Νεραγκούλα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

Η νεραγκούλα ή ρεναγκούλα είναι πολυετές κονδυλώδες καλλωπιστικό φυτό που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες νεραγκούλας που μας χαρίζουν πλούσια ανθοφορία σε διάφορα χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ και λευκό.

Η νεραγκούλα φυτεύεται με κόνδυλους την εποχή του φθινοπώρου για να μας χαρίσει τα υπέροχα λουλούδια της μέσα στην άνοιξη. Οι κονδυλόμορφες ρίζες της, μάλιστα, ξεχωρίζουν για το χαρακτηριστικό σχήμα τους που μοιάζει με πόδια χταποδιού.

Να σημειώσουμε επίσης πως τα λουλούδια της νεραγκούλας μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα αφού τα κόψουμε.

1. Τι συνθήκες θέλει η νεραγκούλα για να ευδοκιμήσει;

Η νεραγκούλα ευδοκιμεί σε ελαφρύ έδαφος που εμφανίζει αρκετή υγρασία, καλή αποστράγγιση και αερισμό. Για να δώσει μεγαλύτερη ανθοφορία, προτιμούμε να τη φυτεύουμε σε ηλιοφανή σημεία. Η νεραγκούλα είναι ανθεκτική στο κρύο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες συντελούν στη γρήγορη ωρίμανση των λουλουδιών της.

Πριν τη φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ στο έδαφος ή φυτόχωμα που να περιέχει περλίτη αν φυτεύουμε την νεραγκούλα σε γλάστρα. Φυτεύουμε τις κονδυλόμορφες ρίζες της νεραγκούλας σε βάθος περίπου 5 εκατοστά, έτσι ώστε να δείχνουν προς τα κάτω και σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών μεταξύ των φυτών.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η νεραγκούλα;

Η νεραγκούλα έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα και ευδοκιμεί σε περιβάλλον που να διαθέτει αρκετή υγρασία. Ωστόσο, η υπερβολική προσθήκη νερού, ίσως προκαλέσει το σάπισμα των ριζών αν δεν έχουμε καλή αποστράγγιση.

Σχετικά με τη λίπανση, αν και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες ανάγκες, η προσθήκη μικρής ποσότητας λιπάσματος κατά την ανάπτυξη των ανθοφόρων βλαστών θα βοηθήσει στην καλή ανάπτυξη και την ανθοφορία.

Αφού ανθίσει το φυτό μας, καλό είναι να απομακρύνουμε έγκαιρα τα ξερά και μαραμένα λουλούδια της νεραγκούλας για να εξασφαλίσουμε μία πλουσιότερη και παρατεταμένη ανθοφορία.

3. Πώς πολλαπλασιάζεται η νεραγκούλα;

Ο πολλαπλασιασμός της νεραγκούλας μπορεί να γίνει με σπόρο, όμως σε αυτή την περίπτωση το φυτό καθυστερεί να μπει στην ανθοφορία. Για τον λόγο αυτό, προτιμάμε να πολλαπλασιάζουμε τη νεραγκούλα με διαίρεση των κονδυλόμορφων ριζών της. Συγκεκριμένα, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία και έχουν ξεραθεί τα φύλλα της νεραγκούλας, απομακρύνουμε τις κονδυλόμορφες ρίζες από το έδαφος και τις αποθηκεύουμε μέσα σε χάρτινα κουτιά που περιέχουν ρύζι για να τραβάνε την υγρασία.

Στις αρχές του φθινοπώρου, χωρίζουμε τις ρίζες σε 2-3 κομμάτια που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε οφθαλμούς και τις φυτεύουμε σε γλάστρες ή σε παρτέρια στον κήπο. Μπορούμε να βάλουμε τις ρίζες της νεραγκούλας μέσα σε νερό για 24 ώρες, πριν τις φυτέψουμε για να βλαστήσουν πιο γρήγορα.

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών

4. Ποιες είναι οι κυριότερες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν την νεραγκούλα;

To κυριότερο έντομο που προσβάλλει τη νεραγκούλα είναι η μελίγκρα που προκαλεί κιτρίνισμα και κατσάρωμα στα φύλλα και καταστρέφει ή υποβαθμίζει τα μπουμπούκια της.

Σε συνθήκες υγρασίας, υψηλών θερμοκρασιών κακού αερισμού, η νεραγκούλα προσβάλλεται από το μύκητα του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα της.

Στις αρχές της ανοίξης, μπορεί να παρατηρήσουμε κάποια φαγώματα στο φύλλωμα της νεραγκούλας, λόγο βροχοπτώσεων, από τα σαλιγκάρια που μπορεί να επισκέπτονται τον κήπο μας για να τραφούν.

