Πολλαπλασιασμός λεβάντας: δημιουργούμε νέα φυτά με μοσχεύματα

Πολλαπλασιασμός λεβάντας: δημιουργούμε νέα φυτά με μοσχεύματα

Για όλους εμάς που έχουμε αδυναμία στα αρωματικά φυτά και θέλουμε να γεμίσουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας με λεβάντα, υπάρχει ένας πολύ εύκολος και οικονομικός τρόπος για να φτιάξουμε αμέτρητα φυτά χωρίς να ξοδευτούμε ιδιαίτερα. Φυτεύοντας ένα μικρό κλαδάκι, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα εντυπωσιακά φυτά της λεβάντας με τα υπέροχα μωβ λουλούδια της που μοσχομυρίζουν.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τον πολλαπλασιασμό με σπόρο. Ας δούμε λοιπόν βήμα-βήμα πως μπορούμε να δημουργήσουμε καινούρια φυτά λεβάντας χρησιμοποιώντας μοσχεύματα για να τα απολαμβάνουμε στο σπίτι μας, καθώς και για να χαρίσουμε σε φίλους.

1. Τι μοσχεύματα επιλέγουμε για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας

Για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας με μοσχεύματα, μπορούμε να επιλέξουμε τρυφερούς βλαστούς (φυλλώδη μοσχεύματα) κατά την περίοδο της άνοιξης ή ώριμους βλαστούς (ξυλώδη μοσχεύματα) στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου.Το μήκος των βλαστών που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι περίπου 10-15 εκατοστών, από υγιείς βλαστούς οι οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ανθισμένοι.

Οι ανθισμένοι βλαστοί έχουν μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας για τον πολλαπλασιασμό, καθώς δεν περιέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να δημιουργήσουν ρίζες. Έχουν διαθέσει αρκετά από αυτά για την ανθοφορία τους.

Επίσης, είναι σημαντικό πριν φυτέψουμε τα φυλλώδη μοσχεύματα της λεβάντας να αφαιρούμε τα 2/3 του φυλλώματος από τη βάση του. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την επιλογή τρυφερών μοσχευμάτων έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν δημιουργούμε σημαντική απώλεια στο μητρικό φυτό λεβάντας από το οποίο κόβουμε.

Διαφήμιση

2. Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα της λέβάντας στη γλάστρα;

Φυτεύουμε το μόσχευμα της λεβάντας σε μικρή γλάστρα και σε βάθος 7-8 εκατοστών με το φυλλώδες μέρος του βλαστού να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού, καλό είναι να έχουμε εμβαπτίσει την τομή της βάσης του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, αν και δεν είναι απαραίτητο για την λεβάντα.

Φροντίζουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα της λεβάντας σε δροσερό φωτεινό μέρος, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Για υπόστρωμα φύτευσης χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και περλίτη σε αναλογία 2:1. Εξασφαλίζουμε υγρασία στο χώμα της γλάστρας και διαβρέχουμε τα φύλλα της λέβαντας με ένα ψεκαστηράκι. Για την επίτευξη περισσότερης υγρασίας, καλύπτουμε το μόσχευμα της λεβάντας με μια ναύλον σακούλα ώστε να επιτύχουμε ταχύτερη και καλύτερη ριζοβολία.

3. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας με μοσχεύματα

Αν πολλαπλασιάσουμε τη λεβάντα με μαλακά μοσχεύματα, θα έχουμε έτοιμα φυτά σε χρονικό διάστημα 4-5 βδομάδων, ενώ με ξυλώδη μοσχεύματα θα καθυστερήσουν περισσότερο να ριζώσουν καθώς θα χρειαστούν 6-8 βδομάδες.

5 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
5 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Θάνος
    02/03/2019

    Αυτό γίνεται με όλα τα φυτά;

    Μερικοί βάζουν το μόσχευμα σε ένα δοχείο με νερό και αφού βγάλει κάτι μικρές ριζούλες το φυτεύουν. Αυτό έχει κάποιο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;

    • Καλημέρα Θάνο. Τα περισσότερα φυτά πολλαπλασιαζονται με μοσχεύματα και δίνουν φυτά με τα ίδια χαρακτηριστικά με το φυτό από το οποίο προέρχεται το μόσχευμα. Πραγματικά, με μερικά φυτά όπως ο βασιλικός ή το γεράνι, αν τα βάλεις σε νερό βγάζουν ρίζες και μετά μπορείς να φυτέψεις σε γλάστρα για να έχεις ένα καινούριο φυτό. Δεν μπορείς να το κάνεις με όλα τα φυτά, ειδικά με θάμνους και δένδρα. Περισσότερο γίνεται με ποώδη φυτά.

  2. Κυριακή ταχταρα
    02/03/2019

    POY vrisko zeolitho

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *