Αλοκάσια, ένα εξωτικό φυτό που μοιάζει με αυτί ελέφαντα
Η αλόκασια είναι ένα πανέμορφο φυτό εσωτερικού χώρου με καταγωγή από τις τροπικές ζούγκλες της νοτιανατολικής Ασίας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εξωτικά φυτά που μπορούμε να επιλέξουμε για σαλόνι και επαγγελματικό χώρο, η αλοκάσια ξεχωρίζει με τα μοναδικά φύλλα της σε σχήμα καρδιάς που έχουν δώσει στο φυτό ξεχωριστές ονομασίες όπως “αυτί του ελέφαντα” και “αφρικανική μάσκα”! Τα φύλλα της αλοκάσιας έχουν χρώμα πράσινο ή γκρι με χαρακτηριστικές σκούρες ή πιο ανοιχτόχρωμες νευρώσεις και παρουσιάζουν αργή ανάπτυξη.
Υπάρχουν πολλά είδη αλοκάσιας με διαφορετικό μέγεθος και σχήμα φύλλων με γνωστότερες την Alocasia amazonica, η Alocasia zebrina και η Alocasia Stingray. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για την περιποίηση της αλοκάσια και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα φύλλα της καταπράσινα και υγιή μέσα στο σπίτι μας.
1. Tι θέση επιλέγουμε για την αλοκάσια στο σπίτι;
Η αλοκάσια θέλει φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, χωρίς να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, καθώς η άμεση ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα της. Αν η αλοκάσια βρίσκεται σε πολύ σκιερό περιβάλλον, τα φύλλα της δεν θα έχουν τόσο γυαλιστερό χρώμα και θα αποκτήσουν μία θαμπάδα. Η αλοκάσια ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 16-25°C και σχετικά δροσερό περιβάλλον. Πρέπει να αποφεύγουμε να τοποθετούμε την αλοκάσια κοντά σε θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι.
Αν και δεν χρειάζεται συχνά μεταφύτευση, καθώς είναι αργής ανάπτυξης, κατάλληλη εποχή για να τη μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Για την μεταφύτευση της αλοκάσιας, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση του νερού.
2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση η αλοκάσια;
Η αλοκάσια δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες σε νερό, απαιτεί ωστόσο συχνό πότισμα σε μικρές δόσεις. Συμπληρωματικά, μπορούμε να ψεκάζουμε τα φύλλα της με λίγο νερό ή να τα βρέχουμε με ένα υγρό πανάκι για να διατηρούν την υγρασία τους. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε μία φορά την βδομάδα ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού κάθε 4-5 μέρες. Αν ποτίζουμε περισσότερο, θα παρατηρήσουμε κιτρινίσματα και καφετιάσματα στα φύλλα της. Κατά την περίοδο του χειμώνα, αφήνουμε το χώμα της να στεγνώσει πριν ξαναποτίσουμε.
Για να έχει καλή ανάπτυξη η αλοκάσια, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά 1 φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και μία φορά το μήνα την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Η συμπληρωματική προσθήκη σιδήρου την περίοδο της άνοιξης στην αλοκάσια θα βοηθήσει σημαντικά.
3. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η αλοκάσια;
Η αλοκάσια δεν χρειάζεται κλάδεμα, εκτός αν θέλουμε να αφαιρέσουμε κάποιο κιτρινισμένο ή ξεραμένο φύλλο. Για την προστασί από το έντομο της μελίγκρας και τον τετράνυχο που προσβάλλουν τα φύλλα της αλοκάσιας, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.
H αλοκάσια δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από μυκητολογικές ασθένειες, μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής υγρασίας στο χώμα της όπου εμφανίζονται σαπίσματα στο ρίζωμα.
4. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλοκάσιας;
Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αλοκάσιας, ο καλύτερος τρόπος είναι με διαχωρισμό ριζωμάτων. Η αλοκάσια είναι ριζωματώδες φυτό που οι βλαστοί βγαίνουν από το υπόγειο ρίζωμα του φυτού. Βγάζουμε το φυτό από τη γλάστρα και απομακρύνουμε ριζώματα που έχουν δημιουργηθεί στο υπόγειο τμήμα του φυτού. Το ρίζωμα φυτεύεται σε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 20 εκατοστών που τοποθετούμε σε θερμοκρασία περίπου 20°C σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας για να ριζώσει γρήγορα.
Κι ένα μυστικό για την αλοκάσια
H αλοκάσια μοιάζει πολύ με το φυτό κολοκάσια που άλλωστε ανήκουν στην ίδια οικογένεια και αναφέρονται και τα δύο ως “αυτιά του ελέφαντα”. Μία βασική διαφορά είναι στα χαρακτηριστικά των φύλλων, καθώς τα φύλλα της αλοκάσιας είναι πιο γυαλιστερά, στέκονται οριζόντια και οι άκρες των φύλλων δείχνουν προς τα πάνω. Σε αντίθεση με την κολοκάσια που οι άκρες των φύλλων δείχνουν προς τα κάτω και το σχήμα των φύλλων είναι λιγότερο στρογγυλό.
Καλησπέρα! Έχω μια αλοκασια με πράσινα φύλλα την οποία μεταφύτευσα σε παρτέρι χωρίς ήλιο επειδή μέσα στο σπίτι δεν πήγαινε καλά. Μέσα στην άνοιξη έβγαλε 2 καινούργια φύλλα αλλά καφέτιασαν κ έπεσαν μες τον πρόσφατο καύσωνα. Επειδή είδα πως κ το τελευταίο φύλλο δεν είναι πολύ καλά την έβγαλα κ την έβαλα με τη ρίζα σε βάζο με νερό μέσα στο σπίτι μήπως πάρει τα πάνω της. Έκανα καλά η μήπως πρέπει να τη φυτέψω σε γλάστρα; Πώς θα τη σώσω; Ευχαριστώ!
Φύτεψε σε γλάστρα την αλοκάσια, βάλε την σε σκιερό μέρος και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών.
Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις σας! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!
Γειά σας,
Έχω μία αλοκάσια (δεν γνωρίζω το είδος της, είναι αυτή που έχει καταπράσινα φύλλα και τα κλονάρια της είναι στο άσπρο χρώμα αρχικά αλλά αλλάζουν σε βυσινή χρώμα όταν μεγαλώσουν). Την ποτίζω μόλις αντιληφθώ ότι το χώμα της είναι σχεδόν στεγνό και την έχω στο πιο φωτεινό σημείο του σπιτιού. Τον τελευταίο καιρό δλδ από τα τέλη του Οκτωβρίου ή τις Αρχές Νοεμβρίου άρχισε να χάνει τα φύλλα της (κιτρίνισμα, βυσίνισμα και μετά πτώση) και επιβράδυνε κατά πολύ την παραγωγή νέων. Τα νέα λίγα φύλα που παράγει όμως δεν βγαίνουν κανονικά αλλά βγαίνουν μαρουλιασμένα. Τι μπορεί να φταίει;
Σημείωση: Από τον οκτώβριο 1 φορά στις 15 μέρες περίπου την ψέκαζα με λίπασμα για παράσινα φύλα, και με λίγο Σίδηρο.
Καλησπέρα Χρήστο. Απέφυγε το ψέκασμα στα φύλλα με λίπασμα, και να είναι μόνο με νερό ενώ φρόντισε να έχει καλό αερισμό μέσα στο σπίτι.
καλημερα σας! εχω μια αλοκασια black velvet,την ειχα παρει απο ενα φυτωριο πολυ ταλαιπωρημενη γυρω στο πασχα,τα παλια της φυλλα κιτρινισαν και επεσαν ενω βγηκε πριν λιγο καιρο ενα νεο,το οποιο εσπασε στη μεση απο ατυχημα και ετσι αναγκαστηκα να το κοψω! μπορει να επιβιωσει το φυτο τωρα χωρις φυλλα και να αναπτυξει καινουρια? ακουσα πως χωρις φυλλα θα δυσκολευτει πολυ . καθε συμβουλη ευπροσδεκτη!
Καλησπέρα. Λίγη υπομονή και η αλοκάσια θα βγάλει σταδιακά καινούρια φύλλα.
Ευχαριστώ πολύ!!!
Καλησπέρα,έχω μια αλοκασια amazonica,σε εσωτερικό χώρο ημισκιερο,είχε 4-5 φύλλα κ σιγά σιγά κάποια καφετιασαν κ τα έκοψα με τελευταίο ένα χθες,δε τη ποτίζω συχνά όπως μου είπαν από το φυτώριο,μπορώ να κάνω κάτι άλλο εκτός από λίπασμα?
Καλημέρα Δώρα. Μπορείς για λίγες ώρες, αν δεν είναι πολύ κρύο, να βγάζεις το φυτό σε εξωτερικό χώρο σε σημείο που δεν κτυπά ο αέρας και έντονος ήλιος κατά την διάρκεια της ημέρας για να έχει καλύτερο αερισμό.
Γεια σας και πάλι!
Όσο ήταν καλός ο καιρός την έβγαζα τα πρωινά έξω και πήγαινε καλά, τώρα όμως κ ενώ έχει λίπανση και πότισμα κανονικά το ένα από τα δύο φύλλα που έμειναν έχει καφετιασει το μισό και το κλαδί του άρχισε να ναι μαλακός και να γερνει.τιμου προτείνετε να κάνω?
Καλημέρα Δώρα. Μείωσε το πότισμα και λόγω παγωνιάς, διατήρησε την σε εσωτερικό φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι.
Καλημέρα σας,
Πριν απο λίγες μέρες μεταφύτευσα την αλοκάσια η οποια μεγαλώνει σε εσωτερικό χώρο αλλά κάποια από τα φύλλα της ,αν και καταπράσινα και γυαλιστερά γέρνουν και ο μίσχος τους είναι μαλακός. Τι μπορεί να φταίει; Υπάρχει τρόπος να τη σώσω;
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Στέλλα.
Φρόντισε να έχεις την αλοκάσια σε φωτεινό μέρος και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα. Πότιζε μία φορά την βδομάδα περίπου όταν στεγνώνει το χώμα στη γλάστρα της αλοκάσιας. Συμπληρωματικά, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.
Καλησπέρα σας, έχω μια alocasia lauterbachiana και όλα της τα φύλλα έχουν πέσει,με αποτέλεσμα να έχω κρατήσει μόνο τον βασικό κόρμο του φυτού, ο οποίος είναι καταπράσινος. Με συμβούλεψαν όταν την πήρα να την μεταφυτεψω μετά από ένα χρόνο (την έχω 6 μήνες τώρα) , παρατήρησα όμως ότι οι ρίζες έχουν βγεί από την τρύπες αποστράγγισης της γλαστρας! Γνωρίζετε εαν υπάρχει τρόπος να την επαναφέρω;
Καλημέρα Κωνσταντίνα. Μπορείς να μεταφυτεύσεις αυτή την εποχή, αρχές φθινοπώρου, την αλοκάσια σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα.
Καλημέρα !!!! Ήθελα να ρωτήσω γιατί τα φύλλα που βγάζει η αλοκάσια δεν είναι δίχρωμα όπως θα έπρεπε και επίσης τα φύλλα της γέρνουν προς τα κάτω την έχω σε φωτεινό σημείο στο σπίτι είναι πράσινα τα φύλλα απλά ψηλώνουν πολύ κ από το βάρος πέφτουν . Πρέπει να κάνω κάτι για αυτό ;
Καλημέρα Μαρία. Η αλοκάσια θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί κανονικά. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2 εβδομάδες.
Γεια σας! Έχω μια αλοκασια ζεμπρινα (σε εσωτερικό χώρο) και αρκετά φυλλα εχουν μαλακώσει και κιτρινισει, κάποια από αυτά τα αφαίρεσα διότι σαπισαν (ζαρωμένα, καφετί και δεν στεκονταν)..τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Πηνελόπη. Τα φύλλα της αλοκάσια κιτρινίσανε λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή αν δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα. Φρόντισε να έχεις την αλοκάσια σε φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.