Ακακία Κωνσταντινουπόλεως: ένα καλλωπιστικό δέντρο με ρόδινα άνθη
H ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα εντυπωσιακό φυλλοβόλο δέντρο που ξεχωριζει για την έντονη ανθοφορία της που διαρκεί από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλη του καλοκαιριού.
Με καταγωγή από το Ιράν και την Κίνα, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin) αναφέρεται και ως αλβίζια η ροδομέταξη, χάρη στο υπέροχο ρόδινο χρώμα των λουλουδιών που διαθέτουν ελαφρύ άρωμα και μεταξένια υφή.
Πρόκειται για ένα δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος τα 6-12 μέτρων με σύνθετα πτεροειδή φύλλα, μήκους 20-30 εκατοστών, που αποτελούνται από 15-30 ζέυγη φυλλαρίων μήκους περίπου ενός εκατοστού.
Χάρη στην πλούσια καλλωπιστική αξία της και στην ανθεκτικότητα της στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως φυτεύεται πολύ συχνά σε δρόμους, πάρκα και πλατείες ως δέντρο σκιας. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις θέλει προσοχή γιατί οι επιφανειακές ρίζες της μπορεί να ανασηκώσουν πλάκες του πεζοδρομίου.
Ας δούμε τη φροντίδα χρειάζεται η ακακία Κωνσταντινουπόλεως για να έχει έντονη ανάπτυξη και να μας δώσει πολλά υπέροχα μεταξένια λουλούδια.
1. Τι συνθήκες θέλει η ακακία Κωνσταντινουπόλεως για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πλούσια ανθοφορία;
Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως προτιμά ηλιόλουστα σημεία, μπορεί ωστόσο να αναπτυχθεί ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις. Αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε σκιερά σημεία, καθώς παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και περιορισμένη ανθοφορία.
Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως αναπτύσσεται καλύτερα σε ήπια κλίματα και είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς ανέμους.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε ασβεστούχα εδάφη με υψηλό pH.
Επιπλέον, η ακακία Κωνσταντινούπολεως είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και αποτελεί ιδανικό φυτό για παραθαλάσσιες περιοχές για να μας χαρίζει σκια.
2. Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλει η ακακία Κωνσταντινουπόλεως;
H ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα ανθεκτικό δέντρο και έχει πολύ μικρές ανάγκες φροντίδας. Χρειάζεται συχνό πότισμα κατά το πρώτο έτος φύτευσης, μέχρι να αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα. Στη συνέχεια, το πότισμα μια φορά την βδομάδα είναι παραπάνω από επαρκές.
Σχετικά με τις ανάγκες της σε θρεπτικά στοιχεία για να πετύχουμε γρήγορη ανάπτυξη κατά το πρώτο έτος φύτευσης, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως χρειάζεται προσθήκη υδιατοδιαλυτού λιπάσματος 20-20-20 (λίπασμα που περιέχει δηλαδή 20% άζωτο, 20% φώσφορο και 20% κάλιο) μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του καλοκαιριού.
Σε μεγαλύτερα δέντρα, είναι καλό να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ακακία Κωνστανινουπόλεως είναι ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυτοπροστασία.
3. Πώς κλαδεύεται η ακακία Κωνσταντινουπόλεως;
H ακακία Κωνσταντινουπόλεως δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα. Χάρη στην κρεμοκλαδή ανάπτυξη των βλαστών της, την αφήνουμε να αναπτυχτεί ελεύθερα και να διαμορφωθεί σε σχήμα ομπρέλας.
Αν θέλουμε να την κλαδέψουμε για να περιορίσουμε το μέγεθος της ή να ισορροπήσουμε το σχήμα της, μπορούμε να το κάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της.
Σε κάθε περίπτωση, πραγματοποιούμε ελαφρύ κλάδεμα σύντμησης των βλαστών, προσπαθώντας να διατηρήσουμε το σχήμα ομπρέλας του δέντρου.
Για να τονώσουμε την ανάπτυξή της, είναι σημαντικό κάθε χρόνο να αφαιρούμε λαίμαργους βλαστούς που αναπτύσσονται από την βάση του κορμού της ακακίας Κωνσταντινουπόλεως.
4. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ακακίας Κωνσταντινουπόλεως;
H ακακία Κωνσταντινουπόλεως μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, ωστόσο είναι πολύ πιο εύκολο να δημουργήσουμε καινούρια φυτά κάνοντας πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.
- Στα τέλη της άνοιξης, παίρνουμε τμηματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών από κλαδιά που δεν έχουν ανθίσει, προσέχοντας ώστε να τα κόβουμε σε σημείο λίγο πιο κάτω από εκεί που βγαίνουν τα φύλλα.
- Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του βλαστού αφήνοντας μόνο 1-2 φύλλα στην κορυφή του.
- Βάζουμε στην τομή της βάσης του μοσχεύματος ορμόνη ριζοβολίας για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.
- Τοποθετούμε το μόσχευμα σε γλάστρα φυτωρίου με φυτόχωμα γενικής χρήσης και διατηρούμε τη γλάστρα σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το φυτό μας και να το μεταφυτεύσουμε στην οριστική του θέση.
5. Κι ένα μυστικό για την ακακία Κωνσταντινουπόλεως
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin) αναφέρεται ως μιμόζα, κάτι που μπερδεύει πολλές φορές, καθώς στην Ευρώπη με τον όρο “μιμόζα” αναφερόμαστε στο είδος ακακίας (Acacia dealbata), το καλλωπιστικό δέντρο με τα χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη που εμφανίζονται στα τέλη του χειμώνα.
Καλησπέρα σας,
Έχω φυτέψει μια ακακία στο κήπο, γύρω γύρω όμως έχει τσιμέντο, πιστεύετε θα μου κάνει ζημιά στο έδαφος??
Αν το τσιμέντο είναι πολύ κοντά στον κορμό, ίσως δημιουργήσει πρόβλημα.
Καλησπέρα σας! Φυτέψαμε πέρσι μια ακακια Κωνσταντινουπόλεως η οποία άρχισε να ξεραίνεται μετά από περίπου 2 μήνες, και όλα τα κλαδάκια έπεσαν ενώ και τα ψηλά ξεράθηκαν τελείως. Δεν την βγάλαμε παρόλα αυτά, την αφήσαμε για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί φέτος την άνοιξη. Άρχισε λοιπόν να πετάει κάποια κλωναρακια που μεγάλωσαν κι άρχισαν να πετάνε φύλλα. Φαινόταν να πηγαίνει πολύ καλά. Την τελευταία εβδομάδα ξεκίνησαν κάποια φύλλα να κιτρινίζουν και να πέφτουν όπως και κάποια μικρά κλαδάκια ξεράθηκαν κι έπεσαν τελείως. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι βρίσκεται στον ίδιο χώρο με γκαζόν και ποτίζεται πολύ (15 λεπτά τη μέρα) ή χρειάζεται περισσότερο πότισμα;
Πιθανότατα οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα, ειδικά αν δεν στραγγίζει καλά το χώμα.
Καλησπέρα σας!Το μπαλκόνι μου είναι δυτικό.Εδω στην Κρήτη έχουμε πολλούς και δυνατούς νοτιαδες οπότε αναγκαστικά μαζεύω την τέντα και τα φυτά μένουν απροστάτευτα.Τι φυτά ή και θάμνοι ευδοκιμούν φυτεμενοι σε πιθάρια μεσαίου μεγέθους.
Δες το άρθρο μας για φυτά κατάλληλα για φράκτη που αντέχουν σε ανέμους.
Καλησπέρα σας !! Έχω μια ακακία Κωνσταντινουπόλεως στο κήπο κοντά στο βόθρο . Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει περίπτωση να μου κάνει ζημιά ..Σας ευχαριστώ
Καλό είναι να έχει μία απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα από το βόθρο.
Είναι όντως ένα υπέροχο δέντρο και το έχουμε στον κήπο μας 15 χρόνια τώρα, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε τον ίσκιο της καθώς το έδαφος έχει κάτι σαν κόλα. Μάλλον στάζει από το δέντρο γιατί ότι αφήνουμε από κάτω κολλάει. Γνωρίζετε κάτι σχετικό?
Σας ευχαριστώ!!!
Πιθανότατα, είναι από τους καρπούς του δέντρου που κολλάνε όταν πέσουν στο χώμα.
Καλημέρα σας,
έχω στον κήπο μου μια ακακία (φυτεμένη 4 χρόνια) και ύψος γύρω στα 3 μέτρα. Όμως είναι φυτεμένη 1μ. κοντά από ένα μεγάλο φοίνικα, με αποτέλεσμα τα φύλλα του φοίνικα να πιέζουν και να σπάνε τα φύλλα της ακακίας.
Η ερώτησή μου είναι: τώρα το χειμώνα που θα ρίξει τα φύλλα της μπορώ να την μεταφυτέψω λίγο μακρύτερα;
ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα Γιώργο.
Μπορείς να κλαδέψεις την ακακία στα τέλη του χειμώνα και να την μεταφυτέψεις στη συνέχεια σε κοντινό σημείο του κήπου μας.
Καλημέρα σας, θα μπορουσα να εχω ένα τέτοιο δέντρο σε μεγάλη γλαστρα στο μπαλκόνι μας? Έχουμε έναν κάδο για 120 λίτρα χώμα και θελουμε να βάλουμε ένα καλλωπιστικο δέντρο. Το μπαλκόνι είναι νότιο με ηλιόλουστα και ημισκιερα σημεία. Μπορείτε να μας προτεινετε καποια δέντρα, καλλωπιστικα ή και καρποφόρα;Έχουμε ήδη μια λεμονια νανα πολυφορη και τα πηγαίνει μια χαρά, αλλα θα θέλαμε κι ένα άλλο δέντρο. Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την τόσο ενημερωτικη σελίδα σας!
Καλησπέρα Ματίνα και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σε ένα κάδο με τη συγκεκριμένη χωρητικότητα δεν θα ευδοκιμήσει η ακακία αλλά θα μπορούσες να βάλεις μία πορτοκαλιά, μία μανταρινιά ή ένα κουμκουάτ.