Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

αμπελι ποτισμα

Κάθε πότε ποτίζουμε το αμπέλι και ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος;

Η καλλιέργεια του αμπελιού απαιτεί αρκετές γνώσεις και εμπειρία από τον αμπελουργό σε θέματα που σχετίζονται με το κλάδεμα, τη λίπανση, την προστασία από ασθένειες και βέβαια το πότισμα.

Το πότισμα του αμπελιού απαιτεί βασική καλλιεργητική φροντίδα, ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια και ποιοτική παραγωγή από υπέροχα σταφύλια.

Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις, θα συναντήσουμε ξηρική καλλιέργεια αμπελιού, ιδιαίτερα σε ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας που δεν διαθέτουν σύστημα ποτίσματος.

Τα φυτά του αμπελιού έχουν πολύ ανθεκτικό ριζικό σύστημα και είναι ανθεκτικά στην έλλειψη νερού κατά την περίοδο της άνοιξη και του καλοκαιριού, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης που το αμπέλι έχει αυξημένες ανάγκες σε πότισμα.

Ας δούμε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές για το πότισμα του αμπελιού, σε ποια στάδια ποτίζουμε και πόσο συχνά, ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή από ποιοτικά σταφύλια.

Διαφήμιση

Ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος για το αμπέλι;

Το καταλληλότερο σύστημα ποτίσματος για την καλλιέργεια του αμπελιού, τόσο για τις επιτραπέζιες όσο και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες, είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες,

Το πότισμα με σταγόνες προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση νερού, μικρότερο κόστος ποτίσματος καθώς και περιορισμό στην ανάπτυξη ανεπιθύμητων χόρτων, των ζιζανίων.

Αν και στους περισσότερους αμπελώνες γίνεται επιφανειακή άρδευση με σταγόνες, τα τελευταία χρόνια, οι σωλήνες ποτίσματος κρεμιούνται στα πρέμνα του αμπελιού για διευκόλυνση των καλλιεργητικών εργασιών.

ποτισμα με σταγονα
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

Πώς ποτίζουμε το αμπέλι στα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση;

Στα πρώτα χρόνια φύτευσης, το αμπέλι έχει αυξημένες ανάγκες σε πότισμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί αρκετά το ριζικό σύστημα των φυτών του αμπελιού.

Οι αμπελουργοί εγκαθιστούν πριν τη φύτευση σύστημα αυτόματου ποτίσματος με σταγόνες για να εξασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη του νεαρού αμπελιού.

Αν δεν ποτίσουμε το νεαρό αμπέλι, θα παρατηρήσουμε μειωμένη ανάπτυξη βλαστών και φύλλων και μία γενικότερη καχεξία που σταδιακά θα συντελέσει στη μείωση της παραγωγής και του μεγέθους των σταφυλιών τα επόμενα χρόνια.

Για τα πρώτα 1-2 χρόνια μετά την φύτευση του αμπελιού, φροντίζουμε οπωσδήποτε να έχουμε τακτικό πότισμα από τα μέσα της άνοιξης ως τα μέσα του φθινόπωρου που θα ξεκινήσουν οι πρώτες βροχοπτώσεις.

Πώς ποτίζουμε το αμπέλι κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας;

To πότισμα του αμπελιού είναι απαραίτητο να γίνεται σε συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης και καρποφορίας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση, αύξηση παραγωγής και βελτίωση ποιότητας των παραγόμενων σταφυλιών, ποτίζουμε στα παρακάτω κρίσιμα στάδια:

α) Στάδιο έναρξης βλάστησης του αμπελιού

Κατά την έκπτυξη των οφθαλμών του αμπελιού και το ξεκίνημα βλαστικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη η εξασφάλιση ικανοποιητικής εδαφικής υγρασίας, κάτι που συνήθως επιτυγχάνεται με τις πρώτες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις.

Αν δεν έχουμε βροχές, ειδικά στη νότια Ελλάδα και σε αμπελώνες που αναπτύσσονται σε αμμώδη εδάφη, θα απαιτηθούν πρόωρα ποτίσματα.

β) Στάδιο ανθοφορίας μέχρι την καρπόδεση

Το αμπέλι θα πρέπει να ποτιστεί επαρκώς κατά την περίοδο της ανθοφορίας μέχρι την καρπόδεση, κάνοντας 1-2 ποτίσματα, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες ώστε να εξασφαλίσουμε αυξημένη καρπόδεση και ικανοποιητική παραγωγή.

Βέβαια, η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας νερού μέσω του ποτίσματος μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να παρατηρήσουμε πτώση ανθοφορίας και μειωμένη καρπόδεση.

Διαφήμιση

γ) Στάδιο καρπόδεσης μέχρι το γυάλισμα

Το αμπέλι πρέπει να ποτίζεται από το στάδιο της καρπόδεσης μέχρι το γυάλισμα των ραγών του σταφυλιού για να εξασφαλίσουμε μεγάλο μέγεθος της ράγας του σταφυλιού.

Αν δεν ποτίσουμε ικανοποιητικά το αμπέλι μας κατά την περίοδο της αρχής της ωρίμανσης των σταφυλιών, κάθε 1-2 εβδομάδες, θα παρατηρήσουμε μειωμένο μέγεθος ραγών και υποβάθμιση της παραγωγής.

δ) Στάδιο της ωρίμανσης των σταφυλιών

Αν και αρκετοί αμπελοκαλλιεργητές αποφεύγουν το πότισμα κατά το στάδιο της ωρίμανσης των σταφυλιών, μικρά και συχνά ποτίσματα μπορούν να βελτιώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, το υπερβολικό πότισμα κατά το στάδιο της ωρίμανσης μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση της παραγωγής, είτε με ανομοιόμορφη ωρίμανση στις επιτραπέζιες ποικιλίες είτε με μείωση της ποσότητας των σακχάρων στις οινοποιήσιμες ποικιλίες.

ε) Στάδιο μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών

Αρκετοί αμπελοκαλλιεργητές συνηθίζουν να ποτίζουν μετά τη συλλογή των σταφυλιών για να διατηρήσει το αμπέλι μέσα στο φθινόπωρο το φύλλωμα του και να μην εισέλθει σύντομα στη χειμερινή φάση ληθάργου.

Με αυτόν τον τρόπο, τα φθινοπωρινά ποτίσματα συντελούν ώστε το αμπέλι να σχηματίσει αρκετή ποσότητα ξύλου και να ανταποκριθεί καλύτερα στις δυσμενείς συνθήκες του χειμώνα.

Κι ένα μυστικό για το πότισμα του αμπελιού

Το πρόγραμμα ποτίσματος του αμπελιού πρέπει να συνδυάζεται με το κατάλληλο πρόγραμμα λίπανσης για να επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο η εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.

αμπελι καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *