Αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα (+video)
H ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη από υπέροχα βότανα και μυρωδικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μεσογειακή κουζίνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις μοναδικές γεύσεις και τα αρώματα που μας προσφέρουν τα αρωματικά φυτά. Τα φρέσκα μυρωδικά δίνουν αξεπέραστη γεύση στο φαγητό, γι’ αυτό και η καλλιέργεια τους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ερασιτεχνικούς κήπους και σε γλάστρες.
Τι πιο ωραίο από το να κόβουμε ολόφρεσκα μυρωδικά και να τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε! Άλλωστε, τα αρωματικά φυτά χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και μπορούν εύκολα να φυτευθούν σε γλάστρα για να δημιουργήσουμε ένα όμορφο κήπο στο μπαλκόνι. Όλοι μπορούμε να καλλιεργήσουμε μυρωδικά και αρωματικά φυτά σε γλάστρα και ζαρντινιέρα στο σπίτι μας, στην αυλή και το μπαλκόνι ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές για την περιποίησή τους και αποτελούν ένα όμορφο τρόπο για να ξεκινήσουμε την ενασχόλησή μας με την κηπουρική.
Φυτεύουμε, λοιπόν, μαϊντανό, άνηθο, ρόκα, βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, ματζουράνα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο και άλλα αγαπημένα μυρωδικά για να τα απολαμβάνουμε στο σπίτι μας και να τα χρησιμοποιούμε νόστιμα και υγιεινά στην κουζίνα σε υπέροχες συνταγές μαγειρικής.
1. Ποια εποχή και σε ποιο σημείο φυτεύουμε μυρωδικά και αρωματικα φυτά;
Γενικότερα, τα αρωματικά φυτά και τα βότανα προτιμούν σημεία με ήλιο, προφυλαγμένα από την παγωνιά του χειμώνα και τους δυνατούς ανέμους. Κάποια αρωματικά φυτά, όπως ο δύοσμος, η μέντα, η ρίγανη, ο βασιλικός και η ματζουράνα αναπτύσσονται καλύτερα σε ημισκιερό περιβάλλον. Τα περισσότερα μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος και η ρόκα που καλλιεργούνται στο μπαλκόνι, χρειάζονται περισσότερο ήλιο την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δροσιά το καλοκαίρι.
Αποφεύγουμε την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών σε βορινό μπαλκόνι, γιατί το φύλλωμα τους μπορεί να παρουσιάσει εγκαύματα και τα φυτά μας να καταστραφούν. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε αρωματικά φυτά ή να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερες γλάστες είναι μέσα στην άνοιξη, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου.
2. Τι γλάστρες και φυτόχωμα χρησιμοποποιούμε για την φύτευση αρωματικών φυτών και μυρωδικών;
Επιλέγουμε τις κατάλληλες γλάστρες ανάλογα το αρωματικό φυτό που θα φυτέψουμε και την ανάπτυξη που παρουσιάζει. Χρησιμοποιούμε γλάστρες και ζαρντινιέρες με βάθος από 10-20 εκατοστά για τα μυρωδικά όπως το μαιντανό και τον άνηθο, ενώ για τα αρωματικά φυτά θέλουμε βαθύτερες γλάστρες 20-30 εκατοστών, και ειδικά για τη λεβάντα και το δεντρολίβανο που το ριζικό τους σύστημα παρουσιάζει μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Γεμίζουμε τις γλάστες και τις ζαρντινιέρες με ποιοτικό φυτόχωμα, ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά, κομπόστ και περλίτη για να εξασφαλίσουμε καλύτερη κυκλοφορία του νερού και αερισμό της ρίζας.
Χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε γλάστρες με τρύπα στη βάση και τοποθετούμε χαλίκι για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό που περισσεύει, προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερβολική υγρασία στο χώμα, όπως σαπίσματα στη ρίζα και μαύρισμα των φύλλων.
3. Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα τα αρωματικά φυτά και τα μυρωδικά σε γλάστρα;
Τα βότανα και τα μυρωδικά έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας. Η μέντα, ο δυόσμος, η ρίγανη και η ματζουράνα θέλουν τακτικότερα ποτίσματα από τη λεβάντα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Γενικότερα, ανάλογα το φυτό, ποτίζουμε 1-2 φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2-3 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε σταθερά ποτίσματα σε μικρές ποσότητες, φροντίζοντας να ποτίζουμε αφού έχει στεγνώσει το χώμα της γλάστρας.
4. Τι λίπασμα θέλουν τα αρωματικά φυτά σε γλάστρα;
Τα αρωματικά φυτά και τα μυρωδικά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους και δεν χρειάζονται προσθήκη μεγάλης ποσότητας λιπάσματος. Μπορούμε να προσθέτουμε μικρές ποσότητες βιολογικό λίπασμα ή καλοχωνεμένης κοπριά, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάσματος μπορεί να προκαλέσει καψίματα στο φύλλωμα των αρωματικών φυτών ή να τα κάνει πιο ευαίσθητα σε προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, η υπερβολική λίπανση, κυρίως με λιπάσματα αζώτου, όπως αμμωνία, μειώνει την περιεκτικότητα των αρωματικών φυτών σε αιθέρια έλαια, και πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά κατά την περίοδο της συγκομιδής, για την αποξήρανση των φυτών.
View this post on Instagram
5. Τι φροντίδα σε κλάδεμα χρειάζονται τα αρωματικά φυτά σε γλάστρα;
Τα αρωματικά φυτά χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο για να έχουν καλή ανάπτυξη. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα των αρωματικών φυτών είναι στις αρχές της άνοιξης για να τα ανανεώσουμε και να μας χαρίσουν πλούσια βλάστηση.
Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε αδύναμους και ξερούς βλαστούς, κορφολογούμε τους πλευρικούς βλαστούς για να τονώσουμε την ανάπτυξη των φυτών. Επίσης, στα τέλη του καλοκαιριού αφαιρούμε τα αποξηραμένα άνθη των αρωματικών φυτών για να τονώσουμε την ανάπτυξη του φυλλώματος και να έχουμε μία δεύτερη φθινοπωρινή συγκομιδή.
Σε κάποια αρωματικά φύτά, όπως η λεβάντα και το δεντρολίβανο, κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα των βλαστών καθε 2-3 χρόνια, χαμηλά κοντά στη βάση, για να ανανεώσουμε τη φυλλική τους επιφάνεια.
6. Πότε κόβουμε τα αρωματικά φυτά για να τα αποξηράνουμε;
Αν θέλουμε να κόβουμε λίγα φύλλα αρωματικών φυτών για να τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, μπορούμε να τα κάνουμε σχεδόν όλο το χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα. Βέβαια, αν θέλουμε να συγκομίζουμε μυρωδικά και αρωματικά φυτά για να τα αποξηράνουμε, κατάλληλη εποχή για τη συλλογή είναι στις αρχές της ανθοφορίας τους, συνήθως, μέσα στο καλοκαίρι.
Όταν κάνουμε πρώιμη συγκομιδή των αρωματικών φυτών στις αρχές καλοκαριού, μπορούμε να έχουμε και μία δεύτερη όψιμη φθινοπωρινη συγκομιδή αρωματικών φυτών. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μαζεύουμε τα φύλλα, τους βλαστούς και τα άνθη των αρωματικών φυτών κατά τις πρωινές ώρες, καθώς τότε έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.
Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τους βλαστούς με φύλλα και άνθη των αρωματικών φυτών, τα κάνουμε μάτσα και τα κρεμάμε ανάποδα για λίγες μέρες σε σκιερό μέρος με καλό αερισμό για να αποξηράνουμε. Αφού ξεραθούν, τρίβουμε τα ξερά φύλλα των αρωματικών φυτών και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγή βάζα που φυλάμε μέσα στα ντουλάπια μας.
7. Πώς προστατεύουμε τα αρωματικά φυτά από έντομα και ασθένειες;
Τα περισσότερα αρωματικά φυτά είναι ανθεκτικά και δεν προσβάλλονται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, ειδικά όταν ξεχνάμε να κλάδέψουμε τα φυτά μας, μπορεί να έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, καθώς και σαπίσματα στη ρίζα τους. Για να τα προστατεύσουμε, ποτίζουμε με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) στο χώμα γύρω από τη ρίζα και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με αυτόσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό.
Αν και αρκετά αρωματικά φυτά διαθέτουν εντομοαπωθητικές ιδιότητες, καλό είναι να τα ψεκάζουμε προληπτικά με πράσινο σαπούνι για να τα προστατεύσουμε από διάφορα έντομα όπως η μελίγκρα και ο αλευρώδης. Για την παρασκευή του οικολογικού διαλύματος, ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινοπνεύμα σε 1 λίτρο νερό.
8. Πώς δημιουργούμε καινούρια αρωματικά φυτά;
Τα αρωματικά φυτά πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με μοσχεύματα καθώς και με διαίρεση φυτών. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια αρωματικά φυτά με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο, κόβουμε μικρά κλαδιά μήκους περίπου 10 εκατοστών που ονομάζονται μοσχεύματα. Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων του μοσχεύματος ξεκινώντας από τη βάση και τα φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα. Για να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας του πολλαπλασιασμού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας.
Γεμίζουμε τη γλάστρα με ελαφρύ φυτόχωμα ή φτιάχνουμε αυτοσχέδιο μίγμα χώματος χρησιμοποιώντας με τύρφη, άμμο και περλίτη με αναλογία 1:1:1 για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα. Τοποθετούμε την γλάστρα σε δροσερό φωτεινό περιβάλλον με σχετική υγρασία, και μετά από 2 μήνες, ένα καινούριο αρωματικό φυτό θα είναι έτοιμο για να το θαυμάσουμε στο μπαλκόνι μας ή να το χαρίσουμε σε αγαπημένους μας φίλους.
9. Κι ένα μυστικό για τα αρωματικά φυτά
Και αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χώμα για τη φύτευση των αρωματικών φυτών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, χρησιμοποποιώντας χώμα υπάρχει και ένας άλλος τρόπος καλλιέργειας αρκετά εντυπωσιακός. Μπορούμε να καλλιέργήσουμε αρωματικά φυτά σε νερό σε γυάλινα βάζα, σε ποτήρια, σε μεταλλικά δοχεία κόβοντας βλαστούς περίπου 20-25 εκατοστών από τα αγαπημένα μας αρωματικά φυτά και να τα βάζουμε μέσα. σε δοχεία με νερό που έχει ύψος 10 εκατοστά. Απομακρύνουμε τα φύλλα από τη βάση του βλαστού και αφήνουμε τα νέα φυτά να ριζώσουν σταδιακά και να αναπτυχθούν κανονικά δίνοντας νέα φύλλα, ανθοφορία και παραγωγή για αρκετό διάστημα.
Καλημέρα, έχω αγοράσει από φυτώριο ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο. Την ρίγανη και το θυμάρι τα έχω μεταφύτευση μαζί σε μια ζαρτινιερα την οποία την έχω σε βάση στα κάγκελα, το δεντρολίβανο το έχω βάλει σε μία γλάστρα στρογγυλή μεγαλύτερη από αυτή του φυτώριο τα έχω μεταφύτευση πριν από μία εβδομάδα περίπου, δεν ποτίζω αρκετά το δενδρολίβανο έχω να το ποτίσω από την μεταφύτευση του ενώ στην ρίγανη και το θυμάρι έχω ρίξει λίγο νεράκι γιατί είχε στεγνώσει η γλάστρα . Παρατηρώ ότι κάποια κλαδάκια ξεραίνονται και από τα τρία φυτά τι μπορεί να φταίει??? Ευχαριστώ
Καλησπέρα Ιωάννα. Κάνε πότισμα, δύο φορές την εβδομάδα, αφαίρεσε τα ξερά κλαδιά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.
Καλησπέρα σας.
Εμένα η απορία μου είναι αν μπορώ να φυτέψω σε ζαρντινιέρα θρούμπι μαζί με ρίγανη και αν όχι με τι μπορώ να τα συνδυάσω.
Ευχαριστώ!
Καλημέρα Μαίρη. Μπορείς να συνδυάσεις στην ίδια ζαρντινιέρα θρούμπι και ρίγανη.
Καλησπέρα σας, αρχικά θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για το site σας καθώς προσφέρει απλώχερα αρκετές πληροφορίες. Ομολόγώ δεν είχα καμία ιδέα για τα φυτά ώσπου σκέφτηκα να βάλλω στο μπαλκόνι μου κι έπεσα πάνω στην ιστοσελίδα σας. Έχω λοιπόν να σας κάνω μια απλή ερώτηση εάν δεν σας είναι κόπος, παρακαλώ να απαντήσετε.
Σκοπέυω λοιπόν, να αγοράσω έτοιμα αρωματικά φυτά σε γλάστρες (συγκεκριμένα θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό πλατύφυλλο και ίσως δυόσμο, μέντα, φασκόμηλο) για χρήση στη μαγειρική. Θα χρησιμοποιώ πιο συχνά κυρίως το δεντρολίβανο,το θυμάρι και τι ρίγανη.
Επομένως, θα ήθελα να ρωτήσω σε τι ποσότητες θα πρέπει να αγοράσω τα παραπάνω από φυτώριο; Σε γλάστρες των 2λίτρων είναι εντάξει ή καλύτερα μικρότερες; (υπόψιν ότι τα τρία παραπάνω αρωματικά φυτά θα τα χρησιμοποιώ σε μικρές ποσότητες σχεδόν εβδομαδιαία). Το δεντρολίβανο το έχω βρει και σε γλάστρα 4 λίτρων.
Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.
Καλησπέρα Κώστα και χαιρόμαστε πολύ που σε βοηθήσαμε να ασχοληθείς με τα φυτά. Για τα αρωματικά φυτά που αναφέρεις, είναι αρκετό να τα αγοράσεις σε γλάστρες των 2 λίτρων και στη συνέχεια να τα μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα περίπου 5 λίτρων για να αναπτυχθούν περισσότερο τα φυτά και να έχουν πλουσιότερο φύλλωμα. Περίμενε να ριζώσουν και να αναπτυχθούν, και ένα μήνα μετά την μεταφύτευση μπορείς να ξεκινήσεις να κόβεις φύλλα για τη μαγειρική σου. Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα σας! Έχω πολλά αρωματικά φυτά (δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικός,θυμάρι, μαντζουράνα, φασκόμηλο) σε γλάστρες, μικρές κ μεγάλες κ θέλω να τα βάλω στο χώμα στον κήπο ώστε να φτιάξω έναν ωραίο βοτανόκηπο. Η ερώτηση μου είναι η εξής: θα ηθελα να τα μεταφυτευσω αυτές τις μέρες, γίνεται, ή υπάρχει κάποια συγκεκριμένη περίοδος?! Επίσης κάποια από αυτά τώρα είναι κ ανθισμένα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Εμιλυ. Σχετικά με την μεταφύτευση των αρωματικών φυτών, καλύτερα να γίνει η μεταφύτευση σμέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας τους. Σε κάθε περίπτωση, αν τα μεταφυτεύσεις άμεσα, αφαίρεσε τα λουλούδια τους και κάνε την φύτευση των αρωματικών φυτών στο χώμα κατά το σούρουπο όταν δεν έχει πολύ ζέστη.
Μπορεί να φυτευτεί σε ζαρντινιέρα δυόσμος και μαϊντανός μαζί;
Καλησπέρα Βούλα. Μπορείς να φυτεύσεις δυόσμο και μαιντανό σε ζαρντινιέρα, αν και ο δυόσμος θα καλύψει μεγαλύτερη επιφάνεια.
Καλησπερα! πριν κανω την ερωτηση μου θα ηθελα να σας πω ποσο πολυ με εχετε βοηθησει με τα video στο youtube και αυτα που εχω διαβασει στο site σας. Συνεχιστε την καλη δουλεια!
Τωρα στον λογο που σας γραφω αυτο το μηνυμα, εδω και 3 εβδομαδες τα φυτα που εχω φυτεψει στις γραστρες (διοσμο, βασιλικο, ματζουρανα, μεντα, λεμονοχορτο, ριγανη, θυμαρι) εχουν παρουσιασει κατι μικρες αλλα πολλες λευκες βουλες. Εψαξα στο ιντερνετ αλλα δεν μπορεσα να καταλαβω τι ειναι, δοκιμασα να το τριψω αλλα δεν φευγει οποτε δεν ειναι white powdery mildew. Εχω φτιαξει το διαλυμα με το πρασινο σαπουνι και την σοδα που εχετε στο video και ψεκαζω ανα 1.5 εβδομαδα αλλα δεν βλεπω βελτιωση. Αναμενω οδηγιες του γκουρου των κηπων! καλη συνεχεια!
Καλησπέρα Κωνσταντίνε και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα έιναι έγκαυμα από τον ήλιο. Ψέκασε με διάλυμα εκχυλίσματος φυκίων τα φυτά δυόσμου, βασιλικού, ματζουράνας, μέντας, λεμονόχορτο, ρίγανης και θυμάρι που έχεις φυτέψει στις γλάστρες.
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τις ωραίες συμβουλές.
Θέλω να σας κάνω δύο ερωτήσεις.
1) Φύτεψα σπόρους ρίγανης στο μπαλκόνι (σε σημείο όχι με πολύ ήλιο), θα χρειαστεί πότισμα καθημερινό μέχρι να δω τα πρώτα φύλλα και μετά να το αραιώσω;
2) Σε μια άλλη γλάστρα σήμερα (σε θέση με ήλιο) έβαλα μικρά κλωνάρια δυόσμου για μεταφύτευση, θέλουν γενικά τακτικό πότισμα;
Καλησπέρα Δημήτρη. Μην ποτίζεις υπερβολικά τους σπόρους γιατί δεν θα φυτρώσουν. Πότιζε κάθε 2-3 μέρες μέχρι να φυτρώσουν. Ο δύοσμος θέλει πιο τακτικό πότισμα, κάθε 2 μέρες αυτή την εποχή.
Καλησπέρα και καλό μήνα! Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να φυτέψω διαφορετικά αρωματικά φυτά στην ίδια ζαρντινιέρα και ποια μεταξύ τους; πήρα πρόσφατα δεντρολίβανο, λεβάντα, θυμάρι και ρίγανη και τα έχω ακόμα μέσα στα γλαστράκια που τα πουλούσανε στο φυτώριο, και θα ήθελα να τα βάλω δυο δυο, λεβάντα και δεντρολίβανο μαζί και θυμάρι και ρίγανη μαζί. Γίνεται ή καλύτερα όχι; Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Πολυξένη και καλό μήνα. Στις δύο ζαρντινιέρες ο συνδυασμός των αρωματικών φυτών που θα φυτέψεις είναι πολύ σωστός καθώς λεβάντα και δενδρολίβανο έχουν τις ίδιες αναγκες και παρόμοια ανάπτυξη όπως αντίστοιχα το θυμάρι και η ρίγανη.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! κάνετε εξαιρετική δουλειά με το σάιτ σας, συγχαρητήρια! 🙂
Καλημέρα ….καλό μήνα!!! Ο αννιθος μου είναι φυτεμένος στον κήπο….έχει αναπτύξει μεγάλους δίσκους με σπόρους….πότε θα τους κόψω? Και πως θα τους αποξηρανω για να τους σπείρω …ευχαριστώ πολύ!!!
Καλημέρα Αγγελική. Μείωσε το πότισμα στον άνηθο και συγκόμισε σε λίγες μέρες τους δίσκους. Αποξήρανε τους σε φωτεινό μέρος που δεν το κτυπά απευθείας το ηλιακό φως και καλά αεριζόμενο. Μόλις αποξηρανθεί μετά από λίγες μέρες, θα μπορέσεις να τρίψεις τους σπόρους και να τους φυλάξεις σε αεροστεγή βάζα που θα έχεις σε σκοτεινό μέρος για να το φυτέψεις το επόμενο φθινόπωρο.
καλησπερα σας. εχω φυτεψει στο μπαλκονι μου σε γλαστρες. δυοσμο, θυμαρι, δενρολιβανο, κ φρεσκια ριγανη. ολα τα αρωματικα εχουν ξεκινησει να ξηραινονται ο δυοσμοσ σε λιγοτερο βαθμο. η ριγνη σχεσον καταστρεφεται. δεν ειμαι σιγουρη αν ξηραινεται. το σωστερο ειναι οτι γινεται σαν ξυλο. τα πηρα τον νοεμβρη τα μεταμφιτευσα σε γλαστρες πιο μεγαλες. ο δυσομοσ σχεσον χαθηκε ξηραθηκε σε ενα σημειο αλλα πλεον παρ ολο το ξηραμα.. ανθιζει κάθε μερα κ ψιλωνει. η ριγανη απο την αλλη νομιζω πως αργοπεθαινει. προσφατα τα σηκωσα απο το χωμα τησ γλαστρασ κ πρατηρησα πως δεν ειχαν ενσωματωθει με το χωμα.που τους εβαλα ουτε στο ελαχιστο. το χωμα πανω λεει για λαχανόκηπο. δεν ξερω αν αυτό παιζει καποιο ρολο η οχι. (το πηρα απο φυτωριο κ ειχα ενημερωσει οτι θελω χωμα για σρωματικα)στις γλαστρες δεν εχω βαλει χαλικι στον πατο. δεν ξερω αν παίζει ρολο.η ριγανη ηταν στο εσωτερικο τησ μεσα υγρασιασμενη. την εσπασα λιγο μετο χερι το αρχικο τησ χωμα εννοω την αφησα να στεγνωσει λιγο κ την ξανά φυτεψα. το δεντεολιβαμο κ το θυμαρι κ αυτα αναπτυσοντε αλλα ο κορμοσ απο το χωμα ειναι ξηρος-ξυλοδεις. τι πρεπει να κανω για να μην χαλασουν; τα εχω στο μπαλκονι απο τοτε που τα πηρα πανω σε ενα τραπεζι. πως πρεπει να τα περιποιηθω αν φυσικα γινεται κ δεν εχουν χαλασει; ευχαριστω πολυ.
Καλησπέρα Γαρυφαλλιά!
Μπορείς να τα κλαδέψεις τα αρωματικά σου αυτή την εποχή για να αναβλάστήσουν και στη συνέχεια να βάλεις λίγο βιολογικό λίπασμα.