Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα (+video)

κομποστ φυσικο λιπασμα

Κομπόστ, το πολύτιμο φυσικό λίπασμα που βελτιώνει το χώμα και ενισχύει την ανάπτυξη στα φυτά τoυ κήπου μας.

Το κομπόστ δημιουργείται, συνήθως, από φυτικά υπολείμματα της κουζίνας και του κήπου μέσω της κομποστοποίησης, μιας φυσικής διαδικασίας που μας επιτρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε στα φυτά μας.

Το κομπόστ είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και αποτελεί ένα εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό. Η προσθήκη κομπόστ είναι πολύ χρήσιμη για τα φυτά, καθώς βελτιώνει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που προστίθενται με το λίπασμα, ενισχύει τη συγκράτηση νερού από το έδαφος και συμβάλλει στον καλύτερο αερισμό του.

Το κομπόστ χρησιμοποιείται τόσο από ερασιτέχνες της κηπουρικής, όσο και από επαγγελματίες καλλιεργητές για βελτίωση των εδαφών, για ενίσχυση της ανάπτυξης και βελτίωση της παραγωγής.

Στο σημερινό άρθρο, θα περιγράψουμε τα βασικά βήματα για να φτιάξουμε κομπόστ, ποιες χρήσεις έχει στα φυτά του κήπου μας για να εξασφαλίσουμε έντονη βλάστηση και πλούσια καρποφορία, καθώς επίσης πώς μπορούμε να φτιάξουμε υγρό λίπασμα κομπόστ για να ψεκάσουμε και να τονώσουμε τα φυτά μας.

1. Πώς φτιάχνω το δικό μου κομπόστ;

Η δημιουργία κομπόστ χρειάζεται λίγο χώρο στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας και τα κατάλληλα υλικά. Είναι σημαντικό να το ανακατεύουμε συχνά και να διατηρούμε μία σχετική υγρασία για να προχωράει η κομποστοποίηση.

α) Εξασφαλίζουμε ένα χώρο για την δημιουργία του κομπόστ

Για να φτιάξουμε κομπόστ, αρχικά βρίσκουμε το κατάλληλο σημείο του κήπου όπου θα μαζέψουμε τα υλικά κομποστοποίησης. Ο πιο απλός τρόπος είναι να τα βάλουμε μέσα σε ένα βαθύ λάκκο μέσα στο χώμα ή ακόμα και να τα εναποθέσουμε στην επιφάνεια του εδάφους.

Βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα να προμηθευτούμε από το εμπόριο ειδικούς κάδους κομποστοποίησης ή να φτιάξουμε τον δικό μας κάδο με ανακυκλωμένα υλικά, εξοικονομώντας παράλληλα αρκετά χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, το σημείο που θα δημιουργήσουμε το κομπόστ φροντίζουμε να μη βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι, αλλά σε μία γωνία του κήπου. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε δυσάρεστες οσμές, εμφάνιση κουνουπιών, μυγών, κατσαρίδων ακόμα και ποντικιών, που μπορεί να εμφανιστούν όταν βάζουμε υλικά που δεν είναι κατάλληλα για το κομπόστ.

β) Βάζουμε τα κατάλληλα υλικά μέσα στο κομπόστ

Επιλέγουμε προσεκτικά τα υλικά που βάζουμε στο κομπόστ, χρησιμοποιώντας υπολείμματα που περισσεύουν στην κουζίνα και τον κήπο μας για να γεμίσουμε τον κομποστοποιητή.

Αρχικά, μαζεύουμε τα φυτικά υπολείμματα, όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, τα κατακάθια από τα υπολείμματα καφέ και τα υπολείμματα τσαγιού, τα τσόφλια των αυγών καθώς και τη στάχτη από το τζάκι.

Επίσης, προσθέτουμε χλωρά και ξερά χόρτα από τον κήπο, κομμένο χορτάρι από το γκαζόν, πεσμένα φύλλα από τα δέντρα και θρυμματισμένα κλαδιά. Μια καλή αναλογία φρέσκου και ξερού χορταριού για μια ομαλή και καλή κομποστοποίηση είναι 2:1.

Μπορούμε να προσθέσουμε για το κομπόστ μας ακόμη και φύκια που έχουμε μαζέψει από τη θάλασσα αφού τα ξεπλύνουμε, καθώς επίσης κοπριά εφόσον διαθέτουμε ζώα. Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στο άρθρο με τα υλικά που χρησιμοποιούμε για κομπόστ.

Υλικά για κομπόστ
Κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ

γ) Προσελκύουμε γαιοσκώληκες στο κομπόστ

Η παρουσία γαιοσκωλήκων στο κομπόστ, επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Οι γαιοσκώληκες είναι πολύτιμοι οργανισμοί που αποδομούν την οργανική ύλη και την μετατρέπουν σε οικολογικό λίπασμα.

Για να προσελκύσουμε γαιοσκώληκες στο κομπόστ από το χώμα του κήπου μας, βάζουμε στην βάση του κομποστοποιητή μια λεπτή στρώση από κομμάτια μήλου, αχλαδιού και μπανάνας που αποτελούν ελκυστικές τροφές για τους γαιοσκώληκες.

Εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε γαιοσκώληκες από το εμπόριο σε συνεργασία με γεωπονικά καταστήματα. Πρέπει να γνωρίζουμε πως η παραγγελία και η μεταφορά τους με ασφάλεια είναι σχετικά περιπλόκη, καθώς αναφερόμαστε σε ζωντανούς οργανισμούς.

Γαιοσκώληκες στο χώμα
Γαιοσκώληκες, για αφράτο και γόνιμο χώμα

δ) Ανακατεύουμε συχνά το κομπόστ

Είναι πολύ σημαντικό, κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης, να ανακατεύουμε τα υλικά του κομπόστ κάθε 10 μέρες χρησιμοποιώντας ειδικά ή αυτοσχέδια εργαλεία για να το κάνουμε πιο εύκολα.

Με το ανακάτεμα του κομπόστ, βελτιώνουμε τον αερισμό και πετυχαίνουμε ομοιογένεια στη θερμοκρασία και την υγρασία του μίγματος με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η δημιουργία του μίγματος και να βελτιώνεται η ποιότητα του.

ε) Διατηρούμε την κατάλληλη υγρασία στο κομπόστ

Η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υγρασίας είναι σημαντική παράμετρος για να δημιουργήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά το δικό μας κομπόστ.

Για αυτό το λόγο, αν το μείγμα του κομπόστ φαίνεται ξερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσθέτουμε νερό για να αυξήσουμε την υγρασία του και να προχωρήσει η κομποστοποίηση.

Αν πάλι το μίγμα του κομπόστ είναι πολύ υγρό, σχεδόν βουρκιασμένο, κάτι που συμβαίνει κυρίως την περίοδο του χειμώνα, προσθέτουμε περισσότερα ξερά φύλλα, ροκανίδια και κοπριά για να μειώσουμε την υγρασία και να διευκολύνουμε την διαδικασία της κομποστοποίησης.

Διαφήμιση

2. Μετά από πόσο καιρό είναι έτοιμο το κομπόστ;

Η δημιουργία κομπόστ διαρκεί συνήθως 6-8 μήνες. Με τη χρήση κομποστοποιητή, την καλή επιλογή υλικών κομποστοποίησης, το συχνό ανακάτεμα του μίγματος, καθώς και την προσέλκυση γαιοσκωλήκων μπορεί να επιταχυνθεί η παρασκευή κομπόστ και να το έχουμε έτοιμο αρκετά νωρίτερα, σε διάστημα 3-4 μηνών.

3. Πως φτιάχνουμε το δικό μας κομποστοποιητή στο σπίτι;

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο κομποστοποιητή, αξιοποιώντας διάφορα ανακυκλωμένα υλικά. Παρακάτω, περιγράφουμε έναν απλό τρόπο για να φτιάξουμε κάδο κομποστοποίησης χρησιμοποιώντας ξύλινες παλέτες για τον κήπο μας. Για το μπαλκόνι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία μικρότερη κατασκευή που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για φυτά που έχουμε σε γλάστρες.

Διαδικασία κατασκευής κάδου κομποστοποίησης με ξύλινες παλέτες

  • Προμηθευόμαστε τέσσερις ξύλινες παλέτες και δύο λεπτά ξύλινα καλύμματα.
  • Χρησιμοποιούμε τις παλέτες για να σχηματίσουμε ένα ορθογώνιο κουτί χωρίς βάση που καλύπτεται από πάνω με μία ελαφριά ξύλινη επιφάνεια.
  • Σε μία από τις τέσσερις πλευρικές παλέτες, δημιουργούμε άνοιγμα 40×30 εκατοστών.
  • Εσωτερικά της κατασκευής, επενδύουμε πλευρικά με γεωύφασμα για να συγκρατούνται καλύτερα τα υλικά του κομπόστ μέσα στον κάδο.
  • Φτιάχνουμε το αντίστοιχο ξύλινο πορτάκι για να καλύψουμε το άνοιγμα, απ’ όπου θα παίρνουμε σταδιακά το κομπόστ για να το χρησιμοποιούμε στα φυτά του κήπου μας.

4. Πώς χρησιμοποιούμε το κομπόστ στα φυτά;

Το έτοιμο κομπόστ, αυτό που έχει “ωριμάσει” δηλαδή, αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για τη λίπανση των φυτών του κήπου μας, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη στράγγιση, τον αερισμό και τη λειτουργία των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους.

Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη φυτών που έχουμε στον κήπο, σε γλάστρες, καθώς και σε επαγγελματικές καλλιέργειες. Κατάλληλο για καλλωπιστικά φυτά, για λαχανικά και αρωματικά φυτά καθώς και για καρποφόρα δέντρα και θάμνους.

– Κομπόστ σε λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά

Για τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε σε γλάστρες, καθώς και για αυτά που είναι φυτεμένα στο έδαφος, στα τέλη του φθινοπώρου ή μέσα στο χειμώνα, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας κομπόστ για να εμπλουτίσουμε το χώμα με θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας εύκολα και οικονομικά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλό αυτοσχέδιο μίγμα φυτοχώματος, χρησιμοποιώντας αφράτο κηπόχωμα, κομπόστ και άμμο σε αναλογία 3:1:1.

Κομπόστ σε αρωματικά φυτά και λαχανικά

Πριν φυτέψουμε τα λαχανικά και τα αρωματικά φυτά μας, την άνοιξη ή το φθινόπωρο, μπορούμε να βάλουμε κομπόστ στους λάκκους φύτευσης μαζί με βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το χώμα με θρεπτικά συστατικά και να εξασφαλίσουμε μία πλούσια παραγωγή.

Για όσους καλλιεργούν τα λαχανικά και τα αρωματικά φυτά τους σε γλάστρες στο μπαλκόνι, μία καλή συνταγή για την παρασκευή ενός γόνιμου φυτοχώματος είναι να ανακατέψουν αφράτο επιφανειακό κηπόχωμα, χωνεμένη κοπριά και κομπόστ σε αναλογία είναι 2:1:1.

– Κομπόστ σε καρποφόρα δέντρα και θάμνους

Το κομπόστ είναι πολύ χρήσιμο και για τις καλλιέργειες των καρποφόρων δέντρων. Την περίοδο του χειμώνα, είναι πολύ σημαντικό να προσθέτουμε κομπόστ στα καρποφόρα δέντρα, όπως στην καλλιέργεια της βερικοκιάς, στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, στην καλλιέργεια της μηλιάς, για να τις ενισχύσουμε σε θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, και κατά την φύτευση γυμνόριζων δενδρυλλίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, είναι σημαντικό να προσθέτουμε ποσότητα κομπόστ και κοπριάς σε αναλογία 1:3 για να βελτιώνουμε το χώμα που θα αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα τους και να το εμπλουτίζουμε με θρεπτικά συστατικά.

5. Πώς φτιάχνουμε υγρό λίπασμα κομπόστ για τα φυτά;

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό φυσικό υγρό λίπασμα για τα φυτά μας χρησιμοποιώντας το κομπόστ το κήπου μας. Συγκεκριμένα, σε 5 λίτρα νερό, βάζουμε ένα κιλό κομπόστ σε ένα τούλι και το αφήνουμε για 3 ημέρες για να εμπλουτιστεί σταδιακά.

Το εκχύλισμα κομπόστ που δημιουργείται είναι ένα υγρό λίπασμα με το οποίο μπορούμε να ποτίσουμε τα φυτά μας για να δυναμώσουν. Το υγρό λίπασμα κομπόστ τονώνει τα φυτά και χρησιμοποιείται, επίσης, για να αντιμετωπίσουν δυσμενείς συνθήκες όπως παγετού, ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Το υγρό λίπασμα κομπόστ μπορεί να εφαρμοστεί και με ψεκασμό στο φύλλωμα των φυτών ως διαφυλλικό λίπασμα για να τονώσει τα φυτά μας και να τα ενισχύσει άμεσα με θρεπτικά συστατικά.

Υγρό λίπασμα κομπόστ
Το υγρό λίπασμα κομπόστ τονώνει τα φυτά

6. Κι ένα μυστικό για καλύτερο κομπόστ

Για να απορροφήσουμε δυσάρεστες οσμές που δημιουργούνται κατά την κομποστοποίηση, καθώς και την υπερβολική υγρασία που βουρκιάζει το κομπόστ, τοποθετούμε μία λεπτή στρώση ζεόλιθου ή ατταπουλγίτη στη βάση που τοποθετούμε τα υλικά κομποστοποίησης.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (48)

  1. Μελίνα
    28/05/2024

    Καταρχάς, πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Θα ήθελα πολύ να μάθω τη γνώμη σας σχετικά με την κομποστοποίηση των απορριμμάτων γάτας και τη χρήση του κομποστ αυτού στα καλλωπιστικά φυτά. Τι θερμοκρασία απαιτείται και πόσο χρόνο χρειάζεται ώστε να είναι βέβαιο ότι έχουν σκοτωθεί όλα τα παθογόνα που υπάρχουν στα απορρίμματα τους; Κάνουν όντως καλό στα λουλούδια μας ή είναι μύθος;!

    • Καλό είναι να παραμείνουν 3-4 μήνες σε κομποστοποίηση και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσεις στα φυτά σου.

  2. Sonia
    17/04/2023

    Καλησπέρα σας.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω για κάποια μαμουνια που βλέπω φέτος στο κομποστ μου.
    Τα προηγούμενα χρόνια ήταν γεμάτο σκουληκάκια και όλα ήταν καλά!
    Φέτος όμως έχει γεμίσει από από αυτά τα γκρι μαμουνια που γίνονται μπαλίτσες…armadillus νομίζω λέγονται…και δεν βλέπω καθόλου σκουλήκια!!..
    Είναι το ίδιο ωφέλιμα όπως τα σκουλήκια; Ή πρέπει να τα απομακρύνω;(Και με ποιον τρόπο;;;)
    Ευχαριστώ πολύ!!

  3. Ελισάβετ
    09/07/2022

    Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

    Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να βάλουμε στο κομπόστ τα ζιζάνια/αγριόχορτα του κήπου ή ακόμα σαπισμένο κοκκάρι ή πατατόσπορο;

    • Καλησπέρα Ελισάβετ. Καλύτερα να αποφύγεις την προσθήκη σαπισμένου κοκαριού και πατατόσπορου. Ζιζάνια (αγριόχορτα) μπορείς να προσθέσεις αλλά φρόντισε να είναι σε στάδιο πριν κάνουν σπόρους.

  4. Θοδωρής
    12/06/2022

    Καλησπέρα σας κ. Κώστα!
    – Έχω κομποστοποιητή tumbler και χρησιμοποιώ compost starter. Ξέρετε πόση είναι η ποσότητα που πρέπει να βαλώ (δεν αναγράφει κάτι στο κουτί)
    – Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτί εκτύπωσης αντί για ξερά χόρτα ;

    • Καλησπέρα Θοδωρή. Δεν έχουμε υπόψη μας την χωρητικότητα του συγκεκριμένου κομποστοποιητή. Καλύτερα να αποφύγεις το χαρτί εκτύπωσης.

  5. ΞΕΝΟΦΩΝ
    25/07/2021

    Καλησπέρα σας!Μπορούμε να ψεκάσουμε τα υλικά του κομπόστ με κάποιο σκεύασμα ωφέλιμων /ενεργών μικροοργανισμών για να επιταχύνουμε την κομποστοποίηση ;

    • Καλημέρα Ξενοφώντα. Πράγματι, κυκλοφορούν σε γεωπονικά καταστήματα διάφορα σκευάσματα που βοηθούν την επιτάχυνση της κομποστοποίησης.

  6. Νικολαος
    01/03/2021

    Καλησπέρα σας. Ξεχορτάριασα τον κήπο μου , που είχε κυρίως τριφύλλι , τσουκνίδες και λουλούδια. Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω για κομποστοποίηση;

    • Καλησπέρα Νικόλαε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα συγκεκριμένα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) για κομποστοποίηση.

  7. Κατερινα
    26/09/2020

    Συγχαρητηρια για ‘ολα που μας προσφερετε.Σας συμβουλευομαι συχνα.Προσφατα σχετικα ειχα ζητησει τη βοηθεια σας για μαμουνες που υπαρχουν πληθωρα στις γλαστρες.Παρακαλ’ω μπορειτε να μου απαντησετε.Ευχαριστ’ω.

  8. ΙΩΑΝΝΗΣ
    26/09/2020

    Καλημέρα. Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με την κομποστοποίηση (σε πλαστικά δοχεία στην ταράτσα)
    1) Ο καφές προσφέρει κάλιο και κάνει πιο ποιοτικό το κομπόστ μας. Εως ποιο ποσοστό μπορεί το κομποστ να περιέχει καφε; (εσπρέσο, ελληνικό, φίλτρου δεν έχει σημασία ε;)20-30-50%;
    2) Όταν το κομπόστ ειναι έτοιμο, πριν ανακατευτεί με το χώμα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα σκουλικάκια; Αν μείνουν μερικά, καλό δεν κάνουν στο χώμα;
    3) Τι χρησιμοποιείτε για να κοσκινίσετε – φιλτράρετε το τελικό προϊόν; Αν μείνει 2-3 βδομάδες και στη συνέχεια αφαιρεθούν με το χέρι οι περισσότεροι γαιοσκώληκες θα ειναι οκ;
    Ευχαριστώ

    • Καλημέρα Ιωάννη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
      1) Στο κομπόστ που θα φτιάξεις τα υπολείμματα καφέ δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 20%.
      2) Αν τα σκουλήκια είναι χοντρά και λευκά, τα αφαιρούμε. Αν είναι οι γαιοσκώληκες που είναι στενόμακροι και καφέ, είναι πολύ ωφέλιμοι για το έδαφος. Δες εδώ το αναλυτικό άρθρο μας για τους γαιοσκώληκες.
      3) Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ένα μεταλλικό κόσκινο για μεγαλύτερη ευκολία.

      • ΙΩΑΝΝΗΣ
        26/09/2020

        Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Τα πολύ μικρά ψιλά άσπρα σκουληκάκια που παρατηρώ είναι οι γαιοσκώληκες που αναπαράγονται; ή είναι σκουλίκια από μύγες λόγω της υγρασίας; Μετά από αρκετούς μήνες που το κομπόστο μου είναι σχεδόν έτοιμο, βλέπω να έχει μειωθεί ο πλυθησμός των γαιοσκώληκων και να υπάρχουν αρκετά πολύ ψιλά έντομα… είναι φυσιολογικό;

        • Οι γαιοσκώληκες είναι καφέ και στενόμακροι και είναι πολύ χαρακτηριστικοί. Για να έχει μειωθεί ο πληθυσμός τους πιθανότατα, έχει υπερβολική υγρασία το κομπόστ σου.

  9. Απόστολος
    30/07/2020

    Γεια σας, φτιάχνω κομπόστ στον κήπο μου. Εκτός από φλούδια από φρουρά λαχανικά και ξερά φύλα έχω βάλει μέσα κοπριά από αιγοπρόβατα, φύκια κατακάθια καφέ και κορμό από μπανανία. Τώρα παρατήρησα ότι έχει γεμίσει το κομπόστ μου με πολλά μικρά άσπρα σκουληκάκια!ειναι επιβλαβές για το κομπόστ; Τι μπορώ να κάνω;
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Απόστολε. Καλύτερα να τα απομακρύνεις τα συγκεκριμένα σκουληκάκια από το κομπόστ χρησιμοποιώντας κάποια χοντρή σίτα.

  10. Ιωαννα
    24/06/2020

    Καλησπέρα σας,πολύ χρήσιμο το σαιτ σας,ευχαριστούμε πολυ!
    Η ερώτηση μου είναι,μπορούμε απλα να βάζουμε τα υπολυμματα τις κουζίνας μας σε κουβά με νερό,να τα αφήνουμε 2-3μερες να βγάλουν αυτά που είναι να βγάλουν,να το σουρώνουμε μετά και να ρίχνουμε στα φυτά μας(υγρό κομποστ ας πουμε)? Αν ναι, θέλει αραιωμα,και κάθε ποτε ποτιζουμε μ’αυτο?
    Και κάτι αλλο:μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την
    αλόη από την γλάστρα μας, σαν φυσικό λίπασμα,αραιωμενη σε νερό στο μπλεντερ,που έχει πολλά θρεπτικά συστατικά?
    Ευχαριστώ πολυ!

    • Καλησπέρα Ιωάννα.
      Θα πρέπει πρώτα να φτιάξεις κομπόστ από τα υπολείμματα της κουζίνας και μετά να το βάλεις σε νερό για 24 ώρες και να φτιάξεις το εκχύλισμα για να ποτίσεις τα φυτά σου. Σχετικά με τον πολτό της αλόης, δεν έχουμε στοιχεία ότι βοηθάει άμεσα τα φυτά σου. Μπορείς πάντως να το δοκιμάσεις.

  11. Χαράλαμπος
    20/06/2020

    Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες που βρίσκουμε στο site σας. Αντί για ζεολιθο στη βάση του κομποστοποιητη μπορώ να χρησιμοποιήσω περλομπετό που έχω στην αποθήκη;

    • Καλησπέρα Χαράλαμπε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζεόλιθο ή ατταπουλγίτη στη βάση του κομποστοποιητή καθώς το περλομπετό είναι για διαφορετικές χρήσεις.

  12. ΑΜΑΛΙΑ
    13/02/2020

    Καλημέρα κε Λιονουδάκη,
    προσφατα προμηθεύτηκα κομποστοποιητη που τον τοποθέτησα στον κήπο μου. Λόγω εποχής έχουμε πολλά πορτοκάλια και λεμόνια προς κομποστοποίηση. Αυτό επηρεάζει την ποιότητα του κομποστ που θα παραχθεί;

    • Καλημέρα Αμαλία. Μπορείς να βάλεις πορτοκάλια και λεμόνια στιμμένα για κομποστοποίηση, αλλά βάλε μικρό ποσοστό, μέχρι 10%, καθώς επειδή είναι όξινα, μεγαλύτερη συγκέντρωση, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην διαδικασία της κομποστοποίησης και θα την καθυστερήσει.

