Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη

Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη

Ο ευκάλυπτος είναι αειθαλές δέντρο με πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει γρήγορα σε μεγάλο ύψος πάνω από 50 μέτρα.

Κατάγεται από την Αυστραλία και εμφανίζει την ανθοφορία του από αρχές καλοκαιριού μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο.

Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται από τους αρχιτέκτονες τοπίου για δενδροστοιχίες δρόμων σε πόλεις και εθνικούς οδούς.

1. Σε ποιες συνθήκες ευδοκιμεί ο ευκάλυπτος;

Ο ευκάλυπτος είναι πολύ προσαρμοστικό δέντρο και μπορεί να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει σε όλους τους τύπους των εδαφών καθώς έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα.

Παρουσιάζει ανθεκτικότητα και στα πολύ υγρά και στα πολύ ξηρά εδάφη ενώ είναι ανθεκτικός και στους δυνατούς ανέμους και σε παραθαλάσσια εδάφη με υψηλή αλατότητα. Αντίθετα, ο ευκάλυπτος είναι σχετικά ευπαθής στην παγωνιά του χειμώνα.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο ευκάλυπτος;

Ο ευκάλυπτος δεν έχει απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες. Βέβαια, το πότισμα κατά την περίοδο του καλοκαιριού θα βοηθήσει πιο γρήγορα την ανάπτυξη του.

Σχετικά με τη λίπανση του ευκαλύπτου, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος, στις αρχές της άνοιξης θα συντελέσει θετικά στην βλάστηση και την ανθοφορία του.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο ευκάλυπτος;

Ο ευκάλυπτος μπορεί να κλαδευτεί στις αρχές της άνοιξης αρκετά αυστηρά για να μην πάρει μεγάλο ύψος καθώς και οι πλευρικοί του βλαστοί μπορεί με τον αέρα να σπάσουν και να κάνουν σημαντικές ζημιές.

Μετά το κλάδεμα του ευκαλύπτου, χρειάζεται να γίνει επάλειψη των τομών με πάστα κλαδέματος για αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού του ευκαλύπτου, ο ευκάλυπτος πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με σπόρο.

4. Τι χρήσεις έχει ο ευκάλυπτος;

Το ξύλο του ευκάλυπτου χρησιμοποιείται στις οικοδομικές κατασκευές καθώς και στη ναυπηγική. Ακόμη, ο ευκάλυπτος καλλιεργείται για το ξύλο του κι χρησιμοποιείται και στην παραγωγή χαρτιού.

Επίσης, το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου διαθέτει αντιβηχικές ιδιότητες ενώ το απόσταγμα των φύλλων του ευκαλύπτου έχει σημαντικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

5. Κι ένα μυστικό για τον ευκάλυπτο

Καλό είναι να αποφεύγεται η φύτευση του ευκαλύπτου, σε πεζοδρόμια καθώς το δυνατό ριζικό του σύστημα μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των πλακών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (15)

  1. Θανάσης
    11/09/2024

    Στην περιοχή που μένω υπάρχει έντονο πρόβλημα με κουνούπια κυρίως λόγω λιμνοθάλασσας σε κοντινή απ΄όσταση (2 χλμ) με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καθίσουμε στην αυλή. Φιδάκια, εντοαπωθητικά δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Ο ευκάλυπτος θα βοηθούσε ;

  2. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΤΑΡΑΣ
    25/08/2024

    Καλησπέρα σας,
    εχω εναν ευκάλυπτο 25 περίπου ετών σε παραθαλάσσια -νότια-περιοχή Λέσβου. Φετος εμφανίζει εικόνα δένδρου καχεκτικού . Τ φύλλα του ειναι σχεδόν όλα κιτρινα και υπάρχουν αρκετά κλαδια που έχουν ξεραθεί.Σημειωτέον ότι στην παραθαλάσσια ζώνη της περιοχής μου , υπάρχουν αφθονοι ευκάλυπτοι που “χαίρουν άκρας υγείας”. και αυτό με κάνει να πιστεύω ότι το δένδρο έχει κἀποια ασθένεια. Aρχισα να τον ποτίζω τακτικά , αλλα η εικόνα παραμένει η ίδια.
    ευχαριστώ.

    • Θα ήταν καλό να ψεκάσεις το δέντρο αν είναι εφικτό με σκεύασμα χαλκού και θερινού πολτού για αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων.

  3. Δέσποινα
    26/02/2024

    Ο ευκάλυπτος επίσης είναι “δύσκολο” δέντρο για συγκατοίκηση. Μιλάω εκ πείρας. ΔΕΝ αφήνει τίποτα να αναπτυχθεί στην περίμετρο του, ρίχνει όλες τις εποχές φύλλα ή χνούδι από την ανθοφορία του ή “μπαλάκια” στη συνέχεια που όλα καθιστούν το έδαφος άγονο για άλλα φυτά. Οι ρίζες επίσης δημιουργούν πρόβλημα σε σπίτια και δεν ενδείκνυται να φυτεύεται πλησίον κατοικιών ή εξωτερικής περίφραξης

  4. Γιάννης Θεοφίλου
    19/10/2023

    Θα ήθελα ποιο αναλυτικά τον τρόπο που τον πολλαπλασιάζουμε

  5. Γιαννης
    14/09/2023

    Θέλω να κάνω ένα φράχτη γύρω στα 25 μέτρα, τι είναι καλύτερο να φυτέψω ώστε να είναι πυκνές και ψηλός πάνω από 7 μέτρα…ευχαριστώ.

  6. ΕΥΗ
    17/07/2023

    Καλησπέρα! Έχω έναν ευκαλυπτο γκουνι σε παρτέρι με ημισκια που έχει φτάσει σχεδόν τα 2 μέτρα. Χθες πότισα κ έβρεξα τα φύλλα του λόγω καύσωνα απογευματινή ώρα. Σήμερα τα βλέπω λίγο μαραμένα. Φταίει το νερό στα φύλλα; Θα επανέλθει; Ευχαριστώ!

  7. Βασίλης
    11/02/2021

    Τι είδους ευκάλυπτο θα μπορούσα να βάλω στον κήπο μου οπου η θερμοκρασία τον χειμώνα μερικές φορές πέφτει υπό το μηδεν; (2 με 3 μέρες φθανει -7 με -8 )

    • Καλησπέρα Βασίλη. Ανθεκτικά είδη ευκάλυπτου είναι ο ευκάλυπτος ο γλαυκίζων (Eucalyptus glaucesceus), ο ο κοκκοφόρος ευκάλυπτος(Eucalyptus coccifera) και ο ολιγανθής ευκάλυπτος (Eucalyptus pauciflora).

  8. Βερενίκη
    12/01/2020

    Καταρχήν, σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία! Ήθελα να πάρω γνώμη από έναν ειδικό για τη γειτονιά μου που ο Δήμος κλάδεψε τους ευκάλυπτους, επικίνδυνους για τους περαστικούς. Η ερώτηση είναι: έχουν κόψει όλα τα φύλλα και όλα τα κλάδια και έχουν αφήσει μόνο τον κεντρικό κορμό του ευκάλυπτου ή σε κάποιους μπορεί να έχει μείνει και μία διακλάδωση. Αυτό λέγεται κλάδεμα ή πετσόκομα; Υπάρχει περίπτωση τα δέντρα να ξαναγίνουν όπως παλιά; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

    • Καλησπέρα Βερενίκη. Αν και δείχνει πολύ βαρύ το κλάδεμα του ευκάλυπτου, μην ανησυχείς. Ο ευκάλυπτος άμεσα αναβλαστάνει και αναπτύσσει τους βλαστούς και το φύλλωμα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *