11 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού (+video)

κολοκυθι καλλιεργεια

Κολοκύθι, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο νόστιμα λαχανικά που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι. Τα κολοκύθια τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά και αποτελούν πρώτη ύλη για αρκετά καλοκαιρινά φαγητά όπως η κολοκυθόπιτα, το μπριάμ και τα γεμιστά.

Η καλλιέργεια του κολοκυθιού έχει κοινά χαρακτηριστικά με την καλλιέργεια αγγουριού, την καλλιέργεια πεπονιού και την καλλιέργεια καρπουζιού καθώς τα συγκεκριμένα λαχανικά ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών.

Εκτός από νόστιμη γεύση, τα κολοκύθια έχουν σημαντική θρεπτική αξία καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο και ασβέστιο. Λόγω της μικρής ποσότητας θερμίδων που έχει το κολοκύθι, αποτελεί βασικό στοιχείο για προγράμματα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους.

Πρόκειται για μία αρκετά εύκολη καλλιέργεια που προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε πρωτάρηδες καλλιεργητές, καθώς δίνει πλούσια παραγωγή και αρκετά γρήγορα. Ακόμη κι αν δε διαθέτουν κήπο, θα μπορέσουν να φυτέψουν κολοκύθια σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια της κολοκυθιάς καθώς και χρήσιμες συμβουλες για να απολαμβάνουμε τα πιο νόστιμα κολοκύθια από τον κήπο και το μπαλκόνι μας.

1. Ποιες ποικιλίες κολοκυθιού επιλέγουμε να φυτέψουμε;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κολοκυθιού ντόπιες, παραδοσιακές, καθώς και ξένες για να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας. Είναι σημαντικό να διατηρούμε δικό μας σπόρο κολοκυθιού, ώστε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που καλλιεργούμε.

Επιλέγουμε διαφορετικές ποικιλίες ανάλογα με την πρωιμότητα της φύτευσης του κολοκυθιού που έχουν δοκιμαστεί στις τοπικές συνθήκες και μας εξασφαλίζουν καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή. Kαποιες ποικιλίες κολοκυθιού έχουν θαμνώδη ανάπτυξη, ενώ κάποιες άλλες ποικιλίες κολοκυθιού έρπουν στο έδαφος.

Διαφήμιση

Αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν υβρίδια κολοκυθιού που είναι ανθεκτικά σε ιώσεις την περίοδο του καλοκαιριού αν και δεν μπορούμε να κρατήσουν σπόρο για την επόμενη χρονιά.

Ανάλογα το σχήμα και το χρώμα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε κολοκύθια κυλινδρικού σχήματος ή σε σχήμα μπουκάλι, με διαφορετικές διαβαθμίσεις του πράσινου από ανοιχτό μέχρι σκούρο χρώμα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

Μερικές ενδιαφέρουσες ποικιλίες κολοκυθιού που αξίζει να καλλιεργήσουμε είναι οι εξής:

  • Κομποκολόκυθο: Δημοφιλής ποικιλία κολοκυθιού που δίνει πρώιμη παραγωγή στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.
  • Κολοκύθι Σαντορίνης: Ποικιλία στρογγυλού κολοκυθιού με ξεχωριστό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη γεύση, κατάλληλο για γεμιστά και για τηγανητές ροδέλες.
  • Κολοκυθιές για άνθη: Ιδιαίτερες ποικιλίες κολοκυθιού που καλλιεργούνται για την παραγωγή ανθών για την παρασκευή γεμιστών κολοκυθανθών, οι οποίες παράγουν πλήθος λουλουδιών και ελάχιστα κολοκύθια
  • Γλυκοκολοκύθα: Ποικιλία κολοκυθιού που παράγει στρογγυλές ή μακρόστενες μεγάλες γλυκοκολοκύθες που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή κολοκυθόπιτας.
5 μυστικά για καλλιέργεια γλυκοκολοκύθας
5 μυστικά για καλλιέργεια γλυκοκολοκύθας
  • Νεροκολοκύθα: Ποικιλία αναρριχόμενου κολοκυθιού που μας παράγει ιδιαίτερους καρπούς, τα γνωστά φλασκιά που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για το γέμισμα νερού και διάφορων ποτών.
  • Καλλωπιστική κολοκυθιά: Ποικιλίες αναρριχόμενων κολοκυθιών που παράγουν μικρά διακοσμητικά κολοκύθια σε διάφορα εντυπωσιακά χρώματα.
  • Κολοκύθι λούφα: Ποικιλία αναρριχώαμενου κολοκυθιού που παράγει ένα εντυπωσιακό είδος κολοκυθιού που μας δίνει μετά από επεξεργασία το φυτικό σφουγγάρι.
Καλλιέργεια λούφας
Καλλιέργεια λούφας, το φυτικό σφουγγάρι

