Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων (+video)

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων

Αλεξανδρινό, το εντυπωσιακό φυτό με τα πανέμορφα κόκκινα βελούδινα φύλλα που συναντάμε παντού την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πρόκειται για ένα εξωτικό φυτό που κατάγεται από τα τροπικά δάση του Μεξικού και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο με την ονομασία ποϊνσέτια (poinsettia). Αυτό οφείλεται στον Αμερικανό πρέσβη στο Μεξικό J.R. Poinsett που διέδωσε το λουλούδι του αλεξανδρινού στις Ηνωμένες Πολιτείες και σταδιακά έγινε το φυτό σύμβολο των Χριστουγέννων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν και αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού στολισμού σε σπίτια και καταστήματα, η ομορφιά του αλεξανδρινού δε σταματάει εκεί, καθώς μπορούμε να το διατηρήσουμε όλο τον χρόνο ως φυτό εξωτερικού χώρου.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται το αλεξανδρινό για να το απολαμβάνουμε λαμπερό και όμορφο την περίοδο των γιορτών, πώς κοκκινίζουν τα φύλλα του, μαζί με συμβουλές για να το διατηρήσουμε όλο τον χρόνο και να το στολίσουμε ξανά τα επόμενα Χριστούγεννα.

1. Τι θέση επιλέγουμε για το αλεξανδρινό τις γιορτινές μέρες;

Τα αλεξανδρινά που προμηθευόμαστε σε γλάστρα από φυτώρια και ανθοπωλεία είναι γεμάτα ζωντάνια και έντονα χρώματα. Φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι μας, σε σημείο που να μη δέχονται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου.

Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει καψίματα και να ξεθωριάσει τα φύλλα του αλεξανδρινού. Για να κρατήσουμε έντονο το κόκκινο χρώμα του αλεξανδρινού αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις που σταδιακά κάνουν τα φύλλα του αλεξανδρινού να χάνουν τη ζωντάνια στον χρωματισμό τους.

Διατηρούμε το αλεξανδρινό μακριά από ψυχρά ρεύματα και παγωνιά για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση με πράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία. Ειδικά την εορταστική περίοδο, εξασφαλίσουμε θέση μακριά από τα παγωμένα τζάμια, γιατί μπορεί να ρίξει τα φύλλα του.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχουμε την γλάστρα του αλεξανδρινού μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ για να αποφύγουμε το στρίψιμο των φύλλων του.

Διαφήμιση

2. Πώς φροντίζουμε το αλεξανδρινό μετά τα Χριστούγεννα;

Μετά την εορταστική περίοδο, μπορούμε να διατηρήσουμε το αλεξανδρινό ως καλλωπιστικό φυτό εξωτερικού χώρου.

Την εποχή της άνοιξης, μεταφυτεύουμε το αλεξανδρινό σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι μας ή απευθείας στο χώμα του κήπου μας. Ειδικά σε νότιες περιοχές με ήπιο χειμώνα, το αλεξανδρινό μπορεί να μείνει έξω όλη τη διάρκεια του χρόνου χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Για τη μεταφύτευση του αλεξανδρινού σε μεγαλύτερη γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρα που διαθέτει τρύπες στη βάση και χρησιμοποιούμε ελαφρύ φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση κατά το πότισμα. Για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό, τοποθετούμε μια στρώση βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας.

Όταν φυτεύουμε το αλεξανδρινό σε εξωτερικό περιβάλλον, προτιμάμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, κυρίως ημισκιερά, προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους που μπορεί να σπάσουν τους βλαστούς.

Με την κατάλληλη φροντίδα, το αλεξανδρινό που φυτεύουμε στον κήπο αναπτύσσεται και γίνεται ένα όμορφο δέντρο που φτάνει σε ύψος τριων μέτρων.

Δέντρο αλεξανδρινού
Το αλεξανδρινό αναπτύσσεται και γίνεται ένα όμορφο δέντρο

3. Κάθε πότε ποτίζουμε το αλεξανδρινό;

Το αλεξανδρινό θέλει συχνό πότισμα και αρκετό νερό για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Κατά την περίοδο των εορτών, που το διατηρούμε σε εσωτερικό χώρο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το πότισμά του.

Ποτίζουμε συνήθως κάθε 4-5 μέρες τη γλάστρα με το αλεξανδρινό και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ρίζες του.

Την περίοδο της άνοιξης που έχουμε μεταφυτεύσει το αλεξανδρινό, ποτίζουμε συχνότερα, περίπου 2 φορές τη βδομάδα, για να αναπτύξει καλό ριζικό σύστημα.

Την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα ποτίζουμε κάθε 2 μέρες, ενώ το φθινόπωρο το πότισμα γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

4. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στο αλεξανδρινό;

Την περίοδο του χειμώνα που διατηρούμε το αλεξανδρινό σε εσωτερικό χώρο για τις γιορτές, αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα καθώς μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα όπως φυλλόπτωση ή μάρανση των φύλλων.

Για τα αλεξανδρινά που διατηρούμε σε γλάστρα, προσθέτουμε ειδικό υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, μια φορά το μήνα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο, για να διατηρήσει ζωηρότητα στη βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα.

Αν έχουμε φυτέψει αλεξανδρινό στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

5. Πώς κοκκινίζουν ξανά τα φύλλα του αλεξανδρινού;

Για να κοκκινήσουν ξανά τα φύλλα του αλεξανδρινού το επόμενο φθινόπωρο, θα χρειαστεί να το διατηρήσουμε αρκετές ώρες στο σκοτάδι.

Συγκεκριμένα, το αλεξανδρινό ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου χρειάζεται μικρή έκθεση στον ήλιο, οπότε το καλύπτουμε καθημερινά για 12-14 ώρες με ένα σκούρο ύφασμα ή με ένα μαύρο νάιλον την περίοδο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, φροντίζοντας ώστε το φυτό να έχει επαρκή αερισμό.

Καλύπτοντας το αλεξανδρινό, τα φύλλα του σταδιακά θα αρχίσουν να κοκκινίζουν. Μετά από λίγες εβδομάδες, στα τέλη του φθινοπώρου, τα φύλλα του αλεξανδρινού θα αποκτήσουν το επιθυμητό λαμπερό κόκκινο χρώμα για να το στολίσουμε ξανά στο σαλόνι μας για να διατηρηθεί πανέμορφο και εντυπωσιακό στις γιορτές των επόμενων Χριστουγέννων.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το αλεξανδρινό;

Το αλεξανδρινό προσβάλλεται από τα έντομα του αλευρώδη που μοιάζoυν με λευκά κουνουπάκια ή μυγάκια να πετάνε γύρω από τα φύλλα του και από τον ψευδόκοκκο (βαμβακάδα) που εμφανίζεται με τη μορφή βαμβακιού στους βλαστούς και κάτω από τα φύλλα. Επίσης, το αλεξανδρινό μπορεί να προσβληθεί και από τον τετράνυχο που ξεραίνει τα φύλλα του την περίοδο του καλοκαιριού.

Για την προστασία του αλεξανδρινού από τα έντομα και τον τετράνυχο, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως τα άλατα καλίου, ο θερινός πολτός και η φυσική πυρεθρίνη.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σπιτικό διάλυμα που φτιάχνουμε ρίχνοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Το αλεξανδρινό προσβάλλεται από την μυκητολογική ασθένεια του βοτρύτη, καθώς και από ασθένειες που προκαλούν σάπισμα στη ρίζα σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών με βιολογικό τρόπο, ψεκάζουμε το φύλλωμα του φυτού με σκευάσματα χαλκού και ποτίζουμε τη ρίζα του με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας).

7. Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα του αλεξανδρινού;

Το αλεξανδρινό είναι σχετικά ευαίσθητο, ιδιαίτερα όταν το διατηρούμε σε εσωτερικό χώρο την περίοδο του χειμώνα. Έτσι μπορεί να παρατηρήσουμε πολλά προβλήματα όπως πτώση και στρίψιμο φύλλων, κιτρίνισμα των φύλλων και ξήρανση των φύλλων. Ας δούμε αναλυτικά πως αντιμετωπίζουμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα για να διατηρήσουμε το αλεξανδρινό μας λαμπερό και υγιές.

– Γιατί καρουλιάζουν και πέφτουν τα φύλλα του αλεξανδρινού;

Τα φύλλα του αλεξανδρινού καρουλιάζουν και πέφτουν όταν βρίσκονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, σε σκοτεινά σημεία μέσα στο σπίτι μας. Επίσης, τα φύλλα του αλεξανδρινού μπορεί να στρίψουν και να πέσουν όταν βρίσκονται εκτεθειμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες ή σε πολύ υψηλές σε περίπτωση που βρίσκονται κοντά σε θερμαντικά σώματα ή όταν έχουμε ξηρό περιβάλλον στο σπίτι λόγω χρήσης αφυγραντήρα.

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του αλεξανδρινού;

Τα φύλλα του αλεξανδρινού συχνά κιτρινίζουν όταν ποτίζουμε πολύ συχνά ή όταν δεν απομακρύνεται το νερό μετά το πότισμα. Επίσης, το κιτρίνισμα των φύλλων εμφανίζεται και όταν την γλάστρα του αλεξανδρινού την καλύπτουμε με κάποιο διακοσμητικό χαρτί ή ύφασμα και δεν φεύγει το νερό που περισσεύει. Το κιτρίνισμα στα φύλλα του αλεξανδρινού μπορεί να παρατηρηθεί και λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων, οπότε θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίπασμα αζώτου ή λίπασμα σιδήρου για να τονώσουμε το φυτό.

Κίτρινα φύλλα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

8. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το αλεξανδρινό;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του αλεξανδρινού, είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Σταδιακά, μετά τις γιορτές, τα κόκκινα φύλλα του αλεξανδρινού αρχίζουν να μαραίνονται και να πέφτουν. Σε αυτή τη φάση, κλαδεύουμε λοιπόν ελαφρά τις κορυφές του αλεξανδρινού για να αναπτυχθεί νέα βλάστηση.

Παράλληλα, απομακρύνουμε ξερά και κιτρινισμένα φύλλα για να έχουμε καλύτερο αερισμό του φυλλώματος του αλεξανδρινού και να μην αναπτύσσονται ασθένειες. Για να δημιουργήσουμε πιο πυκνό και συμπαγές φύλλωμα στο αλεξανδρινό μας, πραγματοποιούμε ένα συμπληρωματικό κλάδεμα Μάιο, κόβοντας τις κορυφές των βλαστών του φυτού.

Διαφήμιση

9. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του αλεξανδρινού;

Αν και η τιμή του φυτού αλεξανδρινού δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε τα δικά μας καινούρια φυτά αλεξανδρινού, για να στολίσουμε τη γιορτινή περίοδο.

Αυτό γίνεται κυρίως με δύο τρόπους: α) φυτεύοντας σπόρο και β) κόβοντας κλαδάκια που ονομάζουμε μοσχεύματα. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση για τον πολλαπλασιασμό του αλεξανδρινού για να φτιάξουμε καινούρια όμορφα φυτά.

α) Πολλαπλασιασμός αλεξανδρινού με σπόρο: Παίρνουμε τους σπόρους από το αλεξανδρινό όταν αρχίζουν και γίνονται καφέ στα τέλη του χειμώνα και τους αφήνουμε να στεγνώσουν στο χώμα. Στη συνέχεια, μέσα στην άνοιξη φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες φυτωρίου 2-3 σπόρους σε κάθε γλαστράκι, σε βάθος 2-3 εκατοστών.

Μετά από 1-2 εβδομάδες θα φυτρώσουν οι σπόροι και αφού μεγαλώσουν λίγο τα φυτά και φτάσουν σε ύψος περίπου 10 εκατοστων, κρατάμε το πιο δυνατό φυτό, αφαιρώντας τα υπόλοιπα. Μετά από 2-3 μήνες, το αλεξανδρινό μας θα έχει αναπτυχθεί αρκετά και μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

β) Πολλαπλασιασμός αλεξανδρινού με μοσχεύματα: Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, την περίοδο του καλοκαιριού κόβουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 15 εκατοστών από την κορυφή του φυτού. Aφού αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων από την βάση του μοσχεύματος, τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου με μίγμα φυτοχώματος γενικής χρήσης και άμμου σε αναλογία 2:1.

Για να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού, είναι καλό να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε τα νέα φυτά αλεξανδρινού θα έχουν σχηματίσει πλούσιο ριζικό σύστημα μετά από περίοδο 7-8 εβδομάδων και θα μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα

10. Κι ένα μυστικό για το αλεξανδρινό

Αν και το γαλακτώδες υγρό που βγαίνει όταν κόβονται οι βλαστοί του αλεξανδρινού ή σχίζονται τα φύλλα του μπορεί να προκαλέσει μία ελαφριά φαγούρα στο δέρμα, το αλεξανδρινό δεν θεωρείται τοξικό και δηλητηριώδες φυτό για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (54)

  1. Παναγιώτης Σίμος
    08/10/2024

    Το Αλεξανδρινό που έχω από τα περασμένα Χριστούγεννα τελευταία έχει πάρει την κάτω βόλτα. Τα φύλλα του έχουν γείρει προς τα κάτω και πολλά κιτρινίζουν. Δεν παρατηρώ φύλλοπτωση, απλώς αυτό που περιγράφω. Το είχα βάλει κάποιες μέρες στη διαδικασία των 12 ωρών σε σκοτάδι και 12 σε φως για να κοκκινίσει και από τότε το είδα να μαραζώνει. Διέκοψα τη διαδικασία κ το κρατώ ξανά στο μπαλκόνι, σε θέση χωρίς άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά δε βλέπω σημαντική βελτίωση. Σήμερα έριξα κρυσταλλικό λίπασμα με άζωτο κλπ στοιχεία στο χώμα του μήπως και δω κάποια αλλαγή. Το ποτίζω μέτρια. Τι άλλο μπορώ να κάνω για να τονωθεί; Ευχαριστώ πολύ.

  2. Γεωργία
    09/12/2022

    Καλημέρα σας! Έχω μια εβδομάδα το αλεξανδρινό κ σήμερα παρατήρησα ότι σε πολλά κόκκινα φύλλα οι άκρες περιμετρικά γίνονται καφέ σα να ξεραίνονται και προχωράνε προς τα μέσα. Το έχω μέσα στο σπίτι όχι κοντά όμως σε παράθυρο… πως μπορώ να το σώσω; τι πρέπει να κάνω; σας ευχαριστώ πολύ

  3. Δημητρης
    10/07/2022

    καλημερα.Κωστα θα ηθελα να σε ρωτησω σχετικα με το αλεξανδρινο..το κλαδεψα το πασχα.αρχισε να βγαζει φυλλα..εγιναν σε μεγεθος σαν το νυχι .απο μεσα ιουνιου αρχισα λιπανση. ξαφνικα ειδα τα φυλλα να μαραινονται και να στριβουν οπως και τα κλαδια του να μαυριζουν…γιατι?..θα χαλασει?..σωνεται?…ευχαριστω.

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Πιθανότατα, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα. Καλό είναι να ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκού για το μαύρισμα των κλαδιών.

  4. Μιχαέλα
    08/02/2022

    Καλημέρα σας

    Αγόρασα φέτος ένα μίνι αλεξανδρινό και το μεταφύτευσα σε μεγαλυτερη γλάστρα εδώ και δύο μηνες περίπου. Επεσαν κάποια φύλλα του και τα υπόλοιπα που έχουν μείνει αρχίζουν και γινονται μαυρα στις άκρες τους. Επίσης ,από το χώμα βλέπω ότι βγαίνουν κάποια μικρα μαύρα εντομα που πετάνε . Θα βοηθήσει να του αλλάξω χώμα? Και με τι μπορώ να το ψεκασω?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλημέρα Μιχαέλα. Μπορείς να αλλάξεις χώμα στο αλεξανδρινό και συγχρόνως να το κλαδέψεις αφαιρώντας τα μαυρισμένα φύλλα. Πάντως, πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά, αφήνοντας να στεγνώσει το χώμα για να επαναλάβεις το πότισμα.

  5. Χρισ
    31/12/2021

    Καλησπέρα σας!

    Αγόρασα ένα καινούργιο αλεξανδρινό (από τη λαϊκή), και το χώμα έχει βγάλει μούχλα, τα φύλλα άρχισαν να μαυρίζουν. Το πότισα μόνο δύο φορές στις 2 εβδομάδες, με μισό ποτήρι νερό τη φορά. Το έχω εντός του σπιτιού. Θα σωθεί αν το μεταφυτέψω? Υπάρχει τρόπος να “καθαριστούν” οι ρίζες από τη μούχλα, μήπως και ζήσει, ή δεν αξίζει να μπώ στον κόπο? Απογοητεύτηκα πάρα πολύ που έπιασε μούχλα, το παλιό μου αλεξανδρινό το έχω 7 χρόνια και είναι μια χαρά.. Είναι θέμα ποιότητας?

    • Καλησπέρα. Πιθανότατα είναι ένας συνδυασμός ζέστης, υγρασίας και κακού αερισμού. Θα σου πρότεινα να το μεταφυτέψεις χρησιμοποιώντας καινούριο φυτόχωμα για να περιορίσεις την ασθένεια.

  6. Έλενα
    14/12/2021

    Γεια σας.Πριν 1 εβδομάδα μου έφεραν 1 αλεξανδρινό και το έχω στο σαλόνι (μέγιστη θερμοκρασία 21 βαθμοί) και μέτριο φως ,μακριά από καλοριφέρ. Το πότισα 1 φορά. Παρατηρώ σιγά σιγά να μαραίνονται τα κάτω φύλλα χαμηλά και να πέφτουν μόλις τα ακουμπήσω. Τι φταίει άραγε; Μήπως θέλει συχνότερο πότισμα; Λίπασμα ίσως; Να το βγάλω έξω φοβάμαι γιατί το βράδυ έχει 5 βαθμούς. Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Έλενα. Θα σου πρότεινα κατά τη διάρκεια της μέρας, να βγάζεις το αλεξανδρινό έξω, για να έχει καλύτερο αερισμό και περισσότερο φωτισμό.

      • Κατερινα
        26/10/2024

        Καλησπέρα ,θα ήθελα να μου πείτε ποιες ώρες είναι οι καλύτερες να σκεπάζω το Αλεξανδρινό για να κοκκινίζει.Το έχω στη βεράντα.Ευχαριστω.
        .

  7. Χριστίνα
    27/11/2021

    Καλησπέρα σας. Μόλις σήμερα πήρα ένα Αλεξανδρινό και αναρωτιέμαι πότε να το μεταφυτεύσω σε νέα γλάστρα. Κάθε χρόνο παίρνω Αλεξανδρινό και το μεταφυτεύω αυτή τη περίοδο γιαυτό και φοβάμαι ότι του κάνω κακό και μετά τις γιορτές πεθαίνει. Να το μεταφυτευσω τώρα από τη γλάστρα του (που δεν είναι αναλογικη με το μέγεθος του) ή το κάνω αργότερα και πότε;

    • Καλησπέρα Χριστίνα. Μπορείς να διατηρήσεις το αλεξανδρινό στη γλάστρα του αυτή την περίοδο και να το μεταφυτεύσεις στα τέλη του χειμώνα, μετά το τέλος της ανθοφορίας τους κλαδεύοντας το παράλληλα.

    • Κλέιντι Μαλάι
      18/12/2021

      Καλησπέρα αγόρασα ένα αλεξανδρινό πριν 4 μέρες από ανθοπωλειο , το έφερα στο σπίτι και άνοιξα το περιτύλιγμα παρατήρησα ότι είχαν πέσει τα φύλλα του και είχαν πιάσει μια άσπρη μούχλα, τα έβγαλα τα καθάρισα. Την επόμενη μέρα ένα από τα κλαδιά του είχαι μαραθει το ακούμπησα και ήταν σάπιο, την επόμενη μέρα είχαν πέσει όλα τα κάτω φύλλα, το φυτό είναι σε μέρος φωτεινό , μέτρια θερμοκρασία ούτε ζέστη ούτε κρύο, κάθε μέρα πέφτει από ένα φύλο δεν κιτρινίζει ούτε ξερενετε πράσινα πέφτουν. Δεν γνωρίζω αν φταίω εγώ ή το ανθοπωλειο που το αγόρασα, αλλά πάντως η μεταχείριση αυτών των φυτόν μόνο για της γιορτές είναι απογοήτευση..
      Δεν θέλω να το βγάλω έξω γιατί η θερμοκρασία είναι 1°C.

      • Καλησπέρα Κλέιντι. Δυστυχώς, το φυτό έχει προσβληθεί από ασθένεια και έχει την άσπρη μούχλα. Διατήρησε το σε σημείο με καλό αερισμό μακριά από καλοριφέρ.

  8. Λένα
    22/11/2021

    Αγαπητέ κύριε Λιονουδάκη,
    Το Αλεξανδρινό μου (ενός έτους- 1ος Χειμώνας που το έχω έξω) ταλαιπωρήθηκε πολύ από τους αέρηδες των προηγούμενων ημερών. Ήταν τόσο φουντωτό και ζωηρό και τώρα είναι σα να τσακώθηκε με γάτα… έχουν σκιστεί τα φύλλα του και είναι τσουρωμαδημένο. Υπάρχει κάτι που θα το βοηθούσε να ανακάμψει;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
    Ελένη

    • Καλησπέρα Λένα. Πότισε το αλεξανδρινό σου με υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και φρόντισε να το έχεις σε πιο προστατευμένη θέση.

  9. χρι
    11/04/2021

    Καλημέρα σας,
    Είχα κλαδέψει το αλεξανδρινό το φθινόπωρο, επειδή τα εντόμα δεν έφευγαν ούτε με ειδίκο ψέκασμα. Απο τότε δε μεγάλωσαν καθόλου τα φυλλαράκια που άφησα, ή βγαίνουν πολύ αδύναμα και κιτρινίζουν. Θα βοήθουσε μια μεταφύτεψη σε καλύτερο χώμα ώστε να δυναμώσει (δυστυχώς βρίσκεται σε βαρύ και υγρό χώμα αυτή τη στιγμή) ή κάποιο λίπασμα; (τα έντομα εξαφανίστηκαν πλέον) Επίσης όλο το χειμώνα το είχα έξω, αλλά δε φαίνεται να σάπισε..

    • Καλησπέρα. Είναι κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσεις το αλεξανδρινό για να αναπτυχθεί καλύτερα και να προσθέσεις και υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

  10. Σωτήρης
    06/04/2021

    Καλημέρα.Κλάδεψα το αλεξανδρινό μετά την ανθοφορία και έβγαλα τη γλάστρα έξω. Τα κλαδιά του μαυρίζουν στις κορυφές και στεγνώνουν. Σώζεται? Μήπως δεν θέλει καθόλου πότισμα στη φάση αυτή?Μόλις βγάζει κανένα φυλλαράκι αυτό μαραίνεται.

    • Καλημέρα Σωτήρη. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και ψέκασε με σκεύασμα χαλκού για απολύμανση από ασθένειες.

  11. Χρύσα
    05/04/2021

    Γεια σας.Το μικρό αλεξανδρινό μου αφού του έπεσαν όλα τα φύλλα- λουλούδια αμέσως μετά τις γιορτές, μετά από λίγο άρχισε σιγά σιγά να βγάζει νέα μικρά . Τώρα που το έβγαλα στη βετάντα άρχισαν να καίγονται τα νέα φυλλάράκια και οι κορφές και βλέπω ότι οι βλαστοί δεν είναι τόσο ζωηροί σε χρώμα …. και σαν να λεπταίνουν. Τι να κάνω?

    • Καλημέρα Χρύσα. Εξασφάλισε μία ημισκιερή θέση για το αλεξανδρινό, απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και ψέκασε με σκεύασμα χαλκού για απολύμανση από ασθένειες.

  12. Βάλια
    02/02/2021

    Γεια σας. Έχω ένα μικρό αλεξανδρινό, έχουν πέσει όλα τα φύλλα του και έμειναν μόνο οι βλαστοί. Το έχω μέσα στο σπίτι και παρατηρώ ότι αρχίζει να βγάζει μικρά φυλλαράκια. Χρειάζεται κλάδεμα ή όχι; Επειδή πρώτη φορά κρατάω αλεξανδρινό μετά τις γιορτές (πάντα το πετούσα γιατί ξεραινόταν) τι φροντίδα χρειάζεται από δω και πέρα; Το καλοκαίρι πρέπει να το βγάλω έξω ή όχι; Το μεταφύτευσα όταν το αγόρασα.
    Ευχαριστώ πολύ.

    • Καλησπέρα Βάλια.
      Μπορείς να κλαδέψεις το αλεξανδρινό σου και να το βγάλεις σε εξωτερικό χώρο στις αρχές της άνοιξης.

  13. Γλυκερία
    04/01/2021

    χρονια σας πολλα και καλη χρονια εχω ενα αλεξανδρινο φρεσκο πριν 2 εβδομαδες το πηρα εχει μπουμπουκια μικρα ομως και δεν εχει ανθισει ακομη γιατι συμβαινει αυτο μηπως το φυτο δεν ειναι ωριμο και αρκετα δυνατο λετε να χαλασει γι αυτο το λογο… σας ευχαριστω!!!

    • Χρόνια πολλά Γλυκερία και καλή χρονιά!
      Διατήρησε το αλεξανδρινό σε φωτεινό σημείο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Πότιζε κανονικά μόλις στεγνώνει το χώμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να σου χαρίοουν τα αλεξανδρινά την πλούσια ανθοφορία τους.

  14. Κλέιντι
    04/01/2021

    Το Αλεξανδρινό μου έχει αρχίσει να γίνονται μαλακά τα φύλα και να μαυρίζουν τι φταίη

    • Καλησπέρα Κλέιντι. Τα φύλλα του αλεξανδρινού μαλακώνουν και μαυρίζουν τα φύλλα πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος, αν δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα ή αν αφήνουμε νερό μέσα σε κασπό που βρίσκεται. Το μαύρισμα και το μαλάκωμα των φύλλων του αλεξανδρινού μπορεί να παρατηρηθεί αν βρίσκεται κοντά σε θερμαντικό σώμα όπως καλοριφέρ και τζάκι.

  15. Κλέιντι
    04/01/2021

    Με πιο τρόπο ποτίζουμε το Αλεξανδρινό με βηθηση και πόσα λεφτά το αφήνουμε

    • Καλημέρα Κλέιντι. Βάζεις τη γλάστρα του αλεξανδρινού σε μία λεκάνη με νερό και το αφήνεις για μία ώρα περίπου μέχρι να ανέβει το νερό μέχρι την επιφάνεια του χώματος.

  16. Δήμητρα Παζαρλή
    09/12/2020

    Καλησπέρα σας, μου φέρανε για δώρο ένα Αλεξανδρινό το οποιο το έχω σε εσωτερικό χώρο ,στο μαγαζι μου, σε μερος φωτεινό αλλα όχι σε απευθείας επαφη με τον ήλιο. Παρατήρησα οτι άρχισε να μαραζώνει και να χαλάνε πολύ γρήγορα τα φύλλα του και συνειδητοποίησα οτι εχει μάλλον αλευρώδη. Κάτι σαν άσπρα μυγάκια. Τι μπορώ να κάνω?να πάω σ ένα φυτώριο να μου δώσουν κάτι η μπορώ να κάνω και κάτι μόνη μου?

  17. Παναγιώτης Σκούλικας
    30/11/2020

    Καλησπέρα σας να ρωτήσω για το Αλεξανδρινό μου, το πήρα πριν από 10 ημέρες περίπου, το έχω συνέχεια στο σαλόνι, το μετέφερα σε μία μεγαλύτερη γλάστρα, το έχω ποτίσει 2 φορές αλλά έχουν αρχίσει και χαλάνε τα κόκκινα φύλα του, τι μπορεί να φταίει.
    Ευχαριστώ πολύ.

    • Καλησπέρα Παναγιώτη.
      Φρόντισε να έχεις το αλεξανδρινό σε φωτεινή θέση στο σαλόνι και να μην το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης, είναι σημαντικό το αλεξανδρινό να είναι μακριά από θερμαντικά σώματα και τζάκι. Φρόντισε επίσης να ποτίζεις αφού μόλις στεγνώνει το χώμα.

  18. Chri
    07/07/2020

    Καλησπερα! Το αλεξανδρινο μου εχει γεμισει μικρα εντομα σαν κοκκους, χρωματος καφε, τα οποια παραγουν ενα κιτρινωπο υγρο και βρισκονται κολλημενα πανω στα κλαδια. Τι μπορω να κανω για αυτα; Σας ευχαριστω για το χρονο σας.

  19. NIKOS
    05/06/2020

    Καλημέρα, συγχαρητήρια και για αυτο το video αλλά και συνολικά για την πολυ ποιοτική δουλειά που έχετε κάνει!
    Δυο ερωτήσεις σχτικά με το Αλεξανδρινό: α) Ακόμα το φυτόμου εχει κόκκινα φυλλα και ειναι υγιες κορφολογω ή περιμενω να πεσουν?
    β) το σκέπασμα με μαυρη σακουλα για 12 ωρες γινεται τις απογευματινες ωρες, σωστα?

    • Καλησπέρα Νίκο. Καλύτερα να το κορφολογήσεις για να σου βγάλει έγκαιρα ξανά τα καινουρια του φύλλα μέσα στο φθινόπωρο. Ναι μπορείς να το καλύπτεις το αλεξανδρινό με μαύρη σακούλα από το μεσημέρι και μετά κατά την περίοδο του φθινοπώρου για να κάνει κόκκινα λουλούδια μέσα στις γιορτές.

  20. Άννα
    21/03/2020

    Γεια σας. Έχω Αλεξανδρινό στον κήπο μου και θέλω να το κλαδεψω. Έχει γίνει δέντρο. Το φύτεψε μέσα σε ένα κιουπι και μεγάλωσε πολύ. Πόσα εκατοστά πρέπει να το κλαδεψω? Αν μπορείτε να με βοηθήσετε και με άλλαάλλες πληροφορίες.

    • Καλημέρα Άννα. Κλάδεψε το αλεξανδρινό στο ένα μέτρο περίπου, προσπαθώντας να διατηρήσεις το σχήμα του, κορμό και κεντρικούς βλαστούς.

  21. ΜαριαΡ.
    26/02/2020

    Καλησπέρα σας,
    Εχω ενα μικρο αλεξανδρινο απο τα Χριστουγεννα οπου εχουν πεσει ολα τα φυλλα του αλλα υπάρχουν ακομα μερικά απο τα κοκκινα φυλλα.Γιατι εχει γινει αυτο? Το ποτιζω μία φορα την εβδομαδα περιπου και το εχω τοποθετησει σε Βόριοανατολικο παράθυρο.

    • Καλησπέρα Μαρία. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο η πτώση των φύλλων του αλεξανδρινού όταν παραμένει σε εσωτερικό χώρο. Θα σου πρότεινα να το κλάδέψεις αυτή την εποχή και να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναβλαστήσει.

  22. Στελλα
    24/12/2019

    Καλησπερα μορω να το κρατησω μεσα στο σπιτι κ την σνοιξη να το φυτεψω στον κηπο?μου ειπαν να το βαλω στο χωμα μαζι με τη γλαστρα ισχυει?

    • Καλησπέρα Στέλλα. Βεβαίως και μπορείς να το κρατήσεις μέσα στο σπίτι μέχρι την άνοιξη. Μπορείς να το κλαδέψεις τότε και να το φυτέψεις στον κήπο σου. Πάντως, πριν το φυτέψεις θα πρέπει να το βγάλεις από τη γλάστρα του.

  23. Χριστόφορος
    12/10/2019

    Αν φυτευτεί στον κήπο σε τι θέση προτιμάμε; Επίσης η ανθοφορία του μετά τη μεταφύτευση πότε γίνεται ;

    • Επιλέγουμε ηλιοφανή θέση στον κήπο, προφυλαγμένη από έντονους βοριάδες. Η ανθοφορία του γίνεται μέσα στο φθινοπωρο.

  24. Χριστιν
    20/08/2019

    Καλησπερα σας!
    Σχετικα με το αλεξανδρινο, πηρα ενα, κλασσικα εποχη χριστουγεννων, και ηταν κοκκινο εκεινη την περιοδο των γιορτων. Φετος θα ειναι ο τριτος χρονος που το εχω, εχει γινει ολοκληρος θαμνος. Αλλα δεν κοκκινιζει την εποχη των γιορτων! Αρχιζει δειλα να κοκκινιζει αρχες ιανουαριου, και το φεβρουαριο-μαρτιο ειναι στο ζενιθ του. Διαβασα παραπανω οτι ειπατε πως το φθινοπωρο το σκεπαζουμε για να κοκκινισει. Δεν το εχω σκεπασει ποτε. Αν το σκεπασω φετος θα κοκκινησει πιο γρηγορα?

    • Καλησπέρα Χριστίνα. Πραγματικά, θα πρέπει να σκεπάζεις καθηερινά μερικές ώρες το αλεξανδρινό τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο για να κοκκινήσουν νωρίτερα τα φύλλα του μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

  25. Elena
    09/12/2017

    Iasa an to fito ine mikrutsiko esti to agorasa pos to frondizo ia na ta exo ke to xronou???.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      10/12/2017

      Προσέχουμε καταρχήν την εορταστική περίοδο να μην το έχουμε πολύ κοντά σε θερμαντικά σώματα όπως τζάκι, καλοριφέρ. Στη συνέχεια την άνοιξη, αφού το κορφολογήσουμε, το μεταφυτεύουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί το φύλλωμα του και κατά το φθινόπωρο το σκεπάζουμε με ένα υφασμα ή με μια σακούλα για αρκετές ώρες τη μέρα για να κοκκινήσουν τα φύλλα του, τις γιορτές της επόμενης χρονιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *