Τσίκας, ένα τροπικό φυτό που μοιάζει με μικρό φοίνικα

Τσικας κυκας φροντιδα

Τσίκας, ένα μικρό καλλωπιστικό με παχύ ίσιο κορμό από τον οποίο διακλαδίζονται ακτινωτά τα στενόμακρα εντυπωσιακά φύλλα του με εκπληκτική συμμετρία.

Γνωστός και ως κύκας ή τσύκας, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τροπικά φυτά που συναντάμε σε κήπους, σε πλατείες και πάρκα, καθώς χρησιμοποιείται σε συνθέσεις βραχόκηπων και σε μεσογειακούς κήπους, ενώ πολύ συχνά φυτεύεται μαζί με γκαζόν.

Αν και η όψη του τσίκα (Cycas revoluta) θυμίζει αρκετά φοίνικα, δεν αναφέρεται ως φοινικοειδές, καθώς ανήκει σε διαφορετική οικογένεια φυτών (Cycaceae) και όχι στην οικογένεια Palmaceae που ανήκουν οι φοίνικες.

Συγκεκριμένα, ανήκει στην ομάδα των πτεριδόφυτων, όπως και η φτέρη, και περιλαμβάνεται στα παλαιότερα φυτά της ιστορίας.

Με καταγωγή από την Ιαπωνία, ο τσίκας διαθέτει πολύ αργή ανάπτυξη και φθάνει σταδιακά σε ύψος μέχρι 3 μέτρα, ωστόσο μπορεί να περάσουν και 100 χρόνια για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του.

Τα λουλούδια του τσίκα εμφανίζονται μετά το δέκατο έτος του, όπως επίσης οι μικροί κόκκινοι καρποί του.

Tα φύλλα του τσίκα ξεπερνούν σε μήκος και το ένα μέτρο και διαθέτουν σκληρά δερματώδη γυαλιστερά μικρά φύλλα πράσινου χρώματος που έχουν μήκος και 10-15 εκατοστά και καταλήγουν σε ένα μυτερό σκληρό άκρο.

Eκτός από τον κήπο, ο τσίκας μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και τη βεράντα μας, ενώ μπορούμε να τον διατηρήσουμε ακόμα και σαν φυτό εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι ή το γραφείο μας.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται ο τσίκας για να τον διατηρήσουμε υγιή και καταπράσινο, ώστε να προσθέσουμε μία εξωτική πινελιά στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο τσίκας;

Φυτεύουμε τον τσίκα σε σχετικά ηλιοφανείς και ημισκιερές θέσεις για να έχει πιο πλούσιο και καταπράσινο φύλλωμα.

Σε έντονη ηλιοφάνεια, την περίοδο του καλοκαιριού, τα φύλλα του τσίκα ταλαιπωρούνται και χάνουν το γυαλιστερό τους χρώμα.

Ο τσίκας είναι ανθεκτικός στην ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους και ανήκει στα φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές, ωστόσο ο έντονος αέρας μπορεί να προκαλέσει σκισίματα στο φύλλωμα του.

Ως τροπικό φυτό, ο τσίκας είναι ευαίσθητος στην παγωνιά του χειμώνα και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, θα πρέπει να καλύπτεται με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα για προστασία.

2. Πώς φυτεύουμε τον τσίκα σε γλάστρα;

Αν θέλουμε ένα τσίκα σε γλάστρα για το μπαλκόνι ή την αυλή μας, προτιμούμε ημισκιερα σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, σχετικά προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους.

Μπορούμε να διατηρήσουμε τον τσίκα σε φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να μην το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

Για τη φύτευση του τσίκα, επιλέγουμε γλάστρες, πήλινες ή πλαστικές, διαμέτρου και ύψους περίπου 30-40 εκατοστών, που διαθέτουν τρύπες στη βάση και προσθέτουμε μία στρώση χαλικιών για να εξασφαλίσουμε καλύτερη στράγγιση του νερού κατά το πότισμα.

Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά για φυτά εξωτερικού χώρου που να διαθέτει περλίτη για καλύτερο αερισμό του χώματος και διατήρηση της υγρασίας.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα ο τσίκας;

Ο τσίκας θεωρείται ανθεκτικό φυτό σε συνθήκες ξηρασίας και έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα.

Ποτίζουμε τον τσίκα μία φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ενώ την περίοδο του χειμώνα περιορίζουμε σημαντικά το πότισμα.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στον τσίκα;

Ο τσίκας έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και πράσινο φύλλωμα με μικρές απαιτήσεις σε λίπασμα.

Για φυτά τσίκα που έχουμε στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν έχουμε φυτέψει τον τσίκα σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μία φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

5. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν τον τσίκα;

Ο τσίκας είναι αρκετά ανθεκτικός σε προσβολές από έντομα και ασθένειες και δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

Αν παρατηρήσουμε προσβολές από το ψευδόκοκκο (βαμβακάδα) και από κοκκοειδή (ψώρα των φυτών) που συνήθως εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, θα χρειαστεί να ψεκάσουμε το φύλλωμα του φυτού με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά

6. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του τσίκα;

Ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να συναντήσουμε στον τσίκα είναι τα κίτρινα φύλλα.

Τα κιτρινίσματα στα φύλλα του τσίκα, συχνά οφείλονται σε υπερβολικό πότισμα ή σε αντίξοες συνθήκες όπως οι έντονοι άνεμοι.

Κίτρινα φύλλα προκαλεί επίσης η προσβολή από τα έντομα της βαμβακάδας και των κοκκοειδών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου και ψευδάργυρου.

7. Χρειάζεται κλάδεμα ο τσίκας;

Ο τσίκας δε χρειάζεται κλάδεμα εκτός από την προσεκτική απομάκρυνση των χαμηλότερων φύλλων του που ξεραίνονται από την βάση του κορμού.

Αποφεύγουμε να κλαδέψουμε τα πράσινα φύλλα του μειώνοντας το μήκος τους, καθώς σταματά η ανάπτυξη τους και μειώνεται η καλλωπιστική αξία του φυτού.

τσικας κυκας φυλλα
Τα εντυπωσιακά φύλλα του κύκα δημιουργούν μία εκπληκτική συμμετρία

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του τσίκα;

Λόγω της αργής ανάπτυξής τους, τα φυτά τσίκα έχουν σχετικά υψηλή τιμή στα φυτώρια που κυμαίνεται ανάλογα την ηλικία, το ύψος του φυτού και το μέγεθος της γλάστρας που έχει φυτευτεί.

Μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά τσίκα με δύο τρόπους: α) κάνοντας πολλαπλασιασμός με σπόρο και β) κάνοντας πολλαπλασιασμό με παραφυάδες, όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:

α) Πολλαπλασιασμός τσίκα με σπόρο: Συλλέγουμε τους σπόρους από τους καρπούς του φυτού τσίκα όταν είναι ώριμοι και ανοίξουν, αφαιρούμε το περίβλημα τους και τους αποθηκεύουμε για 10 μήνες ώστε να ωριμάσουν φροντίζοντας να τους καταβρέχουμε κάθε 2 εβδομάδες. Φυτεύουμε τους σπόρους την περίοδο της άνοιξης σε γλαστράκια φυτωρίου που έχουμε γεμίσει με μίγμα φυτοχώματος, άμμου και περλίτη σε αναλογία 2:1:1

β) Πολλαπλασιασμός τσίκα με παραφυάδες: Το φυτό του τσίκα σε αρκετές περιπτώσεις σχηματίζει παραφυάδες αναπτύσσοντας 1-2 δευτερεύοντες κορμούς από τη βάση του φυτού. Απομακρύνουμε τους μικρούς κορμούς από τη βάση τους μαζί με μέρος του ριζώματος και τα φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν τα φυτά.

Πολλαπλασιασμός με παραφυάδες
Πολλαπλασιασμός φυτών με παραφυάδες

9. Κι ένα μυστικό για τον τσίκα

Οι καρποί του τσίκα είναι τοξικοί και επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, για τις γάτες και για τους σκύλους και πρέπει να απομακρύνονται άμεσα καθώς μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (26)

  1. Καλλιόπη
    05/10/2024

    Καλησπέρα, μπορείτε να μου πείτε γιατί κατεβάζει τα φύλλα του; Τι μπορώ να κάνω;

  2. Αθανασια
    10/09/2024

    Έχω μεταφύτευση κικα από γλάστρα στο έδαφος θέλω ναεγαλωσει γρηγοα τι μπορώ να καν

    • Αν και ο τσίκας αργεί να αναπτυχθεί, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών αρχικά και στη συνέχεια υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20

  3. Μαρινα
    22/07/2024

    Καλημέρα!!Έχω ένα τσικας, μεγάλο σε ηλικία, περίπου 20χρονων…το έχουμε πλέον σε γλάστρα… Θα ήθελα όμως να το φυτέψω πάλι στο εφαδος. Μπορείτε να μου πείτε γ το ριζικό σύστημα;;; θα έχει πρόβλημα η μάντρα του κήπου;;; απλώνουν οι ρίζες του???

  4. ΧΑΡΙΤΙΝΗ
    12/07/2024

    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΦΟΙΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΕΚΟΨΕ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΟΝΤΡΟ ΚΟΡΜΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΦΥΛΛΑ. ΕΚΟΨΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΤΟΥ ΦΩΝΑΖΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ . Η ΦΟΙΝΙΚΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙ ΞΑΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΦΥΛΑ ΞΑΝΑ΄; ΕΧΩ ΠΛΗΓΩΘΕΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΙΝΙΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΦΥΤΕΨΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ. ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ

    • Δεν θα αναπτυχθεί ξανά, αλλά μπορεί να βγάλει παραφυάδες από τη βάση του κορμού και να σχηματισθούν σταδιακά νέα φυτά.

  5. ΗΛΙΑΣ
    25/06/2024

    Αυτή την εποχή γίνεται μεταφύτευση από γλάστρα στο έδαφος γκαζόν?

    • Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση του τσίκα, αρκεί να γίνει βραδάκι και να ακολουθήσει ένα καλό πότισμα.

  6. ΗΛΙΑΣ
    22/06/2024

    Τοκαλοκαίρι μπορεί να γίνει μεταφύτευση τσίκας από γλάστρα σε κήπο με γκαζόν?Ευχαριστώ.

  7. Αθ. Διονυσίου
    10/05/2024

    Τους σπόρους, που θα πρέπει να ωριμάσουν για 10 μήνες, τους βρέχουμε αφού πρώτα βγάζουμε το κόκκινο περίβλημα?

  8. Αργυφω
    07/05/2024

    Παρακαλώ θα ήθελα να μου πείτε, όταν κάποια φύλλα του φυτου τσικα έχουν κιτρινίσει τι πρόβλημα υπαρχει;;;;
    Και τι χρειάζεται να κάνω

  9. Ιωαννης
    05/12/2023

    τι ειδους προβλημα μπορει να προκαλεσει και με ποιον τροπο ?

  10. Χρήστος Καπερνάρος
    18/06/2023

    Καλησπερα, εχω ενα τσικας που στο κεντρικό κορμό δεν εχει άνθος απο πάνω, εχει 2-3 γύρο γύρο χαμηλά. Τι μπορω να κνω για να βγάλει στο κέντρο ξανά άνθος; Αυτή την στιγμή ειναι πολύ σκληρό

    • Δεν θα ξαναβγάλει από το κεντρικό βλαστό άνθος, καθώς βγάζει ένα μόνο λουλούδι από κάθε κεντρικό βλαστό.

  11. Βάνα
    04/05/2023

    Γεια σας, έχω τσικας 15 ετών και έχουν πιτσιλιές κίτρινες επάνω. Τι μπορώ να κάνω;

  12. Ξενοφών
    02/09/2022

    Καλησπέρα σας μόλις έβγαλα δύο μικρους κορμούς από ένα κυκα που έχω και θέλω να τους μεταφύτεψω ο ένας μου άνοιξε στην μέση ενώ ο άλλος βγήκε ομοιόμορφα… Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε με ποιόν τρόπο θα τους φτιάξω; Ευχαριστώ πολύ.!!!

    • Καλημέρα Ξενοφώντα. Μεταφύτεψε τους σε δροσερό μέρος και φρόντισε εκεί που άνοιξε ο κορμός να βάλεις πάστα κλαδέματος για να μην έχουμε προσβολή από ασθένεια.

      • Λίλιαν Βλαντη
        25/07/2023

        Γεια σας . Είναι επικίνδυνο το τσίμπημα απο την ακρίδα του τσικα ;
        Παρακαλώ πολύ ενημερώστε το ταχύτερο δυνατόν ! Ευχαριστώ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *