Φίκος ελάστικα: Συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

φικος ελαστικα φροντιδα

Ο φίκος ελάστικα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά σε όλο τον κόσμο που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα οβάλ δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα του.

Ονομάζεται επίσης ελαστικοφόρος φίκος (Ficus elastica), αλλά και καουτσουκόδεντρο (Rubber tree) καθώς από τον κορμό και τα κλαδιά του βγαίνει γαλακτώδες υγρό από το οποίο παράγεται το γνωστό ελαστικό προϊόν καουτσούκ.

Συναντάμε τον φίκο ελάστικα συνήθως ως φυτό εσωτερικού χώρου να διακοσμεί σαλόνια σπιτιών, γραφεία και εισόδους κατοικιών, φτάνοντας σε ύψος 1-2 μέτρων.

Σε νότιες ζεστές περιοχές της χώρας μας, ο φίκος ελάστικα φυτεύεται και σε εξωτερικό χώρο, σε κήπους, πλατείες και πάρκα, όπου εμφανίζει έντονη ανάπτυξη και γίνεται ένα ψηλό δέντρο. Στις τροπικές περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας απ’ όπου κατάγεται, το ύψος του φίκου ελάστικα μπορεί να ξεπεράσει τα 30 μέτρα.

Δύο ακόμα πολύ γνωστά είδη φίκου είναι ο φίκος μπέντζαμιν και ο φίκος λυράτα με τα οποία συγγενεύει ο φίκος ελάστικα, όπως επίσης με τη μουριά και τη συκιά.

Ας δούμε αναλυτικά τις πιο γνωστές ποικιλίες φίκου ελάστικα για να φυτέψουμε, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα του ώστε να απολαμβάνουμε ζωηρή ανάπτυξη και πλούσιο φύλλωμα στο σπίτι, το γραφείο, στο μπαλκόνι και τον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες φίκου ελάστικα;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φίκου ελάστικα με εντυπωσιακό φύλλωμα και διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς από πράσινο, ροζ, κόκκινο και κρεμ για να επιλέξουμε. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες φίκου ελάστικα είναι οι εξής:

  • Ficus elastica ‘Robusta’: Κλασική ποικιλία φίκου ελάστικα με μεγάλα καταπράσινα φύλλα, πολύ ανθεκτική, φτάνει σε ύψος 1,5- 2 μέτρων όταν φυτευτεί σε γλάστρα και ανταποκρίνεται σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας.
  • Ficus elastica ‘Tricolor’: Ποικιλία φίκου ελάστικα που ξεχωρίζει για τα παχιά δερματώδη φύλλα του, που δίνουν ένα εντυπωσιακό συνδυασμό πράσινου, ροζ και κρεμ χρώματος.
  • Ficus elastica ‘Decora’: Δημοφιλής ποικιλία φίκου ελάστικα, δημοφιλής για φύτευση σε χαμηλά καλάθια λόγω της χαμηλής ανάπτυξης μέχρι μισό μέτρο και των γυαλιστερών σκουροπράσινων φύλλων.
  • Ficus elastica ‘Burgundy’: Εντυπωσιακή ποικιλία φίκου ελάστικα που ξεχωρίζει για τα σκουροπράσινα, σχεδόν μαύρου χρώματος φύλλα που αναπτύσσονται πάνω σε κόκκινους βλαστούς.
  • Ficus elastica ‘Red ruby’: Ιδιαίτερη ποικιλία φίκου ελάστικα που γοητεύει με τα σκουροπράσινα φύλλα του που περιέχουν κόκκινες, πορφυρές και άσπρες αποχρώσεις ενώ τα νεαρά φύλλα του έχουν αρχικά μία ροζ-κόκκινη απόχρωση.

2. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο φίκος ελάστικα;

Ως τροπικό φυτό, ο φίκος ελάστικα ευδοκιμεί σε περιοχές με ζεστό κλίμα, σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους έντονους ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, καθώς είναι ευαίσθητος στην παγωνιά του χειμώνα.

Σε εσωτερικούς χώρους, τοποθετούμε τον φίκο ελάστικα σε φωτεινό σημείο που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες, ενώ παράλληλα αποφεύγουμε να τον έχουμε κοντά σε θερμαντικά σώματα ή σε δωμάτια με αφυγραντήρες.

Για φυτά φίκου ελάστικα σε γλάστρα που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και τοποθετούμε τη γλάστρα σε προφυλαγμένα σημεία.

Η πιο κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσουμε το φίκο ελάστικα είναι μέσα στην άνοιξη ή μέσα στο φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να υποστυλώνουμε το νεαρό φυτό με έναν πάσσαλο στήριξης για να αναπτύξει ίσιο κορμό καθώς θα μεγαλώνει.

3. Πώς φυτεύουμε τον φίκο ελάστικα σε γλάστρα;

Ο φίκος ελάστικα αναπτύσσεται γρήγορα. Για να έχει καλή ισορροπία και σταθερότητα το φυτό, επιλέγουμε γλάστρες σχετικά μεγάλες, διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών.

Η γλάστρα είναι απαραίτητο να διαθέτει τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, ενώ συμπληρωματικά τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στην βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ανάπτυξη και αερισμό της ρίζας του φυτού.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα ο φίκος ελάστικα;

Ο φίκος ελάστικα είναι ανθεκτικός όταν τον ποτίζουμε λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται, ωστόσο δυσκολεύεται με το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα στα φύλλα.

Για φυτά φίκου που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, στον κήπο, στο μπαλκόνι και τη βεράντα, ενδεικτικά ποτίζουμε μία φορά κάθε 10 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και συχνότερα την περίοδο του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι, ποτίζουμε συνήθως μία φορά την εβδομάδα και μειώνουμε το πότισμα την περίοδο του χειμώνα.

Πριν ποτίσουμε, ελέγχουμε ότι το χώμα στα πρώτα 4-5 εκατοστά από την επιφάνεια της γλάστρας έχει στεγνώσει. Αν είναι ακόμα υγρό, δεν ποτίζουμε.

5. Τι λίπασμα βάζουμε στον φίκο ελάστικα για πλούσια βλάστηση;

Για να έχει ζωηρή βλάστηση και πράσινο φύλλωμα ο φίκος ελάστικα χρειάζεται τακτική λίπανση.

Σε φίκους ελάστικα που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο φίκος ελάστικα που διατηρείται σε γλάστρα, χρειάζεται πιο τακτική λίπανση. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα από τις αρχές του τέλη φθινοπώρου.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον φίκο ελάστικα;

Για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων που προσβάλλουν το φύλλωμα του φίκου ελάστικα, όπως η ψώρα (κοκκοειδή), η βαμβακάδα (ψευδόκοκκος), ο αλευρώδης και ο θρίπας, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο θερινός πολτός, η φυσική πυρεθρίνη και τα άλατα καλίου.

Για τον φίκο ελάστικα που έχουμε μέσα στο σπίτι μας, μπορούμε να ψεκάζουμε προληπτικά μία φορά το μήνα με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

7. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο φίκος ελάστικα σε γλάστρα;

Για φυτά του φίκου ελάστικα που έχουμε σε γλάστρα, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί τα φύλλα του τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να απομακρύνουμε τη σκόνη και να διατηρούμε καθαρό και γυαλιστερό το φύλλωμα του.

O φίκος ελάστικα χρειάζεται αρκετή σχετική υγρασία σε εσωτερικό χώρο, καθώς σε ξηρό περιβάλλον μπορεί να παρουσιάσει ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, είναι σημαντικό κάθε 1-2 μέρες να ψεκάζουμε το φύλλωμα του με νερό χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστηράκι.

8. Γιατί πέφτουν τα φύλλα του φίκου ελάστικα;

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στη φροντίδα του φίκου ελάστικα είναι το υπερβολικό πότισμα που αποτελεί τη βασική αιτία για την πτώση των φύλλων.

Επιπλέον, την περίοδο του χειμώνα, η πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τη χρήση θέρμανσης ή αφυγραντήρα που μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι, μπορεί να προκαλέσουν πτώση των φύλλων του φίκου ελάστικα.

Ο φίκος ελάστικα ρίχνει τα φύλλα του και όταν μεταφέρουμε τον μεταφέρουμε από ένα σημείο με πλούσιο φωτισμό σε ένα πιο σκιερό, κάτι που κάνουμε συνηθώς για προστασία ωστόσο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

9. Γιατί εμφανίζονται μαύρες κηλίδες στα φύλλα του φίκου ελάστικα;

Το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας του φίκου ελάστικα μπορεί να προκαλέσει μαύρες ή καφέ κηλίδες στο φύλλωμα λόγω αυξημένης υγρασίας και προσβολής από μυκητολογική ασθένεια.

Ανάλογα συμπτώματα μαυρίσματος στα φύλλα παρουσιάζονται και όταν ο φίκος ελάστικα σε γλάστρα έρχεται σε άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού.

Γιατι μαυριζουν τα φυλλα στα φυτα
Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα και πώς το αντιμετωπίζουμε

10. Πότε και πώς κλαδεύουμε τον φίκο ελάστικα;

Η πιο κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τον φίκο ελάστικα είναι μέσα στην άνοιξη.

Με το κλάδεμα χαμηλώνουμε το ύψος του φυτού κόβοντας τους βλαστούς που φεύγουν ψηλά αλλά και τους πλευρικούς βλαστούς ώστε το φυτό να αποκτήσει χαμηλότερο ύψος και πιο συμπαγές σχήμα.

11. Ποιοι είναι οι τρόποι πολλαπλασιασμού του φίκου ελάστικα;

Μπορούμε εύκολα και οικονομικά να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά φίκου ελάστικα με δύο τρόπους, κάνοντας: α) πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα και β) πολλαπλασιασμό με εναέριες καταβολάδες.

α) Πολλαπλασιασμός φίκου ελάστικα με μοσχεύματα: Κόβουμε βλαστούς μήκους 15-20 εκατοστών την περίοδο της άνοιξης και τους φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου. Γεμίζουμε τις γλάστρες με μείγμα τύρφης, άμμου και περλίτη, σε αναλογία 1:1:1 και βάζουμε ορμόνη ριζοβολίας στην τομή της βάσης του μοσχεύματος.

β) Πολλαπλασιασμός με εναέριες καταβολάδες: Παίρνουμε ένα πλευρικό βλαστό του φίκου, απομακρύνουμε τα φύλλα από τη μέση του βλαστού και κάνουμε μία μικρή τομή στη μέση του βλαστού, την οποία καλύπτουμε με μία σακούλα που περιέχει τύρφη και άμμο σε αναλογία 2:1. Μετά από 2-3 μήνες, ο βλαστός μέσα στη σακούλα θα βγάλει ρίζες και μπορούμε να τον αποκόψουμε δημιουργώντας ένα καινούριο φυτό.

12. Κι ένα μυστικό για τον φίκο ελάστικα

Αν και το κλίμα της χώρας μας δε βοηθάει τον φίκο ελάστικα να ανθίσει, στο φυσικό του περιβάλλον σχηματίζει μικρά κίτρινα λουλούδια που καταλήγουν σε χαρακτηριστικούς στρογγυλούς καρπούς που θυμίζουν σύκο αλλά δεν τρώγονται.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (36)

  1. ΒΑΣΙΛΕΙΑ
    28/10/2024

    Καλησπερα σας. Εχω εναν φίκο σε γλαστρα και θελω να τον βαλω σε παρτερι μπροστα απο τη μαντρα. Θα ηθελα πληροφοριες για τις ριζες του και αν κανει ζημια σε μαντρες. Υπαρχει περιπτωση να σπασει τι παρτερι η να χαλασει την μαντρα?

  2. Ήβη-Αλεξάνδρα
    11/10/2024

    Έχουμε έναν υπέροχο φίκο ελάστικα στον κήπο που κάποιοι πιστεύουν ότι τους προκαλεί αλλεργία (!!!) και ως εκ τούτου ζητούν να κοπή και να αφαιρεθεί! Είναι 25+ χρονών δέντρο! Επίσης πιστεύουν ότι οι ρίζες του θα κάνει κακό στην πολυκατοικία μας. Βρίσκεται σε απόσταση 3 μέτρων από τα θεμέλιε. Τη μπορώ να κάνω για να το σώσω;

    • Εξαιρετικό φυτό ο φίκος ελάστικα, αν είναι σε απόσταση 3 μέτρων από τα θεμέλια, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ως φυτό εσωτερικού χώρου, σε σπάνιες περιπτώσιες, μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε όσους έχουν πρόβλημα άσθματος.

  3. ΕΥΑΝΘΙΑ
    08/09/2024

    Γεια σας και συγχαρητήρια για την στήλη

    Έχω έναν φίκο ελάστικα στην αυλή μου. Απέχει από τον τοίχο του σπιτιού 4 μέτρα. Θέλω να πλακοστρώσω την αυλή.Τα ερωτήματά μου είναι δύο :
    Υπάρχει πρόβλημα με τους τοίχους και τα θεμέλια στην απόσταση αυτή ;
    β) Άν αφήσω 1 *1.5 μέτρο παρτέρι γύρω από την ρίζα του εξασφαλίζω ότι δεν θα σηκώσει τα πλακάκια αφαιρώντας του συγχρόνως και ΄΄υψος;
    Δεν θα ήθελα με τίποτα να κοπεί.
    Σας ευχαριστώ πολύ

    • Αν αφήσεις 1,5 μέτρο γύρω από τη ρίζα, θα ήταν ικανοποιητικό για να αναπτυχθεί ο φίκος χωρίς κανένα πρόβλημα.

  4. Γιώργος
    10/07/2024

    Γεια σας, έχω εδώ και 1 χρόνο περίπου έναν φικο ελάστικα σε γλάστρα. Το φυτό είναι μικρό (5 φύλλα έχει όλα κι όλα) ενώ φέτος την άνοιξη το έβαλα και σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα περίπου 17 εκατοστων για να αναπτυχθεί.
    Ενώ μέχρι το φυτό τα πήγαινε εξαιρετικά, τις τελευταίες ημέρες τα φύλλα του έχουν γείρει προς τα κάτω. Νομίζω αυτό έγινε έπειτα από υδατοδιαλυτό λίπασμα που του έβαλα, ίσως το λίπασμα να ήταν λίγο δυνατό… Θεωρείτε υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το φυτό; Σας ευχαριστώ

  5. ΑΓΓΕΛΙΚΗ
    21/05/2024

    Καλησπερα,
    Ο φίκος που έχω ενω αναπτυσσεται πολυ καλα βγαζοντας καινουργια φυλλα πολυ συχνα τον τελευταιο μηνα, με την εμφανιση των 2 τελευταιων εμφανίστηκαν κατι πολυ μικρα λευκα εντομα. πως μπορω να το αντιμετωπισω?

  6. Λάμπρος
    20/02/2024

    Καλησπέρα σας .έχω έναν φικο ελαστικα περίπου έναν μήνα.είναι καταπράσινος… για να παραμείνει έτσι πρέπει να του ρίχνω σίδηρο και λίπασμα ? σας ευχαριστώ

  7. Ελίνα
    11/02/2024

    Καλημέρα σας!
    Πριν ένα μήνα αγόρασα έναν φίκο σε γλάστρα (περίπου 50 εκ ύψος) και παρατηρώ ότι όταν πάω να το ποτίσω, το χώμα ξεκολλάει από τα τοιχ΄ώματα της γλάστρας. Χρειάζεται μεγαλύτερη γλάστρα ή είναι λογικό;
    ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

  8. Γιάννης Στριμπουλης
    11/02/2024

    Έχω ένα φίκο ελάστικα κι έχουν κιτρινίσει τα φύλλα του περιμετρικά όχι όλα και δεν τον ποτίζω τακτικα τι κάνω με τα φύλλα τα καθαρίζω γυρω-γυρω; και τι λίπασμα χρειάζεται;

  9. Ηρω
    02/01/2024

    Γειά σας
    Έχω ένα φικο που όταν τον αγόρασα δεν είχα δει ότι μου τον είχαν κόψει από πάνω στα 80 εκατοστά περίπου και έτσι δεν ψηλώνει αλλά αναπτύσσεται δεξιά και αριστερά με αποτέλεσμα να βαραίνει πολύ. Πρέπει να τον κλαδεψω; θα μπορούσα να κάνω κάτι για να αναπτυχθεί σε υψος; ευχαριστώ πολύ!

  10. Όλγα Μ
    10/11/2023

    Γεια σας! Αγόρασα έναν φικο ελάστικα (με ύψος περίπου 1.60) πριν λιγους μήνες και τον μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα . Πολύ σύντομα τα φύλλα άρχισαν να γίνονται καφέ στις άκρες και να πέφτουν. Στην κορυφή έχουν βγει κάποια καινούργια φύλλα αλλά φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν τον ποτίζω υπερβολικά ωστόσο το χώμα δεν είναι ξερό. Τι μπορώ να κάνω για να σώσω όσα φύλλα έχουν απομείνει;
    Ευχαριστώ!

    • Κάνε ένα καλό πότισμα μία φορά την εβδομάδα, διατήρησε τον σε φωτεινό μέρος που δεν το κτυπά άμεσα ο ήλιος και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

  11. Βασίλης
    15/09/2023

    Καλησπέρα. Έχω ΄έναν φίκο ελάστικα και θέλω να τον πολλαπλασιάσω. Μπορώ αυτή την εποχή να το κάνω ή γίνεται μόνο την άνοιξη? Επίσης είναι καλύτερα να κόψω μεμονωμένα φύλλα και να τα βάλω στο νερό μέχρι να βγάλουν ρίζες ή να κόψω κομμάτι κορμού με φύλλα και να το βάλω στο νερό? Ευχαριστώ

  12. ΡΟΖΙΝΑ ΒΑΛΜΑ
    26/08/2023

    Καλησπέρα σας έχω 1 φίκο πανασε και τα φύλλα του περιφερειακά έχουν γίνει καφέ τι έχει?Ευχαριστω!

  13. Αποστολης
    31/07/2023

    Καλησπέρα. Έχω έναν φίκο ελαστικα και δεν θέλω να πάρει άλλο ύψος. Τι πρέπει να κάνω?

  14. Αλεξανδρα
    19/07/2023

    Καλημέρα! Έχω έναν δικό ελαστικά που τον τελευταίο καιρό του πέφτουν ένα ένα τα φύλλα από κάτω προς τα επάνω. Του άλλαξα γλάστρα εν μεσω καλοκαιριού και δεν ξέρω αν φταίει αυτο. Μπορώ να σώσω τα υπόλοιπα; Υπάρχει περίπτωση ο κορμός να ξαναπεταξει καινούρια φύλλα;

  15. Μαρίνα
    06/07/2023

    Γεια σας
    Έχω έναν φίκο ελάστικα με ύψος 80cm σε πολύ καλή κατάσταση.
    Έχει όμως μόνο το κεντρικό κλαδί το οποίο έχω στηρίξει. Για να δημιουργήσει διακλαδώσεις και να “πάρει όγκο” θα πρέπει να τον κλαδέψω ή αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή μόνο του;
    Ευχαριστώ!

  16. Αλεξάνδρα
    28/04/2023

    Καλημέρα σας,
    Έχω ΄έναν φίκο ελάστικα, ο οποίος πήγαινε μια χαρά μέχρι που μάλλον παραποτίστηκε με αποτέλεσμα να κιτρινίσουν όλα τα φύλλα του και να εμφανίσουν μαύρες κηλίδες στις άκρες ΄όλων των φύλλων του. Τώρα που το ποτίζουμε πιο αραιά βγάζει συνεχώς νέα, υγιή, καταπράσινα φύλλα. Τι μπορώ να κάνω, ώστε να επαναφέρω το φυτό μου σε καλή κατάσταση; Τα κίτρινα φύλλα δεν έχουν πέσει, πρέπει να τα κόψω; Όμως έτσι θα παραμείνει γυμνό το φυτό μου. Ευχαριστώ πολύ!

    • Μπορείς να προσθέσεις λίπασμα σιδήρου για το πρασίνισμα των φύλλων.

      • Ελένη
        11/07/2024

        Καλησπέρα σας, έχω ένα φίκο ελάστικα σε εσωτερικό χώρο και έχω παρατηρήσει ότι μερικά φύλλα στην κορυφή έχουν γυρίσει προς τα κάτω. Το ποτιζω τακτικά κάθε βδομάδα τώρα το καλοκαίρι. Πως μπορώ να το επαναφέρω;

        • Πιθανότατα, χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και προσθήκη υγρού λιπάσματος για πράσινα φυτά.

          • Έρια
            16/09/2024

            Εχω φικο Αμστελ βγαζει καινουρια υγειη φυλλα αλλα στη πορεία ξηραινετε το μισο φύλλο περιπου αλλα δεν πεφτουν. Δεν ειναι κιτρινισμα απο πολυ ποτισμα. Συμβαινει το ιδιο και στο φικο Λυράτα. Ξηραίνετε μερος του φύλλου. Μισο πράσινο μισό εντελώς ξεραμμενο. Μηπως κατι να
            κολλησαν? Καθαρίζω τα φυλλα κ βαζω διαλυμμα πρασινο σαπουνι αλλα δεν βοηθησε.

            • Πιθανότατα, χρειάζεται καλύτερο αερισμό ο χώρος και διαβροχή του φυλλώματος την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *