ραδίκι που φυτρώνει μόνο του στους αγρούς, μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να καλλιεργήσουμε, από το άγριο ραδίκι με τα οδοντωτα φύλλα που κοκκινίζουν στην βάση τους και το δημοφιλές σταμναγκάθι μέχρι το ιταλικό ραδίκι και το ραντίτσιο. Η χαρακτηριστική γεύση τους έχει τους πιο φανατικούς θαυμαστές των βραστών χόρτων. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για το ραδίκι είναι περίπου 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 20-30 εκατοστά μεταξύ των φυτών ραδικιού, ανάλογα με την ποικιλία. Αν φυτέψουμε το ραδίκι στο μπαλκόνι, θα προμηθευτούμε γλάστρες ή ζαρνινιέρες βάθους τουλάχιστον 15 εκατοστών. Η συγκομιδή του ραδικιού γίνεται 2-3 μήνες μετά τη φύτευση ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε.

ραδικια σπορα καλλιεργεια
Ραδίκια: Συμβουλές για σπορά και καλλιέργεια

4. Αντίδι

Άλλη μια κατηγορία φυλλώδους λαχανικού που εύκολα καλλεργούμε σε κήπο ή σε γλάστρα σε μπαλκόνι είναι τα αντίδια. Tα αντίδια μπορούν να γίνουν βραστά, αλλά μπορούν επίσης να φαγωθούν ωμά σε σαλάτα μαζί με μαρούλι. Υπάρχουν τα άγρια αντίδια, που έχουν όρθια και ψηλή ανάπτυξη, με σχίσιμο στα φύλλα, λευκοπράσινους μίσχους και σχετικά πιο πικρή γεύση, ενώ ιδανικές για σαλάτα είναι οι κατσαρές ποικιλιές αντιδιού, που χαρακτηρίζονται από χαμηλή βλάστηση και στενά φύλλα. Φανατικούς θαυμαστες έχουν και τα αντίδια «σκαριόλες» με τα πλατιά και ελαφρώς οδοντωτά φύλλα. Τα αντίδια φυτεύονται σε αποστάσεις φύτευσης περιπου 30 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Για την φύτευση του αντιδιού στο μπαλκόνι, χρειαζόμαστε γλάστρες ή ζαρνινιέρες βάθους περίπου 15 εκατοστών. Δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να τα μαζέψουμε, καθώς ο απαιτούμενος χρόνος συγκομιδής 2-2,5 μήνες.

Αντίδι καλλιέργεια
Αντίδια, 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

5. Ραπανάκι

Και πάμε στα βολβώδη λαχανικά και συγκεκριμένα στο ραπανάκι που κι αυτό φυτεύεται με πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε ραπανάκια στρογγυλά, μικρά αλλά και μεγαλύτερου μεγέθους, ραπάνια μακριά με κόκκινη φλούδα αλλά και με λευκή φλούδα! Ότι και να επιλέξουμε, το σίγουρο είναι πως θα απολαύσουμε την τραγανή και πικάντικη γογγυλόριζα του ραπανιού. Κατά τη φύτευση του ραπανιού, προτιμάμε να σπέρνουμε το σπόρο, αραιά, πάνω σε γραμμές, σε αποστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών μεταξύ των γραμμών, σε βάθος χώματος 1-2 εκατοστά. Επειδή συνήθως γίνεται πυκνή φύτευση του σπόρου, αραιώνουμε τα ραπανάκια σε αποστάσεις 5 εκατοστά μεταξύ τους. Αν φυτέψουμε τα ραπανάκια σε γλάστρα θα πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστά, ειδικά για τις στενόμακρες ποικιλιές ραπανιού. Ο χρόνος συγκομιδής για το ραπανάκι είναι περίπου 2-3 μήνες, ανάλογα την ποικιλία που φυτέψαμε.

Ραπανάκια καλλιέργεια
Ραπανάκια: 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

6. Λάχανο

Μέσα στο φθινόπωρο, φυτεύουμε και το λάχανο στον κήπο μας. Για σαλάτα προτιμούμε τις ημιαφράτες ποικιλίες που δίνουν λάχανο μέσα σε 2 με 3 μήνες και έχουν το πλεονέκτημα πως είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες, ενώ έχουν μεγαλύτερη περίοδο συντήρησης στο ψυγείο μετά τη συγκομιδή. Υπάρχουν πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες του ημιαφράτου λαχάνου που απαιτούν συνήθως 2-4 μήνες για συγκομιδή μετά την μεταφύτευση. Και για όσους από εμάς αγαπάμε τους λαχανοντολμάδες, επιλέγουμε αφράτες ποικιλίες που δίνουν μεγάλο λάχανο 4-5 κιλών. Να μην ξεχάσουμε και το κόκκινο-μωβ λάχανο, που είναι πιο σκληρό και πιο συμπαγές και φτάνει σε βάρος 1-2 κιλά. Το λάχανο φυτεύεται σε αποστάσεις περίπου 50 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 90-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αν και δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα, μπορούμε να φυτέψουμε λάχανο και σε γλάστρα, αρκεί να έχει βάθος 25 εκατοστά.

Φύτευση και καλλιέργεια λάχανου
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια λάχανου
Διαφήμιση

7. Μπρόκολο

Και το μπρόκολο ανήκει στα εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά που φυτεύουμε σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Για τους ερασιτέχνες κηπουρούς, προτιμούμε τις ποικιλίες μπρόκολου με παραπούλια, καθώς κατά τη συγκομιδή δίνουν την κεντρική ανθοκεφαλή που είναι πιο μεγάλη, ενώ σταδιακά αναπτύσσονται 3-4 πλευρικών ανθοκεφαλές οι οποίες βέβαια είναι μικρότερες σε μέγεθος. Το μπρόκολο φυτεύεται σε αποστάσεις περίπου 50 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 90-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Για να φυτέψουμε μπρόκολο στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε γλάστρες ή ζαρνινιέρες βάθους τουλάχιστον 25 εκατοστών. Τόσο για το μπρόκολο, όσο και για το λάχανο και το κουνουπίδι, πρέπει να σκονίζουμε με βάκιλο Θουριγγίας για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες που τρώνε τα φύλλα.

Καλλιέργεια μπρόκολου
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μπρόκολου
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

8. Κουνουπίδι

Η λίστα με τα εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και το κουνουπίδι. Ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά λαχανικά, υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο ουσιαστικά καλλιεργούμε για την ανθοφοκεφαλή του. Το κουνουπίδι φυτεύεται σε αποστάσεις περίπου 40-50 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 80-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα, χρειάζεται διάμετρο και βάθος τουλάχιστον 25 εκατοστών. Συγκομίζουμε το κουνουπίδι περίπου τρεις μήνες μετά τη μεταφύτευση, όταν η ανθοκεφαλή είναι σφικτή και συνεκτική και διατηρεί λευκό χρώμα. Σε αυτό το στάδιο, το μέγεθος της ανθοκεφαλής έχει διάμετρο γύρω στα 10 εκατοστά και βάρος περίπου 1 κιλό. Πιο διαδεδομένες ποικιλίες κουνουπιδιού είναι οι λευκές, αλλά θα συναντήσουμε και ποικιλίες με μωβ ανθοκεφαλή που είναι πιο ανθεκτικές σε ψηλές θερμοκρασίες.

κουνουπιδι φυτευση καλλιεργεια
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κουνουπιδιού

9. Kαρότο

Το καρότο είναι ένα από πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε φθινόπωρο στον κήπο μας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Διάσημο για τη γλυκιά, τραγανή και αρωματική γεύση της σαρκώδους ρίζα του, το καρότο αποτελεί αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Θέλει σχετικά δροσερές συνθήκες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει ενώ παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα στον παγετό του χειμώνα. Τα καρότα μπορούν να φυτευτούν είτε με σπόρο είτε με έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώριο. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα καρότα είναι 5-10 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μετάξύ των γραμμών φύτευσης. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα θα πρέπει να έχουν βάθος τουλάχιστον 30 εκατοστά και να τις έχουμε γεμίσει με αφράτο φυτόχωμα.

Φύτευση και καλλιέργεια καρότου
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καρότου

10. Παντζάρι

Άλλη μία εξαιρετική επιλογή για το φθινοπωρινό λαχανόκηπο είναι και το παντζάρι που ξεχωρίζει με το έντονο κόκκινο χρώμα του. Γνωστό και ως κοκκινογούλι, το παντζάρι καλλιεργείται κυρίως για την τραγανή σαρκώδη ρίζα του που αναπτύσσεται μέσα στο χώμα, αλλά και για τα φύλλα του που είναι εξίσου νόστιμα και υγιεινά. Όλες οι ποικιλίες του παντζαριού αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον και μακριά από ακραίες θερμοκρασίες, με ιδανικές θερμοκρασίες από τους 15°C μέχρι τους 25°C. Σε πολύ παγωνιά ή σε πολύ ζέστη, οι ρίζες του παντζαριού δεν αναπτύσσονται σωστά και έχουμε υποβαθμισμένη παραγωγή. Φυτεύουμε τους σπόρους παντζαριού σε βάθος 3-5 εκατοστών, ρίχνοντας 4-5 σπόρους, σε αποστάσεις 10 εκατοστών μεταξύ τους και σε αποστάσεις 50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Αν φυτέψουμε το παντζάρι σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, θα πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον είκοσι εκατοστά και να γεμίσει με αφράτο φυτόχωμα.

Παντζάρι καλλιέργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια του παντζαριού

11. Ρόκα

Και μην ξεχνάμε τη ρόκα, ένα από πιο αρωματικά και πικάντικα μυρωδικά του κήπου που απολαμβάνουμε σε πράσινες σαλάτες. Η καλλιέργεια της ρόκας είναι πολύ εύκολη που αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για πρωτάρηδες κηπουρούς, καθώς και για μικρά παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κηπουρική. Η ρόκα προτιμά σχετικά ψυχρές και ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η ρόκα φυτεύεται αραιά με σπόρο που τοποθετούμε σε βάθος 1-2 εκατοστών. Αν επιλέξουμε να μεταφυτέψουμε έτοιμα φυτά ρόκας από φυτώριο, τα τοποθετούμε σε αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Κι αν την φυτέψουμε στο μπαλκόνι, θα χρειαστούμε μία γλάστρα ή ζαρντινιέρα με βάθος περίπου 15 εκατοστών.

6 μυστικά για καλλιέργεια ρόκας
6 μυστικά για καλλιέργεια ρόκας

12. Κρεμμύδι

Τι θα λέγατε να φυτεύαμε και λίγο φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι για να συνοδεύσει τις φθινοπωρινές σαλάτες μας; Η φθινοπωρινή φύτευση του κοκκαριού, δηλαδή του μικρού βολβού κρεμμυδιού, γίνεται σε αποστάσεις περίπου 5 εκατοστών και βάθος 1-2 εκατοστών με την κορυφή του βολβού προς τα επάνω. Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση, ενώ καλό είναι να ενσωματώνουμε οργανική ουσία, όπως καλά χωνεμένη κοπριά, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για την ενδυνάμωση της καλλιέργειας. Για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού στο μπαλκόνι, χρησιμοποιύμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες με χαμηλό βάθος 15-20 εκατοστών και μεγάλη επιφάνεια, προκειμένου να χωρέσουν αρκετά φυτά και αφράτο φυτόχωμα υψηλής ποιότητας.

Φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού
11 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού
Διαφήμιση

13. Σέσκουλο

Ας μιλήσουμε και για το σέσκουλο, το ξαδερφάκι του παντζαριού, ένα λαχανικό φθινοπωρινής φύτευσης, χωρίς ιδιαίτερες απαίτησεις. Το σέσκουλο καλλιεργείται για τα νόστιμα φύλλα του που συγκομίζουμε 3-4 μήνες μετά την φύτευση. Αν και δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, το σέσκουλο επιζητά ηλιόλουστες ή ημισκερές θέσεις, ενώ είναι σχετικά ανθεκτικό και στην ελαφριά παγωνιά. Θέλει βαθιά γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα σε οργανική ουσία που να διαθέτουν παράλληλα και καλή αποστράγγιση. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι 20-25 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Το σέσκουλο μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα βάθους τουλάχιστον 20 εκατοστών, αρκεί να εμπλουτιστεί με γόνιμο φυτόχωμα ειδικό για κηπευτικά.

Σέσκουλο καλλιέργεια
4 μυστικά για την καλλιέργεια του σέσκουλου

14. Σέλινο

Το σέλινο είναι μία ακόμη ιδιαίτερα νόστιμη και πολύ εύκολη καλλιέργεια για το φθινόπωρο. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να επιλέξουμε την ποικιλία που μας ενδιαφέρει. Σέλινο ντόπιο με το δυνατό άρωμα, σέλερι με τους τραγανούς βλαστούς ή σελινόριζα με τις σαρκώδεις ρίζες που τρώγονται. Για να έχει υγιές καταπράσινο φύλλωμα, τo σέλινο θέλει δροσερό περιβάλλον και ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις με θερμοκρασίες 16-20°C. Φυτεύεται σε απόστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 40-60 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης και συγκομιζεται περίπου 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας, θα πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον είκοσι εκατόστά για να έχουμε ικανοποιητική ανάπτυξη φυλλώματος και βλαστών.

Σέλινο, σέλερι, σελινόριζα
Σέλινο, σέλερι, σελινόριζα: 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

15. Γογγύλι

Ένα από τα λιγότερο γνωστά φθινοπωρινά λαχανικά με πικάντικη γεύση που αξίζει να δοκιμάσουμε είναι το γογγύλι. Πρόκειται για ένα λαχανικό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που είναι έτοιμο για συγκομιδή 6-8 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Το γογγύλι δημιουργεί ένα στρογγυλό διογκωμένο βλαστό σαν βολβό, συνήθως λευκοπράσινου ή μωβ χρώματος που σχηματίζεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Φυτεύουμε τα γογγύλια σε αποστάσεις 20-25 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-60 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Για να φυτέψουμε γογγύλι στο μπαλκόνι, προτιμάμε μακριές ζαρντινιέρες μήκους 80-100 εκατοστών που χωράνε 4-5 φυτά γογγυλιού.

Καλλιέργεια γογγυλιού
Γογγύλι καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

16. Πράσο

Το πράσο είναι ένα φθινοπωρινό λαχανικό που συνοδεύει πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Σχηματίζει ένα λευκό βολβό μέσα στο εδάφος απ’ όπου δημιουργούνται τα στενόμακρα πράσινα φύλλα του. Μπορούμε να φυτέψουμε τα πράσα με σπόρο που ρίχνουμε απευθείας στο χωράφι. Κάνουμε σπορά κατά γραμμες που απέχουν 30-40 εκατοστά μεταξύ τους και όταν τα πράσα μεγαλώσουν τα αραιώνουμε σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών ανά φυτό. Επιπλέον, το πράσο ανήκει στα λαχανικά που καλλιεργούνται με κομμάτια που περισσεύουν από την κουζίνα, οπότε αφού χρησιμοποιήσουμε τα πράσα για το φαγητό μας, μπορούμε να βάλουμε τα ριζίδια σε νερό μέχρι να αναπτύξει νέα φύλλα και να το μεταφυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα.

πρασο καλλιεργεια
Πράσο: Καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα

17. Κέιλ ή λαχανίδα

Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ως κέιλ, αρκετοί όμως το θυμόμαστε από τον κήπο της γιαγιάς μας με την ονομασία λαχανίδα. Το κέιλ είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία με τραγανά φύλλα που έχουν μία ιδιαίτερη γεύση η οποία θυμίζει καρύδι. Τα φυτά κέιλ φυτεύονται σε αποστάσεις 40-50 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 60-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε κέιλ με σπόρους, φυτεύοντας σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και στη συνέχεια περιμένουμε 1-2 εβδομάδες για να φυτρώσει. Η πρώτη συγκομιδή του κέιλ γίνεται 1,5 μήνα μετά τη μεταφύτευση ή 2,5 μήνες μετά τη σπορά, όταν τα φύλλα φτάνουν στο μέγεθος της παλάμης του χεριού. Τα νεαρά φύλλα μπορούν να συλλεχθούν και νωρίτερα για να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες.

10 μυστικά για την καλλιέργεια της λαχανίδας (κέιλ)
10 μυστικά για την καλλιέργεια της λαχανίδας (κέιλ)

18. Σκόρδο

Και για το τέλος, ας βάλουμε λίγο έντονο άρωμα και πικάντικη γεύση στο φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο! Ας καλλιεργήσουμε λοιπόν σκόρδο για το φρέσκο φύλλωμα ή για τους ξερούς βολβούς του. Για να φυτέψουμε το σκόρδο, χρησιμοποιήσουμε σκελίδες σκόρδου, τις οποίες φυτεύουμε σε βάθος 2-3 εκατοστών, ανά διαστήματα 10-15 εκατοστών μεταξύ των σκελίδων, ενώ οι γραμμές φύτευσης του σκόρδου θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 20-30 εκατοστών. Αν φυτέψουμε το σκορδο σε γλάστρα στο μπαλκονι, θα χρειαστούμε γλάστρα με βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστά και αφράτο φυτόχωμα. Η συγκομιδή του φρέσκου σκόρδου γίνεται 2-3 μήνες μετά τη φύτευση, όταν το ύψος του φυλλώματος του σκόρδου φτάνει περίπου στα 20 εκατοστά ενώ η συγκομιδή του ξερού σκόρδου 6-8 μήνες μετά τη φύτευση.

σκορδο καλλιεργεια
Σκόρδο: Καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα
Διαφήμιση

Συμβουλές για τη φύτευση και την καλλιέργεια των φθινοπωρινών λαχανικών

Τα φθινοπωρινά λαχανικά χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα, αρκεί να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

– Κάνουμε καλή προετοιμασία του εδάφους

Κατά τη φύτευση τους στο έδαφος, τα φθινοπωρινά λαχανικά θέλουν γόνιμο, και αφράτο έδαφος, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να οργώνουμε το κήπο μας και να κάνουμε μία προετομασία του εδάφους πριν τη φύτευση, εμπλουτίζοντάς το με κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Αν καλλιεργούμε σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά.

κοπρια βιολογικο λιπασμα
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα (+video)

– Φυτεύουμε στις κατάλληλες θέσεις και αποστάσεις

Τα φθινοπωρινά λαχανικά θέλουν δροσερό καιρό και ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσουν και να μας δώσουν καλή παραγωγή. Τα περισσότερα είναι ανεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες, αν και ανάλογα με το φυτό μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα σε έντονες παγωνιές και δυνατούς βοριάδες. Για να φυτέψουμε τα λαχανικά μας σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σχετικά προφυλαγμένες θέσεις.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

– Κάνουμε τακτικό πότισμα στα φθινοπωρινά λαχανικά

Τα φθινοπωρινά λαχανικά χρειάζονται δροσερό χώμα για να έχουν καλή ανάπτυξη. Αν έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις, την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, θα χρειαστούν λιγότερα ποτίσματα. Τα λαχανικά σε γλάστρα χρειάζονται πιο τακτικό πότισμα, ειδικά αν είναι σε σημείο που δεν βρέχονται. Είτε έχουμε φυτέψει τα φθινοπωρινά λαχανικά στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, είναι καλό να έχουμε αυτόματο πότισμα με σταγόνες.

Μαρούλια πότισμα
8 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα

– Βάζουμε συχνά βιολογικό λίπασμα

Όσον αφορά τη λίπανση, τα φθινοπωρινά λαχανικά έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε λίπασμα σε σχέση με τα καλοκαιρινά λαχανικά αλλά έχουν αρκετές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να ενσωματώνουμε 1-2 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, γύρω από τη ρίζα των φυτών, κάθε 20-30 μέρες.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια των φθινοπωρινών λαχανικών

Λόγω των βροχοπτώσεων, στο φθινοπωρινό λαχανόκηπο φυτρώνουν πολλά ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια), τα οποία πρέπει να απομακρύνουμε συχνά με σκαλίσματα στο χώμα, ώστε να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη των φυτών και πλούσια συγκομιδή καρπών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

  1. Βασίλης
    13/11/2021

    Γεια σας, σε κτήμα που δεν υπάρχει υδροδότηση, τι λαχανικά μπορουν να δώσουν παραγωγή, μόνο με τις βροχές απο το φθινόπωρο και μετά? Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Βασίλη. Μπορείς να φυτέψεις όλα αυτά τα λαχανικά αρκεί να τα φυτέψεις τέλη φθινοπώρου μετά από βροχή.

  2. ΒΑΣΙΛΗΣ
    22/10/2020

    Να ενημερώνομαι γενικώς.

  3. ΦΩΤΗΣ
    26/09/2020

    Κωστα καλησπερα.Στον κηπο μου εχω δικο μου κομποστ.Οταν παω να φτιαρισω για να ριξω στα φυτα υπαρχουν καμπιες λευκες και χονδρες.Ειναι απο χρυσομυγα ?τι να τις κανω?Να τις φανε οι κοτες?Να τις πεταξω?Δεν ξερω αν κανουν καλο στο κομποστ.Ευχαριστω

    • Καλησπέρα Φώτη. Καλύτερα να απομακρύνεις τις συγκεκριμένες κάμπιες από το κομπόστ και να τις δώσεις στις κότες σου.

  4. Θεόφιλος Κοντογεωργος
    30/08/2019

    Αγαπητέ Κώστα,

    Θέλω να σε ευχαριστήσω για όλα από σένα πάρθηκαν, όπως κάθε χρόνο και πήγε η συγκομιδή αρκετά καλά, χάρη στους σπόρους σου και τις πολύτιμες συμβουλές σου. Σε ευχαριστώ για όλα.

    Με εκτίμηση,

    Κοντογεωργος Θεόφιλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *