4 αρωματικά φυτά που μυρίζουν λεμόνι
Αγαπητή μου λεμονιά, δεν σε χρειαζόμαστε! Ούτε και τα λεμόνια σου! Μπορούμε να προσθέσουμε άρωμα λεμονιού στις σαλάτες μας, στα φαγητά μας, στα ψητά μας, ακόμα και σε ροφήματα που πίνουμε χωρίς να σε χρησιμοποιήσουμε.
Μα πώς γίνεται αυτό; Φυτεύοντας διάφορα αρωματικά φυτά στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας που μας χαρίζουν το υπέροχο άρωμα λεμονιού χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετό καιρό για να καρποφορήσει η λεμονιά μας.
Και ποια είναι αυτά τα υπέροχα αρωματικά φυτά με χαρακτηριστική γεύση λεμονιού; Πρόκειται για το μελισσόχορτο, το λεμονοθύμαρο, την λουίζα και το λεμονόχορτο.
Βότανα με άρωμα λεμονιού
Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα με τις ιδιότητες τους και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
1. Λεμονοθύμαρο
Μοιάζει με το θυμάρι τόσο πολύ, άλλωστε ξαδερφάκι του είναι. Το λεμονοθύμαρο, πολυετής αρωματικός θάμνος, ξεχωρίζει για τα ωοειδή φύλλα, σε πράσινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα που άμα τα τρίψεις, σου αναδίδουν άρωμα λεμονιού. Πoλύ εύκολο για να το καλλιεργήσουμε και να ευδοκιμήσει τόσο στον κήπο μας, σε βραχόκηπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Συγκομίζουμε τα φύλλα του λεμονοθύμαρου στις αρχές της άνθησης του, για να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα, σε σαλάτες, σε ψητά και σε διάφορές συνταγές μαγειρικής. Άμα έχουμε λεμονοθύμαρο, τι να τα κάνουμε τα λεμόνια!
2. Λεμονόχορτο
Όλοι οι λάτρεις της ασιάτικης κουζίνας γνωρίζουν πολύ καλά το λεμονόχορτο ή λέμονγκρας (lemongrass) που διαθέτει πιο ήπιο και πιο γλυκό άρωμα από το λεμόνι. Το λεμονόχορτο προέρχεται από τη νότια Ινδία και τη Σριλάνκα και αναπτύσσεται σε μορφή συστάδας. Διαθέτει στενόμακρα φύλλα που φτάνουν σε μήκος σχεδόν το ένα μέτρο. Η βάση του βλαστού του λεμονόχορτου τρώγεται φρέσκια σε σαλάτες, ενώ τα ψιλοκομμένα φύλλα του λεμονόχορτου χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε σάλτσες και μαρινάδες, καθώς επίσης μπορεί να γίνει και υπέροχο τσάι με άρωμα λεμονιού που βελτιώνει την στοματική υγεία και απαλύνει στομαχικές διαταραχές. Το λεμονόχορο φυτεύεται τόσο στον κήπο, όσο και σε μαγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι μας.
3. Μελισσόχορτο
Ένα χαρακτηριστικό αρωματικό φυτό της Μεσογείου, το μελισσόχορτο είναι θαμνώδες φυτό που το συναντάμε και ως μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο. Το μελισσόχορτο διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος μέχρι το ένα μέτρο. Ξεχωρίζει για τα ωοειδή και οδοντωτά φύλλα του που αναδίδουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού. Το μελισσόχορτο αποτελεί εξαιρετική επιλογή για παρασκευή ροφήματος κυρίως σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως ο δυόσμος, η μέντα και η ματζουράνα. Διαθέτει σημαντική αγχολυτική δράση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Το μελισσόχορτο χρησιμοποιοείται και στην κουζίνα ψιλοκομμένο σε σαλάτες, σε μαρινάδες καθώς και σε πολλές συνταγές με ψάρι.
4. Λουίζα
Από τις πιο αγαπημένες επιλογές, η λουίζα, το δημοφιλές το αρωματικό φυτό που τα φύλλα της μοσχοβολούν ένα ευχάριστο και δροσερό άρωμα λεμονιού. Πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος, με χαρακτηριστικά λογχοειδή φύλλα ανοιχτοπράσινου χρώματος η λουίζα συνήθως φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα. Φυτεύεται σε κήπους και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και χρησιμοποιείται σε ροφήματα. Η λουίζα διαθέτει διουρητική δράση που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε διάφορες δίαιτες, ενώ παράλληλα βοηθά στην καταπολέμηση των αϋπνιών και στην μείωση των στομαχικών διαταραχών. Η λουίζα αξιοποιείται και στη μαγειρική σε συνταγές ψαριών και κρεατικών, σε σάλτσες και μαρινάδες, σε γλυκά, σε μαρμελάδες, σε πουτίγκες καθώς και στην παρασκευή ποτών.
μελι, πορτοκαλι, σχοινος, και λεμονι.
φραουλα, σουμακ, κρεμμυδι,σκορδο, μαρουλι,μπροκολο,κουνουπιδι, σταφυλι, λυκισκος, υδροξυλιο, κερασι, πυτια, μαραθο, πυξαρι, γαρυφαλλο,τριανταφυλλο, σανδαλοξυλο, πετιμεζι, ροβιτσα, μερικά αγαπημενα φυτά..τα περισσοτερα ενταγμενα ήδη.σε διατροφη, και υπαρχουν κι’ αλλα.και οχι μονο φυτα.
μελισσοχορτο, μανταρινι, ακτινιδια, δημητριακα, κοκκοι καφε, κανελλα, πιπεροριζα, καλό είναι που υπα΄ρχουν, αν βρεθούν κι αλλα..βγουν.αν τα αναγνωριζουμε.