Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της κληματαριάς
Στα περισσότερες αυλές και ταράτσες των σπιτιών στα χωριά αλλά και σε αρκετά των πόλεων συναντάμε κληματαριές με διάφορες ποικιλίες σταφυλιών.
Η κληματαριά, γνωστή και ως κρεβατίνα, αποτελεί ένα τύπο διαμόρφωσης αμπελιού σε υψηλό κυπελλοειδούς σχήματος που περιλαμβάνει ένα κορμό με ύψος που φθάνει συνήθως τα δύο μέτρα και διακλαδίζεται σε 5-6 βραχίονες.
Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούμε τις δυνατότητες των παραγωγικών επιτραπέζιων ποικιλιών αμπελιού για ποσοτική και ποιοτική παραγωγή.
Το κλάδεμα της κληματαριάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα και περιλαμβάνει δύο βασικούς τύπους: το κλάδεμα διαμόρφωσης και το ετήσιο κλάδεμα της καρποφορίας.
1. Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα διαμόρφωσης της κληματαριάς;
Για το κλάδεμα διαμόρφωσης της κληματαριάς, στο πρώτο χειμερινό κλάδεμα του νέου αμπελιού, κλαδεύουμε στα δύο μάτια και από τις δύο κληματίδες που θα αναπτυχθούν, επιλέγοντας την πιο δυνατή.
Κατά το κλάδεμα της κληματαριάς την δεύτερη χρονιά, κλαδεύουμε στο τελικό ύψος του κορμού και αφαιρούμε τα μάτια που βρίσκονται πιο κάτω. Στην επόμενη φάση, δένουμε τον κεντρικό βραχίονα στο μέσο της κληματαριάς για να αναπτυχθεί μέχρι την άκρη της υποστύλωσης.
Στο επόμενο κλάδεμα, την τρίτη χρονιά, αφήνουμε από τον κεντρικό βραχίονα να αναπτυχθούν 6-8 δευτερεύοντες βραχίονες από την κάθε πλευρά, μέχρι την άλλη άκρη της υποστήλωσης.
2. Που στοχεύουμε με το κλάδεμα καρποφορίας της κληματαριάς;
Κατά το κλάδεμα καρποφορίας της κληματαριάς στοχεύουμε στη διατήρηση του σχήματος μόρφωσης της κληματαριάς και παράλληλα στην ισορροπία των λειτουργιών της βλάστησης και της καρποφορίας. Η επιλογή ελαφρού ή αυστηρού κλαδέματος γίνεται ανάλογα με την ηλικία, την ευρωστία και την ποικιλία της κληματαριάς.
Βασική επιδίωξη κατά το κλάδεμα καρποφορίας της κληματαριάς είναι η βελτίωση της ποιότητας, τόσο σε επίπεδο μεγέθους και πυκνότητας των ραγών των επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου, καθώς και της περιεκτικότητας σε σάκχαρα και οξέα.
Σε κάθε περίπτωση με το κλάδεμα επιτυγχάνουμε καλύτερο φωτισμό και αερισμό της κληματαριάς, κάτι που συντελεί στο μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.
3. Ποια είναι τα βασικά είδη του κλαδέματος της κληματαριάς;
Tο κλάδεμα καρποφορίας της κληματαριάς διακρίνεται ανάλογα με το μήκος των παραγωγικών μονάδων που αφήνονται πάνω στους δευτερεύοντες βραχίονες της κληματαριάς:
α) Βραχύ κλάδεμα: αφήνονται κεφαλές 2-3 οφθαλμών ,
β) Μακρύ κλάδεμα: αφήνονται αμολυτές των 5 έως 7 οφθαλμών
γ) Μικτό κλάδεμα: αφήνονται κεφαλές 2-3 οφθαλμών και αμολυτές με πάνω από 4 οφθαλμούς
Ο αριθμός των κεφαλών που αφήνονται στο κλάδεμα της κληματαριάς, εξαρτάται από την ισχύ, την ηλικία του πρέμνου και τις καλλιεργητικές φροντίδες της κληματαριάς, όπως η λίπανση και το πότισμα.
Κάποιες ποικιλίες κληματαριάς δέχονται αυστηρό κλάδεμα στα δύο μάτια, ενώ άλλες δέχονται μακρύ κλάδεμα και αφήνονται αμολυτές όπως η σουλτανίνα που δεν έχει γόνιμα τα τρία πρώτα μάτια.
4. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της κληματαριάς
Κλαδεύουμε την κληματαριά πάντα με ξηρό καιρό, χωρίς βροχές και υγρασία και την ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα αμέσως μετά το κλάδεμα, για να προστατευθεί από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες.
Κύριε Κώστα είμαι από ένα χωριό τις Βέροιας έχω μια κληματαριά στο σπίτι και τα κλήματα που έχω εδώ και δύο χρόνια δεν μου δείνουν σταφύλι που το θέλω για τσίπουρο για χρήση δική μου.Νωμιζω ότι έχει προβλημα διότι πέφτει πολύ νερό λέτε να φταίει αυτό .Και πείτε μου υπάρχει κάποια ποικιλία για κληματαρια που να αντέχει κάπως περισσότερο το νερο
Μπορείς να φυτέψεις ποικιλία μοσχάτου για κληματαριά που δίνει εξαιρετικό τσίπουρο. Καλό είναι να προσέχεις όμως το υπερβολικό πότισμα.
Γειά σου κύριε Κώστα.
Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις, πότε κλαδεύουμε το σταφύλι βέρικο ( κληματαριά κρεβατίνα) και το σταφύλι σουλτανίνα, πάλι σε κληματαριά, στην Κύπρο που ο καιρός είναι πιο ήπιος και πόσα μάτια αφήνουμε στο καθένα?
Μπορείς να κλαδέψεις Γενάρη-Φεβρουάριο αφήνοντας 5-6 μάτια στην Σουλτανίνα.
Ευχαριστώ πολύ κύριε Κώστα μου. Για το β΄΄έρικο, όμως , δεν μου είπες. Πόσα μάτια αφήνουμε? Πρόκειται για την κλασική κληματαριά-κρεβατίνα στο σπίτι.
Στις κλασικές κρεβατίνες αφήνουμε από 2-5 μάτια.
Ευχαριστώ πολύ κύριε Κώστα. Δεν μου είπες, όμως, πόσα μάτια αφήνουμε στο βέρικο, δηλαδή την σπιτίσια κληματαριά-κρεβατίνα.
Αφήνεις 4-6 μάτια ανάλογα τη ζωηρότητα του κλίματος
Καλησπερα σας,
Σκοπευω να βαλω 2 καινουργιες κληματαριες (τυπου Σουλτανινα, η σταφιδα Κορινθου).
Θα ηθελα να ρωτησω, ποτε γινεται η φυτευση (περιοδο) και τι προετοιμασια χρειαζεται να γινει πριν την φυτευση αλλα και μετα ???
Ευχαριστω πολυ.
Καλησπέρα Χρήστο. Η φύτευση του αμπελιού γίνεται στα τέλη του χειμώνα. Θα πρέπει να έχεις οργώσει πριν το χωράφι και να ενσωματώσεις κοπριά και κομπόστ. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια του αμπελιού στο σχετικό άρθρο μας.
Ευχαριστω πολυ Κωστα.
Το διαβασα το αρθρο και ειναι πολυ διαφωτιστικο, στην δικη μου περιπτωση δεν προκειται για χωραφι απλα για ενα μερος που υπηρχαν 2-3 παλιες κληματαριες και θελω να βαλω καινουργιες.
Οι συμβουλές παραμένουν οι ίδιες και σε αυτή την περίπτωση.
Έχω μια κληματαριά αποτελούμενη από τρία αμπέλια και ύψους 3μιση μέτρων που έχει μείνει χρόνια απεριποίητη ενώ τα τελευταία χρόνια υποφέρει από βοτρίτη. Μπορώ να τη δώσω? Να τη κόψω από χαμηλά?
Καλησπέρα Ευάγγελε. Μπορείς να κάνεις ένα καλό κλάδεμα και να αραιώσεις τους βλαστούς της χωρίς να την κόψεις από πολύ χαμηλά. Στη συνέχεια μπορείς να την ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού καθώς και όταν έχει αναπτύξει φύλλωμα και καρπούς για προληπτική προστασία και από τον βοτρύτη.