  13. Χρήστος
    09/02/2020

    Χαίρετε κύριε Λιονουδάκη,
    Έχω εγκαταστήσειτον τελευταίο χρόνο έναν κομποστοποιητή στην αυλή μου, ακριβώς κάτω από μια λεμονιά. Ο κομποστοποιητής είναι ανοιχτός από κάτω.

    Δεδομένου ότι τα 2/3 των υλικών που αποθέτω είναι υπολείματα από φρούτα και λαχανικά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λεμονιά;

    • Καλησπέρα Χρήστο. Δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η λεμονιά, απλά λόγω των υλικών που χρησιμοποιείς να καθυστερήσει η κομποστοποίηση.

      • Χρήστος
        12/02/2020

        Σας ευχαριστω Πολύ!

  14. Θοδωρής
    29/01/2020

    Επίσης πότε γίνεται το πρώτο ανακάτεμα του κομπόστ?Κατευθείαν μόλις συμπληρωθούν όλες οι στρώσεις?

    • Καλημέρα Θοδωρή. Καλό είναι να ανακατεύεις το κομπόστ κάθε 1-2 βδομάδας ανεξάρτητα σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι στρώσεις. Αυτό βοηθά και επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης καθώς δημιουργεί καλύτερο αερισμό στο μίγμα.

  15. ΣΤΕΛΙΟΣ
    06/11/2019

    Καλησπερα, ελιες μπορω να ριξω στο κομποστ?

    • Καλημέρα Στέλιο. Μπορείς να ρίξεις ελιές στο κομπόστ αλλά να μην είναι σε μεγάλη ποσότητα (πάνω από 10% του συνολικού όγκου) καθώς λόγω της ελαιοπεριεκτικότητας μπορεί να γίνει πολύ όξινο το μίγμα σου και να καθυστερήσει η κομποστοποίηση.

    • Θοδωρής
      29/01/2020

      Καλησπέρα Κώστα,

      Έχω κάδο κομποστοποίησης εμπορίου.Η ερώτησή μου είναι πόση κοπριά πρέπει να ρίξω σε ένα κυβικό μέτρο σωρού υλικών δεδομένου ότι είναι χειμερινή περίοδος και τη χρειάζομαι για να βοηθήσω την θερμοκρασία του σωρού?

      • Καλημέρα Θοδωρή. Μπορείς να βάλεις μία ποσότητα περίπου 200 λίτρα κοπριάς, περίπου 20% του μίγματος του σωρού του κομπόστ, φροντίζοντας να το ανακατέψεις για να βοηθήσει τη θερμοκρασία και να επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

  16. Βασιλική
    22/06/2019

    Χαίρετε!
    Και πάλι θα σας ευχαριστήσω για την χρησιμότατη σελίδα σας, είναι πολύ σημαντική η προσφορά σας!

    Η ερώτηση: Λέτε ότι θέλει περίπου δύο μήνες για να είναι το κομπόστ έτοιμο. Αυτό σημαίνει ότι ρίχνουμε άπαξ τα υλικά και περιμένουμε δύο μήνες; Αν προσθέτουμε συνέχεια πώς μετράται ο χρόνος;
    Επίσης, όταν προσθέτουμε νέα υλικά δεν ανακατεύουμε αμέσως, περιμένουμε τις 10-15 μέρες;

    Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Βασιλική. Το ανακάτεμα γενικότερα βοηθά στην επιτάχυνση της κομποστοποίησης. Σχετικά με το χρόνο, υπολόγιζε γενικότερα ότι αν βάλεις σταδιακά σε 1-2 μήνες υλικά, ο χρόνος ξεκινά από οταν βάλεις τα τελευταία υλιικά του κομπόστ στο κομποστοποιητή σου. Βέβαια από την κάτω μεριά του κομπόστ, το κομπόστ θα έχει κομποστοποιηθεί πιο γρήγορα.

      • Βασιλική
        30/06/2019

        Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια, καλό καλοκαίρι!

  17. Ευγενία
    14/03/2019

    Ο κομποστοποιητης πρέπει να έχει συγκεκριμενες διαστάσεις;

    Επιπλεον, μπορω να φτιαξω κομποστοποιητη στην ταρατσα του σπιτιου μου η πρεπει να υπαρχει το χωμα του εδάφους σαν βαση;

    • Καλησπέρα Ευγενία.
      Ο κομποστοποιητής δεν χρειάζεται να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις αρκεί να ακολουθείς τις οδηγίες που προτείνουμε και να βάζεις μέσα τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ. Σχετικά με τη βάση στον κομποστοποιητή, στον κήπο μας θα έχουμε χώμα αλλά στο μπαλκόνι ή την ταράτσα μας αν τον βάλουμε, θα φεύγουν υγρά από τη κομποστοποίηση κάτι που είναι πρόβλημα.Γιαυτό πορούμε στη βάση του κμποστοηποιητή να έχουμε μία στρώση άμμου πάχους 10-20 εκατοστών για να απορροφώνται τα υγρά του κομπόστ.

  18. Μάριος
    31/05/2018

    Καλημερα σας. Εδώ και δυο χρόνια χρησιμοποιώ κομποστοποιητή απο την αγορά με επιτυχία. Το πρόβλημα φέτος έιναι ότι γεμίζει με κατσαρίδες. Που αφείλεται αυτό και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      03/06/2018

      Προφανώς, σου βουρκιάζει το κομπόστ περισσότερο από όσο πρέπει και γι’ αυτό προσελκύει κατσαρίδες. Πρόσθεσε ξηρά φύλλα και ροκανίδια για να εξισορροπήσεις την υγρασία.

      • Babis Ms
        16/09/2018

        Καλησπέρα σας,

        Στο δικό μου κομπόστ πέταξα αρκετές φλούδες απο καρπούζι/πεπόνι και βούρκωσε/μυρίζει άσχημα. Είδα αρκετές ασπρα μικρά σκουλίκια μέσα σε αυτό (μάλλον απο μύγα). Το έχω αφήσει στον ήλιο και πρόσθεσα μερικά ξερά κλαδιά. Δεν είναι τόσο υγρό αλλά συνεχίζει να έχει αρκετά μικρά σκουλίκια

        Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μήνες σε κηπευτικά (που θα καταναλώσω) ή δεν πρέπει ;

        • Καλησπέρα Μπάμπη. Το μίγμα του κομπόστ πρέπει να περιέχει 1/3 υπολείμματα κουζίνας και 2/3 ξερά χόρτα του κήπου για να υπάρχει μια ισορροπία στην υγρασία αλλιώς βουρκιάζει το κομπόστ. Αν το μίγμα δουλέψει στη σωστές θερμοκρασίες τα συγκεκριμένα μικρά σκουλήκια που είναι των τροφίμων θα απομακρυνθούν.

          • Babis Ms
            17/09/2018

            Άρα με την απομάκρυνση τους θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για κηπευτικά;

            Ναι το λάθος ήταν οτι δεν πρόσθεσα ξερά κλαδιά εξ αρχής

        • Μανωλης
          22/03/2024

          Γεια σας! Έχω ένα πλαστικό βαρέλι 200lt με βιδωτό καπάκι από πάνω. Για να το μετατρέψω σε κομποστοποιτη θα πρέπει να του αφαιρέσω τον πάτο και να τον βάλω στο χώμα ή να τον αφήσω όπως είναι για να μπορώ να τον περιστρεφω; Εάν τον αφήσω όπως είναι θα πρέπει να βάλω απαραίτητα κάποιο ενεργοποιητή κομποστοποιησης;
          Σας ευχαριστώ πολύ!

          • Και οι δύο περιπτώσεις είναι δυνατές. Σίγουρα η προσθήκη ενεργοποιτή βοηθά την επιτάχυνση της διαδικασίας της κομποστοποίησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *