12 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού (+video)
Αγγουρι, το πιο δροσιστικό καλοκαιρινό λαχανικό! Η καλλιέργεια του αγγουριού ξεκινάει με φύτευση την περίοδο της άνοιξης για να συγκομίσουμε τους καρπούς μέσα στο καλοκαίρι.
Ετήσιο, ποώδες φυτό, η αγγουριά, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κολοκύθι, το πεπόνι και το καρπούζι. Διαθέτει βλαστούς μεγάλου μήκους που έρπουν ή αναρριχώνται φτάνοντας μέχρι τα 3 μέτρα, καθώς επίσης κίτρινα αρσενικά και θηλυκά άνθη.
Οι καρποί της αγγουριάς είναι στενόμακροι και διαφορετικού μεγέθους ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε. Τα αγγουράκια περιέχουν νερό κατά 95%, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Διαθέτουν σημαντική διατροφική αξία, καθώς η κατανάλωση τους βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού ενώ παράλληλα έχουν πολύ λίγες θερμίδες.
Εκτός από την υπαίθρια καλλιέργεια την περίοδο του καλοκαιριού, το αγγούρι αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες του θερμοκηπίου την περίοδο του χειμώνα μαζί με την καλλιέργεια ντομάτας, την καλλιέργεια πιπεριάς και την καλλιέργεια μελιτζάνας.
Για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, η καλλιέργεια της αγγουριάς παρουσιάζει μέτρια δυσκολία και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να μας δώσει μία ικανοποιητική συγκομιδή. Κι αν δεν έχουμε χώρο στον κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε αγγούρι σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
Ας δούμε, αναλυτικά, ποιες είναι οι κατάλληλες ποικιλίες αγγουριάς για να φυτέψουμε, μαζί με συμβουλές για την καλλιέργεια από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή. Για να απολαμβάνουμε τα πιο νόστιμα και τραγανά αγγούρια από τον κήπο μας.
1. Πoιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες αγγουριού;
Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες και υβρίδια αγγουριού που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορούμε να φυτέψουμε. Ανάλογα με το μέγεθος του καρπού, οι ποικιλίες αγγουριού χωρίζονται στις μεγαλόκαρπες ποικιλίες και στις μικρόκαρπες ποικιλίες που εκτός από φρέσκα χρησιμοποιούνται και για τουρσί.
- Καλυβιώτικο αγγούρι: Παραδοσιακή μακρόκαρπη ποικιλία αγγουριού, κατάλληλο για καλοκαιρινή υπαίθρια καλλιέργεια που δίνει πολύ νόστιμους λείους σκουροπράσινους καρπούς, μήκους περίπου 40 εκατοστών.
- Αγγούρι ποικιλίας Κνωσσού: Παραδοσιακή μικρόκαρπη ποικιλία Κνωσσού, από την περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, με λείο σκουροπράσινο τραγανό καρπό μήκους περίπου 20 εκατοστών.
2. Πότε φυτεύουμε τα αγγούρια στον κήπο μας;
Για πρώιμες φυτεύσεις, μέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός, φροντίζουμε νωρίς να ετοιμάσουμε τη σπορά της αγγουριάς σε σπορείο λαχανικών. Μετά από ένα μήνα περίπου, μόλις είναι έτοιμα νεαρά φυτά, κάνουμε τη μεταφύτευση στο έδαφος.
Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο του αγγουριού αν η φύτευση γίνει σε πιο όψιμη περίοδο, κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου που έχει ανέβει η θερμοκρασία στους 20-25°C. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό ριζώνει απευθείας στο χώμα, προσαρμοσμένο, καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και δεν θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης.
3. Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα αγγούρια;
Φυτεύουμε τα φυτά της αγγουριάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις για να διευκολύνουμε την έρπουσα βλάστηση του φυτού. Συγκεκριμένα, φυτεύουμε τις αγγουριές σε αποστάσεις 50-70 εκατοστών μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 1,50-1,70 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Επιπλέον, η αραιά φύτευση βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στη μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.
4. Χρειάζεται υποστήλωση η καλλιέργεια της αγγουριάς;
Η αγγουριά δεν είναι απαραίτητο να υποστηλωθεί, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει έρποντας στο έδαφος με τους έλικες που διαθέτει. Σε αυτή την περίπτωση, προσέχουμε όσο γίνεται τα αγγούρια να μην ακουμπούν στο βρεγμένο χώμα και σαπίσουν οι καρποί. Ένας τρόπος για να προστατέψουμε τα αγγούρια μας είναι χρησιμοποιώντας υλικά για εδαφοκάλυψη, όπως το γεωύφασμα.
Για να κάνουμε υποστήλωση των φυτών και να κερδίσουμε χώρο, οι αγγουριές μας μπορούν να αναρριχηθούν κατακόρυφα με σπάγγο όπως γίνεται στα θερμοκήπια ή και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.
Μια άλλη επιλογή στον κήπο μας είναι να κατασκευάσουμε ειδικό πλέγμα με γωνία 45 μοιρών, κατασκευασμμένο με ανοξείδωτο μέταλλο ή από καλάμια για να αναρριχηθούν οι αγγουριές μας. Όταν η αγγουριά υποστηλώνεται και δεν έρπει στο έδαφος, πετυχαίνουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και αποφεύγουμε την ανάπτυξη διάφορων μυκητoλογικών ασθενειών.
5. Πως φυτεύουμε αγγουριές σε γλάστρα;
Μπορούμε να καλλιεργήσουμε εύκολα αγγουριές σε γλάστρα στο μπαλκόνι επιλέγοντας σημείο με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε μπαλκόνι με νότια έκθεση, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια ταλαιπωρεί τα φυτά της αγγουριάς, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
Για την φύτευση της αγγουριάς, επιλέγουμε στρογγυλές γλάστρες, σχετικά μεγάλες, διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών και ύψους 25 εκατοστών για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά η ρίζα της. Φροντίζουμε οι γλάστρες να διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα.
Για να γεμίσουμε τις γλάστρες που θα φυτέψουμε τις αγγουριές, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά που προμηθευόμαστε από το εμπόριο. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε το δικό μας μίγμα ανακατεύοντας κομπόστ που πιθανότατα έχουμε φτιάξει, κοπριά από τα ζώα μας και περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:1.
6. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η καλλιέργεια του αγγουριού;
Η καλλιέργεια της αγγουριάς είναι απαιτητική στο νερό για να έχει καλή ανάπτυξη και σημαντική καρποφορία. Πραγματοποιούμε πότισμα κάθε δυο-τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την ανάπτυξη του φυτού. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ποτίζουμε τις αγγουριές κάθε μια-δυο μέρες.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αγγουριά χρειάζεται πότισμα με καλής ποιότητας νερό για να έχει ικανοποιητική παραγωγή, καθώς είναι ευαίσθητη στην υψηλή περιεκτικότητα του νερού ποτίσματος, αλλά και του εδάφους σε άλατα.
Προτιμούμε να ποτίζουμε την αγγουριά με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες για εξοικονόμηση νερού και να περιορίζουμε το φύτρωμα ανεπιθύμητων αγριόχορτων στην καλλιέργεια. Κατά το πότισμα, προσέχουμε να μην βρέχεται το φύλλωμα της αγγουριάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.
Τα νεαρά φυτά αγγουριάς, σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας μπορεί να παρουσιάζουν σάπισμα στο λαιμό, στο σημείο του βλαστού που είναι κοντά στο χώμα.
7. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του αγγουριού;
Η καλλιέργεια της αγγουριάς έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται λίπασμα για να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Αρχικά, πριν τη φύτευση της αγγουριάς, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και κοπριάς, μαζί με βιολογικό λίπασμα.
Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας της αγγουριάς, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο, κάλιο και μαγνήσιο για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών.
Συμπληρωματικά, η προσθήκη λιπάσματος σιδήρου ενισχύει το πρασίνισμα του φυλλώματος της αγγουριάς καθώς αρκετές φορές η αγγουριά παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης σιδήρου.
8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της αγγουριάς;
Η καλλιέργεια της αγγουριάς υποφέρει κάθε χρόνο από διάφορες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη της και χρειάζεται να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση τους.
Μία σημαντική ασθένεια είναι ο περονόσπορος που εμφανίζει κίτρινες κηλίδες στα φύλλα μέχρι που ξεραίνονται και πέφτουν. Για την αντιμετώπιση του περονόσπορου της αγγουριάς ψεκάζουμε προληπτικά με σκεύασμα υγρού χαλκού το φύλλωμα των φυτών.
Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα είναι και ο μύκητας του ωιδίου στα αγγούρια που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα και παράλληλα δημιουργεί πρόβλημα στους καρπούς.
Επίσης, η αγγουριά προσβάλλεται από τον τετράνυχο, το μικρό αραχνάκι που ξεραίνει τα φύλλα της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και υποβαθμίζει τους καρπούς της.
Για την αντιμετώπιση του ωιδίου και του τετράνυχου, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα της αγγουριάς, ώστε με τις αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχεται προστασία για το ωίδιο και τον τετράνυχο.
Εναλλακτικά, μπορούμε σε προληπτικό στάδιο να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά διαλύοντας μία κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό.
Η αγγουριά προσβάλλεται πολύ συχνά και από τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη, που δημιουργούν μελιτώματα και αναπτύσσεται στη συνέχεια ο μύκητας της καπνιάς που μαυρίζει τα φύλλα. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε το φύλλωμα τους κάθε 2 βδομάδες με βιολογικά εντομοκτόνα αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Εναλλακτικά, σε ήπια προσβολή, διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας τριμμένου πράσινου σαπουνιού και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε κάθε βδομάδα το φύλλωμα των φυτών της αγγουριάς.
9. Γιατί κιτρινίζουν τα αγγουράκια;
Πολλές φορές παρατηρούμε τα αγγουράκια να κιτρινίζουν, να μην μεγαλώνουν και να παραμένουν μικρά. Το κιτρίνισμα στα μικρά αγγούρια μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική υγρασία λόγω συχνού ποτίσματος και σε προσβολή από την ασθένεια του ωίδιου της αγγουριάς.
Το κιτρίνισμα στα αγγουράκια μπορεί να οφείλεται και σε έλλειψης λιπάσματος αζώτου. Σε αυτή τις περιπτώσεις, προσθέτουμε στα φυτά μας βιολογικό λίπασμα αζώτου για να διορθώσουμε το πρόβλημα.
10. Πότε συγκομίζουμε τα αγγούρια και πώς τα αποθηκεύουμε;
Η συγκομιδή των περισσότερων ποικιλιών αγγουριού γίνεται συνήθως μέσα στο καλοκαίρι και ξεκινά 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση των νεαρών φυτών αγγουριάς. Μία συνηθισμένη παραγωγή ενός φυτού αγγουριάς μπορεί να φτάσει στα 20-40 αγγούρια σε διάστημα 1-2 μηνών μετά την φύτευση.
Προτιμούμε να συγκομίζουμε τα αγγούρια νωρίς το πρωί για να είναι αρκετά δροσερά και στη συνέχεια τα διατηρούμε μέσα σε ψυγείο, σε χάρτινη σακούλα, όπου αντέχουν αρκετές μέρες. Κάποιες μικρόκαρπες ποικιλίες αγγουριού τις κάνουμε τουρσί διατηρώντας τις σε βάζα με ξύδι για αρκετούς μήνες.
11. Πώς διατηρούμε τους σπόρους αγγουριού;
Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αγγουριάς, ο κατάλληλος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με σπόρο που έχουμε βγάλει από ώριμους καρπούς αγγουριού. Οι ποικιλίες αγγουριού έχουν ξεχωριστά θηλυκά και αρσενικά άνθη και παράγουν καρπούς με σπόρους για να μπορέσουμε να φυτέψουμε την επόμενη χρονιά.
Αντίθετα, τα υβρίδια αγγουριάς διαθέτουν μόνο θηλυκά άνθη και παράγουν παρθενοκαρπικούς καρπούς, χωρίς σπόρους όποτε δε μπορούμε να καλλιεργήσουμε και την επόμενη χρονιά. Στην περίπτωση των υβριδίων, πρέπει κάθε χρόνο να προμηθευόμαστε νέους σπόρους ή έτοιμα φυτά αγγουριάς από φυτώρια.
12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της αγγουριάς
Σε ορισμένες ποικιλίες αγγουριάς, ο καρπός του αγγουριού πικρίζει λόγω ξηροθερμικών συνθηκών ή απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας κατά την καλλιέργεια. Αρκετοί παλαιοί καλλιεργητές πίστευαν εσφαλμένα ότι το πίκρισμα της αγγουριάς οφείλεται στο κατά λάθος πάτημα των μικρών καρπών αγγουριάς στο έδαφος.
Καλημέρα σας. Συγχαρητήρια για το site. Έχω διάφορες ερωτήσεις: Πώς μπορώ να κρατήσω χαμηλό το kale. Το γιασεμί ξαναφυτεύεται από τα κλαράκια. Μπορούν τα αγγούρια να συγκατοικήσουν με τα μαρούλια ή με τα παντζούρια. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μπορείς να κόβεις τα πάνω φύλλα του κέιλ, να κλαδεύεις την κορυφή για να το διατηρήσεις χαμηλά. Μπορείς να συγκαλλιεργήσεις μαρούλια, αγγούρια και παντζάρια. Δες το σχετικό άρθρο για τον πολλαπλασιασμό του γιασεμιού.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΟΥΡΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ Η ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΥΝ ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Αν την έχεις αφήσει στο έδαφος, μπορείς να αφήνεις τα παρακλάδια του φυτού.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ… ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΕΧΩ
Σας διαβάζω σχεδόν καθημερινά, μου απαντάτε πάντα και με σαφήνεια ότι σας ρωτήσω… μπράβο σας!
Ένα “περίεργο” που μόνο εσείς μπορείτε να μου λύσετε! Λόγω των γυ΄ρω σπιτιών, οι αγγουριές μου έχουν απευθείας ήλιο την εποχή αυτή από τις 11.00 έως τις 18.00 περίπου. Εδώ και μια εβδομάδα από τις 15.00 περίπου και μετά τα φύλλα “ζαρώνουν” έτσι:
https://prnt.sc/u89j0pA-IcbE
https://prnt.sc/tt8ZYDHXdxdk
Μόλις φύγει ο ήλιος το απόγευμα επανέρχονται!
Το πότισμα είναι καθημερινό και πρωινό – αν δείτε και το χώμα στην φωτογραφία βρεγμένο είναι (το λέω καθώς το νερό είναι το 1ο που σκέφτηκα)
Καλημέρα Χρήστο. Δοκίμασε με ένα αντιανεμικό δίχτυ να την σκεπάσεις την αγγουριά για πιο μειωμένη ηλιοφάνεια.
Καλησπέρα σας, κε Κώστα! Υπάρχει τρόπος να απολυμάνουμε το χώμα από τις γλάστρες για να το ξαναχρησιμοποιήσουμε;
Ευχαριστώ πολύ!!
Καλησπέρα Ελένη. Μπορείς να βγάλεις το χώμα από τις γλάστρες, να το απλώσεις σε ένα νάιλον και να το εκθέσεις στον ήλιο για λίγες μέρες ανακατεύοντας το σταδιακά. Μετά μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις και να το εμπλουτίσεις με κομπόστ για να είναι πιο γόνιμο.
Καλησπέρα!! Έχω δύο αγγουριες σε ζαρτινιερα η καθεμία, η μία ενώ έχει μεγαλώσει αρκετά τώρα έχει εμφανίσει πολύ μικρά αγγουράκια, η άλλη έχει βγάλει αρκετά τα περισσότερα στεγνώνουν μικρά όπως είναι και κάποια άλλα λίγο μεγαλύτερα μαλακώνουν , τι μπορεί να φταίει?? Τίς έχω σε ανατολικό μπαλκόνι, ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
Καλησπέρα Ιωάννα. Κάνε σταθερά ποτίσματα στις αγγουριές σου κάθε δύο μέρες και να προσθέτεις βιολογικό λίπασμα κάθε 20 μέρες για να έχουν καλή παραγωγή οι αγγουριές σου.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουν γίνει τα αγγούρια και είναι έτοιμα για να τα κόψουμε;
Καλημέρα Αντωνία. Ανάλογα την ποικιλία του αγγουριού, μόλις αποκτήσουν το κανονικό τους μέγεθος, μπορείς να τα συγκομίσεις.
Καλημέρα κι ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για την πολύτιμη βοήθειά σας!
Στο νότιο μπαλκόνι μου σε ζαρντινιέρα έχω φυτέψει αγγουριές. Είναι σχετικά μικρές ακόμη, αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι ότι στη μία ο μίσχος της έχει “αποχρωματιστεί” / ασπρίσει και σχιστεί στο κάτω κάτω μέρος που ακουμπάει στο χώμα και βλέπω πως η αλλοίωση προχωράει προς τα πάνω. Και τα φύλλα έχουν αποκτήσει κιτρινωπές αλλοιώσεις…
Είναι κάποια ασθένεια; Τι πρέπει να κάνω;
Και το πιο σημαντικό, θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα φυτά στη ζαρντινιέρα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Ελένη. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και την έντονη λίπανση. Δες μήπως βάλεις τις αγγουριές σε πιο ημισκιερό σημείο.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Δηλαδη τι διαφορες?
Έχουν την ίδια καλλιεργητική φροντίδα. Δεν έχει διαφορά.
Γεια σας το αγγουρι απο το αγγουρι για τουρσί εχουν διαφορα στην φροντιδα τους?
Καλησπέρα Ευτυχία. Και οι ποικιλίες αγγουριού για τουρσί έχουν ανάλογες καλλιεργητικές φροντίδες.
Χαίρετε. Θέλω να ρωτησω, πόσα μέτρα μακριά πρέπει να φυτευονται αγγούριες από κολοκυθάκια, πεπονιες και καρπούζιες μεταξύ τους. Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Νίκο. Δεν υπάρχει πρόβλημα συνήθως σταυρεπικονίασης μεταξυ αγγουριών, κολοκυθιών, πεπονιών και καρπουζιών. Καλό θα είναι σε αρκετή απόσταση, μερικές δεκάδες μέτρα, τα ατζούρια με τα πεπόνια γιατί μπορεί να υπάρξει πρόβλημα σταυρεπικονίασης.
Καλημέρα σας κύριε Κωστα! Εχω διαβάσει όλες τις συμβουλές σας και με έχουν βοηθήσει πολύ.Έχω αγγουριες ,ειναι σε δίχτυ αναρριχώμενες. “Δένουν” αγγούρια αλλά στραβά( κάποια καμπουρωτα και κάποια λεπτά μπροστά και χοντρά στο τελείωμα). Έχω κάνει ραντίσματα για θριπα ,μήπως ήταν αυτό ,αλλά τίποτα. Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα Τόνια. Ψέκασε τις αγγουριές σου με οικολογικό διάλυμα λιπάσματος ιχνοστοιχείων ή υγρού λίπασματος φυκιώνν για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη οι καρποί της αγγουριάς σου.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας, με έχει βοηθήσει πάρα πολύ!
Έχω μερικές αγγουριές στην ταράτσα σε παρτέρι με κοκκινόχωμα και ηλιοφάνεια όλη μέρα. Δυστυχώς μετά από περίπου 1,5 μήνα έπιασαν θρίπα και αφού ήταν πολύ μεγάλη η ζημιά (ήταν γεμάτοι όλοι οι ανθοί και είχαν κιτρινίσει όλα σχεδόν τα φύλλα) τις κλάδεψα σχεδόν μέχρι τον πάτο.
Μετά από 2 βδομάδες και αφού είχαν απλωθεί τα πρώτα κλαδιά ο θρίπας επανήλθε οπότε απευθύνθηκα σε έναν γεωπόνο ο οποίος μου έδωσε άλατα λιπαρών οξεών για να το χρησιμοποιώ κάθε 10 μέρες. Είδα σημαντική μείωση αλλά όχι 100% εξαφάνιση του θρίπα. Δυστυχώς όμως επειδή η αγγουριά έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη όταν περάσουν οι 10 μέρες που μπορώ να ξαναχρησιμοποιήσω το σκέυασμα, ο θρίπας έχει εξαπλωθεί πολύ.
Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να τον αντιμετωπίσω ή να χρησιμοποιώ το σκεύασμα πιο συχνά;
Καλησπέρα Γιάννη.
Για την αντιμετώπιση του θρίπα στο αγγούρι και σε άλλα λαχανικά, μπορείς να ψεκάζεις με άλατα λιπαρών οξέων μία φορά την εβδομάδα. Συμπληρωματικά μπορείς να κάνεις συνδυασμό και με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης για να ενισχύσεις την αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης του θρίπα.
Γεια σας. μπορειται να Μ πείτε για ξερενονται τα φύλλα των αγγουριών μου; τα ποτίζω κάθε μέρα γιατι Μ είπανε ότι θέλει κάθε μέρα διότι αλιως θαπικριζουνε. Επίσης έχω ρυξει κ λυγο καφέ. Μια κουταλιά της σούπας καφε. Μια φορά τον μήνα.
Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Τα αγγούρια σου μπορεί να ξεραίνονται λόγω προσβολής από τετράνυχο. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του τετράνυχου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ…..ΟΙ ΑΓΓΟΥΡΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΘΗ ΑΛΑ ΟΧΙ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΙΣ ΦΤΑΙΕΙ,,,,,,,,,,,,,,,,,ΝΙΚΟΣ
Καλησπέρα Νίκο. Οι αγγουριές δεν δένουν καρπούς πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή λόγω υπερβολικής λίπανσης με αζωτούχα λιπάσματα. Μείωσε τη συχνότητα του ποτίσματος και κόψε την άκρη των βλαστών της αγγουριάς. Συμπληρωματικά, μπορείς να ψεκάσεις με λίπασμα φυκιών που είναι οικολογικό σκεύασμα και βοηθά την καρπόδεση.
Γεια σας έχω φυτέψει εδώ και λίγους μήνες αγγουρια μου κάνει καρπό αλλά κάποια μικρά αγγουράκια κιτρινιζουν και δεν τα κρατάει το φυτο σε τι οφείλεται;Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Σάββα. Το κιτρίνισμα στα φύλλα της αγγουριάς μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε έλλειψη ασβεστίου.
Καλησπέρα. Έχουμε 7 ρίζες αγγουριάς στο μπαλκόνι. Οι 4 που είναι σε γλάστρα δεν αναπτύσσονται εδώ και λίγες μέρες καθόλου και δεν βγάζουν άνθη νέα. Σήμερα είδα πως στο χώμα, γύρω από τον βλαστό υπάρχουν μικρά άσπρα ραβδωτά σκουλικάκια. Απομάκρυνα το χώμα λίγο και τα βρήκα. Δεν φαίνονται πάνω στην επιφάνεια του χώματος. Προφανώς είναι κάποια πάθηση. Υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι για να βοηθήσω την κατάσταση ή καλύτερα να τις απορρίψω αυτές τις 4 αγγουριές; Ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα Μίνα. Πιθανότατα, τα σκουλήκια έχουν προσβάλλει τις ρίζες των φυτών της αγγουριάς και δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις άμεσα με οικολογικό τρόπο.
Καλησπέρα έχω ένα θέμα στο χωράφι μου με τα αγγούρια μου στο φύλλωμα πάνω εχω βρει ένα ζωηφιο τρχωτο σαν κάμπια κ τρωει το φύλλωμα της αγγούριας μου!
Καλησπέρα Ελένη. Σκόνισε με βάκιλο Θουριγγίας για την αντιμετώπιση της κάμπιας που τρώει το φύλλωμα της αγγουριάς.
Αγαπητέ κύριε,
Ο πρόσφατος νότιας έκανε τις αγγουριές αλλά και τις ντοματιές μου να φαίνονται σαν “στεγνές”… Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω σε αυτή την περίπτωση;
Ευχαριστώ εκ προτέρων!
Καλησπέρα Θεόδωρε. Ψέκασε τις ντοματιές και τις αγγουριές σου με φυσικό λίπασμα φυκιών για να τονωθούν και να επανέλθουν σε καλή κατάσταση.
Χαιρετώσας. Έχω φέτος ένα πρόβλημα με τα αγγουράκια μου. Ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια
δεν είχα κανένα πρόβλημα και από τις 7-8 αγγουριές που φύτευα στη Χαλκιδική όλη τη καλοκαιρινή περίοδο ήμουν αυτάρκης και μοίραζα και στη γειτονιά,φέτος μόλις φυτεύω τα σπορόφυτά μου και τα δει το φώς της ημέρας αμέσως μαραζώνουν.Τα σκέπασα αλλά πάλι μόλις
τα δει λίγο ο ήλιος μαραζώνουν.Η προετοιμασία του εδάφους , πριν τα φυτεύσω είναι η ίδια.
Σε κάθε τρύπα φύτευσης έβαλα,χώμα μιλι,κοπριά χωνεμένη,φυτόχωμα και ελάχιστο 12-12-17.Το
μόνο διαφορετικό ήταν ,αντί ασβεστομαγνήσιο,που δεν είχε ο γεωπόνος και μου έδωσε δολομίτη(είναι το ίδιο μου είπε) και έβαλα από λίγο σε κάθε τρύπα.Τα άλλα φυτά(τομάτες,πιπεριές,κολοκυθάκια) δεν έχουν πρόβλημα.Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Καλησπέρα Στράτο. Πιθανότατα πότιζες υπερβολικά τα σπορόφυτά σου στο φυτώριο και έχουν προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια. Φρόντιζε όταν τα φυτεύεις στο σπορείο τα αγγουράκια μετά που φυτρώνουν και έχουν κάνει 2 φύλλα να τα βγάζεις σταδιακά 2-3 ώρες στον ήλιο για να “ψήνονται” και να έχουν καλύτερη ανάπτυξη
Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές! Σε ένα παρτέρι έχω βάλει ντομάτες και προς το τέλος αγγούρια. Ενώ τα αγγούρια έχουν βγάλει αγγουράκια, αυτά δεν μεγαλώνουν εδώ και 10 μέρες. Από νερό κρατιέμαι λίγο, για να μην ρίξουν οι ντομάτες τα άνθη. Τι θα συμβουλεύατε; Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Γεώργιε. Πότιζε κάθε 2-3 μέρες τις ντοματιές και τα αγγουράκια για να αναπτυχθούν περισσότερο και πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
Γεια σας,
θέλουμε πολύ καιρό να σας ευχαριστήσουμε για το καταπληκτικό σάιτ και τα πολύτιμα μυστικά που μοιράζεστε μαζί μας.
Έχουμε βάλει αγγουριές, μεταξύ άλλων, σε χωράφι και, ενώ η ανάπτυξή τους πήγαινε καλά και πήραμε τα πρώτα μας αγγούρια, μέσα σε 3 ημέρες βρήκαμε 3 φυτά τελείως “νεκρά”. Τα σηκώσαμε και το υπέργειο τμήμα του φυτού, αποκόπηκε τελείως από τις ρίζες, “σαν” να τα ένωνε μια “κλωστή”.
Τι έχουμε κάνει λάθος;
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.
Καλησπέρα Νικολέττα. Πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος, οι αγγουριές προσβλήθηκαν από μυκητολογικές ασθένειες του φουζάριου και σαπίζουν ή ξεραίνονται από το σημείο του βλαστού που έρχεται σε επαφή με το έδαφος.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το προλάβουμε στα υπόλοιπα φυτά;
(χρησιμοποιούμε νάυλον εδαφοκάλυψης – επηρεάζει ενδεχομένως και αυτό; )
Ευχαριστούμε για την απάντηση
Καλησπέρα Νικολέττα. Μείωσε τη συχνότητα του ποτίσματος στα φυτά του λαχανόκηπου σου για να αποφύγεις την υπερβολική υγρασία που δημιουργεί το πρόβλημα.
Θα το κάνω, ευχαριστώ θερμά.
Παραμένουμε συντονισμένοι! 🙂
Καλή επιτυχία Νικολέττα.
Καλησπέρα! έχω σπείρει αγγουριές, και μια έχει φυτρώσει με μια τρύπα στη μέση. Μήπως ξέρετε τι έχει πάθει; Ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα Αλέξανδρε. Αν έχει τρύπα στη μέση του φυλλώματος της αγγουριάς πιθανότατα έχει προσβολη από κάποιο έντομο και χρειάζεται ψέκασμα με διάλυμα πράσινου σαπουνιού.
Καλησπερα σας, εχω φυτεψει αγγουριες σε γλαστρα αλλα δυστυχως τα φυλλα αρχισαν να εμφανιζουν καφε, κιτρινες κηλιδες και τωρα εχουν σχεδον ξεραθει και σπανε πολυ ευκολα. Υπαρχει κατι που μπορω να κανω; ευχαριστω πολυ!
Καλησπέρα Μιχάλη. Πιθανότατα κάνεις υπερβολικό πότισμα και η αγγουριά σου εμφάνισε καφε και κίτρινες κηλίδες. Ρίξο λίγο θειάφι και καθάρισε τα ξερά φύλλα και βλαστούς μήπως αναβλαστήσει η αγγουριά σου.
Kαλημερα … Εχω προσπαθησει να μεταφυτεψω σε μικρο κηπο .. ετοιμα φυτα ντοματας …Την επομενη μερα .δεν υπαρχει το φυτο … εχει φαγωθει μεχρι την επιφάνεια του εδάφους ….Τι πρεπει να κανω ??
Καλησπέρα Ιωάννα. Πιθανότατα, πουλιά μπορεί να τρώνε τα νεαρά φυτά τομάτας. Σκέπασε τα νεαρά φυτά ντομάτας όταν τα φυτέψεις με ένα διχτάκι ή με ξερά χόρτα για λίγες μέρες και μετά δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Ευχαριστουμε Κωστα για τις Λεπτομερεις οδηγιες σου για εμας τους Ερασιτεχνας,,,Νασε Καλα.
Σε ευχαριστούμε πολύ Αθανάσιε.
Το άρθρο σου για το αγγουρι το έστειλα στους φίλους μου που ασχολούνται με την κηπουρική ερασιτεχνικά μεν αλλά με πολύ αγάπη δε, σίγουρα θα τους φανεί χρήσιμο. Αγγούρι Καλυβιωτικο υπάρχει στην Ελληνική αγορά και από που θα αγοράσω σπόρους; ευχαριστώ.
Καλημέρα Δημήτρη και χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμο το άρθρο μας. Για την παραδοσιακή ποικιλία, το αγγούρι καλυβιώτικο, ρώτησε στα φυτώρια ή γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σου.
Συγχαρητήρια για τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάζονται στη σελίδα σας! Για πρώτη φορά φέτος αποφάσισα να φυτέψω αγγουράκια και ντοματίνια σε γλάστρες στη βεράντα του σπιτιού μου.Ηταν πολύ μεγάλη η χαρά όταν μάζεψα τα πρώτα αγγουράκια και ντοματίνια…κι ενώ η αγγουρια είναι γεμάτη καρπούς πριν προλάβουν να μεγαλώσουν άρχισαν να κιτρινίζουν και ξεραίνονται…Να σημειώσω ότι δεν εχω ρίξει κανένα λίπασμα απο τη στιγμή της φύτευσης..Τα ποτίζω κάθε μέρα μήπως είναι πολύ;Ευχαριστώ!!!
Καλημέρα Σία κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα σου πρότεινα να ρίξεις βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά κάθε 20 μέρες. Πρόσεχε επίσης μην ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά σου. Τα αγγουράκια που κιτρινίζουν και ξεραίνονται οφείλεται στο μύκητα του ωίδιου που αντιμετωπίζεται με σκόνισμα με θειάφι ή ψεκασμό με βρέξιμο θειάφι. Δες περισσότερες πληροφορίες για το θειάφι στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Κ Κωστα με πολυ προσοχη διαβαζω ολες τις συμβουλες σας και χαιρωμαι πολυ θα ηθελα να σας ρωτησω με τις φρεζες που τυχαινει να ειναι μεσα σε αλλα φυτα μπορω οταν τελειωσει η ανθοφορια να τις αφαιρεσω με ενα μικρο κουταλι και να τις αφησω να στεγνωσουν? Ευχαριστω πολυ.
Γεια σου Μαρία. Χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμες τις συμβουλές μας για τα φυτά. Η φρέζια είναι αγαπημένο βολβώδες φυτό που διακρίνεται για το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της. Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της φρέζιας, μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και ο βολβός της. Ασφαλώς και μπορείς, μετά να βγάλεις προσεκτικά τους βολβούς από το χώμα της γλάστρας, να τους καθαρίσεις, να τους αφήσεις να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια να τους αποθηκεύσεις σε μέρος χωρίς υγρασία, σε χάρτινα κουτιά, ανοίγοντας και μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα φρέζιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.