Στήριξη σε ψηλές ντομάτες
Φέτος και έως τώρα όλα τα κηπευτικά μου με την βοήθεια του Θεού αλλά και την δική σας όλα πάνε πολύ καλά. Όμως μερικές από τις ντοματιές μου έχουν ήδη γίνει “θηριάκια” έχουν δηλ δυναμώσει, έχουν ψηλώσει αρκετά και συνεχίζουν. Τα καλάμια στα οποία τις στηρίζω σε λίγο δεν θα φτάνουν.Τι να κάνω; Να τις αφήσω και όπου πάνε η όχι; Και με ποιον τρόπο; Σας ευχαριστώ πολύ αγαπητέ κε Λιονουδάκη για τις χρήσιμες συμβουλές σας.
Μαμάης Δημήτρης Αίγινα.
Καλησπέρα Δημήτρη και σε ευχαριστούμε γα τα καλά σου λόγια. Οι ντοματιές που αναφέρεις είνια προφανώς αναρριχόμενες ποικιλίες ντομάτας. Μπορείς να τις κατεβάσεις ξανά πος τα κάτω με νέα καλάμα και σπάγγο, διαφορετικά θα μπορούσες να τις κορφολογήσεις για να μειώσεις την βλάστηση και να βοηθήσεις περισσότερο την καρποφορία τους.
Το “κατέβασμα προς τα κάτω” της ντοματιάς μου σημαίνει κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που κάνω στις αγγουριές μου; Τι; Τις λύνω όταν ήδη έχουν ψηλώσει αρκετά και πολύ πολύ προσεκτικά δημιουργώ /κάνω έναν κύκλο τον κορμό και τον δένω με αποτέλεσμα να μειώνεται το ύψος.
ΣΣ: Εσείς στην θέση μου αγαπητέ κε ποια από τις δύο τεχνίκες θα εφαρμόζατε; Κορφολόγημα η χαμήλωμα;
Σας ευχαριστώ
Μαμάης Δημήτρης
Καλησπέρα και πάλι Δημήτρη. Το κατέβασμα προς τα κάτων της ντοματιάς εννοούμε να κατέβει ο κορυφάιος βλαστός προς τα κάτω ακολουθώντας ένα άλλο καλάμι που θα στηρίξουμε δίπλα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε σχηματικά ένα Π. Πάντως, αν έχουμε πολύ δυνατή βλάστηση της συγκεκριμένης ποικιλίας ντομάτας (ντομάτες θερμοκηπίιου) το κατέβασμα προς τα κάτω είνα πιο ενδεδειγμένο.
Καλή σας μέρα και χρόνια πολλά. Ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ αγαπητέ κε Λιονουδάκη για την άμεση ανταπόκριση και την απάντηση σας στο ερώτημα μου. Μάλλον όμως θα τις κορφολογίσω διότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω την τεχνική του κατεβάσματος. Σας ευχαριστώ πολύ. Μαμάης Δημήτρης.