Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού
Η ευφόρμπια, γνωστότερη ως το “αγκάθι του Χριστού”, είναι ένα πανέμορφο κακτοειδές παχύφυτο που φέρει πολλά αγκάθια και χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια σε διάφορα χρώματα.
Τα κόκκινα λουλούδια είναι τα πιο συνηθισμένα και υπάρχουν ακόμα ποικιλίες ευφόρμπιας με κίτρινα, λευκά, πράσινα, ροζ, πορτοκαλί αλλά και δίχρωμα άνθη.
Η ευφόρμπια παρόλο που έχει καταγωγή από την Μαδαγασκάρη, εισήχθη στην Μέση Ανατολή από τους αρχαίους χρόνους και ο μύθος την συνδέει με το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού.
1. Τι θέσεις επιλέγουμε για να φυτέψουμε την ευφόρμπια;
Επιλέγουμε θέση ηλιόλουστη, φωτεινή και ζεστή για την ευφόρμπια, είτε τη μεταφυτέψουμε σε γλάστρα, είτε σε ένα βραχόκηπο.
Η ευφόρμπια ευδοκιμεί και σε εσωτερικούς χώρους με καλό αερισμό, καθώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ξηρή ατμόσφαιρα. Είναι αρκετά ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες και στους δυνατούς βοριάδες.
Η ευφόρμπια θέλει αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση ή φυτόχωμα ειδικό για κάκτους και παχύφυτα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ευφόρμπια;
Η ευφόρμπια θέλει μέτριο πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, ποτίζουμε περίπου μια φορά τη βδομάδα, ενώ το χειμώνα, το πότισμα της ευφόρμπιας γίνεται ακόμη αραιότερο.
Η ευφόρμπια έχει αρκετά περιορισμένες ανάγκες σε λίπανση και αρκεί να προσθέτουμε ειδικό λίπασμα για κάκτους, μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της ευφόρμπιας.
3. Τι κλάδεμα θέλει η ευφόρμπια και πώς πολλαπλασιάζεται;
Κλαδεύουμε την ευφόρμπια νωρίς την άνοιξη, αφού τελειώσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Πραγματοποιούμε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα της ευφόρμπιας, διατηρώντας το σχήμα της και αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά.
Ο πολλαπλασιασμός της ευφόρμπιας γίνεται με σπόρους, με διαίρεση φυτών και μοσχεύματα που ριζώνουν πολύ εύκολα.
Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ευφόρμπιας με τη μέθοδο των μοσχευμάτων, παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστά, μέσα στην άνοιξη, από βλαστούς που δεν έχουν λουλούδια και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου χρησιμοποιώντας και ορμόνη ριζοβολίας, βάση του μοσχεύματος, για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία.
View this post on Instagram
4. Κι ένα μυστικό για την ευφόρμπια
Φοράμε γάντια συνεχώς κατά τη φροντίδα της ευφόρμπιας και ειδικά κατά το κλάδεμα, καθώς ο βλαστός της περιέχει ένα δηλητηριώδη χυμό, που ερεθίζει το δέρμα όταν ερχόμαστε σε επαφή.
Η Ευφόρμπιά μου έχει χάσει τα περισσότερα φύλλα κι αυτά τα πολύ λίγα που έχει είναι πρασινοπορτοκαλοκίτρινα. Λουλουδάκια έχει από ένα σε κάθε κλαδί. Τι μπορεί να φταίει; Την πότιζα τον χειμώνα με λίγο νερό μια φορά την εβδομάδα. Σήμερα της έβαλα παραπάνω. Σκέφτηκα μήπως έφταιγε το λίγο νερό αλλά με αυτά που διάβασα στο άρθρο σας μάλλον λάθος είναι το παραπάνω νερό. Τι φταίει; τι να κάνω; Πώς να φτιάξει;
Καλό είναι να την ψεκάσεις με χαλκό και να αποφεύγεις το υπερβολικό πότισμα.
Καλησπέρα , μεταφύτευσα πριν λίγες μέρες το αγκάθι του Χριστού και από τότε έχει χάσει τα φύλλα του ενώ έχει λουλούδια τα οποία έχουν λιγισει. Ευθύνεται η μεταφύτευση η φταίει κάτι άλλο?? Θα σωθεί το φυτό??
Καλημέρα Ιωάννα.
Η πτώση των φύλλων και το λύγισμα των λουλουδιών του αγκαθιού του Χριστού, μπορεί να οφείλεται σε παγωνιά ή σε υπερβολικό πότισμα. Μπορείς να κλαδέψεις αυτή την εποχή το φυτό για να αναβλαστήσει.
Έχω μια ευφορμπια η οποία αναπτύσσεται αργά, σταθερά με φύλλα και άνθη αλλά τα πράσινα φύλλα της μετά από λίγο εμφανίζουν κάτι μωβ με καφέ στίγματα μέχρι που αλλάζει αρκετό μέρος του φύλλου χρώμα μπορεί να φταίει?
Καλησπέρα Μαρία. Πιθανότατα, οι καφέ και μωβ κηλίδες στο φύλλωμα της ευφόρμπια, οφείλεται σε έγκαυμα από τον ήλιο ή σε προσβολή από μυκητολογική ασθένεια λόγω υπερβολικού ποτίσματος.
ενώ πέρυσι που αγόρασα την ευφορμπια άνθιζε συνεχώς , φέτος αν κ έχει ψηλώσει αρκετά δεν μου άνθισε ακόμη.Την έχω σε ηλιόλουστο περβάζι,την ποτίζω 1 φορά την εβδομάδα έχει γεμίσει νέα φύλλα αλλά από λουλούδια τίποτα
Καλησπέρα Ευθαλία. Δοκίμασε να μειώσεις λίγο το πότισμα στην ευφόρμπια και σταδιακά θα σχηματίσει τα πρώτα της λουλούδια. Μπορείς να προσθέσεις συμπληρωματικά και υγρό λιπασμα ανθοφορίας.
Πρόσφατα μεταφυτευσα δυο αγκαθια του Χριστού στον κηπο σε ιδανικές,ηλιόλουστες συνθήκες και σχετικά αμμώδες χώμα.Εχουν όμως και τα δυο λιγοστό φύλλωμα με πολλα ομως κόκκινα λουλούδια,τα οποια όμως τις τελευταίες μέρες κολλάνε ,τι ειναι αυτό;Πώς μπορώ να τα βοηθήσω;
Καλησπέρα Όλγα. Πιθανότατα έχουν προσβληθεί από μελίγκρα. Δες στο σχετικό άρθρο μας για την αντιμετώπιση της μελίγκρας.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Αυτό πιθανότατε οφείλεται στην έλλειψη ποτίσματος και στην έλλειψη λίπασνης που χρειάζεται η ευφόρμπια για να συνεχίσει να έχε πλούσια ανθοφορία.
Αν κόψω ένα μέρος από ένα κλαδί στο αγκάθι λόγω του οτι φαίνεται ξερό από τη μέση κ πάνω ενώ το υπόλοιπο έδωσε νέα φύλλα κ βλαστούς θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;;!!!
Καλησπέρα Μαρία. Πολύ καλά θα κάνεις να κλάδέψεις το ξερό κομμάτι από το αγκάθι του Χριστού και αυτό σίγουρα θα αναβλαστήσει.
Πήρα μέσα στο σπίτι το αγκάθι πριν 10 μέρες περίπου,και ρίχνει φύλλα αφού τα κιτρινίζει πρώτα.Δεν ποτίζω πολύ.τι μπορεί να φταίει;;ρίχνει φύλλα το χειμώνα;;
Δέσποινα, το αγκάθι του Χριστού είναι καλύτερα να τοποθετείται σε εξωτερικό περιβάλλον για να έχει καλύτερο αερισμό. Συνήθως μέσα στο χειμώνα χάνει λίγα φύλλα και κάποια κιτρινίζουν. Θα μπορούσες να τονώσεις το φυτό σου κάνοντας πότισμα με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που μπορείς να προμηθευτείς σε γεωπονικά καταστήματα.