Πολλαπλασιασμός φραουλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
Όλοι λατρεύουμε τις φράουλες, το αγαπημένο φρούτο της άνοιξης με τη υπέροχη γλυκιά και ζουμερή γεύση. Η καλλιέργεια της φράουλας είναι εξαιρετικά απλή και μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε φράουλες στον κήπο ή σε γλάστρα στην αυλή, ακόμα κι αν είμαστε πρωτάρηδες στην κηπουρική. Υπάρχει κι ένας ακόμα λόγος που την κάνει ιδανική επιλογή για τον κήπο μας, καθώς οι φράουλες πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα και μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά εύκολα και οικονομικά.
Ο πολλαπλασιασμός της φράουλας μπορεί να γίνει με σπόρο, με διαίρεση φυτών, αλλά κυρίως με τους στόλωνες, τους λεπτούς και μακρείς βλαστούς που διαθέτει η φράουλα. Κάθε τρόπος πολλαπλασιασμού της φράουλας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά φράουλας για να τις απολαμβάνουμε νόστιμες και υγιεινές από τον κήπο και το μπαλκόνι μας.
Κι αν δημιουργήσουμε αρκετά φυτά φράουλας παραπάνω από όσα χρειαζόμαστε, μπορούμε να τα χαρίσουμε σε φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα για να τους ενθαρρύνουμε να καλλιεργήσουν και αυτοί φράουλες, το υπέροχο και λαχταριστό φρούτο.
1. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με σπόρο;
Μπορούμε να φτιάξουμε καινούρια φυτά φράουλας με σπόρο. Ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με σπόρο είναι αρκετά πιο δύσκολος και εμφανίζει μικρό ποσοστό επιτυχίας, καθώς επίσης δε δίνει και ίδια ακριβώς φυτά με αυτά που προέρχεται ο σπόρος. Για να βελτιώσουμε την βλαστικότητα των σπόρων φράουλας και να φυτρώσουν περισσότεροι, μπορούμε να βάλουμε τους σπόρους στην κατάψυξη για 2-3 βδομάδες και στη συνέχεια να τους φυτέψουμε σε αφράτο και γόνιμο φυτόχωμα ή να φτιάξουμε δικό μας αναμειγνύοντας 1 μέρος τύρφη, 1 μέρος κοπριά και 1 μέρος περλίτη.
Ο σπόρος της φράουλας φυτεύεται σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και χρειάζεται 2-3 βδομάδες για να φυτρώσει σε συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας γύρω στους 20°C. Κατάλληλη εποχή φύτευσης του σπόρου της φράουλας είναι μέσα στο Μάρτιο είτε φτιάχνοντας ειδικό σπορείο είτε φυτεύοντας απευθείας στο έδαφος.
2. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με διαίρεση ριζωμάτων;
Ένας σχετικά απλός τρόπος πολλαπλασιασμού της φράουλας είναι με διαίρεση ριζώματος που μας δίνει ακριβώς την ίδια ποικιλία. Για τη δημιουργία φυτών φράουλας με διαίρεση, διαχωρίζουμε τα ριζώματα των φυτών φράουλας στα τέλη του χειμώνα με ένα κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια τα φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου ή απευθείας στο έδαφος.
Αν τα φυτέψουμε σε γλαστράκια φυτωρίου χρησιμοποιούμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά ή αναμειγνύουμε 2 μέρη μαύρη τύρφη, 1 μέρος χωνεμένη κοπριά και 1 μέρος περλίτη. Τα γλαστράκια φυτωρίου για 2-3 βδομάδες τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν τα καινούρια φυτά φράουλας.
3. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με τους στόλωνες;
Οι στόλωνες είναι οι λεπτοί μακρείς βλαστοί που έχει η φράουλα και έχουν την μοναδική ιδιότητα όταν ακουμπούν στο έδαφος να δημιουργούν ρίζες. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά φράουλας εύκολα και αποτελεσματικά, καθώς χαρακτηρίζεται από το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
Για τον πολλαπλασιασμό της φράουλας με στόλωνες, μπορούμε να βάλουμε τμήμα των στόλωνων μέσα σε γλαστράκι φυτωρίου που έχουμε γεμίσει με εμπλουτισμένο φυτόχωμα ή απευθείας στο χώμα του κήπο μας για να ριζώσει σταδιακά. Μετά από 4-5 βδομάδες, όταν ο στόλωνας της φράουλας έχει ριζώσει καλά στο γλαστράκι ή στο έδαφος, αποκόπτουμε το νέο φυτό φράουλας από το μητρικό. Το καινούριο φυτό φράουλας που δημιουργήσαμε έχει τα ίδια χαρακτηριστικά της ποικιλίας με το αρχικό φυτό φράουλας.
4. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της φραουλιάς
Όσοι έχουμε καλλιεργήσει φράουλες στον κήπο, ενδεχομένως έχουμε παρατηρήσει ότι την επομένη χρονιά μετά την φύτευση επεκτείνονται και εμφανίζονται περισσότερες. Αυτό γίνεται γιατί οι φραουλιές αναπτύσσουν στόλωνες στο χώμα και πολλαπλασιάζονται μόνες τους, με αποτέλεσμα σταδιακά να έχουμε καινούρια φυτά που ριζώνουν χωρίς δική μας παρέμβαση. Έτσι, χρόνο με τον χρόνο και με την κατάλληλη φροντίδα μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερες φράουλες.
Καλημέρα σας. Έχω βάλει τους σπόρους της φράουλας στην κατάψυξη όπως είπατε και έχω σκοπώ να φτιάξω και το χώμα που προτείνετε. Χωρίς φυτόχωμα όμως και μόνο με τ΄ύρφη και κοπριά δεν θα είναι πολύ όξινο το έδαφος για να αναπτυχθεί αργότερα το φυτό . Ευχαριστώ πολύ !
Όχι, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην καλλιέργεια της φράουλας.
Μπορώ να φυτέψω καρπό φράουλας ?
& με ποιο τρόπο ?
Ο καρπός φράουλας δεν φυτεύεται για να δώσει καινούρια φυτά, παρά μόνο οι σπόροι.
Καλησπέρα σας. Έχω μια μέτρια γλάστρα με φραουλιά και είναι γεμάτη “μωρά” (στόλωνες). Το φυτό είναι υγιές και έβγαλε φραουλίτσες μέχρι αρχές Αυγούστου. Δεν ξέρω πως να κάνω αυτό που λέτε με γλαστράκια φυτωρίου γιατί οι στόλωνες είναι πολλοί. Δε μπορώ να φυτεύω τον καθένα σε διαφορετικό γλαστράκι από τη στιγμή που πρέπει να είναι ενωμένοι με τη “μητέρα”. Θα πρέπει να βάλω τη γlάστρα στη μέση και τουλάχιστον 5-6 γλαστράκια γύρω γύρω. Αν πάλι τους βάλω στο χώμα (έχω κήπο), δεν θα ζήσουν το χειμώνα γιατί ο κήπος μου είναι αρκετά εκτεθειμένος σε κρύο, ισχυρούς βοριάδες κλπ. Έχετε κάποια συμβουλή; Μπορώ να κόψω τα “μωρά” και να τα μεταφυτεύσω σε γλαστράκια ή έτσι θα χαλάσουν; Ευχαριστώ!
Καλημέρα Ιωάννα. Μπορείς να φυτέψεις μερικούς στόλωνες από τη φραουλιά και να δοκιμάσεις να κόψεις τους υπόλοιπους αν και πιθανότατα δεν θα ριζώσουν.
Καλησπέρα σας. Για να δημιουργήσω φυτά φράουλας αυτή την εποχή με σπόρους, θα χρειαστεί να τους βάλω στο ψυγείο για 3-4 εβδομάδες ή να περιμένω μέχρι την επόμενη άνοιξη? Γιατί έχω κάποια φυτά τα οποία ξεραθηκαν λόγω ζεστης και υγρασίας. Πως μπορώ να “σώσω” κάποια ώστε να μου δημιουργήσουν στόλωνες?
Καλησπέρα Πολυζώη. Καλύτερα να περιμένεις την επόμενη άνοιξη για να φυτέψεις σπόρους φράουλας. Κλάδεψε τα φυτά που ξεράθηκαν μήπως αναβλαστήσουν και δώσουν στόλωνες για να φτιάξεις καινούρια φυτά.