2. Ποια εποχή φυτεύουμε τα κολοκύθια στον κήπο μας;

Η πρώιμη φύτευση της κολοκυθιάς γίνεται στην αρχή της άνοιξης με έτοιμα φυτά που έχουμε προμηθευτεί από φυτώριο ή που ετοιμάζουμε μόνοι μας στα τέλη του χειμώνα σε ειδικό σπορείο.

Για να καλλιεργήσουμε κολοκύθια στα τέλη της άνοιξης, μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο του κολοκυθιού απευθείας στο έδαφος, καθώς την περίοδο αυτή η θερμοκρασία του εδάφους είναι κατάλληλη για να φυτρώσει ο σπόρος.

ποτε φυτευουμε κολοκυθια
Πότε φυτεύουμε κολοκύθια;

3. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση των κολοκυθιών

Πριν τη φύτευση των νεαρών φυτών κολοκυθιού, θα χρειαστεί να οργώσουμε ή να σκάψουμε τον κήπο μας για να εξασφαλίσουμε αφράτο χώμα, και να προσθέσουμε στις θέσεις φύτευσης κομπόστ, κοπριά και βιολογικό λίπασμα για τον εμπλουτισμό του χώματος με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία

Κατά τη φύτευση της κολοκυθιάς, πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα, τα ζιζάνια. Ένας πρακτικός τρόπος για να περιορίσουμε τα αγριόχορτα που φυτρώνουν στον κήπο είναι να τοποθετήσουμε γεωύφασμα, νάιλον εδαφοκάλυψης, ή κάποιο άλλο μέσο εδαφοκάλυψης όπως προτείνουμε στο σχετικό άρθρο μας.

Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει
Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει

4. Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα κολοκύθια;

Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις κολοκυθιού για να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα προσβολής της καλλιέργειας κολοκυθιού από ασθένειες και έντομα.

Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης του κολοκυθιού είναι ανά 70-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 100-140 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Αν διαθέτουμε πολύ μικρό κήπο, μπορούμε να συγκαλλιεργήσουμε τα κολοκύθια, με πεπονιές, με αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιάς καθώς και με καλαμπόκια. Με τη συγκαλλιέργεια λαχανικών, γίνεται πυκνότερη φύτευση των φυτών που συνυπάρχουν και αναπτύσσονται εξοικονομώντας χώρο, νερό και θρεπτικά στοιχεία.

Αποστάσεις φύτευσης λαχανόκηπος
Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών

5. Πώς καλλιεργούμε κολοκύθια σε γλάστρα;

Η κολοκυθιά αναπτύσσει πολλούς βλαστούς και πυκνό φύλλωμα και θα χρειαστεί αρκετά μεγάλη στρογγυλή γλάστρα, διαμέτρου 40-50 εκατοστά για να το φυτέψουμε. Η γλάστρα θα πρέπει να διαθέτει τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

Επιλέγουμε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι για να τοποθετήσουμε τη γλάστρα της κολοκυθιάς, σχετικά προφυλαγμένη από ανέμους με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Για τη φύτευση του κολοκυθιού σε γλάστρα, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Στη βάση της γλάστρας τοποθετούμε ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή βότσαλα για να πετύχουμε καλύτερη αποστράγγιση.

6. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η καλλιέργεια του κολοκυθιού;

Το φυτό του κολοκυθιού είναι σχετικά απαιτητικό σε νερό για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή. Συγκεκριμένα, οι κολοκυθιές χρειάζονται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης, ενώ τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστούν πότισμα και κάθε μέρα, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό.

Κατάλληλο σύστημα άρδευσης για το πότισμα της κολοκυθιάς είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποτελεσματικό για ομοιόμορφο πότισμα και παράλληλα πιο ωφέλιμο περιβαλλοντικά καθώς κάνουμε εξοικονόμηση νερού.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η υπερβολική ποσότητα νερού, καθώς και η διαβροχή του φυλλώματος του φυτού τη, κατά το πότισμα, συντελεί στην εμφάνιση ασθενειών, με πιο συνηθισμένο το ωίδιο της κολοκυθιάς.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

7. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του κολοκυθιού;

Η λίπανση είναι βασική καλλιεργητική εργασία για την κολοκυθιά, καθώς χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να έχει καλή παραγωγή.

Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο μία φορά το μήνα, στις κολοκυθιές μας για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την καρποφορία τους.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η υπερβολική προσθήκη λιπάσματος αζώτου μπορεί συντελέσει αρνητικά στην καρποφορία της κολοκυθιάς και να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή καρπών και ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια του κολοκυθιού;

Για την οικολογική φυτοπροστασία του κολοκυθιού, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, καθώς και πάνω στα φύλλα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το ωίδιο της κολοκυθιάς που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα και από τον τετράνυχο, το μικρό αραχνάκι που ξεραίνει το φύλλωμα σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών.

Αντιμετώπιση του ωίδιου της αγγουριάς και της κολοκυθιάς
Αντιμετώπιση του ωίδιου σε αγγουριές και κολοκυθιές

Για να προστατέψουμε τις κολοκυθιές μας από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες) και ο αλευρώδη που προσβάλλουν το φύλλωμα του κολοκυθιού και δημιουργούν χαρακτηριστικά μελιτώματα, χρησιμοποιούμε βιολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, για την προληπτική αντιμετώπιση των εντόμων, ψεκάζουμε τα φυτά κάθε βδομάδα με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

Διαφήμιση

9. Γιατί κιτρινίζουν τα κολοκυθάκια;

Πολλές φορές παρατηρούμε τα κολοκύθια να κιτρινίζουν, να μην μεγαλώνουν και να παραμένουν μικρά. Το κιτρίνισμα στα κολοκύθια μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική υγρασία λόγω συχνού ποτίσματος και σε προσβολή από την ασθένεια του ωιδίου.

γιατι κιτρινιζουν και σαπιζουν τα κολοκυθακια
Γιατί κιτρινίζουν τα κολοκύθια;

Βέβαια, τα κολοκύθια μπορεί να κιτρινίσουν και από άλλα αίτια όπως λόγω έλλειψης ασβεστίου στο χώμα ή λόγω έλλειψης λιπάσματος αζώτου. Σε αυτή τις περιπτώσεις, προσθέτουμε στα φυτά μας βιολογικό λίπασμα ασβεστίου ή βιολογικό λίπασμα αζώτου για να διορθώσουμε το πρόβλημα.

Προσθήκη ασβεστίου σε φυτό κολοκυθιάς
Ασβέστιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

10. Πότε συγκομίζουμε τα κολοκύθια;

Η συγκομιδή της καλλιέργειας του κολοκυθιού ξεκινά συνήθως 2 μήνες μετά τη φύτευση και διαρκεί 2-3 μήνες ανάλογα την ποικιλία του κολοκυθιού.

Το κολοκύθι είναι έτοιμο για να το κόψουμε όταν φθάσει σε μήκος 10-15 εκατοστών. Συγκομίζεται νωρίς το πρωί και κόβεται με τμήμα του ποδίσκου για να διατηρείται φρέσκο και δροσερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επειδή ο καρπός του κολοκυθιού μεγαλώνει πολύ γρήγορα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε δυο μέρες. Αν αφήσουμε τα κολοκύθια χωρίς να τα κόψουμε γίνονται πολύ μεγάλα και είναι κατάλληλα περισσότερο για κολοκυθόπιτες και για τηγάνισμα.

Εκτός από τα κολοκύθια, μπορούμε να συγκομίσουμε και τα άνθη του φυτού της κολοκυθιάς, τα οποία αμέσως μετά το κόψιμο, πρέπει να μπαίνει ο ποδίσκος τους στο νερό για να διατηρούνται μέχρι να τους μαγειρέψουμε. Οι κολοκυθοανθοί έχουν ξεχωριστή γεύση και μπορούμε να τους απολαύσουμε σε μοναδικές συνταγές γεμιστούς με ρύζι ή τηγανητούς.

11. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια κολοκυθιού

Εκτός όμως από τα κολοκύθια και τα άνθη της κολοκυθιάς, σε μερικές περιοχές της χώρας τρώγονται βραστοί ακόμα και οι τρυφεροί βλαστοί διάφορων ποικιλιών κολοκυθιάς που ονομάζονται κολοκυθοκορφάδες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (45)

  1. Chris
    22/07/2023

    μπορουμε να κανουμε κολοκυθια αναρριχωμενα;

  2. Αποστολος
    16/07/2023

    Τα κολοκυθάκια όταν φτάσουν γύρω στους 5 με 6 πόντους το λουλούδι τους πέφτει. Είναι φυσιολογικό αυτο

  3. Βαγγελης
    18/07/2022

    Καλημερα γιωργο τα φυλλα μιας κολοκυθιας ου εψουν σηκωθει ορθια και εχουν καρουλιασει ελισης εχουν και κατι παρδαλες βουλες προς το κιτρινο χρωμα τι με συμβουλευεις να κανω.

    • Καλησπέρα Βαγγέλη. Μπορείς να σκονίσεις με θειάφι τις κολοκυθιές σου για προστασία από ωίδιο και τετράνυχο.

  4. Γιώργος
    22/06/2021

    Καλημέρα,
    τα φύλλα στα κολοκυθάκια μου γίνονται όπως φαίνεται και στη πρώτη φωτογραφία του άρθρου σας….είναι ασθένεια??? Τα έχω ήδη ραντίσει για βοτρύτη, ωίδιο και περονόσπορο.
    Ευχαριστώ πολύ

    • Καλημέρα Γιώργο. Δες μήπως μειώσεις κάπως το πότισμα και να αφαιρείς τα κάτω φύλλα γύρω από την κολοκυθιά.

  5. ΓΙΩΡΓΟΣ
    20/06/2021

    γειά σας,
    Καλλιεργώ ερασιτεχνικά, και φέτος έβαλα στον κήπο μου για πρώτη φορά κολοκύθια κλασσικού σχήματος όπως η φωτογραφία σας. Παρά το βιολογικό λίπασμα και το επιμελές πότισμα, όταν αναπτύσσονται τα κολοκύθια κιτρινίζουν και σαπίζουν. Ο γεωπόνος μου είπε ότι τα χώματα μας (Μεσόγεια Αττκής) είναι φτωχά και όσο και αν τα εδαφοβελτιώνεις, αν δεν βάλεις αμμωνία (όχι ασβέστιο μόνο σε ντομάτες και πιπεριές) δεν πρόκειται να κόψεις κολοκύθι υγιές. Έβαλα για δοκιμή αμμωνία και τα κολοκύθια έστρωσαν. Υπάρχει βιολογικό υποκατάστατο της αμμωνίας ;

  6. Κική
    13/06/2021

    Τα κολοκυθάκια μου έχουν ένα θεματακι τα κάτω κάτω μόλις πανε να μεγαλώσουν λίγο κιτρινιζουν και ζουφιαζουν γιατί;;; τους λείπει κάτι;

    • Καλημέρα Κική. Το κιτρίνισμα στα κολοκύθια μπορεί να οφείλεται σε προσβολή από ωίδιο λόγω υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού ή σε έλλειψη ασβεστίου.

  7. Τάσος-Κέα
    14/07/2020

    Οι κολοκυθιές στον κήπο μου ενώ έχουν ανθούς δεν δένουν τα κολοκύθια και οι ανθοί σβήνουν τι φταίει .

  8. Νίκος
    29/06/2020

    Καλησπέρα. Τα κολοκυθάκια μου κιτρινίζουν και μαραίνονται. Από το φυτώριο όπου αγόρασα τα φυτά μου είπαν ότι οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου. Μου έδωσαν ασβέστιο, ρίχνω και τσόφλια από αυγό αλλά δεν βλέπω βελτίωση. Θα ήθελα τη συμβουλή σας.. ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Νίκο. Πιθανότατα είναι έλλειψη ασβεστίου που μπορεί να καθυστερεί να απορροφηθεί από το φυτό ή κιτρίνισμα καρπών λόγω υπερβολικού ποτίσματος.

  9. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    14/06/2020

    Καλημέρα, έχω βάλει μερικά κολοκυθάκια σε γλάστρες αλλά παρατήρησα ότι μόλις γίνονται 5 εκατοστά κιτρινίζουν και πέφτουν. φταίει η έλλειψη ασβεστίου? το οποίο πρόσθεσα χθες και έκανα και βιολογική λίπανση ή μήπως έχει έλλειψη σε άλλο ιχνοστοιχείο? πότισμα κάνω κάθε μέρα από λίγο.

  10. ΦΩΤΗΣ
    10/06/2020

    Κωστα καλησπερα.Στν χωρο που εχω φυτεψει κολοκυθιες υπαρχουν και αλλα φυτα.Μπορω να κοβω καποια φυλλα της κολοκυθιας ουτως ωστε να μην καλυψει τα υπολοιπα φυτα?Επειρεαζει αυτο την αναπτυξη της? Ευχαριστω.

    • Καλησπέρα Φώτη. Μπορείς να απομακρύνεις περισσότερο τα κάτω φύλλα από την κολοκυθιά για να επιτυγχάνεται συγχρόνως και καλύτερος αερισμός του φυτού της κολοκυθιάς και όσο το δυνατόν λιγότερο από τα νεότερα.

  11. Ελένη
    08/06/2020

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας τόσο εδώ στο σάιτ όσο και στα βιντεάκια στο γιουτιουμπ! Την περίοδο της καραντινας φυτεψα διάφορα φυτά αλλά ειδικά στην κολοκυθιά που έχω βάλει παρατηρώ ότι βγαίνουν κάποια κολοκυθάκια και μετά από λίγο διάστημα πεφτουν! Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορώ να κάνω για να τα σωσω;

    • Καλησπέρα Ελένη. Η πτώση στα κολοκύθια μπορεί να παρατηρηθεί λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή υπερβολικής λίπανσης.

    • Marina
      23/05/2021

      Καλημέρα ! Έχω βάλει 2 κολοκυθιές σε γλάστρα έχουν αναπτυχθεί πολύ καλά ( είναι νεαρά φυτά ακόμη) και μόλις ξεκίνησε η ανθοφορία με αρσενικά λουλούδια. Όμως τα αρσενικά λουλούδια δεν ανοίγουν τα πρωινά. Δηλαδή το πρωινό που θα περίμενα να ανοίξουν αυτά απλώς μένουν κλειστά και μαραζώνουν. Τα φυτά είναι σε μπαλκόνι με πρωινό ήλιο και έχει αρκετή ζέστη. Μπορεί να φταίει αυτό; Σας ευχαριστώ πολύ!

      • Καλημέρα Μαρίνα. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα για τις γλάστρες με τις κολοκυθιές σου και πότιζε ξανά όταν στεγνώνει το χώμα.

  12. Δαμιανός
    04/06/2020

    Γεια σας. Αρχικά θέλω να σας συγχαρώ για την δουλειά σας. Ήθελα να σας πω πως στο μπαλκόνι μου καλλιεργώ κολοκυθιες πεπονιες ντομάτες πιπεριές αγγουριες κλπ. Που στη συνέχεια θα τα μεταφυτευσω στον κήπο. Παρατήρησα όμως ότι μόνο οι κολοκυθιες οι αγγουριες και οι πεπονιες έχουν πολλές τρύπες στα φύλλα τους και κάποια είναι εντελώς φαγωμενα ενώ τα άλλα φυτά είναι οκ. Ξέρετε τι μπορεί να είναι αυτό; Ευχαριστώ πολύ.

  13. ΕΙΡΗΝΗ
    01/06/2020

    Καλημερα, έχω φυτέψει 2 κολοκυθιες περίπου 2 μήνες τωρα, έχουν κάνει από ένα λουλούδι η κάθε μία και φαίνεται να έχουν και άλλα, αν κόψω τα ανθισμένα λουλούδια θα σταματήσει η καρποφορία τους; Ευχαριστώ!

    • Καλησπέρα Ειρήνη. Μπορείς να κόψεις τα ανθισμένα λουλούδια της κολοκυθιάς χωρίς να φοβάσαι ότι θα σταματήσει η καρποφορία της.

  14. Κυριακή Κομνηνού
    23/05/2020

    Ξεκιναω σύμφωνα με τις οδηγιες σας οι οποιες ειναι οτι καλυτερο εχω διαβασει και διαβαζω σαν<>στο κινητο μου…ελπίζω να πανε καλα καθοτι ασχολουμε πρωτη φορα σοβαρα και ισως επαγγελματικά και το λεω αυτο γιατι ειμαι στα Τρίκαλα Κορινθίας και στο( <> της Ζήρειας!Ευχαριστώ.

  15. ΙΩΑΝΝΑ
    20/05/2020

    Καλησπέρα σας.Ποσο μας έχετε βοηθήσει με τις συμβουλές σας!!!!!Θα ήθελα να ρωτήσω έχω φυτέψει κολοκύθιες κάνουν μικρά κολοκυθάκια και κιτρινίζουν τι μπορώ να κάνω;

  16. ΜΑΝΩΛΗΣ Α.
    19/05/2020

    Γειά σας και συγχαρητήρια για τις πολύτιμες και κατανοητές συμβουλές σας. Έχω φυτέψει στο οικόπεδο αρκετά καλοκαιρινά λαχανικά από μικρά φυτά εδώ και 2 βδομάδες και παρά το θειάφισμα (1 φορά) και την εφαρμογή οικολογικού σκευάσματος που έφτιαξα με πράσινο σαπούνι, κρεμμύδι σκόρδο (6 σκελίδες) και λευκό οινόπνευμα (2 φορές) σε όλα τα φυτά, οι πιπεριές εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα με κάτι καστανού χρώματος ιπτάμενα έντομα σαν μικρέςκατσαρίδες που περπατάνε πάνω στα φύλλα ζευγαρώνοντας και μάλλον αυτά πρέπει να ευθύνονται για το ότι πολλά φυτά χάνουν συνέχεια τα φύλλα και αναγκάζονται να βγάζουν συνεχώς νέα.

  17. Τανια
    12/05/2020

    Τι υπέροχη σελίδα!!!! Έχω απορίες πολλές αλλά θα ρωτήσω άλλη φορά. Ήθελα τώρα να πω ότι διαβάζω προσεκτικά οοοοοολα όσα γράφετε κ μαθαίνω.

    • Σε ευχαριστούμε πολύ Τάνια. Χαιρόμαστε πολύ που μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας για τον κήπο και τα φυτά με όλους εσάς που αγαπάτε την κηπουρική.

  18. Δημήτρης
    03/05/2020

    Γεια σας! Φυτέψαμε με τα πιτσιρίκια μου εν μέσω κορονωιου κάποιους σπόρους σε μια γλάστρα περίπου 30 εκατοστά διάμετρο. Τώρα έχουν φυτρώσει περίπου 15 με 20 φυτά! Τι να κάνω όμως με αυτά; Να τα αφήσω όλα ή πρέπει να τα αφαιρέσω και να αφήσω ένα από αυτά;
    Ήταν κάτι κολοκύθια με μπλε σπόρους στο ένα και σε μια άλλη τα πιο κλασικά με κίτρινο σπόρο.
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Σε κάθε γλάστρα, μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μία κολοκυθιά και να δώσει καρπούς. Μπορείς να μεταφυτεύσεις τα κολοκύθια που έχουν φυτρώσει σε άλλες γλάστρες αρκεί κατά την μεταφύτευση μαζί με τη ρίζα του κολοκυθιού να βγάλεις και το΄χώμα του μαζί.

  19. ΝΙΚΟΛΑΣ Κ.
    06/06/2019

    Καλησπέρα Κώστα! Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές. Έχω φυτέψει κολοκυθιές ανοιχτού πράσινου χρώματος ίδιες με αυτή που έχεις στη φωτογραφία, και ενώ δεν φαίνεται να υπαρχει κάτι στο φύλλωμα τα κολοκυθάκια μολις γύνουν 5 περίπου εκατοστά σαπίζουν. Είναι πρώτη φορά που το παρατηρώ τα 6 χρόνια που καλλιεργώ.

    • Καλησπέρα Νικόλα. Πιθανότατα πρόκειται για προσβολή από ωίδιο και πρέπει να ρίξεις λίγο θειάφι γύρω από τη ρίζα. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου.

  20. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.
    14/03/2019

    Ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν κολοκύθα απο σπόρο, είναι οτι πρέπει να καλλιεργήσουν μόνο μία ποικιλία, αν θέλουν να κρατήσουν καθαρό σπόρο κι αυτό γιατί είναι πολύ εύκολο να “υβριδοποιηθεί” ο σπόρος απο άλλες ποικιλίες που βρίσκονται όχι μόνο κοντά, αλλά και σε διπλανούς κήπους και το προϊόν που θα πάρουμε την επόμενη χρονιά να είναι διαφορετικό.

    • Καλημέρα Δημήτρη. Πολύ χρήσιμη και σωστή η παρατήρηση σου για την διατήρηση της ποικιλίας της κολοκύθας που φυτεύουμε. Σε ευχαριστούμε πολύ.

  21. Θεόδωρος
    24/03/2018

    Μου αρέσει η σελίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *