Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Το κλάδεμα αναγέννησης στην ελιά είναι ένα πολύ αυστηρό κλάδεμα που γίνεται σε γερασμένα δένδρα που παρουσιάζουν μεγάλη πτώση της παραγωγικής τους δύναμης και εκτεταμένη ξερή βλάστηση.
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς γίνεται και σε παγετόπληκτες ελιές που παρουσιάζουν έντονη φυλλόπτωση, σχίσιμο φλοιού και ξήρανση βραχιόνων, καθώς και σε πυρόπληκτες ελιές που όμως δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
1. Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς και που αποσκοπεί;
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς αποσκοπεί στην πλήρη ανανέωση του σκελετού της κόμης των ελαιόδεντρων και περιλαμβάνει την καρατόμηση του κορμού σε ύψος 80-100 εκατοστά από το έδαφος ή των καρατόμηση των βραχιόνων σε ύψος περίπου 30 εκατοστά από το σημείο διασταύρωσης των βραχιόνων με τον κορμό της ελιάς.
Αν η ελιά είναι εμβολιασμένη σε υποκείμενο (συνήθως αγριελιάς), πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η τομή έγινε σε ψηλότερο σημείο από το σημείο εμβολιασμού του ελαιόδεντρου.
2. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς;
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς σε γηρασμένα δένδρα γίνεται στο τέλος του χειμώνα, σε μέρες που δεν έχουμε βροχόπτωση ή υψηλή υγρασία.
Σε παγετόπληκτα δέντρα, το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς πρέπει να γίνεται το καλοκαίρι (Ιούνιο-Ιούλιο) καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο έκπτυξης νέας βλάστησης αργά την άνοιξη. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι δεν θα αφαιρέσουμε πρόωρα υγιή βλάστηση της ελιάς που μπορεί να καρποφορήσει την επόμενη περίοδο.
3. Τι πρέπει να προσέξουμε κατά το κλάδεμα αναγέννησης στις ελιές;
Οι τομές του κλαδέματος αναγέννησης της ελιάς πρέπει να έχουν ελαφριά κλίση για να μην μαζεύεται το νερό της βροχής και υπάρχει κίνδυνος ασθενειών.
Είναι απαραίτητη, η επάλειψη των μεγάλων τομών των βραχιόνων ή των κορμών της ελιάς με πάστα εμβολιασμού για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών της ελιάς.
Η επιφάνεια του κορμού της ελιάς, θα πρέπει να ασπριστεί περιφερειακά με διάλυμα ασβεστίου για να αποφύγουμε εγκαύματα από τις ηλιακές ακτίνες που θα επιφέρουν νεκρώσεις και θα δυσκολέψουν την αναβλάστηση του ελαιόδεντρου.
4. Τι καλλιεργητικές φροντίδες απαιτούνται μετά το κλάδεμα αναγέννησης στις ελιές;
Μετά το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς θα πρέπει να ανασταλεί για 2 χρόνια η αζωτούχα λίπανση της ελιάς για να μειωθεί ο υπερβολικός αριθμός ανάπτυξης παραφυάδων και λαίμαργων βλαστών που θα δυσκολέψει την γρήγορη διαμόρφωση του δέντρου και την εισαγωγή του στην καρποφορία.
Αφού αποκατασταθεί η βλάστηση της ελιάς, θα πρέπει να γίνεται ελαφρύ κλάδεμα και όχι αυστηρό εκ νέου, για να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας.
5. Kι ένα μυστικό για το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Μετά το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς, τα ελαιόδεντρα έρχονται σε πλήρη καρποφορία μετά από 3-6 χρόνια ανάλογα την ποικιλία της ελιάς και τις καλλιεργητικές φροντίδες άρδευσης και λίπανσης που θα δεχτούν.
Καλησπέρα,
Δίπλα στον ελαιώνα μου υπάρχει ένας αντίστοιχος με κουτσουρελιές 70 ετών. Ο κληρονόμος τις έδωσε σε κάποιον που τις κλάδεψε χωρις λόγο στο σταυρό, δήθεν για ανανέωση. Το αγόρασα πρόσφατα μόνο και μόνο επειδή ήταν μεγάλη έκταση και συνόρευε με το δικό μου. Δεν ξέρω όμως τι να τις κάνω πραγματικά. Καθότι παλιά δέντρα είναι πιθανό να είναι μπολιασμένες αγριελιές και οι βλαστοί που πετάνε να ναι άγριοι. Να τις παλέψω να τις σώσω με κλάδεμα κι ενδεχομένως μπόλιασμα ή να τις ισοπεδώσω και να φυτέψω νέα ποικιλία (πχ Κορωνέικες που πιάνουν στην περιοχή μας)? Τι θα με συμουλεύατε?
Να τις διατηρήσεις οπωσδήποτε καθώς διαθέτουν δυνατό ριζικό σύστημα και θα αναπτυχθούν γρήγορα μετά το κλάδεμα ή το μπόλιασμα.
γεια σας, εχω κανει μεταφυτευση μεγαλης ελιας εδω και 5 μηνες, τις ειχα αφαιρεσει σχεδων ολα τα φυλλα πριν την μεταφυτευση, εδω και σχεδων 2 μηνες ξεκινησε να βγαζει νεα φυλλα, εδω και λιγες μερες παρατηρων πως εχουν ξεκηνισει να μαρενονται τα νεα φυλλα, τη μπορει να φταιει
Καλησπέρα Θεόδωρε. Κάνε καλό πότισμα στην ελιά που μεταφύτεψες για να δούμε πως προχωράει η καινούρια βλάστηση.
Καλησπέρα σας, σε τσουνάτες ελιές μεγάλες σε ηλικία φέτος έκανα καρατόμηση γιατί το ύψος τους ήταν πάνω απο 15 μέτρα. Οι καρατομήσεις έγιναν καλές μέρες τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.Θα ήθελα να ρωτήσω πότε πρέπει να γίνει η διαμόρφωση της νέας βλάστησης,την επόμενη άνοιξη ή να αφήσω το δέντρο να δουλέψει 2-3 χρόνια; Επίσης,να αποφύγω τη λίπανση τα επόμενα 2 χρονια;ίσως να έριχνα κοπριά μιας και οι ελιές ήταν παραμελημένες πολλά χρόνια;;
Καλησπέρα. Επειδή η συγκεκριμένη ποικιλία, η μαστοειδής (τσουνάτη) καθυστερεί να αναβλαστήσει μετά από κλάδεμα αναγέννησης, θα ξεκινήσεις την διαμόρφωση της μετά από 2 χρόνια. Μπορείς να προσθέσεις κοπριά και συμπληρωματικά κομπόστ αυτή την χρονιά και την επόμενη ένα πλήρες λίπασμα.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Για την κοπριά εννοείται φέτος ή σε 2 χρόνια που θα πάω για την διαμόρφωση.
Πολύ ωραία.
Παρακαλω να με ενημερωσετε ,για το θεμα,σε πυροπληκτα ελαιοδεντρα ο γεωπονος ελγα αναφερει. Καποια δεντρα καρατομηση στη βαση του κορμου και καποια αλλα ,κοπη κλαδων Α αν γινεται ενα σχημα καλιτερα προκειμενου να μην υπαρξει προβλημα .ρυαριστω
Καλησπέρα σας.
Το κλάδεμα αναγέννησης που θα χρειαστεί σε πυρόπληκτα ελαιόδεντρα εξαρτάται από το βαθμό προσβολής από τη φωτιά. Αν υπάρχει ολοσχερής καύση από τη φωτιά του δέντρου θα χρειαστεί καρατόμηση από τη βάση του κεντρικού κορμού σε ύψος περίπου 1 μέτρο ή και πιο βαθιά αν η καταστροφή είναι μεγαλύτερη. Αν η προσβολή από τη φωτιά δεν είναι μεγάλη θα ήταν καλύτερα να γίνει κοπή των 4-5 κέντρικών βραχιόνων της ελιάς που ξεκινούν από τον κεντρικό κορμό σε μήκος περίπου 30-50 εκατοστά. Για περισσότερη ενημέρωση, που σχετίζεται με την διαχείριση των ελαιόδεντρων μετά την πυρκαγιά που ίσως συνδέεται και με την αποζημίωση λόγω καταστροφής των ελαιόδεντρων από πυρκαγιά, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε και στο αρμόδιο γραφείο του ΕΛΓΑ της περιφέρειας σας για πιο εξειδικευμένες διευκρινίσεις.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΓΡΟ ΜΕ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ.
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 300 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ. ΤΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ?
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!
Γεια σου Κωνσταντίνε! Για τα καινούργια δεντράκια ελιάς που θέλεις να φυτέψεις θα πρέπει να δεις αν θέλεις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες για παραγωγή ελαιολάδου ή επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς για παραγωγή βρώσιμων ελιών. Βρίσκεσαι σε ημιορεινό μέρος όποτε θα χρειαστείς ποικιλίες με μια σχετική ανθεκτικότητα στο ψύχος. Για επιτραπέζιες ποικιλίες μπορείς να φυτέψεις κονσερβολιά, καρυδολιά, μηλολιά, θρουμπολιά, στρογγυλολιά ενω για ελαιοποιήσιμες ποικιλίες μπορείς να φυτέψεις μαστοειδής (τσουνάτη) και μυρτολιά που κάνουν ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.