Φύτευση με σπόρο, τι αλλάζει;
Σε ένα άρθρο που είχες δημοσιεύσει για το πως να κρατήσουμε σπόρους από ντομάτα είχες πει πως αν είναι υβρίδιο το φυτό που θα βγει από το σπόρο δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την προηγούμενη ντοματιά.
Σε ένα άλλο άρθρο για την ροδιά στα σχόλια κάποιος είχε ρωτήσει για την φύτευση ροδιάς με σπόρο από καρπό και συγκεκριμένα η απάντηση σου είναι
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου)Νοέμβριος 8, 2018
Καλησπέρα Πέτρο.
Αν φυτέψεις ροδιά από σπόρο, η ροδιά που θα προκύψει δεν θα έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το ροδιά που προέρχετοι ο σπόρος. Για να έχεις καινούργια ροδιά με τα ίδια χαρακτηριστικά με μία επιθυμητή ποικιλία, θα πρέπει να την πολλαπλασιάσεις με μοσχεύματα ή να εμβολιάσεις το φυτό που έχει προκύψει από σπόρο.
Και εδώ έρχεται η ερώτηση μου. Σε άλλα φυτά αν προσπαθήσεις να τα φυτέψεις με σπόρο από τον καρπό θα έχουν ίδια χαρακτηριστικά (ποικιλία κτλ) και άλλα όχι; Και αν ναι ποια φυτά είναι ποια;
Σε ευχαριστώ
Καλησπέρα Πέτρο! Σε ευχαριστώ για την πολύ χρήσιμη απορία σου καθώς δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε αρκετά πράγματα. Ας διαχωρίσουμε όμως πρώτα τον πολλαπλασιασμο των κηπευτικών με τον πολλαπλασιασμό των καρποφόρων δέντρων.
Α) Κηπευτικά
Στις περισσότερες ποικιλίες κηπευτικών (ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθι) ο σπόρος που θα προκύψει από τον καρπό όταν φυτέψουμε, θα μας δώσει φυτά που θα κάνουν καρπούς με τα ίδια χαρακτηριστικά. Βέβαια, και στις ποικιλίες κηπευτικών μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση σταδιακά λόγω επικονίασης από άλλες ποικιλίες του ίδιου είδους κηπευτικών.
Τα υβρίδια των κηπευτικών, όμως, έχουν προέλθει από διαδοχικές διασταυρώσεις πολλών διαφορετικών ποικιλίων μέσα στο εργαστήριο για να αποκτήσουν διάφορα επιθυμητά χαρακτηριστικά (πχ. ανθεκτικότητα σε ασθένειες, μεγαλύτερο μέγεθος καρπού κλπ.) που θέλουν οι γενετιστές για το συγκεκριμένο είδος κηπευτικού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, λόγω θεμάτων που σχετίζονται με τη γενετική φυτών, ότι το φυτό που θα προκύψει από τον σπόρο του υβρίδιου (αν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν και σπόρους) δεν θα δώσει καρπούς με τα ίδια επιθυμητά χαρακτηριστικά με τους καρπούς από τον οποίο προέρχεται ο σπόρος του υβριδιόυ.
Γιαυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουε όταν προμηθευόμαστε σπόρους ή φυτά κηπευτικών αν είναι ποικιλίες ή υβρίδια καθώς αυτό έχει συνέπεια αν μπορούμε να κρατάμε σπόρους.
Β) Καρποφόρα δέντρα
Στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα, ο πολλαπλασιασμός τους μπορεί να γίνει με σπόρο, με μοσχεύματα ή με εμβολιασμό των επιθυμητών ποικιλιών. Τι συμβαίνει όμως; Αν φυτέψουμε ένα σπόρο του καρπού ενός καρποφόρου δέντρου (πχ. λεμονιά, πορτοκαλιά, αχλαδιά, μηλιά, ροδιά κλπ), λόγω γενετικής των φυτών, θα δώσει ένα αντίστοιχο καρποφόρο δέντρο που οι καρποί του όμως δεν θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους καρπούς των δέντρων από τα οποία πήραμε σπόρους. Σε αυτή την περίπτωση, τα φυτά πρέπει να εμβολιαστούν με την επιθυμητή ποικιλία καρποφόρου δέντρου που θέλουμε. Από τις ελάχιστες εξαιρέσεις καρποφόρων δέντρων που μποροούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο και να δώσουν δέντρα που κάνουν ίδιους καρπούς είνα η μουσμουλιά.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι όταν ένα καρποφόρο δέντρο (και γενικότερα ένα φυτό) πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το φυτό από το οποιό προήλθε. Βέβαια, η συνήθης πρακτική που συμβαίνει στα φυτώρια καρποφόρων δέντρων είναι να πολλαπλασιάζουνε με σπόρο ανθεκτικά (σε ασθένειες, σε τύπους εδαφών κλπ) υποκείμενα καρποφόρων δέντρων και να τα εμβολιάζουν με τις επιθυμητές ποικιλίες.
1) Ποια είναι η διαφορά του εμβολιασμού και του μοσχεύματος;
2) Αν κόψουμε ένα κλαδάκι από ένα φυτό και το φυτέψουμε (το ποτίζουμε κτλ) και βγάλει ρίζες (τέλος πάντων γίνεται κανονικό φυτό), η ποικιλία και τα χαρακτηριστικά θα είναι ίδια με αυτόν τον τρόπο φύτευσης;
Ευχαριστώ
Καλησπέρα και πάλι Θάνο. Σε συνέχεια των προηγουμένων χρήσιμων ερωτημάτων σου,
1)Στον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, από ένα κλαδάκι(μόσχευμα), βγαίνει ένα καινούριο φυτό με τα ίδια χαρακτηριστικά. Στον εμβολιασμό, έχουμε σε ένα ήδη υπάρχον φυτό (υποκείμενο), δέντρο ή θάμνο, ή φυτό, ενσωματώνουμε ένα τμήμα βλαστού ή ένα οφθαλμό φυτού (μάτι), που το όνομάζουμε εμβόλιο και προέρχεται από συγγενές είδος φυτού. Με αυτόν τον τρόπ, αλλάζουμε την ποικιλία του υποκειμένου φυτού. Για παράδειγμα οι νερατζιές εμβολιάζονται και γίνονται κάποια ποικιλία λεμονιάς ή πορτοκαλιάς.
2) Πραγματικά ακριβώς έτσι συμβαίνει! Όταν κόβουμε ένα κλαδάκι (μόσχευμα) από μια ποικιλία φυτού (είτε καλλωπιστικό φυτό είτε καρποφόρο δέντρο είτε αρωματικό φυτό είτε κηπευτικό και το φυτέψουμε, το ποτίζουμε και ριζώσει και γίνει κανονικό φυτό, αυτό το φυτό έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με ττην ποικιλία του φυτού από την οποία προέρχεται.