Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά
O κατιφές είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για την πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του χειμώνα.
Με καταγωγή από το Μεξικό, ο κατιφές φυτεύεται σε παρτέρια και σε γλάστρες για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του. Αν τρίψουμε το φύλλωμα του κατιφέ με το χέρι μας, βγάζει μια χαρακτηριστική όχι τόσο ευχάριστη μυρωδιά.
1. Σε τι συνθήκες φυτεύουμε τους κατιφέδες για να έχουν όμορφα λουλούδια;
Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις.
Φυτεύονται σε όλα τα εδάφη, αν και παρουσιάζουν πλουσιότερη ανθοφορία σε γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα με κομπόστ και κοπριά.
Όταν φυτεύουμε κατιφέδες σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση, τοποθετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας.
2. Tι πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα θέλουν οι κατιφέδες;
Ο κατιφές δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, εκτός από την ζεστή και ξηρή περίοδο του καλοκαιριού και κατά τη μεταφύτευση του.
Σχετικά με τη λίπανση του κατιφέ, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα στα μέσα της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού όταν φυτεύεται στο έδαφος. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μια φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.
Είναι σημαντικό να κόβουμε τα λουλούδια του κατιφέ όταν αρχίσουν να ξεραίνονται, για να προκαλέσουμε καινούρια πλούσια ανθοφορία.
Ο πολλαπλασιασμός του κατιφέ γίνεται πολύ εύκολα με σπόρους.
3. Κι ένα μυστικό για τον κατιφέ
Ο κατιφές φυτεύεται παραδοσιακά στον λαχανόκηπο, μαζί με τον βασιλικό για να προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από διάφορα έντομα εδάφους μέσω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του. Παράλληλα βοηθά στην επικονίαση των λαχανικών λόγω προσέλκυσης μελισσών στα λουλούδια του.
ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ;
Συνήθως δεν αντέχουν την παγωνιά του χειμώνα.
Καλησπέρα. Ο κατηφές μου προσβλήθηκε από κάτι μικρά πράσινα έντομα, όχι τόσο μικρά όσο τα αλευρώδη που έχετε στο σχετικό άρθρο και δεν βρίσκονται στα φύλλα αλλά στο πίσω μέρος από τα πέταλα του λουλουδιού. Δυστυχώς δε μπορώ να επισυνάψω φωτογραφία. Τι μπορεί να είναι και βασικά πως να τα αντιμετωπίση;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μπορείς να ψεκάσεις με βιολογικό σκεύασμα φυσικού πύρεθρου για να αντιμετωπίσεις τα έντομα που έχουν προσβάλλει τον κατιφέ.
Χαίρεται μυστικά του κήπου. εχω ένα πρόβλημα με τον κατιφε. μου αρέσει πάρα πολύ και όποτε αγοράζω μου χαλάει σιγά σιγά. τα φυλλαράκια αποκτούν άσπρα σημαδακια και ξεραινονται μετά. οταν το κουνώ πετάγονται από τη ρίζα του νομίζω κάτι άσπρα πολύ μικρά εντομα. ισα που τα βλέπω.δεν έχουν πέταγμα σαν έντομα αλλά θα έλεγα ότι πηδούν. σαν ψύλλοι. κατασπρα. γιαυτο τα είδα άλλωστε. Μήπως αυτό φταίει που μου χαλάνε οι κατιφεδες μου;
Καλησπέρα Βερενίκη. Οι κατιφέδες σου πιθανότατα έχουν προβληθεί από αλευρώδη, το έντομο που μοιάζει σαν λευκό κουνουπάκι. Δες το αναλυτικό άρθρο για την αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο.
Καλημέρα!! Οι κατιφεδες μου αρχίζουν και ξεραίνονται τα φύλλα τους και σιγά σιγά ολόκληρο το φυτό, τα έχω σε σημείο που τα βλέπει ο ήλιος ποτίζω 2 με 3 φορές την βδομάδα ανάλογος τον καιρό. Τι μπορεί να φταίει?? Μήπως έχουν κάποια αρρώστια???
Καλημέρα Ιωάννα. Πιθανότατα οφείλεται σε ασθένεια η ξήρανση των φύλλων του κατιφέ. Προσπάθησε να μην βρέχεις τα φύλλα του όταν ποτίζεις και ψέκασε με διάλυμα χαλκού.
Ήθελα να σας ρωτήσω για τον κατιφέ αν μπορώ να τον βάλω μέσα στο σπίτι κοντά σε παράθυρο με πολύ φώς , γιατί κάθε φορά που τον φυτεύω έξω σε γλάστρα πάνε και τρίβονται πάνω του οι γάτες και μου τον χαλάνε.
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Μαρίνα. Είναι αρκετά δύσκολο να διατηρήσεις σε εσωτερικό χώρο τον κατιφέ. Μπορείς να το προσπαθήσεις αλλά είναι σημαντικό να έχεις συχνά ανοικτά το παράθυρο για καλύτερο αερισμό.
αλευρωδη τι να κάνω
Καλησπέρα Γιώργο. Δες το άρθρο μας για την αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο.
Σε 3 από τα 25 βιβουρνο του κήπου μου, έχουν κιτρινίσε κάποια κλαδιά. Είναι επικίνδυνο για αυτά τα φυτά, μήπως επεκταθεί και στα υπόλοιπα και πως θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα;
Καλημέρα Ιωάννη. Το κιτρίνισμα στα φύλλα του βιβούρνου μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε απουσία λίπανσης. Πότιζε τα βιβούρνα δύο φορές τη βδομάδα, πρόσθεσε λίπασμα γενικής χρήσης και ψέκασε τα με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού για αποφυγή μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών.