Μπαμπού, ένα φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα για φράχτη

μπαμπου φυτο φροντιδα

Τα καλάμια μπαμπού αποτελούν από τα πιο δημοφιλή φυτά που χρησιμοποιούνται στην διαμόρφωση κήπων σε ολόκληρο τον κόσμο για να δώσουν εξωτικό χρώμα και ιδιωτικότητα στον χώρο μας.

Τα μπαμπού (bamboo) είναι φυτά με γρήγορη ανάπτυξη που διαθέτουν καταπράσινη πυκνή βλάστηση, εξαπλώνονται γρήγορα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά σε δυσμενείς συνθήκες.

Ανάλογα το είδος και την ποικιλία μπαμπού, το καλάμι και το φύλλωμα αναπτύσσονται συνήθως 0,5-1,5 μέτρο κάθε χρόνο, γι’ αυτό τα συναντάμε συχνά ως φυτά για φράχτη σε κήπους και σε πάρκα.

Κι αν θέλουμε ψηλά φυτά για το μπαλκόνι και τη βεράντα, τα καλάμια μπαμπού μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρες για να δώσουν μία τροπική νότα στο χώρο μας.

Ας δούμε αναλυτικά τα πιο γνωστά είδη μπαμπού, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια και την φροντίδα των καλαμιών μπαμπού στον κήπο και το μπαλκόνι.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες μπαμπού;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και είδη μπαμπού για να φυτέψουμε, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την ανάπτυξη τους, καθώς και ως προς την ανθεκτικότητα τους στις κλιματικές συνθήκες.

Για δημιουργία φράχτη, επιλέγουμε ψηλές ποικιλίες μπαμπού που μπορεί να φτάσουν και 20 μέτρα ύψος με διάμετρο καλαμιού που φτάνει τα 30 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και νάνες ποικιλίες με λεπτό καλάμι κατάλληλες για γλάστρα.

Κάποιες ποικιλίες φυτών μπαμπού ευδοκιμούν καλύτερα σε τροπικά κλίματα και κάποιες άλλες ποικιλίες προσαρμόζονται καλύτερα σε εύκρατες συνθήκες.

Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές ποικιλίες μπαμπού και τα βασικά χαρακτηριστικά τους για να φυτέψουμε στον κήπο τους:

  • Ομπρέλα Μπαμπού (Umbrella Bamboo – Fargesia murielae): Κλασική ποικιλία μπαμπού με πρασινοκίτρινο χρώμα καλαμιού, αναπτύσσεται σε συστάδα χωρίς να είναι επεκτατική, φτάνει σε ύψος 5 μέτρων και πλάτων 3 μέτρων.
  • Γλαυκοπράσινο Μπαμπού (Green-Glaucous Bamboo – Phyllostachys viridiglaucescens): Γνωστή ποικιλία μπαμπού με ταχύτατη ανάπτυξη και εξάπλωση, εξαιρετική επιλογή για να δημιουργήσουμε ένα δάσος καλαμιών μπαμπού σε πράσινο σμαραγδί χρώματος.
  • Μπαμπού Φράχτης (Hedge Bamboo – Phyllostachys glauca): Εξαιρετική ποικιλία μπαμπού με πανέμορφα καλάμια ζωηρού πράσινο μπλε χρώματος, κατακόρυφης ανάπτυξης, πλάτους περίπου 6 εκατοστών που δημιουργούν φράκτη – συστάδα πλάτους 6 μέτρων πλάτους
  • Μαύρα μπαμπού (Black bamboos – Phyllostachys nigra): Ιδιαίτερη ποικιλία μπαμπού με καλάμια πλάτους περίπου 6 εκατοστών, χρώματος καφέ που σταδιακά παίρνουν ένα χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα.

2. Τι συνθήκες χρειάζονται τα φυτά μπαμπού για να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν;

Τα φυτά μπαμπού προσαρμόζονται στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να τους εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση για να μην υπάρχει υπερβολική υγρασία.

Σε αφράτα γόνιμα εδάφη, τα φυτά μπαμπού εξαπλώνονται γρηγορότερα, καθώς τα ριζώματα τους αναπτύσσονται περισσότερο και σε ταχύτερο βαθμό.

Το μπαμπού προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις για να έχει καταπράσινο φύλλωμα και να πάρει περισσότερο ύψος. Μπορεί ωστόσο να φυτευτεί και σε ημισκιερά σημεία, όπου θα έχει μικρότερη ανάπτυξη.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τα καλάμια μπαμπού σε σημεία που έχουμε δυνατούς ανέμους και σε σημεία που ταλαιπωρούνται από έντονο παγετό.

3. Πόσο συχνά θέλουν πότισμα τα μπαμπού;

Τα μπαμπού χρειάζονται αρκετή εδαφική υγρασία και απαιτούν τακτικό πότισμα για να έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη και να αποκτήσουν ικανοποιητικό ύψος.

Ειδικά για τα νεαρά μπαμπού που έχουν μόλις μεταφυτευτεί στον κήπο μας, χρειάζεται συχνό πότισμα κάθε 2 μέρες, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ξεραθεί το φύλλωμα τους.

Σε μπαμπού μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ριζώσει ικανοποιητικά, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και την άνοιξης και 2-3 φορές την εβδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Κατάλληλο σύστημα για να ποτίσουμε τα φυτά μπαμπού είναι το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ριζικό σύστημα του μπαμπού.

υπερβολικο ποτισμα συμπτωματα αντιμετωπιση
Συμπτώματα από υπερβολικό πότισμα στα φυτά και τρόποι αντιμετώπισης

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στα φυτά μπαμπού;

Τα φυτά μπαμπού χρειάζονται λίπασμα κάθε χρόνο για να έχουν πλούσια και ζωηρή ανάπτυξη και να δημιουργήσουν γρήγορα πυκνό φράχτη στον κήπο μας.

Κατά την φύτευση στον κήπο, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα στα φυτά μπαμπού στον λάκκο φύτευσης.

Σε μεγαλύτερα φυτά μπαμπού στον κήπο, βάζουμε αμμωνιακό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, στις αρχές της άνοιξης και πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές του φθινοπώρου.

Σε φυτά μπαμπού που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου.

5. Πώς γίνεται το κλάδεμα στα φυτά μπαμπού;

Τα καλάμια μπαμπού χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, ανάλογα την ανάπτυξη και την εμφάνιση που διαθέτουν.

Για το κλάδεμα των φυτών μπαμπού, θα χρειαστούμε τα κατάλληλα εργαλεία κλαδέματος, ένα ψαλίδι κλαδέματος και ένα μικρό πριόνι.

Κατά το κλάδεμα φυτών μπαμπού που έχουν πυκνώσει πολύ, απομακρύνουμε κάποια καλάμια από την βάση τους ενώ παράλληλα αφαιρούμε κιτρινισμένα και ξερά φύλλα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, κορφολογούμε την κορυφή των φυτών μπαμπού, για να περιορίσουμε την ανάπτυξη τους και να ενισχύσουμε την δημιουργία νέου και καταπράσινου φυλλώματος.

Το κορφολόγημα των φυτών μπαμπού γίνεται και για να απομακρύνουμε την ανθοφορία των καλαμιών που μπορεί να εξαντλήσει τα φυτά και να προκαλέσει πτώση φύλλων.

Αν τα φυτά μπαμπού δείχνουν ταλαιπωρημένα με πολλά κιτρινισμένα φύλλα, μπορούμε να κάνουμε κλάδεμα ανανέωσης και να κόψουμε τους βλαστούς από χαμηλά.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια του μπαμπού;

Αν και τα καλάμια μπαμπού είναι ανθεκτικά σε προσβολές από ασθένειες και έντομα, σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουμε επεμβάσεις ψεκασμού με κατάλληλα σκευάσματα.

Για να αντιμετωπίσουμε την σκωρίαση που προκαλεί πορτοκαλί κηλίδες στο φύλλωμα των φυτών μπαμπού, ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα χαλκού και θειαφιού.

Αν παρατηρήσουμε προβολή από μελίγκρα στα φύλλα των καλαμιών μπαμπού, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο.

7. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα των φυτών μπαμπού;

Το κιτρίνισμα στα φύλλα των καλαμιών μπαμπού αρκετές φορές οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, το οποίο παράλληλα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών των φυτών.

Αν έχουμε αφήσει πολλές μέρες απότιστα τα φυτά μπαμπού, σε συνθήκες ξηρασίας, και σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσουμε αρκετά κίτρινα και ξερά φύλλα.

Τέλος, συνθήκες έντονου παγετού αλλά και υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών μπορούν να αποτελέσουν βασικές αιτίες κιτρινίσματος του φυλλώματος των φυτών μπαμπού.

8. Πώς πολλαπλασιάζονται τα φυτά μπαμπού;

Αν και τα φυτά μπαμπού μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μπαμπού είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.

Από τα τέλη του φθινοπώρου, μέχρι τις αρχές της άνοιξης, μπορούμε να βγάλουμε ριζώματα μαζί με μπάλα χώματος χρησιμοποιώντας μία τσάπα για να σκάψουμε.

Διαχωρίζουμε τα ριζώματα των φυτών μπαμπού με ένα μικρό πριόνι ή ένα μαχαίρι και τα φυτεύουμε απευθείας στο χώμα ή σε καινούριες γλάστρες προσθέτοντας φυτόχωμα γενικής χρήσης

Μετά τη διαίρεση των φυτών σε γλάστρες. ποτίζουμε καλά και τα διατηρούμε για λίγες μέρες σε σκιερό περιβάλλον για να προσαρμοστούν και να ριζώσουν.

9. Πώς αποφεύγουμε την εξάπλωση φυτών μπαμπού σε όλο τον κήπο;

Επειδή τα φυτά μπαμπού πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό λόγω των ριζωμάτων, σε αρκετές περιπτώσεις σταδιακά καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στον κήπο μας δημιουργώντας πρόβλημα.

Για να αποφύγουμε την ανεπιθύμητη εξάπλωση των φυτών μπαμπού στον κήπο μας, φροντίζουμε να απομακρύνουμε επιμελώς κάθε χρόνο τα ριζώματα γύρω από τα φυτά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να σκάψουμε ένα βαθύ αυλάκι βάθους 30 εκατοστών και πλάτος 20 εκατοστών γύρω από τα φυτά μπαμπού και να ρίξουμε τσιμέντο ώστε να μην εξαπλωθούν τα ριζώματα.

10. Πώς φυτεύουμε φυτά μπαμπού σε γλάστρες στο μπαλκόνι;

Για να φυτέψουμε το καλάμι μπαμπού σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα , προτιμούμε ηλιόλουστη θέση με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προφυλαγμένο από δυνατούς ανέμους.

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση των φυτών μπαμπού σε γλάστρα στο μπαλκόνι, είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Επιλέγουμε γλάστρα, πλαστική ή πήλινη, με τρύπες, μεγάλου μεγέθους, σε κάθε περίπτωση διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με φυτόχωμα γενικής χρήσης που διαθέτει περλίτη, ενώ φροντίζουμε να προσθέτουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

11. Κι ένα μυστικό για τα μπαμπού

Εκτός από την καλλωπιστική του χρήση, το καλάμι μπαμπού αξιοποιείται ως δομικό υλικό στις κατασκευές, ως βιοκαύσιμο, ως πρώτη ύλη στην επιπλοποιία και στην παραγωγή χαρτιού, ενώ κάποιες ποικιλίες τρώγονται.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Βασίλης Μαρκάκης
    11/05/2024

    Καλησπέρα!!ενδιαφέρομαι για σπόρο η φυτό σαν αυτό!!θα ήθελα μια ενημέρωση αν εμπορεύεσται σε αυτή την περίπτωση, ευχαριστώ!!

    • Στα Μυστικά του Κήπου, δίνουμε συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών. Δεν εμπορευόμαστε φυτά, σπόρους κλπ.

  2. Δημήτρης Κατακος
    18/05/2023

    Τα βλέπει κάποιος αυτά που γράφονται η περνάνε στο ντουκου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *