Μουσμουλιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

μουσμουλια δεσπολια καλλιεργεια

H μουσμουλιά είναι ένα αγαπημένο αειθαλές καρποφόρο δέντρο που δίνει πρώτo καρπούς σε μία εποχή που οι επιλογές σε φρέσκα φρούτα είναι σχετικά περιορισμένες.

Συγκεκριμένα, η μουσμουλιά ανθίζει στα τέλη του φθινοπώρου και ξεκινάει την καρποφορία της νωρίς την άνοιξη, από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο, ανάλογα την ποικιλία.

Θα τη συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες όπως μεσπιλέα στην Πελοπόννησο, δεσπολιά στην Κρήτη, νεσπολιά στην Κέρκυρα και μεσπιλιά στην Κύπρο.

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς διαθέτει χαρακτηριστικά σκληρά στενόμακρα φύλλα και ανήκει στα μηλοειδή δέντρα, μαζί με την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της αχλαδιάς και την καλλιέργεια της κυδωνιάς.

Ο καρπός της μουσμουλιάς, το μούσμουλο έχει υψηλή διατροφική αξία, περιέχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Η μουσμουλιά είναι ένα δέντρο με μικρές απαιτήσεις που συναντάμε συχνά σε αυλές και κήπους της χώρας μας, κυρίως στην Πελοποννήσο, τη Στερεά Ελλάδα, την Κέρκυρα και την Κρήτη.

Ας δούμε τις πιο γνωστές ποικιλίες μουσμουλιάς για να φυτέψουμε, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή από ζουμερά μούσμουλα με πλούσια γεύση.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μουσμουλιάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας;

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μουσμουλιάς για να φυτέψουμε στον κήπο μας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το χρώμα της φλούδας, το σχήμα και την περίοδο ωρίμανσης.

Ποικιλία μουσμουλιάς Champagne: Ποικιλία με καρπό σε σχήμα αχλαδιού, κίτρινη φλούδα, με υπόξινη γεύση, ιδιαίτερα αρωματική που ωριμάζει την περίοδο Μάιο και Ιούνιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Advance: Ποικιλία με χυμώδη καρπό σε σχήμα αχλαδιού, με βαθύ κίτρινο χρώμα φλούδας που ωριμάζει Μάιο και Ιούνιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Early Red: Πρώιμη ποικιλία με χυμώδη καρπό σε σχήμα αχλαδιού με πορτοκαλί φλούδα και υπόξινη γεύση που ωριμάζει μέσα στον Απρίλιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Tanaka: Όψιμη ανθεκτική μεγαλόκαρπη ποικιλία, με πορτοκαλί φλούδα, με υπόξινη γεύση, που ωριμάζει τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Nespolone Pelosella: Πρώιμη ποικιλία μουσμουλιάς, με στρογγυλό σχήμα καρπού, κιτρινοκόκκινη φλούδα και ροζέ που ωριμάζει στα τέλη Απριλίου.

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της μουσμουλιάς για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει;

Η μουσμουλιά είναι δέντρο που ευδοκιμεί σε ζεστές υποτροπικές υποτροπικές περιοχές με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετική υγρασία.

Αν και είναι ανθεκτική στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η καλλιέργεια της μουσμουλιάς είναι ευαίσθητη στον παγετό του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες.

Σχετικά με το έδαφος, η μουσμουλιά, αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, έχει καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία σε βαθιά, γόνιμα, δροσερά εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό.

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς αναπτύσσεται καλύτερα σε pH εδάφους 5,0-8,0 και είναι πιο δύσκολη σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα αλάτων στο έδαφος.

3. Ποια εποχή φυτεύουμε τις μουσμουλιές και σε τι αποστάσεις;

Τα δεντράκια μουσμουλιάς που προμηθευόμαστε σε γλάστρα ή σακούλα φυτωρίου φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Οι αποστάσεις φύτευσης στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς εξαρτώνται από τη ζωηρότητα της ποικιλίας και από την γονιμότητα του εδάφους.

Ενδεικτικά, κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα δέντρα της μουσμουλιάς είναι 5-7 μέτρα μεταξύ των φυτών, όταν φυτεύονται σε σχήμα τετραγώνου.

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα

4. Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

Σχετικά με τις ανάγκες της σε νερό, η μουσμουλιά είναι γενικότερα ανθεκτική στην ξηρασία, ακόμα και αν την αφήσουμε απότιστη για αρκετές μέρες.

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς θα χρειαστεί κάποια ποτίσματα μέσα στην άνοιξη για να βελτιώσουμε το μέγεθος και την ποιότητα των καρπών.

Επιπλέον, το πότισμα κατά την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο βοηθάει στην τόνωση της βλαστικής ανάπτυξης και την ανθοφορίας του δέντρου.

5. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς έχει περιορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και καρποφορία. Αρκεί λοιπόν να βάλουμε τρεις φορές λίπασμα κατά τη διάρκεια του έτους.

Εφαρμόζουμε την πρώτη λίπανση κατά τις αρχές του καλοκαιριού και την δεύτερη λίπανση στις αρχές του φθινοπώρου, με πλήρες βιολογικό λίπασμα για καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

Η τρίτη λίπανση της μουσμουλιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα, με βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο για να έχουμε παραγωγή μεγαλύτερων και πιο νόστιμων καρπών.

6. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς;

Σχετικά με το κλάδεμα διαμόρφωσης της μουσμουλιάς, τα νεαρά δέντρα μουσμουλιάς κλαδεύονται την άνοιξη σε κυπελλοειδές σχήμα, όπου διαμορφώνουμε 4-5 βασικούς βραχίονες, πάνω στον κεντρικό κορμό.

Το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού μετά το τέλος της συγκομιδής των καρπών της και είναι σχετικά ελαφρύ.

Περιλαμβάνει την διατήρηση του κυπελοειδούς σχήματος, την αφαίρεση ξερών, άρρωστων και αδύναμων βλαστών καθώς και την αραίωση εσωτερικών κλαδιών της μουσμουλιάς για να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό και έκθεση στον ήλιο.

7. Ποιες ασθένειες προσβάλλουν την καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

Η κυριότερη ασθένεια της μουσμουλιάς οφείλεται στον μύκητα του φουζικλάδιου που εκδηλώνεται στο άνθος, στους καρπούς, στα φύλλα, στους μίσχους και στους βλαστούς της μουσμουλιάς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα.

Για την αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς, εφαρμόζουμε ψεκασμό με χαλκούχο διάλυμα σε 3 στάδια:

α) λίγο πριν την άνθιση της μουσμουλιάς,
β) μετά την πτώση των πετάλων του άνθους και
γ) όταν ο καρπός της μουσμουλιάς είναι σε μέγεθος μεγάλου ρεβιθιού.

Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς
Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μουσμουλιάς;

Η μουσμουλιά είναι από τα λίγα καρποφόρα δέντρα που μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο.

Στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς μπορεί να γίνει επίσης: πολλαπλασιασμός με παραφυάδες, πολλαπλασιασμός με εναέριες καταβολάδες, καθώς και μπόλιασμα.

Η μουσμουλιά μπολιάζεται με οφθαλμό (μάτι) πάνω σε υποκείμενο μουσμουλιάς ή κυδωνιάς την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, η μουσμουλιά μπορεί να εμβολιαστεί με εγκεντρισμό, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, με εμβόλιο από διετές κλαδί μουσμουλιάς.

Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων
Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων

9. Πότε συγκομίζουμε τα μούσμουλα και πώς τα συντηρούμε;

Η συγκομιδή της μουσμουλιάς γίνεται την άνοιξη στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης των καρπών, όταν σχηματιστεί το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας και γλυκάνουν οι καρποί.

Αν συλλέξουμε τα μούσμουλα πριν ωριμάσουν τελείως και είναι κάπως άγουρα, δεν έχουν καλή γεύση και άρωμα.

Μετά τη συγκομιδή, τα μούσμουλα μπορούν να διατηρηθούν για λίγες μέρες στο ψυγείο και πρέπει να καταναλωθούν καθώς διαφορετικά μαυρίζουν.

10. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε μουσμουλιά σε γλάστρα;

Η μουσμουλιά μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε γλάστρα, καθώς ως έχει δέντρο περιορισμένη ανάπτυξη.

Επιλέγουμε γλάστρα διαστάσεων τουλάχιστον 40×40 εκατοστών για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα της μουσμουλιάς.

Προσθέτουμε μία στρώση με χαλίκια ή ελαφρόπετρα στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση και τη γεμίζουμε με εμπλουτισμένο φυτόχωμα.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τη μουσμουλιά σε ηλιόλουστη θέση με νότιο προσανατολισμό στο μπαλκόνι ή την αυλή μας που να είναι παράλληλα προστατευμένη από δυνατούς ανέμους.

11. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς

Για να απολαμβάνουμε μεγαλύτερα και πιο ζουμερά μούσμουλα, κατά την καλλιέργεια της μουσμουλιάς πραγματοποιούμε αραίωμα των ανθέων ή των μικρών καρπών, για να περιορίσουμε την ποσότητα των καρπών και να ενισχύσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (43)

  1. ΨΥΧΟΓΙΟΥ
    10/12/2024

    Ποσο μπορει να ζήσει η μουσμουλια σε γλάστρα, την έχω 10 χρόνια.

    • Η μουσμουλιά μπορεί να ζήσει αρκετά ακόμα χρόνια. Ίσως, χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα κάποια στιγμή για καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

  2. Γιωργος Μανιός
    26/08/2024

    Καλησπέρα. Έχω μια μουσμουλια που την έχω φυτεψει εδώ και 5 μήνες. την πότιζα 2 φορές την εβδομάδα και οι μύτες του φυτού αναπτυσοτουσαν ενώ από κάτω ξερενοταν. κάποια γνώμη; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  3. Αλεξία Θεοδωρακακη
    27/04/2024

    Είναι η τρίτη χρονιά που η μουσμουλια μου (μέσα σε κτημα με ελιές και πορτοκαλιες) έχει προσβληθεί από το μύκητα. Το χειμώνα την ψέκασαν δύο φορές, απομακρινα όλο το καλοκαίρι ότι φυλο και παλιός καρπός υπήρχε. Έχω ρίξει βιολογικό λίπασμα και κάλιο, αλλά πάλι τα ίδια. Μήπως να την κλαδευα για τα καλά να φύγει ότι παλιο υπάρχει? Τι συμβουλή σας…

    • Μπορείς να κάνεις ένα εντονότερο κλάδεμα αλλά φρόντισε να κάνεις περισσότερους ψεκασμούς με σκεύασμα χαλκού.

  4. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
    13/04/2024

    ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΠΥΛΙΝΗ 3 ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΕΣ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ 1,5 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ ΑΛΛΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Θα πρέπει να μεγαλώσουν και άλλο για να δώσουν ανθοφορία και καρπούς. Πάντως, καλύτερα να είχες διατηρήσει μόνο μία μουσμουλιά στη γλάστρα.

  5. Ιωαννα Πικουλα
    25/03/2024

    Καλημέρα σας .Γιατί σχιζεται το μούσμουλο πριν να ωριμάσει;.σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας ,να έχετε μια όμορφη μέρα.

  6. Παναγιώτης
    04/11/2023

    Καλησπέρα,είχαμε μουσμουλιά στον κήπο 18 ετών,και μια μέρα ο κηπουρός της έκοψε τον κορμό,30 εκατοστά από το έδαφος.Υπαρχει περίπτωση να βλαστήσει πάλι με καλό πότισμα και λίπασμα?

  7. Ευτυχης
    14/10/2023

    καλησπέρα
    Εχω μια μουσμουλιά (δεσπολιά) που κάθε χρόνο έχει μια φοβερή ανθοφορία
    Στο τέλος όμως δεν κρατά κανένα ανθό. Δεν γίνεται καρπόδεση . Ολοι οι ανθοί αποβάλλονται. Τι μπορεί να συμβαίνει; Τι να φταίει; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για το πρόβλημα αυτό;
    Ευχαριστώ

  8. ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΎΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
    01/06/2023

    Πώς μπορώ να φυτέψω κουκούτσια από μούσμουλα Ευχαριστώ

  9. Kasenidis Paraskevas
    17/03/2023

    εχω δυο διαφορετικες ποικιλιες μεσπιλιας .Τα στρογκιλα εχουν λιγοτερη σαρκα ,αλλα πολυ ευγεστα . Ηαλλη σε σχημα αχλαδιου ειναι πιο πρωιμη , πολυ ωραια οταν οριμασουν καλα . Να ρωτησω ,αληθευει οτι η μεσπιλια αγαπα νερο καλης ποιοτητας ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  10. Ντίνα
    17/03/2023

    Γεια σας και ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Έχω μια μουσμουλια και πέφτουν τα μουσμουλα. Τι μπορεί να συμβαίνει;

  11. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
    16/03/2023

    Έχω μουσμουλιά σε μεγάλη γλάστρα 6/7 χρόνια. Το δένδρο είναι αρκετά μεγάλο, αλλά δεν έκανε μέχρι τώρα καρπό. Βάζω και λίπασμα την κλάδεψα να μην γίνει πολύ μεγάλη αλλά τίποτε.!!! Τι φταίει?? Είναι περίπου δύο μέτρα ύψος στη γλάστρα.

  12. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
    28/11/2022

    Ήθελα να ξέρω εάν η μουσμουλιά, όταν έχει ανθίσει πόσο πρέπει να την ποτίζω. Ευχαριστώ πολύ.

    • Καλησπέρα Προκόπιε. Μπορείς να ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα την μουσμουλιά, την περίοδο της ανθοφορίας.

  13. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΦΟΣ
    04/09/2020

    Γεια σας! Άνοιξαν σε δύο μουσμουλιές ύψους 6 μέτρων 11 και 6 τρύπες αντίστοιχα διατομής 12 χιλιοστών και στη συνέχεια έριξαν μέσα ένα δηλητήριο στην καλύτερη και μετά τις έκλεισαν με φελλούς. Αφαιρέσαμε τους φελλούς, ξεπλύναμε με νερό. Υπάρχει ελπίδα να σωθούν τα δέντρα; Να βάλουμε στις τρύπες τσιμέντο ή γύψο για να μην πιάσουν σκουλίκια;
    Ευχαριστώ πολύ.

    • Καλησπέρα Γιώργο. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχουμε σκουλήκια σε κορμούς, αναγκαζόμαστε και χρησιμοποιούμε χημικά σκευάσματα. Μπορείς να καλύψεις τις τρύπες του κορμού με πάστα κλαδέματος.

  14. Δημητρης
    18/07/2020

    Θα ηθελα να ρωτησω ποια ειναι καταλληλη εποχη για μεταφυτευση μουσμουλιας. Ευχαριστω

    • Καλημέρα Δημήτρη. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση μουσμουλιάς είναι στις αρχές του φθινοπώρου ή μέσα στην άνοιξη, πάντα μετά την καρποφορίας της.

  15. Yorgos
    02/06/2020

    Καλησπέρα σας, αν διάβασα καλά η μουσμουλιά δεν μπορεί να μπολιαστεί σε κάτι άλλο?
    Ευχαριστώ .

  16. Αγγελική
    25/05/2020

    Για να φυτέψω τα κουκούτσια μουσμουλου, τι πρέπει να προσέξω? Να τα αφήσω να ξεραθούν και πόσο?

    • Καλησπέρα Αγγελική. Μπορείς να φυτέψεις άμεσα σπόρους (κουκούτσια) ώριμου μούσμουλου και θα φυτρώσουν άμεσα.

  17. ΤΣΟΚΑΝΟΣ Χρηστος
    23/05/2020

    Πότε φυτευουμε τους σπορους μουσμουλιας? Φετος πηρα τα πρωτα μουσμουλα απο δεντρο που βγηκε μονο του απο σπορους που απλως πεταξα στον κηπο, μπορω να χρησιμοποιησω τους σπορους της για να φυτεψω?

    • Καλησπέρα Χρήστο. Μπορείς σε αρκετές ποικιλίες μουσμουλιάς να τις φυτέψεις με σπόρο και να βγάλουν δέντρα με ίδια χαρακτηριστικά με τα δέντρα με τα οποία προέρχεται ο σπόρος.

  18. ΕΙΡΗΝΗ
    02/05/2020

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ . ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΘΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΡΠΙΣΕΙ ΦΥΣΙΚΑ . ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ? ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ?

    • Καλησπέρα Ειρήνη. Πιθανότατα είναι σε σκιερή θέση ή έχει υπερβολικό πότισμα η μουσμουλιά σου και δεν έχει ανθίσει ούτε καρποφορήσει μετά από 5 χρόνια. Επισης, ίσως χρειάζεται να την κλαδέψεις.

  19. elaglyshmed@hamil.com
    09/04/2020

    ΟΛΑ ΕΙΝΕΙ ΤΕΛΕΙΑ ΜΠΡΑΒΟ
    ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ

  20. ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΙΑΛΑΜΟΥΙΔΗΣ
    31/03/2020

    Τι μπορούμε να εμβολιασουμε πάνω σε μια μουσμουλιά;

  21. Συμεών Σκαρμούτσος
    12/06/2019

    κ. Λιονοδάκη καλημέρα σας,
    έχω μια μουσμουλιά περίπου 15-20 ετών,
    και φέτος μου μαυρίσανε τα φύλλα και ο καρπός, με μαύρες κηλίδες και μάλιστα κάποια φύλλα σχεδόν ξεραθήκανε.
    τι μπορεί να φταίει;

  22. Αναστασία
    12/05/2019

    Καλησπέρα σας,

    δεν έχω καταλάβει σχετικά με τα μούσμουλα,εαν μπορώ να φυτέψω το κουκούτσι τους και να φυτρώσει το φυτό με αυτόν τον τρόπο.Αν ναι παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε με ποιον τρόπο θα κάνω την διαδικασία?

    Σας ευχαριστώ πολύ!!!

    • Καλησπέρα Αναστασία. Πραγματικά, μπορείς να φυτέψεις το κουκούτσι (σπόρο) του μούσμουλου σε μία γλάστρα φυτωρίου σε βάθος 4-5 εκατοστά΄ή απευθείας στο χώμα και θα προκύψει μία μουσμουλιά που θα δώσει κανονικούς καρπούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *