Τι είναι το στρεσάρισμα των φυτών;
Τι είναι το στρεσάρισμα των φυτών;
Πότε και γιατί στρεσάρονται;
Τι συμβαίνει κατα το στρεσάρισμα;
Πώς το καταλαβαίνουμε;
Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Θάνο. Πολύ χρήσιμα και εύστοχα τα ερωτήματα σου για το στρες (stress) ή στρεσάρισμα των φυτών και σύντομα θα έχουμε ξεχωριστό αναλυτικό άρθρο στην ιστοσελίδα μας.
α) Το στρεσάρισμα των φυτών είναι όταν δεν είναι υγιή, δεν έχουν ζωτικότητα, αρχίζουν να δυσκολεύονται να επιβιώσουν και δεν εκτελούν ομαλά τι φυσικές λειτουργίες της φωτοσύνθεσης, της αναπνοής και της διαπνοής.
β) Καταστάσεις στρεσαρίσματος των φυτών έχουμε καταρχήν λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, δηλάδή λόγω ξηρασίας και έλλειψης νερού, λόγω κρύου, παγωνιάς και χιονιού καθώς και λόγω ανέμων. Επίσης, καταστάσεις στρες μπορεί συμβούν στα φυτά λόγω υπερβολικής λίπανσης, λόγω υπερβολικών ποτισμάτων, λόγω λανθασμένων εφαρμογών στην προστασία των φυτών στους ψεκασμούς ή σε σκονίσματα με διάφορα σκευάσματα χημικά ή ακόμα και οικολογικά όταν είναι σε λάθος δοσολογία.
γ) Το στρεσάρισμα των φυτών μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο που σχετίζεται τόσο με την αιτία εκδήλωσης του στρεσαρίσματος, με το είδος του φυτού, με την ηλικία του κλπ. Κατά περίπτωση, το στρεσάρισμα μπορεί να εμφανιστεί κιτρίνισμα φύλλων, απότομη ή σταδιακή ξήρανση φύλλων, πτώση φύλλων, σάπισμα ριζών, πτώση ανθέων, ξήρανση ανθέων, πτώση καρπών, υπόβάθμιση καρπών.
δ) Για να προλάβουμε το στρεσάρισμα θα πρέπει να προφυλαχθούμε από τα περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να το προκαλέσουν καθώς και να εκτελούμε σωστά τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες. Συμπληρωματικά, ο ψεκασμός ή το πότισμα με διαφορα σκευάσματα όπως μίγματα αμινοξέων, ιχνοστοιχείων καθώς και εκχυλίσματος φυκιών συντελούν στην αντιμετώπιση καταστάσεων στρεσαρίσματος στα φυτά.
Να αναφερω μια ιστορια στρεσαρισματος φυτων για ενημερωση….φυτευσα καμποσες ντοματες.απο σπορο, σε προστατευομενο σπορειο,με επαγγελματικο χωμα.τα φυτα φυτρωσαν, και αρχισαν να μεγαλωνουν ικανοποιητικα.μαλιστα τα ποτιζα αρκετα συχνα με εκχυλισμα τσουκνιδας και φυκιων για θρεψη.ξαφνικα αρχισαν να παρουσιαζουν εμφανη σημαδια προβληματος θρεψης,οπως κιτρινισμα και κοκκινισμα φυλλων.τραβηξα φωτογραφιες και τις εδειξα στον γεωπονο μου, ο οποιος μου ειπε με σιγουρια οτι τα φυτα μου ειναι στρεσαρισμενα,και το προβλημα δεν ειναι η λιπανση τους,αλλα κατι τα ενοχλει.για να μην μακρυγορω, τα γλαστρακια των φυτων ειχαν γεμισει μερμυγκια κατα χιλιαδες,τα οποια εμπαιναν απο τις τρυπες αποστραγγισης. Και ειχαν αποικισει στις ριζες των φυτων. Οσα φυτα βρισκονταν στη καλυτερη κατασταση,τα απογυμνωσα απο το παλιο χωμα και τα καθαρισα απο τα μερμηγκια,και τα μεταφυτευσα σε νεο χωμα.εντελει επανηλθαν μετα απο μια εβδομαδα.
Καλησπέρα Γιώργο και σε ευχαριστούμε πολύ για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Πραγματικά, οι αιτίες στρεσαρίσματος των φυτών μπορεί να είναι πολλές και είναι σημαντικό να τις αναγνωρίζουμε άμεσα για να κάνουμε τις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις όπως στην περίπτωση σου με την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών.
Αγαπητοί κύριοι καλησπέρα σας.Έχω δυο θάμνους cassia corymbosa( κοινώς η Κασσία )στο μπαλκόνι μου.Το τελευταίο διάστημα εχω παρατηρήσει οτι τα φύλλα της είναι μικρά η κίτρινα η πράσινα τα οποια
δεν αναπτύσσονται .Επίσης το μπαλκόνι μου είναι βορεινό και ηλιόλουστο .Επιπρόσθετα ποτιζω τους θάμνους δύο φορες την εβδομάδα, και απο οτι θυμάμαι είχα λιπανει τον ενα απο τους δυο με υδροφυλικο λίπασμα 15 30 15.Αυτό όμως έγινε το χειμώνα μια βδομάδα μετά τον παγετό.Έκτοτε δεν έριξα λίπασμα λόγω εναλλαγών στο καιρό.Μπορείτε να μου πείτε τι φταίει ;Μήπως έχουν σαπίσει οι ρίζες του;
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και Περιμένω απάντηση σας
Καλησπέρα Αναστασία. Θα μπορούσες να κάνεις μεταφύτευση στα φυτά σου. Θα σου πρότεινα να προσθέσεις υδατοδιαλυτό λιπασμα που έχεις για να τονωθούν τα φυτά σου.
Καλησπέρα , έχω μια διμορφοθηκη η οποία έγινε μεταφύτευση πριν 1,5 εβδομάδα περίπου και τώρα παρατηρώ ότι τα καινούργια άνθη που βγάζει πριν σκάσουν και ανοίξουν τα ξεραίνει μπορεί να μου πει κάποιος γιατί γίνεται αυτό αν γνωρίζει?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα Σωτήρη. Το υπερβολικό πότισμα ή το στρες της μεταφύτευσης μπορεί να οφείλεται για την ξήρανση των λουλουδιών. Θα σου πρότεινα να ποτίσεις με εκχύλισμα φυκιών για τόνωση του φυτού της διμορφοθήκης. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της διμορφοθήκης, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Ευχαριστώ για την απάντηση !!
Επειδή δεν κατάλαβα καλά πια είναι η διαδικασία για να το κάνω λίπασμα ?
Επίσης είναι σε μέρος που το βλέπει σχετικά λίγη ώρα ο ήλιος (3-4 ώρες) θα χρειαστεί να το πάω σε μέρος που να έχει περισσότερες ώρες ήλιο για να “πάρει τα πάνω του” ?
Πήγαινε το φυτό σου σε πιο ηλιοφανές μέρος και πρόσθεσε εκχύλισμα φυκίων που είναι λίπασμα που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.