5. Kι ένα μυστικό για τη νεραγκούλα

H νεραγκούλα ονομάζεται κανονικά ρεναγκούλα που προέρχεται από την βοτανική ονομασία του φυτού Ranunculus που σημαίνει βάτραχος. Άλλωστε, η νεραγκούλα αναφέρεται και ως “φυτό βάτραχος”, καθώς πολλά είδη του φυτού συναντώνται κοντά σε νερά ποταμών και λιμνών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (11)

  1. Μαρία
    23/03/2023

    Καλημέρα:)
    Έχω αγοράσει μια νεραγκουλα σε γλάστρα από τι ανθοπωλείο εδώ και περίπου δυο βδομάδες. Έχει ανθίσει κανονικά, αυτήν την στιγμή έχει γύρω στα 4 άνθη. Ωστόσο περιμετρικά της γλάστρας, τα φύλλα/ τα πράσινα «κλωνάρια» να το πω πλέον κάνουν μια καμπύλη και γυρίζουν προς τα έξω, ενώ όταν το πήρα ήταν όλα «όρθια» Τι λάθος κάνω στην διαχείριση του ;
    Ευχαριστώ !!

  2. Κατερίνα
    17/02/2022

    Καλησπέρα, μία ερώτηση καθώς είμαι νέα στα φυτά. Ειναι σίγουρο οτι θα ξεραθεί και θα χρειαστεί να την ξαναφυτέψω του χρόνου?

    • Καλημέρα Κατερίνα! Αν έχεις αγοράσει νεραγκούλα από φυτώρια, θα χρειαστεί να ξαναφυτέψεις την νεραγκούλα καθώς θα ξεραθεί το χειμώνα. Αν φυτέψεις βολβό νεραγκούλας, δεν θα χρειαστεί να ξαναφυτέψεις καθώς θα ξαναφυτρώσει την επόμενη άνοιξη.

  3. Θοδωρής
    29/03/2021

    Καλησπέρα! Έχω μια νεραγκούλα σε σημείο που δέχεται ήλιο από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα. Τις τελευταίες μέρες τα φύλλα τις κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Υπάρχει περίπτωση να τα καίει ο ήλιος; Να τη μετακινήσω σε λιγότερο ηλιόλουστο σημείο;

  4. Ευη
    28/04/2020

    Καλησπέρα η νεραγκουλα Μ είχε δύο άνθη τ οποία στο πέρασμα των τριών εβδομάδων μαραθηκαν τα φύλλα είναι ακόμα πράσινα…τι να κάνω να το βγάλω και να αποθηκεύσω το σπορο για του χρόνου ή υπάρχει περίπτωση να ξαναβγάλει ανθος…το ίδιο θέμα έχω κ με το κυκλάμινο μαραθηκαν τ φύλλα αλλά Μ έμεινε η πρασιναδα. Να περιμένω να ξεραθούν κ τα φύλλα για να αποθηκεύσω τ σπορο;

    • Καλησπέρα Εύη. Μπορείς να περιμένεις μέχρι τον Μάιο μήπως βγάλει άνθος αλλά μάλλον απίθανο. Περίμενε να ξεραθούν τα φύλλα μείωσε το πότισμα για να αφαιρέσεις τους βολβούς.

  5. Αμβρόσιος
    09/04/2020

    Την καλησπέρα μου! Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άριστη, άκρως βοηθητική και οργανωμένη ιστοσελίδα σας!!!

    Η νεραγκούλα μου, δυστυχώς μαράθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς έπειτα από επιδρομή σκουληκιού που υπήρχε στην γλάστρα. Δεν υπάρχει πλέον το σκουλήκι, απομακρύνθηκε. Όλο το φύλλωμα και τα μπουμπούκια ξεράθηκαν και αναγκαστικά τα έκοψα, μένοντας μόνο το χώμα και ο κόνδυλος της. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί εκ νέου φύλλωμα μιας που είναι η εποχή της ή όχι; Αν όχι, να υποθέσω ότι πρέπει να αφαιρέσω τον κόνδυλο και να προσπαθήσω ξανά το φθινόπωρο;

    • Καλησπέρα Αμβρόσιε και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα θα αναπτυχεθεί καινούριο φύλλωμα αλλά είναι απίθανο να έχει νέα ανθοφορία. Άσε να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του φυλλώματος και να ξεραθεί, και μέσα στο καλοκαίρι αφαιρείς τον βολβό για να τον αποθηκεύσεις και να τον φυτεύσεις ξανά.

      • Αμβρόσιος
        09/04/2020

        Μάλιστα, κατάλαβα, έχεις καλώς. Θα πράξω όπως με παραινέσατε!
        Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκριση και τις σαφείς και επεξηγηματικές οδηγίες σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *