Αροκάρια: Ένα ψηλό δέντρο σε σχήμα πυραμίδας

αροκαρια δεντρο φροντιδα

Η αροκάρια είναι ένα επιβλητικό κωνοφόρο δέντρο που συναντάμε συχνά σε κήπους, σε πάρκα και σε πλατείες.

Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα φυτά στον κόσμο και ανήκει σε διαφορετική οικογένεια από άλλα γνωστά κωνοφόρα δέντρα όπως το κοινό κυπαρίσσι, η τούγια, το κυπαρίσσι λέιλαντ, ο λεμονοκυπάρισσος και η πικέα.

Η αροκάρια ξεχωρίζει με το χαρακτηριστικό κωνικό πυραμιδοειδές σχήμα της. Τα οριζόντια κλαδιά της αροκάριας διαθέτουν σκληρά βελονοειδή φύλλα σκουροπράσινου χρώματος που αναπτύσσονται σπειροειδώς γύρω από τον κεντρικό εύκαμπτο κορμό.

Πρόκειται για ένα αιωνόβιο αειθαλές φυτό που μπορεί να ξεπεράσει το ύψος των 50 μέτρων, ενώ πλευρικά η ανάπτυξη των κλαδιών, ανάλογα το είδος αροκάριας, μπορεί να υπερβεί σε διάμετρο τα 10 μέτρα.

Εκτός από φύτευση σε κήπους και πάρκα, η αροκάρια μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα για να διακοσμήσει το μπαλκόνι και την αυλή μας.

Ακόμα και σε εσωτερικό χώρο στο σπίτι, η αροκάρια αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική για χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζουμε την εορταστική περίοδο.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για την αροκάρια και τη φροντίδα της, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να τη διατηρήσουμε όμορφη και εντυπωσιακή για πολλά χρόνια.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή είδη αροκάριας;

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες αροκάριας με διαφορετική ανάπτυξη και μοναδικά χαρακτηριστικά για να φυτέψουμε. Τα πιο δημοφιλή είδη αροκάριας που βρίσκουμε σε φυτώρια είναι τα εξής:

  • Araucaria araucana: Γνωστό ως πεύκο της Χιλής και ως “monkey puzzle tree”, το συγκεκριμένο είδος αροκάριας φτάνει σε ύψος 6 μέτρων σε δέκα χρόνια, και τελικό ύψος 25 μέτρα και 10 μέτρα πλάτος.
  • Araucaria angustifolia: Γνωστό ως βραζιλιάνικο πεύκο και ως πεύκο “Parana”, είδος αροκάριας γρήγορης ανάπτυξης, φτάνει σε ύψος 40 μέτρων και πλάτος 4 μέτρων, μοιάζει αρκετά με το είδος Araucaria araucana αλλά έχει στενότερο φύλλωμα.
  • Auracaria excelsa (heterophylla): Γνωστό και ως πεύκο του Norfolk, ενός νησιού της Αυστραλιανής ηπείρου, το συγκεκριμένο είδος αροκάριας φτάνει σε ύψος 50-65 μέτρα, αναπτύσσοντας ανά ύψος 5 οριζόντια κλαδιά από τον κεντρικό κορμό που σχηματίζουν ένα τέλειο πεντάγωνο.
  • Araucaria bidwilli: Γνωστό και ως πεύκο bunya, το συγκεκριμένο είδος αροκάριας, ενδημικό της Αυστραλίας, φτάνει σε ύψος τα 50 μέτρα, με τα οριζόντια κλαδιά κοντά στην κορυφή του κεντρικού κορμού να έχουν κλίση προς τα πάνω ενώ τα χαμηλότερα έχουν κλίση προς τα κάτω.

Παρόλο που στις διάφορες κοινές ονομασίες αναφέρεται ως “πεύκο” (pine), η αροκάρια δεν ανήκει στο γένος Pinus που ανήκουν τα πεύκα, καθώς πρόκειται για διαφορετικό φυτό (γένος Araucaria).

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η αροκάρια για να αναπτυχθεί;

Η αροκάρια ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές που διαθέτουν ήπιες συνθήκες, χωρίς ακραίες χαμηλές ή ψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του χειμώνα και του καλοκαιριού αντίστοιχα.

Αποτελεί ιδανικό φυτό για παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική στην αλατότητα, αρκεί να προστατεύεται από τους έντονους ανέμους.

Η αροκάρια είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, αρκεί να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση.

αροκαρια υψος σχημα
Το χαρακτηριστικό σχήμα της αροκάριας και το ύψος που την κάνει να ξεχωρίζει

3. Πώς φυτεύουμε αροκάρια σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Για να φυτέψουμε αροκάρια σε γλάστρα σε αυλή, βεράντα και μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, προστατευμένα από δυνατούς ανέμους.

Αν φυτέψουμε την αροκάρια σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε φωτεινό σημείο κοντά σε παράθυρο, όμως μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Επιλέγουμε γλάστρες μεγάλες ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών σε πλάτος και ύψος για να φυτέψουμε τα φυτά της αροκάριας..

Φροντίζουμε οι γλάστρες να έχουν καλή σταθερότητα στη βάση τους και τις στηρίζουμε κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν σε συνθήκες δυνατών ανέμων.

Επίσης, οι γλάστρες διαθέτουν τρύπες στη βάση και πιατάκια για να απομακρύνεται το νερό και χρησιμοποιούμε εμπουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά και περλίτη.

4. Κάθε πότε θέλει πότισμα η αροκάρια;

Η αροκάρια θέλει τακτικό πότισμα και σχετική υγρασία για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Ποτίζουμε συνήθως 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και 2-3 φορές την εβδομάδα των περίοδο του καλοκαιριού ανάλογα και τις συνθήκες που επικρατούν.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να στεγνώνει πρώτα το χώμα και στη συνέχεια να επαναλαμβάνουμε το πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη ρίζα της αροκάριας.

5. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην αροκάρια;

Η αροκάρια που φυτεύουμε στον κήπο μας. μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα προσθέτοντας πλήρες κοκκώδες λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, μία φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης.

Για φυτά αροκάριας που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε μία φορά το μήνα, από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο, υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά ή ειδικό λίπασμα για κωνοφόρα.

Διαφήμιση

6. Πώς κλαδεύουμε την αροκάρια;

Η αροκάρια δεν χρειάζεται κλάδεμα αν θέλουμε το δέντρο να αναπτυχθεί σπειροειδώς στη φυσική μορφή του και να διαμορφωθεί το χαρακτηριστικό σχήμα πυραμίδας.

Για να περιορίσουμε το ύψος της αροκάριας, μπορούμε να κλαδέψουμε την κορυφή της αροκάριας. Με αυτό τον τρόπο, ωστόσο, θα σταματήσει οριστικά η ανάπτυξη του δέντρου σε ύψος.

Αν η αροκάρια εμφανίσει ξερά κλαδιά, είναι απαραίτητο να τα απομακρύνουμε μέσα στην άνοιξη για να διατηρήσουμε υγιές το φυτό και να τονώσουμε την ανάπτυξη του.

7. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την αροκάρια

H αροκάρια όπως και τα περισσότερα κωνοφόρα δέντρα, δεν εμφανίζει ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες και έντομα.

Το έντομο της βαμβακάδας (ψευδόκοκκος) εμφανίζεται αρχικά σαν βαμβάκι στα φύλλα της αροκάριας και σταδιακά προκαλεί ξηράνσεις.

Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας, ψεκάζουμε το φύλλωμα της αροκάριας με οικολογικά σκεύασματα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στις ρίζες, η αροκάρια μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στο φύλλωμα που σταδιακά οδηγούν σε ξερά κλαδιά. Το πρόβλημα προκαλείται από την ασθένεια της φυτόφθορα που αποτελεί βασική αίτια που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα.

Για την αντιμετώπιση της φυτόφθορα στην αροκάρια, κάνουμε πότισμα στη ρίζα και ψεκασμό στο φύλλωμα με σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)
Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αροκάριας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά αροκάριας με δύο βασικούς τρόπους, πραγματοποιώντας α) πολλαπλασιασμό με σπόρο και β) πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός αροκάριας με σπόρο: Η πιο συχνή μέθοδος πολλαπλασιασμού για τη δημιουργία φυτών αροκάριας είναι φυτεύοντας ώριμους σπόρους του φυτού, μέσα στην άνοιξη. Πριν τη φύτευση, οι σπόροι της αροκάριας πρέπει να μπουν σε νερό για 24 ώρες και στη συνέχεια, αφού στεγνώσουν, να μπουν σε ψυγείο για ένα μήνα ώστε να φυτρώσουν ταχύτερα.

β) Πολλαπλασιασμός αροκάριας με μοσχεύματα: Ο πολλαπλασιασμός φυτών της αροκάριας με μοσχεύματα, περιλαμβάνει τη λήψη βλαστών μήκους 15-20 την περίοδο του καλοκαιριού από οριζόντια κλαδιά του δέντρου. Αν και είναι ταχύτερη μέθοδος, ο συγκεκριμένος τρόπος πολλαπλασιασμού δημιουργεί φυτά αροκάριας που δεν έχουν απόλυτα ανάπτυξη κατακόρυφα προς τα πάνω.

κωνοφορα δεντρα πολλαπλασιασμος
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός στα κωνοφόρα δέντρα

9. Κι ένα μυστικό για την αροκάρια

Οι καρποί της αρωκάριας έχουν χαρακτηριστική κωνική μορφή θυμίζοντας κουκουνάρια και περιέχουν σπόρους που τρώγονται και είναι πολύ νόστιμοι.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (9)

  1. Efstathios Sidiropoulos
    19/08/2024

    Θα μπορούσα να σας στείλω κάπου φωτογραφία τησ αροκαριας που έχουμε στον κήπο.,έχει ξεραθεί και παλεύω μήπως σωθει.
    ευχαριστώ πολύ

  2. Κατερίνα
    05/08/2024

    Καλησπέρα σας! Έχω μια αροκαρια σε γλαστρα υψους 1.5μ. Με τις τελευταιες συνεχομενες απιστευτες καυτες μερες φαινεται σαν να ξεραθηκε η κορυφη της και εχει ξερους “λεκεδες” στα πανω κλαδια. Οσο κι αν προσπαθησαμε να της αλλαξουμε θεση για να μην τη βλεπει ο ηλιος, στην αυλη ειναι δυσκολο να βρω σημειο να μη τη βλεπει καθολου… Θα μπορουσα να κανω κατι να σωσω την κορυφη ή ειναι πια χαμενη υποθεση;
    Σας ευχαριστω

  3. ΕΥΗ
    16/05/2024

    Καλησπέρα, θέλω να μεταφύτευσω μια αρικαρια μικρού μεγέθους από ένα παρτέρι, που δεν έχει ανάπτυξη εδώ και 1 χρόνο, αλλά ούτε και χάλασε, σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή, θα ευδοκιμήσει ή ρισκάρω να χαλάσει;

  4. Κωνσταντίνος
    07/01/2024

    Πρέπει να διευκρινίσετε όμως από που συγκεκριμένα κατάγεται η araucaria araucana. Δεν κατάγεται απλώς από την Χιλή… η Χιλή είναι τεράστια χώρα από Βορρά προς νότο με αυτό να σημαίνει πως χωρίζεται σε 3-4 κλιματικές ζώνες. Η araucaria araucana λοιπόν κατάγεται από την χιλιανή Παταγονία, δηλαδή από ψυχρές και ταυτόχρονα ορεινές περιοχές της Παταγονίας. Οπότε λοιπόν ΚΑΙ δεν θα ευδοκιμίσει στα κλίματα μας, παρά μόνο σε πολύ ορεινές περιοχές και δεν κάνει για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Βασικά, σε ακραία παραθαλάσσια περιβάλλοντα με έντονη αλμυρή βροχή, δεν καταφέρνει να αναπτυχθεί ούτε το αλμυρίκι, πόσο μάλλον να μιλάμε τώρα για ένα τροπικό φυτό όπως η araucaria exelsa και η columnaris που κατάγονται από τη Νέα Καληδονία, δηλαδή τροπικά παράκτια κλίματα. Ο βοριάς εδώ μαζί με την αλμυρή βροχή απ’ τα αφρισμένα κύματα, θα τις κάνουν σαν της μαϊμούς τον ****. Πρέπει λοιπόν να σταματήσουν αυτές οι αόριστες συμβουλές εδώ στην Ελλάδα, ότι το τάδε και το τάδε φυτό, αντέχει την αλμύρα και την παραθαλάσσια φύτευση. Υπάρχουν πολλών ειδών παράκτια κλίματα και μορφολογία ακτής, που αναλόγως θα είναι κι ο παράκτιος κυματισμός, το σκάσιμο των κυμάτων στον αιγιαλό με λίγα λόγια, μαζί με τις ριπές του ανέμου εν συνεχεία που θα παρασύρουν την αλμυρή βροχή επάνω στα “κατάλληλα” φυτά.
    Ξανά τονίζω… υπάρχουν παράκτια σημεία και μικροκλίματα που ούτε το αλμυρίκι και η μειδική δεν την παλεύουν, με αποτέλεσμα την ετήσια ξήρανση τους και επαναβλάστηση από την ρίζα… δηλαδή παραμένουν αιωνίως θάμνοι.

  5. Καίτη Μοσχονά
    05/01/2024

    Γίνεται τεράστιο δεντρο και είναι πραγματικά πανεμορφο αλλά τι γίνεται με τις ριζες.. εχω φυτέψει κοντά στο σπίτι και αρχίζω να ανησύχω. μήπως οι ρίζες προκαλέσουν προβλήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *