Γιατί δεν φυτρώνουν οι σπόροι των λαχανικών;
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΑ, ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΧΩ ΣΠΕΙΡΕΙ ΣΠΟΥΡΟΥΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΕΧΟΥΝΕ ΦΥΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 60 ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΤΑ 7 ΜΗΠΩΣ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ; ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΝΤΟΠΟΙΕΣ ΠΟΙΚΟΙΛΙΕΣ; Ή ΤΟ ΧΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΩ, ΤΟ ΧΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΟΧΩΜΑ. ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΤΙΖΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΣΑΠΙΣΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Καλησπέρα Ευάγγελε.
Το γεγονός ότι οι σπόροι λαχανικών που έχεις φυτέψει στο σπορείο σου δεν έχουν βγει μετά από 2 βδομάδες μπορεί να οφείλεται σε κάποια από τις παρακάτω αιτίες:
1) Κάποιοι σπόροι λαχανικών όπως η ντομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα φυτρώνουν σε χρόνο μεγαλύτερο από 2 βδομάδες ειδικά όταν είναι σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας περίπου σους 20οC και συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας. Αντίθετα σπόροι όπως κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι και καρπούζι βγάνουν σε διάστημα 1-2 βδομάδων.
2) Αν φυτέψουμε βαθιά τον σπόρο από όσο πρέπει τότε ατός καθυστερεί να φυτρώσει. Για παράδειγμα για τόμάτα΄, πιπεριά μελιτζάνα κατάλληλο βάθος φυτευσης είναι 0,5 εκατοστό, για αγγούρι και πεπόνι και 1 εκατοστό και για καρπούζι και κολοκύθι περίπου 2 εκ. Ένας εμπειρικός κάνόνας είναι ότι φυτεύουμε τον σπόρο σε βάθος 2 φορες τη διάμετρο του.
3) Αν το χώμα μας δεν είναι κατάλληλο τότε ο σπόρος μπορεί να μη φυτρώσει. Επιλέγουμε φυτόχωμα ειδικό για σπορείο που προμηθευόμαστε από φυτώρια, garden center ή γεωπονικά καταστήματα.
4) Αν ο σπόρος έχει μείνει πολύ καιρό εκτεθειμένος σε ζέστη, φως , αέρα, και όχι σε ξηρό και κρύο περιβάλλον ίσως να έχει χάσει την φυτρωτικότητα του και να μη φυτρώνει πλεόν.
5) Αν ο σπόρος δεν είναι από ώριμο καρπό, τότε και πάλι είναι πολύ πιθανό να μην φυτρώσει.