10 μυστικά για τη φροντίδα του ανθούριου

Κόκκινο Ανθούριο σε εσωτερικό χώρο

Ανθούριο, ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με καταγωγή από τα τροπικά δάση της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Χάρη στο μοναδικό σχήμα και στα έντονα χρώματα του, εκτός από “ανθούριο”, είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες όπως “φυτό φλαμίνγκο”, “γλώσσα της φωτιάς” και “καρδιά της Χαβάη”.

Το ανθούριο είναι ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό για να διατηρήσουμε γλάστρα. Επιπλέον, το ανθούριο μπορεί να αναπτυχθεί σε βάζο χωρίς χώμα, καθώς ανήκει στα φυτά που διατηρούνται σε νερό, όπως ο πόθος και το χλωρόφυτο.

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για να προσφέρουμε ως δώρο σε αγαπημένα πρόσωπα, καθώς θεωρείται πως συμβολίζει την ευγένεια, την καλοσύνη, τη μακρόχρονη φιλία.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το ανθούριο για να διατηρήσουμε το έντονο χρώμα του και να απολαμβάνουμε την εξωτική ομορφιά του στο σπίτι και στο γραφείο μας.

Διαφήμιση

1. Ποια χρώματα ανθούριου υπάρχουν;

Το ανθούριο διαθέτει γυαλιστερά καταπράσινα φύλλα και χαρακτηριστικά κυματιστά λουλούδια σε σχήμα καρδιάς, απ’ όπου σχηματίζεται ένας μακρύς ανθοφόρος βλαστός, ο σπάδικας.

Τα χρωματιστά “λουλούδια” του ανθούριου, στην πραγματικότητα είναι τροποποιημένα φύλλα που μοιάζουν με άνθη. Τα κανονικά άνθη είναι πολύ μικρότερα και εμφανίζονται πάνω στον σπάδικα που ξεπροβάλλει από το τροποποιημένο φύλλο που ονομάζεται σπάθη. Ο σπάδικας έχει συνήθως κίτρινο, λεύκο ή πράσινο χρώμα.

Το πιο δημοφιλές χρώμα για τη σπάθη είναι το κόκκινο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες ανθούριου με λευκή, πορτοκαλί, πράσινη και ροζ σπάθη.

Ροζ ανθούριο, μια ξεχωριστή ποικιλία ανθούριου

Τα λουλούδια του ανθούριου έχουν αρκετές ομοιότητες με άλλο ένα διάσημο φυτό εσωτερικού χώρου, το σπαθίφυλλο, με το οποίο ανήκουν άλλωστε στην ίδια οικογένεια, όπως επίσης η ντιφενμπάχια και το αγλαόνημα.

2. Tι θέση επιλέγουμε για το ανθούριο μέσα στο σπίτι;

To ανθούριο θέλει φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι για να έχει πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία. Αν τοποθετηθεί σε σκιερή θέση, τα φύλλα του θα ξεθωριάσουν και θα χάσουν το γυαλιστερό πράσινο χρώμα τους όπως και αντίστοιχα τα άνθη το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Παράλληλα, πρέπει να προσέξουμε το ανθούριο να μη δέχεται απευθείας τις ακτίνες ήλιου καθώς θα προκαλέσουν μαυρίσματα στα φύλλα του.

Καθαρίζουμε τα φύλλα του ανθούριου από την σκόνη σε τακτά διαστήματα με ένα βρεγμένο πανί. Αυτό το καθάρισμα όχι μόνο βοηθά το φυτό να αναπνέει καλύτερα και να έχει καλύτερη και πιο ζωηρή ανάπτυξη αλλά παράλληλα να κερδίσει τις εντυπώσεις σε όποιον επισκέπτεται το χώρο μας.

Το ανθούριο παρουσιάζει την καλύτερη ανάπτυξη του σε θερμοκρασίες 19-25°C, ενώ χάνει την ζωτικότητα του όταν η θερμοκρασία πλησιάζει στους 10°C. Αν η θερμοκρασία κατέβει χαμηλότερα, θα κιτρινίσουν τα φύλλα του και θα μαραθεί το φυτό.

Αποφεύγουμε να τοποθετούμε το ανθούριο κοντά σε θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι γιατί θα εμφανιστούν ξηράνσεις στα φύλλα. Μπορούμε να το διατηρήσουμε και έξω στο μπαλκόνι στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, αρκεί να μη δέχεται άμεσα ηλιακό φως.

3. Πώς φυτεύουμε το ανθούριο σε γλάστρα;

Το ανθούριο δε χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη γλάστρα, καθώς έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης. Επιλέγουμε γλάστρες πλαστικές ή πήλινες, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών, συνήθως 1-2 νούμερα μεγαλύτερα από την γλάστρα που το αγοράσαμε από το φυτώριο ή το ανθοπωλείο.

Κατά τη μεταφύτευση του ανθούριου σε μεγαλύτερη γλάστρα φροντίζουμε να σπάμε τις ρίζες του περιφερειακά αν είναι πολύ πυκνές για να μπορεί να απορροφήσει άμεσα θρεπτικά συστατικά και νερό. Χρησιμοποιούμε ελαφρύ φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και βάζουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

4. Πόσο συχνά ποτίζουμε το ανθούριο;

Το ανθούριο δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς το πότισμα και μπορεί να μείνει αρκετές μέρες απότιστο χωρίς να ξεραθεί. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, θα παρατηρήσουμε τα φύλλα του ανθούριου να μαραίνονται αλλά θα επανέλθουν λίγες ώρες μετά που θα ποτίσουμε τη γλάστρα του.

Το ανθούριο χρειάζεται πότισμα περίπου μια φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης, του φθινόπωρου και του χειμώνα. Το υπερβολικό πότισμα κάνει τα φύλλα του ανθούριου να κιτρινίζουν και μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο φυτό.

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, σε συνθήκες καύσωνα, ποτίζουμε κάθε 4-5 μέρες για να βοηθήσουμε το ανθούριο να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτή την φάση, καλό είναι να ψεκάζουμε το φύλλωμα του με νερό με ένα ψεκαστηράκι για να ενισχύουμε την υγρασία του χώρου και να μην δημιουργούνται ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο ανθούριο;

Το ανθούριο έχει μικρές απαιτήσεις σε λίπανση. Προτιμούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας που έχει πιο ήπια δράση, ενώ αποφεύγουμε το κοκκώδες μπλε λίπασμα ή το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.

Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μια φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, κατά την κύρια περίοδο ανάπτυξής του. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε πλούσιο φύλλωμα, σχηματισμό λουλουδιών και έντονο χρωματισμό στο φύλλα και στα άνθη.

6. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται το ανθούριο;

Μετά το τέλος της ανθοφορίας, είναι απαραίτητο να αφαιρούμε τα ξεραμένα και ώριμα άνθη για να τονωθεί το φυτό και να δώσει νέα ανθοφορία.

Επίσης, στις αρχές της άνοιξης αφαιρούμε τα κιτρινισμένα φύλλα που εμφανίζονται συνήθως στη βάση του φυτού, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα.

7. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το ανθούριο;

Το ανθούριο δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθεί από βαμβακάδα, μελίγκρα και θρίπα. Για προληπτική προστασία, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα του ανθούριου με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουτάλια της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκεύασματα φυσικής πυρεθρίνης ή άλατων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στο χώμα και κακού αερισμού, το ανθούριο μπορεί να εμφανίσει ασθένειες που οφείλονται σε μύκητες, οι οποίοι σαπίζουν τη ρίζα του και προκαλούν σταδιακά μάρανση του φυτού.

Διαφήμιση

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ανθούριου;

Μπορούμε εύκολα και οικονομικά να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά ανθούριου για να διακοσμήσουμε τον χώρο μας και να χαρίσουμε σε φίλους. Ο πολλαπλασιασμός του ανθούριου μπορεί να γίνει με 3 τρόπους: α) με διαχωρισμό του φυτού, β) με σπόρο, καθώς και γ) με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός ανθούριου με διαχωρισμό του φυτού

Ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού του ανθούριου είναι με την μέθοδο διαχωρισμού του φυτού. Στις αρχές τις άνοιξης, με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι κόβουμε σε δύο κομμάτια το ανθούριο χωρίζοντας ισομερώς φύλλωμα και ριζώματα και φυτεύουμε τα δύο μέρη σε δύο νέες γλάστρες.

β) Πολλαπλασιασμός του ανθούριου με σπόρο

Ο σπόρος του ανθούριου είναι πράσινος και περιέχεται σε κίτρινα μπαλάκια που σχηματίζονται πάνω στον κίτρινο ανθοφόρο βλαστό του φυτού. Φυτεύουμε τον σπόρο, σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες για να φυτρώσει. Πρέπει να γνωρίζουμε πως ο πολλαπλασιασμός του ανθούριου με σπόρο απαιτεί αρκετό χρόνο, καθώς χρειάζονται περίπου 2 χρόνια από τη σπορά μέχρι το καινούριο φυτό να σχηματίσει ανθοφορία.

γ) Πολλαπλασιασμός του ανθούριου με μοσχεύματα

O πολλαπλασιασμός του ανθούριου με μοσχεύματα, γίνεται με τμήματα βλαστών που παίρνουμε από το φυτό μέσα στην άνοιξη. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου που μπορούν να δώσουν καινούρια φυτά μετά από διάστημα 5-6 εβδομάδων. Για καλύτερο αποτέλεσμα, κατά τη φύτευση των μοσχευμάτων χρησιμοποιούμε στη βάση του βλαστού ορμόνη ριζοβολίας.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

9. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στη φροντίδα του ανθούριου;

Το ανθούριο είναι αρκετά προσαρμοστικό και σχετικά εύκολο στη φροντίδα του. Όσο πιο φωτεινός είναι ο χώρος που το τοποθετούμε, τόσα περισσότερα λουλούδια μας χαρίζει, αρκεί να αποφεύγουμε να έρχεται σε επαφή με τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Φροντίζουμε να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα και το χώμα του να μη συγκρατεί πολύ νερό.

– Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα του ανθούριου;

Μαυρίσματα στα φύλλα του ανθούριου με τη μορφή κηλίδων παρατηρούνται όταν τα χτυπά απευθείας το ηλιακό φως. Επίσης, οι άκρες των φύλλων μπορεί να μαυρίσουν σε συνθήκες ξηρού περιβάλλοντος ή αν έχουμε βάλει υπερβολική ποσότητα λιπάσματος.

– Γιατί εμφανίζει κίτρινα φύλλα το ανθούριο;

Τα φύλλα του ανθούριου μπορεί να κιτρινίσουν την περίοδο του χειμώνα όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Ένας ακόμα λόγος που εμφανίζονται κίτρινα φύλλα στο ανθούριο μπορεί να είναι το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας. Σπανιότερα, τα κιτρινίσματα στα φύλλα του ανθούριου μπορεί να παρατηρηθούν λόγω προσβολής από βακτηριακή ασθένεια.

– Γιατί δεν ανθίζει το ανθούριο;

Υπάρχουν αρκετές αιτίες που μπορεί να μην ανθίσει το ανθούριο. Αρχικά, το ανθούριο δεν ανθίζει όταν είναι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης, δεν σχηματίζει λουλούδια όταν βρίσκεται σε περιβάλλον χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς και σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας. Μία ακόμα αιτία που εμποδίζει την ανθοφορία είναι η προσθήκη υψηλής ποσότητας λιπάσματος αζώτου.

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το ανθούριο

Το ανθούριο ανήκει στα φυτά που είναι τοξικά για γάτες και σκύλους, καθώς τα φύλλα του περιέχει κρύσταλλους οξαλικού ασβεστίου. Αν έχουμε κατοικίδιο στον χώρο, φροντίζουμε να το κρατάμε μακριά για να μην τα μασήσουν και τα καταπιούν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (51)

  1. Βαλεντίνη
    02/10/2024

    Καλησπέρα, υπάρχει ποτέ περίπτωση, τα άνθη που έχασαν το έντονο κόκκινο χρώμα τους (για το βασικό λόγο ότι για ένα διάστημα ήταν σε πολύ σκιερή θέση) και ξεθώριασαν να ξανά-κοκκινήσουν (τώρα που ξαναγύρισε στο φως) ή τελικά πρέπει να τα αφαιρέσω; ευχαριστώ πολύ!

    • Σταδιακά ωρίμασαν τα άνθη του ανθούριου και χάνουν το έντονο χρώμα και ξεθωριάζουν. Θα πρέπει να τα αφαιρέσεις από τη βάση τους.

  2. Δέσποινα
    17/02/2024

    Καλημέρα..Έχω εδώ και τρεις μήνες ένα ανθουριο, δεν του Έχω αλλάξει τη γλάστρα με αποτέλεσμα να βγουν οι ρίζες πάνω από το χώμα, μπορώ να το αλλάξω αυτή την εποχή γλάστρα, έχει αρκετά άνθη, και μια δεύτερη ερώτηση, σε τέσσερα φύλλα, έχει μαύρες κηλίδες, τι μπορεί να φταίει;
    Σας ευχαριστώ!!!

    • Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση στο ανθούριο και ας έχει άνθη. Για τις κηλίδες απέφυγε την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως και το υπερβολικό πότισμα.

  3. Νίνα
    04/01/2024

    Ευχαριστούμε πολύ και για την πληροφορία σχετικά με τα κατοικίδια. Έχω και πρέπει να προσέχω. Ευχαριστώ που το αναφέρεις!

  4. Παναγιώτης Σίμος
    19/11/2023

    Γεια σας. Έχω ένα ανθουριο. Βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο και σε κασπώ. Το ποτίζω ελάχιστα, αφότου έχω παρατηρήσει το χώμα. Δυστυχώς εμφανίζει καφέτισμα τις άκρες αρκετών φύλλων του. Επίσης ο φωτισμός του δεν είναι άπλετος αλλά δεν υπάρχει καλύτερη θέση. Συνήθως το περιστρεφω ανα περιόδους για να παίρνουν και οι δύο πλευρές εξισου φως. Τι άλλο μπορώ να κάνω; ευχαριστώ

    • Φρόντισε να ψεκάζεις συχνά το φύλλωμα για να έχει αρκετή υγρασία και πρόσθετε μία φορά το μήνα υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

      • Παναγιώτης Σίμος
        25/11/2023

        Ευχαριστώ. Ελπίζω να βελτιωθεί έτσι.

  5. Τάσος
    07/11/2023

    Καλησπέρα σας
    Όταν λέμε λίπασμα ανθοφορίας τι εννοούμε ;
    Τι αναλογία άζωτο-φώσφορος-κάλιο ;
    Ευχαριστούμε !

    • Στα λιπάσματα ανθοφορίας υπάρχει πιο ενισχυμένη περιεκτικότητα φωσφόρου και καλίου και σχετικά μειωμένη περιεκτικότητα αζώτου.

      • Τάσος
        11/11/2023

        Ένα λίπασμα 20-20-20 είναι κατάλληλο για ανθοφορίας ;
        Ευχαριστούμε !

        • Για τα φυτά σε χώμα, μπορείς να προσθέτεις λίπασμα τύπου 20-20-20 για λίπασμα ανθοφορίας. Για φυτά σε γλάστρα, προτίμησε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

          • Τάσος
            14/11/2023

            Κρυσταλλικό λίπασμα 20-20-20 που διαλύεται σε νερό για το ανθούριο ;
            Ευχαριστούμε για τις συμβουλές !!!

            • Μπορείς να το δοκιμάσεις σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας σε 5 λίτρα νερό, αν και προτίμησε καλύτερα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.

  6. Ελένη
    16/07/2021

    Κύριε Λιονουδάκη,
    Έχω ένα ανθούριο που έχει περάσει μεγάλες δόξες. Είναι 4 ετών και πολύ ανεπτυγμένο. Υποψιάζομαι πως όταν του άλλαξα γλάστρα η ποιότητα του χώματος δεν ήταν αρκετά καλή και παρέλειψα το χαλικακι στη βάση-κάτι που είχε πριν. Λέτε να έχει αναπτυξει μύκητα στη ρίζα; Έχει σταματήσει να βγάζει λουλούδια και γενικά να αναπτύσσεται και μαραίνονται σα μαρούλια τα φύλλα του, αποκτώντας ένα γκριζωπό χρώμα.
    Τι πιστεύετε;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    Ελένη

    • Καλημέρα Ελένη. Πιθανότατα, το ανθούριο δυσκολεύτηκε κατά την μεταφύτευση. Επίσης, η απουσία χαλικιού και ίσως το φυτόχωμα που χρησιμοποίησες δεν κρατάει την υγρασία και μαραίνεται το φυτό.

  7. Κλέιντι
    30/05/2021

    Καλησπέρα κύριε Κώστα
    Έχω αγοράσει εδώ και 4 ευδομαδες ένα ανθούριο και έχει μεγάλα φύλλα με κάθε εγκαύματα στα φύλλα του .
    Όταν το έφερα στο σπίτι άρχισαν να μεγαλονουν τα καφέ σημάδια στα φύλλα του και να κιτρινίζουν και να πέφτουν . Δεν το ποτίσα και το άφησα τώρα έχει κιτρίνιση όλη η νέα βλάστηση και το ποτίσα αλλά χηροτερέβη το έχω σε σκιερό και δροσερό μέρος .

    • Καλησπέρα Κλέιντι. Αφαίρεσε τα ξερά και κιτρινισμένα φύλλα και μεταφύτευσε το ανθούριο σε γλάστρα με τρύπες που επιτρέπει να απομακρύνεται το νερό.

  8. Χριστίνα
    21/03/2021

    Καλησπέρα! Εδώ και μερικούς μήνες έχω ένα ανθούριο, το οποίο έχω τοποθετήσει δίπλα στην μπαλκονόπορτα. Το μεταφύτευσα λίγο αφού το πήρα (ήταν σε πολύ μικρή γλάστρα). Σιγά-σιγά τα φύλλα του άρχισαν να “γυρίζουν” και να ξεραίνονται. Έχω στείλει σχετικές φωτογραφίες στο email σας.
    Μείωσα αισθητά το πότισμα, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί και μάλιστα η κατάσταση χειροτερεύει. Θα ήθελα τα φώτα σας. Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλημέρα Χριστίνα. Πιθανότατα, τα φύλλα του ανθούριου γυρίζουν και ξεραίνονται λόγω έκθεσης σε άμεσο ηλιακό φως ή αν είναι κοντά το φυτό σε τζάκι ή καλοριφέρ. Μπορείς να κλαδέψεις τα ξερά φύλλα και να βάλεις υγρό λίπασμα για να αναβλαστήσει το φυτό.

  9. Katty
    05/01/2021

    Καλησπέρα! Το ανθούριο μου δε βγάζει άνθη, μόνο φύλλα. Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ!

    • Καλησπέρα Katty. Το ανθούριο σου βγάζει μόνο φύλλα και όχι άνθη πιθανότατα αν βρίσκεται σε θέση που δεν είναι αρκετά φωτεινή. Εξασφάλισε μία πιο φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν άμεσα οι ακτίνες του ήλιου. Φρόντισε να μην ποτίζεις υπερβολικά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

  10. Γεωργία
    17/11/2020

    Καλησπέρα έχω το ανθουριο λιγους μήνες… Κ τα ανθη του εμφανίζουν σαν κοψίματα…σε κάποια σημεία όπως κ τα… Φυλλα του καθως κ κατά μήκος σαν σχισμή καψίματος… Ειναι σε φωτεινο κατά τις πρωινες ώρες… Σημείο χωρίς να πεφτει ο ήλιος απευθείας…. Τι μπορω να κάνω…. Τα υπόλοιπα άνθη μαυρισαν κ τα έκοψα… Κ μια τελευταία ερώτηση… Όταν λέμε ποτιζω… Γενικά ένα φυτό ποση ειναι αυτη η ποσοτητα διαβάζω παντου… Αλλά κανείς δεν λέει ποσο …. Ευχαριστώ?? πολυ

    • Καλησπέρα Γεωργία.
      Τα κοψίματα στα άνθη καθώς και τα σχισίματα στα φύλλα του ανθούριου πιθανότατα οφείλονται σε ξηρό περιβάλλον και σε υψηλές θερμοκρασίες. Θα ήταν καλό με ένα ψεκαστηράκι να βρέχεις το φύλλωμα για να έχει περισσότερη υγρασία. Σχετικά με το πότισμα, μια μεσαία γλάστρα διαμέτρου και ύψους 20 εκατοστών θέλει περίπου 1-2 ποτήρια νερό κάθε εβδομάδα.

  11. ΑΓΓΕΛΙΚΗ
    16/11/2020

    Το δικο μου ανθουριο εχ ει να ανθισει ενα χρονο, ενω τα φυλλα του στις ακρες ειναι ξερα. Τι πρεπει να κανω??

    • Καλησπέρα Αγγελική. Εξασφάλισε φωτεινό μέρος που δεν το κτυπούν οι άμεσες ακτίνες του ήλιου και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

    • Αλεξάνδρα
      22/06/2021

      Καλησπέρα και σας ευχαριστώ, χάρη σε σας δε σκοτώνω πλέον ό,τι πιάνω!
      Βρήκα ενα ανθουριο στα σκουπιδια, σε αριστη κατάσταση και θελω να το σώσω εις μνήμην αυτού που χάλασα. Το έχω εξω σε φωτεινή σκιά αλλά θέλω να το βαλω σε ενα ωραιο μεγαλο μπουκαλι που εχω, στρογγυλη γυαλα με στομιο. Είναι καλη ιδέα; Αν οχι, τι να κανω στους επόμενους μηνες;
      Να ειστε καλα!

  12. Εύη
    31/10/2020

    Καλησπέρα! Αγορασα πριν λίγες μέρες ένα ανθουριο σε πολύ καλή κατάσταση το οποίο μεταφυτευσαμε σε μεγαλύτερη γλάστρα στο φυτώριο. Τις λίγες μέρες που το έχω στο σπίτι παρατήρησα πως τα μισά από τα ανθή του σκουρυναν και κάποια φύλλα του σκίζονται κατά μήκος, ενώ κάποια φύλα κοντά στις ρίζες του εμφανίζουν άσπρα στίγματα. Τι έχω κάνει λάθος? Ευχαριστώ!

    • Καλημέρα Εύη. Το σκίσιμο των φύλλων του ανθούριου μπορεί να συνέβη λόγω διαφορών συνθηκών από το φυτώριο, θερμοκρασίας και υγρασίας. Επίσης, απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και εξασφάλισε πλούσιο φως αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο για το ανθούριο. Πότιζε μία φορά την εβδομάδα αυτή την εποχή το ανθούριο.

  13. Μπάμπης
    24/10/2020

    Καλησπέρα! Έχω ένα ανθούριο το οποίο εμφανίζει ξερά σημεία στις άκρες των φύλλων του, τα οποία έχουν καφέ χρώμα. Γιατί ξεραίνονται;

    • Καλησπέρα Μπάμπη. Οι ξερές άκρες με καφέ χρώμα στα φύλλα του ανθούριου πιθανότατα οφείλεται σε ξηρό περιβάλλον λόγω ζέστης και κακού αερισμού. Είναι καλό να διατηρούμε υγρό περιβάλλον για το ανθούριο ψεκάζοντας τα φύλλα του με νερό την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

  14. Νικολέτα
    17/09/2020

    Καλησπέρα. Αγόρασα ένα ανθούριο, σε πολύ καλή προσφορά από μεγάλο πολυκατάστημα, το οποίο είχε κάποια φύλλα που είχαν καφέ σημάδια στο τελείωμα τους και σκέφτηκα ότι κάτι λάθος θα έκαναν με το πότισμα και είπα να το πάρω για να το σώσω!
    Μια μέρα μετά συνειδητοποίησα ότι όλα τα άνθη που έχει είναι πράσινα!!
    Μπορώ να κάνω κάτι για να αποκτήσουν ξανά χρώμα όταν θα βγάλει νέα άνθη ή απλά θα έχω ένα πανέμορφο πράσινο φυτό;
    Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Νικολέτα. Εξασφάλισε μία φωτεινή θέση για το ανθούριο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

      • Νικολέτα
        20/09/2020

        Σας ευχαριστώ πολύ!

  15. Δαναη
    28/08/2020

    Καλησπέρα σας, έχω ένα ανθουριο που το άνθος του έχει αρχίσει και γίνεται καφέ από κόκκινο που ηταν. Τι μπορεί να είναι;

    • Καλησπέρα Δανάη. Το άνθος του ανθούριου παίρνει σταδιακά καφέ χρώμα όταν ωριμάζει φυσιολογικά και ξεραίνεται. Αν πάρει γρήγορα το καφέ χρώμα μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή λίπανση. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να το αφαιρέσεις από την βάση του στελέχους, για να βοηθήσεις το φυτό του ανθούριου να δημιουργήσει καινούρια λουλούδια

  16. Φανια
    04/07/2020

    Γειά σας!
    Έχω από τον Οκτώβριο μια μεγάλη γλάστρα ανθουριο με κόκκινα ανθη. Είναι δίπλα στο παράθυρο χωρίς να πέφτει απευθείας φως πάνω του. Εχει πολλές ρίζες γι αυτό είχε και πολλά κατακόκκινα ανθη μέχρι και σήμερα. Ωστοσο η μισή του πλευρά έχει γύρει προς τα κάτω. Τα φύλλα του κοιτούν το πάτωμα. Η άλλη μισή παραμένει ως είχε, με όλα τα φύλλα ορθά.
    Τα φύλλα είναι πράσινα. Μόνο κάνα δυο έχουν στις άκρες μαυρίσει.
    Έχει βγάλει και λίγα νέα φύλλα.
    Υπάρχει σταθερή θερμοκρασία στο χώρο που βρίσκεται που δεν ξεπερνά ποτέ τους 26 βαθμούς. Πρόσφατα πήρα και λίπασμα για ανθοφόρα.
    Το ποτιζω όταν βλέπω ότι το χώμα του είναι στεγνό.
    Τι άλλο μπορεί να φταίει; να δοκιμάσω να βάλω ξυλαρακια για να στηρίξω τους κορμός από κάθε ρίζα;
    Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Φάνια. Μπορέις να βάλεις ξυλαράκια για να στηρίξεις τους βλαστούς του αλλά φρόντισε και να στρέψεις κατά 180ο το φυτό για να έχει αρκετό φωτισμό και η υπολοιπη του πλευρά. Αυτό είναι καλό να το κάνεις κάθε 2 3βδομάδες για να δέχεται ομοιόμορφο φωτισμό το φυτό.

  17. Αlex
    26/06/2020

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Υπάρχει κάποιος τρόπος να το αντιμετωπίσω?

  18. Αlex
    24/06/2020

    Καλησπέρα σας. Έχω ένα μαύρο ανθουριο το οποίο μεταφυτευσα πρόσφατα σε μεγαλύτερη γλάστρα γιατί όταν το αγόρασα η γλάστρα του ήταν τόσο μικρή που οι ρίζες βγαίναν από κάτω και το φυτό ήταν λες και είχε σηκωθεί ολόκληρο μέσα από τη γλάστρα. Παρατήρησα ότι κάποια απτά φύλλα του καθώς και ένα από τα λουλούδια του παρουσιάζουν ξαφνικά μαύρες κηλίδες οι οποίες ξεκινούν από την άκρη του φύλλου και στη συνεχεία ξεραινονται. Το έχω σε καλό φωτεινό σημείο χωρίς άμεσο φως και το ποτιζω μια φορά τη βδομάδα όταν δω ότι το χώμα μέχρι μισό δάχτυλο βάθος έχει στεγνώσει. Μήπως έχει κάποια αρρώστια?

    • Καλησπέρα. Πράγματι, πιθανότατα είναι βακτηριακή ασθένεια που εμφανίζει το ανθούριο και είναι δύσκολο να το καταπολεμήσεις.

  19. Ερη
    07/05/2020

    Καλησπέρα σας, εχω κάνει μεταφύτευση το ανθουριο σε μεγαλύτερη γλάστρα, το έχω καθαρίσει από τα κίτρινα φύλλα του, όμως εδώ και ένα μήνα δεν μου έχει βγάλει λουλούδια. Τι θα μπορούσα να κάνω?

    • Καλησπέρα Έρη. Φρόντισε να έχεις το ανθούριο σε φωτεινό μέρος και να προσθέτεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

  20. Βασίλης Φραγκούδης
    30/04/2020

    Καλησπέρα σας!!!!
    Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για αλλαγή γλαστρας;;

  21. Παυλίνα
    08/04/2020

    Έχω ένα ανθούριο με λευκό ανθός. Έχω μερικές απορίες.
    1. Το έχω σχεδόν 1 χρόνο, πρέπει κάποια στιγμή να το μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα και με άλλο χώμα;
    2. Ενώ κάποια φύλλα είναι καταπράσινα, κάποια άλλα είναι κίτρινα και σε κάποια σημεία μαύρα (σαν καμένο), ενώ γενικά τα βλέπει ο ήλιος εξίσου (όχι άμεσα)
    3. Χρειαζεται να του βάζω κάποιο φάρμακο – λίπασμα για να είναι πιο υγείες;
    4. Αν κόψω το ανθός του, θα ξαναβγάλει;
    5. Βγάζει πάντα ένα ή μπορεί να βγάλει και παραπάνω;

    • Καλησπέρα Παυλίνα.
      1. Καλό είναι να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα χρησιμοποιώντας φυτόχωμα εσωτερικού χώρου.
      2. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου
      για να πρασινίσουν τα φύλλα
      3. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για φυτά.
      4. Όταν ξεραίνονται τα άνθη του ανθούριου, τα απομακρύνουμε για να βγάλει καινούρια.
      5. Συνήθως το ανθούριο βγάζει παραπάνω λουλούδια από ένα.

  22. Ζωή
    05/04/2020

    Καλησπέρα. Έχω ένα ανθουριο το έχω μεταφυτευσει σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλά έχω προσέξει ότι τις τελευταίες μέρες γέρνει συνεχώς με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει να φαίνονται οι ρίζες από την μια πλευρά.Τι μπορεί να φταίει;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Ζωή. Πιθανότατα η γλάστρα να χρειάζεται περισσότερο χώμα για να προσθέσεις ώστς να στερεωθεί καλύτερα το φυτό του ανθούριου. Μπορείς επίσης να βάλεις ένα καλαμακι για να στερεώσεις ακόμα καλύτερα το κορμό του ανθούριου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *