Ασβέστιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
To ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο που χρειάζονται τα φυτά ως λίπασμα, μετά από τα τρία κύρια στοιχεία που είναι το άζωτο, το φώσφορο και το κάλιο. O βασικός ρόλος του ασβεστίου είναι να εξασφαλίσει τη δημιουργία ισχυρών κυτταρικών τοιχωμάτων στα φυτά. Παράλληλα, βοηθά τις καλλιέργειες να έχουν καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή. Τα λιπάσματα που περιέχουν ασβέστιο χρησιμοποιούνται στις περισσότερες καλλιέργειες, από κηπευτικά και καρποφόρα δέντρα, μέχρι αρωματικά φυτά και καλλωπιστικά φυτά.
Για να δούμε αν τα φυτά μας χρειάζονται ασβέστιο, πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε τις απαιτούμενες ποσότητες ασβεστίου για κάθε καλλιέργεια. Στη συνέχεια, πραγματοποιούμε ανάλυση του εδάφους και των φύλλων των φυτών για να δούμε τι ανάγκες έχει το χωράφι στο οποίο καλλιέργουμε. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε σωστή και ορθολογική λίπανση, προσθέτοντας τις κατάλληλες ποσότητες ασβεστίου στο έδαφος με την μορφή διαφόρων λιπασμάτων ασβεστίου, ενώ παράλληλα μπορούμε να κάνουμε και διαφυλλικούς ψεκασμούς με υγρά λιπάσματα ασβεστίου για πιο άμεση απορρόφηση από τα φυτά. Ας δούμε αναλυτικά τον ρόλο του ασβεστίου στα φυτά, ποια συμπτώματα εμφανίζουν λόγω έλλειψης ασβεστίου και ποια είναι τα κατάλληλα λιπάσματα ασβεστίου για να προσθέσουμε στο έδαφος ή στις γλάστρες μας, καθώς και για διαφυλλικό ψεκασμό.
1. Τι προσφέρει το ασβέστιο στα φυτά;
Ο ρόλος του ασβεστίου στην καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς ενισχύει την ανάπτυξη και εξασφαλίζει τη δημιουργία ισχυρών κυτταρικών τοιχωμάτων στα φυτά. Συγκεκριμένα, η προσθήκη λιπάσματος ασβεστίου βοηθά στις παρακάτω λειτουργίες των φυτών:
- Αποτελεί βασικό στοιχείο των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών.
- Συντελεί στην ικανοποιητική ανθοφορία και καρπόδεση των φυτών.
- Ενισχύει σημαντικά την συνεκτικότητα των καρπών για να μη μαλακώνουν εύκολα.
- Αυξάνει το μέγεθος των καρπών και βελτιώνει την ποιότητα.
- Βελτίωνει την διατήρηση των καρπών μετά τη συλλογή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Αυξάνει την ανθεκτικότητα των φυτών σε διάφορες μυκητολογικές ασθένειες, σε παγετό και σε καύσωνα.
- Συντελεί στην καλύτερη ανάπτυξη στα φυτά καθώς συμμετέχει στη σύνθεση βασικών ορμονών.
2. Πότε παρατηρείται έλλειψη ασβεστίου και ποια προβλήματα προκαλεί στα φυτά;
Η έλλειψη ασβεστίου συναντάται σε εδάφη που έχουν υψηλή αλατότητα, υψηλή συγκέντρωση καλίου συνήθως λόγω υπερβολικής λίπανσης, καθώς και σε πολύ όξινα εδάφη με χαμηλό pH. Η έλλειψη ασβεστίου παρατηρείται, επίσης, σε εδάφη που έχουν υπερβολική υγρασία ή αυξημένη ξηρασία λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η έλλειψη ασβεστίου εμφανίζεται στα νεαρά φύλλα, στους καινούριους βλαστούς, στις ρίζες καθώς και στους καρπούς των φυτών. Τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζονται στα φυτά λόγω έλλειψης ασβεστίου είναι τα εξής:
- Μειωμένη και καχεκτικη ανάπτυξη των φυτών.
- Συστροφή των νέων φύλλων και νέκρωση της κορυφαίας βλάστησης.
- Εμφάνιση λεπτού ριζικού συστήματος των φυτών.
- Εμφάνιση ξηρής σήψης στο κάτω μέρος των καρπών.
Η έλλειψη ασβεστίου παρατηρείται σε πολλές καλλιέργειες εμφανίζοντας διαφορετικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, η καλλιέργεια της ντομάτας, η καλλιέργεια της πιπεριάς, η καλλιέργεια της μελιτζάνας και η καλλιέργεια του καρπούζιου παθαίνουν ξηρή κορυφή καρπών, δηλαδή σταδιακή σήψη, ξήρανση και μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών λόγω έλλειψης ασβεστίου.
Επίσης, η καλλιέργεια του λάχανου, η καλλιέργεια του μαρουλιού και η καλλιέργεια του σέλινου παθαίνουν μαύρισμα και ξήρανση των εσωτερικών φύλλων λόγω ανεπαρκούς εφοδιασμού με ασβέστιο κατά την ανάπτυξη τους. Τέλος, σε καλλιέργεια μηλιάς που υποφέρει από έλλειψη ασβεστίου, προκαλείται η πικρή κηλίδωση (bitterpit) των μήλων που εμφανίζει στους καρπούς χαρακτηριστικά συμπτώματα μικρών καστανών κηλίδων που βυθίζονται μέσα στον καρπό, ενώ παράλληλα το μήλο αποκτά σχετικά πικρή γεύση.
3. Ποια λιπάσματα ασβεστίου κυκλοφορούν στην αγορά;
Υπάρχουν αρκετά λιπάσματα στην αγορά που περιέχουν σημαντική περιεκτικότητα ασβεστίου για να χρησιμοποιήσουμε στα φυτά μας. Οι ετικέτες όλων των λιπασμάτων, αναγράφουν 3 αριθμούς οι οποίοι αναφέρονται στην περιεκτικότητα του λιπάσματος στα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία. Ο πρώτος στην περιεκτικότητα σε άζωτο, ο δεύτερος σε φώσφορο και ο τρίτος σε κάλιο, ενώ η περιεκτικότητα σε ασβέστιο αναφέρεται συμπληρωματικά στη συνέχεια για τα λιπάσματα που το περιέχουν.
Στην αγορά κυκλοφορούν οικολογικά λιπάσματα με αρκετή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν σε βιολογικές καλλιέργειες, όπως το ασβέστιο-μαγνήσιο, καθώς και το θειικό ασβέστιο. Τα πιο συνηθισμένα χημικά λιπάσματα ασβεστίου είναι το νιτρικό ασβέστιο (15,5-0-0-26,5) που είναι σε κοκκώδη μορφή και είναι υδατοδιαλυτό. Υπάρχουν, επίσης, αρκετά υγρά λιπάσματα ασβεστίου που εφαρμόζονται κυρίως σε διαφυλλική λίπανση και εξασφαλίζουν πιο άμεση απορρόφηση από τα φυτά.
4. Κι ένα μυστικό για το ασβέστιο στα φυτά και στις καλλιέργειες
Η υπερβολική προσθήκη ασβεστίου στο έδαφος προκαλεί κιτρίνισμα των φύλλων των φυτών κύριως λόγω έλλειψης σιδήρου και μαγνησίου. Γενικότερα, τα ασβεστούχα εδάφη, λόγω υψηλού pH, παρουσιάζουν μειωμένη διαθέσιμότητα διάφορών θρεπτικών στοιχείων όπως φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, σίδηρου, ψευδάργυρου και βορίου.
Χαίρεται, το τσόφλι αυγού θα μπορούσε να βοηθήσει τα καλοπιστικά φυτά να αναπτυχθούν καλύτερα σαν λίπασμα ασβεστίου και να βοηθήσει το χώμα που λιπαίνεται συχνά;
Βεβαίως, και μπορείς να βάλεις το τσόφλι αυγού στα καλλωπιστικά φυτά σου.
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!!
σ’ έναν μικρό εσωτερικό αύλειο χώρο έχουν μπει κάποια κηπευτικά: τοματιές, αγγουριές, μελιτζάνες, κολοκύθια και κολοκύθι σαγιώτ. Εχθές μπήκε οργανικό ασβέστιο… μετά από πόσες μέρες θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα άλλο οργανικό ή άλλο λίπασμα;
σας ευχαριστώ πολύ!!!
Χρόνια πολλά. Μετά από 1 εβδομάδα θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις οργανικό λίπασμα για τα κηπευτικά σου.
Ο γεωργικός ασβέστης που βάζουν κάποιοι στο χώμα για προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση θεωρείται οικολογικη πρακτική η όχι?
Καλησπέρα Δημήτρη. Είναι οικολογική πρακτική η προσθήκη γεωργικού ασβέστη καθώς είναι φυσικό υλικό που αλλάζει αρκετά το pH του εδάφους και εφαρμόζεται όταν έχουμε όξινο έδαφος για να το εξισορροπήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε να είναι πιο απορροφήσιμα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους από τα φυτά.
Ευχαριστώ πολύ Κώστα. Καλή χρονιά να έχεις και καλές σοδειές!!!
Καλημέρα ,μπορω να ψεκάσω τα λαχανικα με διάλυμα ασβεστίου?Ειναι οικολογικο;Μου το εδωσε ενας γεωπόνος.
Και αν ναι σσ ποσες μερες μπιρω να κανω συγκομιδη?
Ευχαριστω
Καλημέρα Ελένη. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα ασβεστίου τα λαχανικά σου και να κάνεις άμεσα συγκομιδή. Ακόμα και αν το σκεύασμα που χρησιμοποιείς δεν είναι εγκεκριμένο για οικολογική γεωργία, όταν κάνουμε εφαρμογή με διαφυλλικά λιπάσματα μπορούμε να κόψουμε άμεσα καρπούς.
Καλησπέρα! Κάθε ποτέ πρέπει να προσθέτουμε τον βιολογικό ασβέστη στη ρίζα από τις ντοματες; Και κάθε ποτέ από τα πεπόνια και τα κολοκυθιά; Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα, πρόσθεσε βιολογικό ασβέστη κάθε 20-30 μέρες στις ντομάτες και μία φορά στα κολοκύθια και τα πεπόνια.
Για λαχανικα που ειναι σε γλαστρα το ασβεστιο ειναι καλυτερα να διοχετευθει σαν κοκους γυρω απο την ριζα η διαλυμενο με νερο σε ενα ποτισμα? Επισης σε μια παραγωγη 2 2.5 μηνων ποτε ξεκιναμε το ασβεστιο και καθε ποτε κανουμε επαναληψη?
Καλησπέρα. Σε λαχανικά σε γλάστρα σίγουρα είναι καλό να χρησιμοποιείς οικολογικό λίπασμα ασβεστίου που μπορεί να διαλυθεί σε νερό για πιο άμεση απορρόφηση. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να ξεκινάς το ασβέστιο, οταν ξεκινά ο σχηματισμός των καρπών μετά από 1,5-2 μήνες.
Για αυτό αρχίζει να κιτρινίζει και να ξερένονται τα επάνω κλαδιά της πιπεριάς μου?
Δηλαδή βάζουμε λίπασμα μπλε πχ και Ασβέστιο?
Καθάρισε τα ξερά κλαδιά της πιπεριάς και πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια της πιπεριάς στο σχετικό άρθρο μας.
Ερώτηση ο κοινός ασβέστης στο χώμα έχει σχέση με το ασβέστιο λιπασμα;
Καλησπέρα Στέλιο. Ο κοινός ασβέστης δεν έχει σχέση με το λίπασμα καθώς δεν είναι άμεσα αφομοιώσιμος από τα φυτά ενώ υπάρχει και κίνδυνος να κάψει τα φυτά ειδικά αν ενσωματωθεί σε μεγάλη ποσότητα.
Να και κάποιος που το είπε επιτέλους πως για να αφομοιωθεί από το χώμα ο κοινός ασβέστης αλλά και η άμμος που βάζουν όλοι από την οικοδομή αργεί πάρα πολύ από 2 έως 3 χρόνια….και μπορεί να κάνει και ζημιά….Μπράβο Κώστα!!!!.όταν κάποιος πει κάτι αυτό το αναπαταγάγει ο κόσμος και ας είναι λάθος και το κάνουν όλοι μετά….
Πράγματι, Χρήστο. Πολλές φορές μια λανθασμένη πρακτική αναπαράγεται.