Φροντίδα φασκόμηλου σε γλάστρα

Φροντίδα φασκόμηλου σε γλάστρα

Για όλους εμάς που λατρεύουμε το φασκόμηλο αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στο βουνό για να το μαζέψουμε, μπορούμε να καλλιεργήσουμε φασκόμηλο σε γλαστρα στο μπαλκόνι και να απολαμβάνουμε ζεστά ροφήματα από τα φύλλα του όλο τον χειμώνα. Και κάνει τόσο καλό! Για το στομάχι, την καρδιά και φυσικά είναι πολύ χαλαρωτικό.

Μπορούμε ακόμα να τοποθετήσουμε κλαδάκια φασκόμηλου σε ντουλάπες και συρτάρια μας για να τα αρωματίσουμε, ενώ επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση του σκώρου, όπως και η λεβάντα. Επιπλέον, το φασκόμηλο με το ξεχωριστό γκριζοπράσινο φύλλωμα και τα μπλε άνθη του αποτελεί μια ιδιαίτερη καλλωπιστική επιλογή, χαρίζοντας μία ξεχωριστή αίσθηση στο μπαλκόνι μας.

1. Τι συνθήκες επιλέγουμε για τη φύτευση του φασκόμηλου σε γλάστρα;

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό και εξίσου σημαντικό! H γλάστρα με το φασκόμηλο πρέπει να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Αν και παρουσιάζει σχετική αντοχή στην παγωνιά του χειμώνα, ευδοκιμεί καλύτερα σε θέση από τους προφυλαγμένη ανέμους. Το φασκόμηλο διαθέτει επιφανειακές ρίζες, επομένως δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερα βαθιά γλάστρα.

Καλό θα είναι να τοποθετήσουμε μια στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας για αν εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση του νερού. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά, που να περιέχει περλίτη για να έχουμε καλύτερο αερισμό της ρίζας.

Διαφήμιση

2. Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται το φασκόμηλο σε γλάστρα;

Προσεκτικά στο πότισμα. Το φασκόμηλο κατά τη μεταφύτευση του στη γλάστρα θα χρειαστεί σχετικά συχνά ποτίσματα μέχρι να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα.

Ποτίζουμε αραιότερα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, μια φορά τη βδομάδα, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να σαπίσει το φασκόμηλο μας. Το πότισμα γίνεται συχνότερο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, 2-3 φορές τη βδομάδα.

Προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα αζώτου ή καλοχωνεμένη κοπριά στο φασκόμηλο, δυο φορές μέσα στην άνοιξη και μια φορά την εποχή του φθινοπώρου.

3. Πώς κλαδεύουμε το φασκόμηλο σε γλάστρα και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του;

Κλαδεύουμε το φασκόμηλο μέσα στο φθινόπωρο, μετά το τέλος της ανθοφορίας του, για να μας δώσει ξανά πλούσια βλάστηση και να μπορέσει να αναπτυχθεί εκ νέου το φύλλωμα του.

Για να πολλαπλασιάσουμε εύκολα το φασκόμηλο μας μπορούμε να κόψουμε ένα μικρό βλαστό μήκους 10-15 εκατοστών. Αφαιρούμε τα φυλλα του βλαστού, κρατώντας 2-3 μόνο στην κορυφή. Το φυτεύουμε σε ένα μικρό γλάστράκι χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του βλαστού και το τοποθετούμε σε φωτεινή και δροσερή θέση. Σε 2 μήνες το νέο μας φυτό θα έχει ριζώσει και θα μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του φασκόμηλου
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του φασκόμηλου

4. Κι ένα μυστικό για το φασκόμηλο σε γλάστρα

Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα όμορφο μικρό βοτανόκηπο στο μπαλκόνι, μπορούμε να φυτέψουμε στην ίδια ζαρντινιέρα, φασκόμηλο, δίκταμο και μαντζουράνα για να συγκομίζουμε μαζί φύλλα και άνθη, να τα αποξηράνουμε και να φτιάξουμε ένα απολαυστικό μείγμα βοτάνων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Αναστάσιος
    23/05/2020

    Γεια σας έχω μεταφυτευσει φασκόμηλο σε ζαρντινιέρα εδώ και ένα μήνα περίπου κι εδώ και δυο βδομάδες βρίσκω ξεραμένα φύλλα με τρύπες και φαγωμενες και εντόπισα πράσινο σκουλήκι και σε μερικά σημεία μικρές μαύρες κουκίδες πως το αντιτωπιζω για να σωθεί το φυτό? Ευχαριστώ πολύ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *