Παπάγια: Ένα εξωτικό και νόστιμο φρούτο

Παπάγια, εξωτικό και νόστιμο φρούτο

Παπάγια, ένα εντυπωσιακό εξωτικό φυτό με καταγωγή από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική που καλλιεργείται για τους λαχταριστούς καρπούς του. O καρπός της παπάγια έχει κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα με ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πεπόνι και ανανά. Τρώγεται φρέσκια αφού καθαρίσουμε τη φλούδα, τρώγεται επίσης αποξηραμένη, καθώς και μαγειρεμένη σε διάφορες συνταγές.

Η παπάγια έχει υψηλή διατροφικη αξία, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλη για δίαιτα αφού διαθέτει ελάχιστες θερμίδες. Εξαιρετικά δημοφιλές φυτό στη Νότια-Ανατολική Ασία, η παπάγια έχει δενδροειδής μορφή, φτάνει σε ανάπτυξη συνήθως τα 4-5 μέτρα και έχει χαρακτηριστικά φύλλα που σχηματίζονται στην κορυφή του φυτού και ξεπερνούν σε διάμετρο το μισό μέτρο.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η καλλιέργεια παπάγια;

H παπάγια καλλιεργείται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς χρειάζεται ήπιο χειμώνα για να ευδοκιμήσει. Καρποφορεί σχεδόν όλο το χρόνο αν βρίσκεται σε ζεστό περιβάλλον ενώ ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης και καρποφορίας θεωρούνται 25-35°C. Προτιμά ζεστό ξηρό καλοκαίρι για να ωριμάσουν οι καρποί της. Η ποιότητα του καρπού της παπάγια δεν είναι τόσο καλή όταν έχουμε υψηλή υγρασία ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Η παπάγια θα πρέπει να φυτεύεται σε περιοχές προφυλαγμένες από δυνατούς ανάμες και ειδικά βοριάδες, καθώς είναι σχετικά ευαίσθητο φυτό με επιφανειακό ριζικό σύστημα. Η παπάγια προτιμά εδάφη μεσαίας σύστασης που διαθέτουν καλή αποστράγγιση, ενώ καλύτερα να αποφεύγουμε για τη φύτευση της παπάγιας αμμώδη ή βαριά αργιλώδη εδάφη. Φυτεύεται σε αποστάσεις φύτευσης 2 μέτρων μεταξύ των φυτών και 2-3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

2. Τι ανάγκες πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια παπάγιας;

H παπάγια δεν έχει μεγάλη ανάγκη σε νερό. Αρκεί μια φορά τη βδομάδα πότισμα την άνοξη και το φθινόπωρο και δύο φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού για να έχουμε μια καλή παραγωγή. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα.

Η παπάγια έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό χρειάζεται προσθήκη κοπριάς, κομπόστ και βιολογικού λιπάσματος πρίν τη φύτευση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, προσθετουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία καλή και ποιοτική παραγωγή.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της παπάγιας;

H παπάγια δεν χρειάζεται κλάδεμα καθώς η βλάστηση έχει ανώτατο όριο. Αν θέλουμε πάντως να ανανεώσουμε ένα γερασμενο δένδρο παπάγιας, το κλαδεύουμε στο ένα μέτρο, και αφού βγάλει βλαστούς, επιλέγουμε τον πιο δυνατό βλαστό για κορμό και αφαιρούμε τους υπόλοιπους.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινουρια φυτά παπάγιας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παπάγια πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Βγάζουμε τους σπόρους της παπάγιας μέσα από τον καρπό, τους πλένουμε και τους αποξηραίνουμε. Στη συνέχεια επιλέγουμε ένα ηιλιόλουστο και προφυλαγμένο σημείο στον κήπο για να φυτέψουμε τους σπόρους της παπάγιας.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τους σπόρους της παπάγιας σε γλάστρα καθώς οι ρίζες της παπάγιας ταλαιπωρούνται πολύ κατά τη μεταφύτευση.

4. Κι ένα μυστικό για την παπάγια

H παπάγια μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και η ανθράκωση καθώς και από το έντομο της μελίγκρας και τον τετράνυχο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (7)

  1. Τούλλα Χαραλάμπους
    24/09/2024

    Για σας πείτε μου παρακαλώ Πόσο καιρό χρειάζεται να καρποφορισει η παπάγια?
    Ευχαριστώ

  2. ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΣΠΑΡΗΣ
    04/01/2021

    Έχω 2 φυτά παπάγιας που έχουν πλήρη ανάπτυξη (2+ μέτρα ύψος) ΑΛΛΑ δεν κρατάνε τους καρπούς.
    Συνήθως τους ρίχνουν πριν ωριμάσουν
    Ορισμένους και πιο πριν ακόμα και μόλις αρχίσουν να παίρνουν σχήμα καρπού από την ανθοφορία. Εχετε κάποια ιδέα του τι πάει στραβά;

    • Καλησπέρα Σπύρο. Αρχικά μπορείς να αραιώνεις τους καρπούς όταν είναι μικροί για να μπορέσει η παπάγια να τους μεγαλώσει. Συμπληρωματικά πρόσθεσε λίπασμα καλίου στα 2 φυτά και ψέκασε με υγρό λίπασμα φυκιών για να βοηθήσεις να κρατήσουν τους καρπούς πάνω στο δέντρο.

  3. Ιωάννης Σίμος
    16/08/2019

    Εγώ έπλυνα τους σπόρους και τους φυτεψα κατευθείαν σε γλάστρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι αποξηραμένοι δεν έπιασαν ενώ οι φρέσκο όλοι

    • Πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία που μας δίνεις Ιωάννη. Θα το δοκιμάσουμε και εμείς. Σε ευχαριστούμε πολύ!

    • Νικος
      15/08/2020

      για να βλαστησουν με επιτυχια οι αποξηραμενοι σποροι παπαγιας χρειαζεται να παραμεινουν στο νερο για 2 ημερες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *