7 μυστικά για τη φροντίδα των κάκτων (+video)
Οι κάκτοι είναι δημοφιλή φυτά στους κήπους και τα μπαλκόνια μας που επιλέγουμε για την ιδιαίτερη εμφάνιση, την ανθεκτικότητα, καθώς και για τη μακροβιότητα τους. Oι κάκτοι ανήκουν στα παχύφυτα, που σημαίνει ότι έχουν παχιά δερματώδη μέρη για να κρατάνε νερό, ακόμα και στις αντίξοες συνθήκες μίας ερήμου.
Τα περισσότερα είδη κάκτων έχουν χάσει τα φύλλα τους κι έχουν στη θέση τους αγκάθια, που εξασφαλίζουν προστασία από τα φυτοφάγα ζώα, εμποδίζουν τις απώλειες νερού λόγω διαπνοής και παρέχουν εν μέρει και σκιά.
1. Τι συνθήκες χρειάζονται οι κάκτοι για να αναπτυχθούν;
Οι κάκτοι χρειάζονται πλήρη έκθεση στον ήλιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και μια μακριά ζεστή περίοδο που υπερβαίνει τους 6 μήνες για να αναπτυχθούν.
Η έντονη δραστηριότητα των κάκτων πραγματοποιείται την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, διάστημα στο οποίο πέραν της ανάπτυξης δίνουν και την μοναδική ανθοφορία τους.
Όσο για τον χειμώνα, μια περίοδο ληθάργου, οι κάκτοι επιζητούν θερμοκρασίες 5-15°C, αν και κάποιοι από αυτούς αντέχουν για λίγο και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.
2. Τι έδαφος προτιμούν οι κάκτοι;
Οι κάκτοι για να αναπτυχθούν χρειάζονται χονδρόκοκκο αμμώδες έδαφος που να στραγγίζει. Ένα συνηθισμένo φυτόχωμα γενικής χρήσης δεν είναι κατάλληλο για κάκτους, καθώς συγκρατεί αρκετή υγρασία. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα φυτοχώματα για κάκτους εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά.
Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούμε να προσθέτουμε άμμο στο συμβατικό φυτόχωμα ή σε εδαφικό μίγμα άμμου και χώματος σε αναλογία 1 προς 4 για να το ελαφρύνουμε και να του βελτιώσουμε τη στράγγιση του υποστρώματος των κάκτων.
3. Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση των κάκτων;
Καθώς οι ρίζες των κάκτων απλώνουν πολύ αλλά δεν πηγαίνουν βαθιά, όταν τα μεταφυτεύουμε στο έδαφος, αφού έχουμε εξασφαλίσει καλή αποστράγγιση, θα πρέπει η τρύπα που τοποθετούμε το φυτό να έχει διάμετρο δυο φορές το γλαστράκι και βάθος μιάμιση φορά το ύψος του γλαστρακιού.
Όταν μεταφυτεύουμε τους κάκτους σε γλαστράκι, πρέπει να είναι το πολύ ένα νουμερο μεγαλύτερο από το γλαστράκι που φυτέψαμε, καθώς οι κάκτοι αναπτύσσονται πολύ αργά. Νέα μεταφύτευση των κάκτων θα κάνουμε μετά από δυο τουλάχιστον χρόνια.
4. Τι πότισμα χρειάζονται οι κάκτοι;
Οι περισσότεροι ποτίζουν τους κάκτους λιγότερο από όσο πρέπει, επηρεαζόμενοι από την αντοχή τους στην έλλειψη νερού. Όμως, οι κάκτοι χρειάζονται πότισμα οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα τους ανοιξιάτικους μήνες και 2 φορές τη βδομάδα τους θερινούς μήνες.
Αντίθετα, οι κάκτοι θέλουν περιορισμένο πότισμα το φθινόπωρο, ενώ το χειμώνα καλό θα ήταν να μην βρέχονται και να μην ποτίζονται, ειδικά σε συνθήκες κρύου και παγωνιάς.
Για τους κάκτους που έχουμε εσωτερικά στο σπίτι, ποτίζουμε δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και μια φορά τη βδομάδα τον υπόλοιπο καιρό συμπεριλαμβανόμενου και του χειμώνα.
5. Τι λίπανση χρειάζονται οι κάκτοι για να ευδοκιμήσουν;
Οι κάκτοι χρειάζονται οπωσδήποτε λίπανση, ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης τους.
Απαιτούνται εξειδικευμένα λιπάσματα για κάκτους, υδατοδιαλυτά με αρκετά ιχνοστοιχεία, για να βελτιώσουν την ανάπτυξη και να δώσουν την υπέροχη ανθοφορία τους.
Προσθέτουμε υδατοδιαλυτή λίπανση στους κάκτους δυο φορές το μήνα για τις περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
6. Τι προβλήματα ασθενειών και εντόμων παρουσιάζουν οι κάκτοι;
Οι κάκτοι συνήθως υποφέρουν από σάπισμα λόγω υπερβολικού ποτίσματος, κυρίως την εποχή του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αυτό συναντάται ιδιαίτερα σε βαριά εδάφη που δεν αποστραγγίζουν και δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας. Σε αυτή την περίπτωση που παρατηρούνται σαπίσματα στις άκρες των βλαστών των κάκτων, αποκόπτουμε με κοφτερό μαχαίρι το μέρος που έχει σαπίσει ενώ σταματάμε και το πότισμα για αρκετό διάστημα.
Όσον αφορά τα έντομα, σε μερικές περιοχές, προσβάλλονται από αφείδες, θρίπες και τετράνυχο που κάνουν ξερά σημάδια πάνω στους κάκτους. Για την αντιμετώπιση των εντόμων με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε τα φυτά ανά δεκαπέντε μέρες, άνοιξη και καλοκαίρι, με διάλυμα σαπώνων αλάτων καλίου που θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.
7. Κι ένα μυστικό για τους κάκτους
Οι κάκτοι διαφοροποιούνται από τα παχύφυτα καθώς διαθέτουν τις αρεόλες, χαρακτηριστικά χνουδωτά εξογκώματα από τα οποία εκπτύσσονται λουλούδια, αγκάθια ή και νέοι βλαστοί σε αντίθεση με τα παχύφυτα που δεν διαθέτουν αρεόλες.
Καλησπέρα σας.
Έχω μαζέψει όλους τους κάκτους και τα παχύφυτα σε ένα ράφι και το έχω κλείσει με νάυλον για το χειμώνα σε ηλιόλουστο σημείο.Υπαρχει κάποιο θέμα με τον πρέπει να παίρνει αέρα?
Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει αερισμός για τους κάκτους και τα παχύφυτα στο ράφι σου, διαφορετικά θα κιτρινίσουν σταδιακά και θα σαπίσουν.
Καλησπέρα σας,πριν 2 χρόνια πήρα έναν κάκτο μαλλον Mammillaria elongata . Τελευταία έχει αρχίσει και κρέμεται στο πλάι.Τι μπορεί να είναι και τι μπορώ κάνω;
Πιθανότατα, αυτό οφείλεται σε μειωμένο φωτισμό.
Καλησπέρα κύριε Κώστα έχω έναν κάκτο εδώ και τρία χρόνια του ιδους Opuntia subulata έχει μεγαλώση πολύ δεν έχω δει ακόμα λουλούδια τι κάνω λάθος μήπος αφτος ο κάκτος βγάζει λουλούδια όταν μεγαλώσει πολύ.?
Καλημέρα Μαλάι. Εξασφάλισε μία ηλιοφανή θέση για τον κάκτο σου και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα για να εξασφαλίσεις την ανθοφορία του.
Καλημερα σας, αγόρασα πριν 2 χρόνια μια εφορμπια σαν κακτο σχετικά μικρή 60 cm περιπου και μεγαλωσε τόσο πολύ, που πλέον έχει φτάσει τα 2 μέτρα +. Τι να κάνω ? Το εχω σε μια μικρη γλαστρα (οπως την αγορασα δηλαδη). Το φητο το εχω σε μπαλκονι ρετιρε, σε σημειο φωτεινο αλκα οχι σε αμεσο ηλιακο φως. Του αρεσει πιλυ το σημειο γιατι αναπτύχθηκε γρηγορα διχως προβληματα. Πλεον είναι τόσο ψηλή που δεν είναι διαχειρίσιμο το φυτο. Υπάρχει τρόπος να κοντινει κάπως? Αυτό όπως πάει θα φτάσει τα 3 μέτρα.
Καλησπέρα Κατερίνα. Μπορείς να την κλαδέψεις την ευφόρμπια στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα για να χαμηλώσεις το ύψος της.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΕΧΩ ΤΟΝ ΚΑΚΤΟ ΛΟΥΡΑΚΙ .ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΘΙΣΕ,ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΥΛΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΦΕ.ΤΟ ΚΛΑΔΕΨΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΖΑΡΤΙΝΙΕΡΑ.ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ.ΑΝΑ 2-3 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΥ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΕΓΝΩΣΕ ΤΟ ΦΥΤΟ ΟΛΑ..ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΖΩΜΕΝΟ…ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;
Καλησπέρα Πολυτίμη. Πιθανότατα, ο κάκτος λουράκι ή το επίφυλλο όπως ονομάζεται έχει προσβολή από μυκητολογική ασθένεια και θέλει ψέκασμα με σκεύασμα χαλκού. Δες και το αναλυτικό άρθρο μας για τα προβλήματα των κάκτων και των παχύφυτων.
Καλησπέρα σας αγόρασα ένα παχυφυτο το ροζ που δείχνετε και στο βίντεο το άφησα σπίτι το ποτιζα όταν στέγνωνε το χώμα όμως τα μέσα φύλλα έπεσαν και καπια μαράθηκαν το μεταφύτευσα σε μια λίγο μεγαλύτερη γλάστρα και το έβγαλα έξω μαζί με ένα κακτακι που πήρα από το φυτώριο έκανα το ίδιο. Θα ζήσει πίστευτε; η γλάστρα δν ήταν τόσο ρηχή όσο δείξατε ευχαριστώ!
Καλησπέρα Βούλα. Πολύ καλά έκανες και μεταφύτευσες τα παχύφυτα και τον κάκτο σε μεγαλύτερη γλάστρα. Φρόντισε να τα έχεις σε ηλιοφανές μέρος και να ποτίζεις ξανά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.
Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη και χρόνια καλά!
θα ήθελα να σας ρωτησω μιας και είστε ειδικός και εμπιστευομαι την άποψη σας. θέλω να αγοράσω ένα κάκτο γύρω στα 2 μέτρα και να τον βάλω στο σπίτι μου σε έναν χώρο που δεν έχει άμεση ηλιοφάνεια καθώς το παράθυρο απέχει μόλις 7 μέτρα. αγαπώ πολύ αυτό το φυτό το βλέπω εδώ και μέρες στο φυτώριο και θέλω να το τ πάρω. Ποια είναι η γνώμη σας επι του θέματος;
Καλησπέρα σας. Εϊναι πολυ δύσκολο να διατηρηθεί ο κάκτος σε εσωτερικό περιβάλλον. Χρειάζεται να είναι φωτεινό το σημείο, να υπάρχει καλός αερισμός και να είναι μακριά από θερμαντικά σώματα. Επίσης, η υπερβολική υγρασία είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει σαπίσματα στο ριζικό σύστημα του κάκτου.