11 μυστικά για τη φροντίδα των παχύφυτων (+video)

10 μυστικά για τη φροντίδα των παχύφυτων

Παχύφυτα, ένας ολόκληρος κόσμος από υπέροχα εξωτικά φυτά για να επιλέξουμε! Τα παχύφυτα είναι εξαιρετικά δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε σχεδόν παντού! Στον κήπο, στην αυλή και το μπαλκόνι, ενώ τα τελευταία χρόνια συναντάμε πολύ συχνά σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών και γραφείων.

Άλλωστε τα παχύφυτα εκτός από πανέμορφα, έχουν και μικρές ανάγκες σε φροντίδα! Είναι πολύ προσαρμοστικά και ιδιαίτερα ελκυστικά χάρη στην εξωτική τους εμφάνιση, η οποία συνδιάζεται με μεγάλη αντοχή και ελάχιστη περιποίηση.

Από επιστημονική άποψη, με την ονομασία “παχύφυτα” αναφερόμαστε μια μεγάλη κατηγορία φυτών που διαθέτουν παχιά σαρκώδη φύλλα, τα οποία λειτουργούν ως αποθήκες νερού και χρησιμεύουν για την επιβίωση τους σε συνθήκες ξηρασίας και έλλειψης νερού.

Η κατηγορία των παχύφυτων περιέχει πολλές οικογένειες φυτών όπως κάκτους, αγαύες, ευφόρμπιες, κρασούλες, βρομέλιες και περιλαμβάνει χιλιάδες είδη φυτών με ποικιλία σχήματων, μεγεθών, χρώματων και λουλουδιών.

Ας δούμε αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη φροντίδα των παχύφυτων, πόσο φως θέλουν, κάθε πότε τα ποτίζουμε, τι συνθήκες χρειάζονται για να μας δώσουν λουλούδια και πώς μπορούμε να τα διατηρήσουμε γεμάτα χρώμα και ζωντάνια!

1. Πώς ξεχωρίζουμε τα παχύφυτα από τους κάκτους;

Πολύ συχνά οι κάκτοι και τα παχύφυτα αναφέρονται μαζί και υπάρχει αρκετή σύγχυση γύρω από το πως τους ξεχωρίζουμε, είναι πολύ χρήσιμο λοιπόν να ξεδιαλύνουμε αυτή τη διάκριση.

κάκτοι ανήκουν στα παχύφυτα, επόμενως τα παχύφυτα είναι η μεγάλη κατηγορία που εκτός από κάκτους περιλαμβάνει και άλλα φυτά. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα αγκάθια δεν αποτελούν στοιχείο διαφοροποίησης, καθώς υπάρχουν παχύφυτα που έχουν αγκάθια όπως η ευφόρμπια και η αγαύη που δεν ανήκουν στην οικογένεια των κακτοειδών.

Οι κάκτοι διαφοροποιούνται από τα παχύφυτα καθώς διαθέτουν τις αρεόλες, τα χαρακτηριστικά χνουδωτά εξογκώματα από τα οποία εκπτύσσονται υπέροχα λουλούδια, αγκάθια ή και νέοι βλαστοί. Τα παχύφυτα δεν διαθέτουν αρεόλες.

Διαφήμιση

2. Χρειάζονται πολύ φως τα παχύφυτα για να αναπτυχθουν;

Τα παχύφυτα αγαπούν το φως και χρειάζονται καλό φωτισμό για να ευδοκιμήσουν. Βέβαια, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες φωτισμού ανάλογα το είδος, ενώ κάποια παχύφυτα όπως οι χαβόρθιες, οι γαστέριες και κάποια είδη κρασούλας θέλουν σχετικά σκιερά σημεία. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες απευθείας ακτίνες του ήλιου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν εγκαύματα και μεταχρωματισμούς στα φύλλα των παχύφυτων.

Ο ανεπαρκής φωτισμός, ειδικά όταν τα παχύφυτα είναι σε εσωτερικό χώρο, δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξή τους και ανοικτοκίτρινες περιοχές στα φύλλα. Τα παχύφυτα για να ανθοφορήσουν χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ώρες ημερήσιου φωτισμού, επομένως το πλούσιο φως και η ανάλογη ηλιοφάνεια αποτελούν απαραίτητο στοιχείο φροντίδας για να τα διατηρήσουμε ζωηρά και υγιή.

3. Σε τι θερμοκρασίες ευδοκιμούν τα παχύφυτα;

Τα περισσότερα παχύφυτα αναπτύσσονται σε περιβάλλον σχετικά υψηλών θερμοκρασιών. Την περίοδο της άνοιξης που αναπτύσσονται με πιο γρήγορο ρυθμό, ιδανικές θερμοκρασίες για τα παχύφυτα είναι γύρω στους 25°C. Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω των 18°C μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός ανάπτυξης τους και είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε.

Την περιόδο του καλοκαιριού, τα παχύφυτα μπορούν να αντέξουν και σε συνθήκες καύσωνα όπου η θερμοκρασία αγγίζει και τους 40°C. Τον χειμώνα, τα παχύφυτα ευδοκιμούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία σε θερμοκρασίες μέχρι 10°C, ενώ για λίγο χρονικό διάστημα μπορούν να αντέξουν και σε θερμοκρασία μέχρι 5°C.

5 μυστικά για τη φροντίδα της κρασούλας
5 μυστικά για τη φροντίδα της κρασούλας

4. Ποιο χώμα είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια των παχύφυτων;

Τα παχύφυτα για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν χρειάζονται ειδικό φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό για να μην σαπίσει το ευαίσθητο ριζικό τους σύστημα. Προμηθευόμαστε εξειδικευμένα φυτοχώματα για παχύφυτα που περιέχουν χονδρόκοκκη άμμο, περλίτη και ελαφρόπετρα, εμπλουτισμένα με θρεπτικά στοιχεία που τους παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αν διαθέτουμε κάποιο φυτόχωμα γενικής χρήσης στο σπίτι μας, μπορούμε να προσθέσουμε άμμο και επιφανειακό κηπόχωμα σε αναλογία 1:1:1 προκειμένου να στραγγίζει καλύτερα το μείγμα και να δημιουργήσουμε ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των παχύφυτών μας.

5. Σε τι γλάστρα φυτεύουμε τα παχύφυτα;

Η φύτευση των παχύφυτων γίνεται σε σχετικά ρηχές πλατιές γλάστρες που παρέχουν αρκετό χώρο για να ριζώσουν και μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μοναδικές σύνθεσεις επιλέγοντας διαφορετικά είδη από τη μεγάλη γκάμα των παχύφυτων.

Οι πήλινες γλάστρες διαθέτουν πόρους και προσφέρουν καλύτερο αερισμό στα παχύφυτα, ωστόσο απαιτούν συχνότερα ποτίσματα σε σχέση με τις πλαστικές ή τις γυάλινες γλάστρες που συγκρατούν περισσότερο νερό. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μικρότερες γλάστρες με παχύφυτα θέλουν συχνότερα ποτίσματα και σε μικρές ποσότητες σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γλάστρες.

Φυτεύουμε τα παχύφυτα σε γλάστρες που διαθέτουν τρύπα στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν λόγω υπερβολικής υγρασίας. Αν διαθέτουμε γλαστράκια που δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση του νερού, ποτίζουμε πολύ προσεκτικά για να αποφύγουμε την υπερβολική υγρασία στο χώμα.

Εχεβέρια (Echeveria), ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γένος παχύφυτων
Εχεβέρια (Echeveria), ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γένος παχύφυτων

6. Πότε και με ποιο τρόπο μεταφυτεύουμε τα παχύφυτα;

Αν και τα παχύφυτα αναπτύσσονται σχετικά άργά, κάποια στιγμή θα χρειαστούν μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα που προτιμούμε να είναι 1-2 νούμερα μεγαλύτερη. Κατάλληλη εποχή για την μεταφύτευση είναι η περιόδος της άνοιξης ή αρχή του φθινοπώρου.

Πριν τη μεταφύτευση, το χώμα της γλάστρας πρέπει να είναι σχετικά υγρό ώστε αναποδογυρίζοντας τη γλάστρα να μπορέσουμε να βγάλουμε το παχύφυτο μαζί με το χώμα και τις ρίζες του. Αν διαπιστώσουμε ξεραμένες ή σαπισμένες ρίζες τις κόβουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε το φυτό στην καινούρια γλάστρα, με τέτοιο τρόπο ώστε οι ρίζες του να απέχουν περίπου 2 εκατοστά από τη βάση. Προσθέτουμε ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα και πιέζουμε ελαφρά μέχρι να γεμίσει η γλάστρα.

Τοποθετούμε τη γλάστρα για λίγες μέρες σε σκιερό περιβάλλον, πριν τη μεταφέρουμε στην οριστική της θέση. Αποφεύγουμε να ποτίζουμε τα παχύφυτα αμέσως μετά την μεταφύτευση και αφήνουμε να περάσουν 2-3 μέρες για να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Στη συνέχεια ποτίζουμε και περιποιούμαστε τα παχύφυτά μας κανονικά.

7. Κάθε πότε ποτίζουμε τα παχύφυτα;

Αν και αρκετοί πιστεύουν ότι τα παχύφυτα δεν χρειάζονται πότισμα, καθώς στο φυσικό τους περιβάλλον ευδοκιμούν και μεγαλώνουν σε συνθήκες ερήμου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μπορεί τα παχύφυτα να απορροφούν νερό περισσότερο από τους υδρατμούς του περιβάλλοντος παρά από το ριζικό σύστημα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τακτικό πότισμα.

Για να τα διατηρήσουμε υγιή και με πλούσια ανάπτυξη, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 4-5 μέρες τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Την περίοδο του χειμώνα, ποτίζουμε κάθε 2 βδομάδες, σε περίπτωση που δεν έχουμε και βροχοπτώσεις, ενώ για παχύφυτα που έχουμε σε εσωτερικό χώρο ελέγχουμε το χώμα τους για να βεβαιωθούμε ότι είναι στεγνό πριν ποτίσουμε.

Πάντως το πότισμα εξαρτάται και από το είδος του παχύφυτου, από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, από το είδος του χώματος καθώς και από τη θέση που έχει φυτευτεί το φυτό.

8. Τι λίπασμα βάζουμε στα παχύφυτα;

Τα παχύφυτα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε θρεπτικά στοιχεία, ενώ για να τα απορροφήσουν σωστά χρειάζονται ευνοϊκές συνθήκες φωτισμού, υγρασίας και θερμοκρασίας.

Χρησιμοποιούμε υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, κάθε δυο βδομάδες, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαiριού και επαναλαμβάνουμε μία φορά στις αρχές του φθινοπώρου.

Βάζουμε λίπασμα μόνο την περίοδο που αναπτύσσονται τα παχύφυτα και σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιούμε μεγάλες δόσεις λιπάσματος, προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα και τοξικότητες.

9. Ποια προβλήματα εμφανίζουν συνήθως τα παχύφυτα;

Τα παχύφυτα προσβάλλονται από τα έντομα της μελίγκρας και της βαμβακάδας, από τον τετράνυχο, καθώς και από μυκητολογική ασθένεια του σαπίσματος της ρίζας. Για την αντιμετώπιση των εντόμων, ψεκάζουμε προληπτικά με τριμμένο πράσινο σαπούνι και ποτίζουμε με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα).

Πολύ συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στους κάκτους είναι τα εγκαύματα στους βλαστούς όταν εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως, καθώς και η παραμόρφωση λόγω υπερβολικού ποτίσματος και κακού φωτισμού την περίοδο του χειμώνα. Αν παρατηρήσουμε τον φλοιο των παχύφυτων να σκάει, αυτό οφείλεται σε ακανόνιστα ποτίσματα.

Οι βλαστοί των παχύφυτων συρρικνώνονται όταν είναι εκτεθιμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, γι’ αυτό χρειάζονται κατάλληλη προστασία από το κρύο. Πολύ συχνά είναι και τα κιτρινίσματα των βλαστών των παχύφυτων που οφείλονται στην έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως μαγνησίου, σιδήρου, βορίου και ψευδαργύρου.

Κάκτοι και παχύφυτα: 10 συχνά προβλήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Κάκτοι και παχύφυτα: 10 συχνά προβλήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε

10. Πώς δημιουργούμε καινούρια παχύφυτα;

Άμα θέλουμε να χαρίσουμε σε φίλους παχύφυτα, είναι πολύ εύκολο και δεν θα ξοδευτούμε καθόλου. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα παχύφυτα είναι ότι πολλαπλασιάζονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που είναι τόσο πολύ διαδεδομένα!

Ο πολλαπλασιασμός των παχύφυτων μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τμήματα βλαστών, μικρά φυτά που βλαστάνουν από τη βάση του παχύφυτου, φύλλα ή ακόμη και τμήμα φύλλων. Για παράδειγμα, αρκεί να κόψουμε ένα μικρό φύλλο κρασούλας, να το βάλουμε πάνω σε χαρτί για να ξεραθεί η τομή του και μετά από λιγες μέρες να το αφήσουμε πάνω στο χώμα μίας γλάστρας για να βγάλει ρίζες και να εξελιχθεί σε ένα καινούριο φυτό κρασούλας.

Επίσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια παχύφυτα από σπόρο ακολουθώντας τον βασικό τρόπο σποράς όπως προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο για την δημιουργία σπορείου.

Κάποια παχύφυτά που ριζοβολούν πολύ δύσκολα, μπορούν να εμβολιαστούν σε κατάλληλα υποκείμενα και έτσι να πολλαπλασιαστούν. Τα εμβολιασμένα παχύφυτα έχουν γενικότερα ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός κάκτων και παχύφυτων
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός κάκτων και παχύφυτων

11. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τα παχύφυτα

Τα παχύφυτα, σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά, ανοίγουν τα στομάτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας για να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα και να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Με αυτόν τον τρόπο τα παχύφυτα εξοικονομούν νερό, καθώς τη νύχτα επικρατούν συνθήκες χαμηλότερης θερμοκρασίας και υψηλότερης υγρασίας, επομένως οι απώλειες νερού περιορίζονται στο ελάχιστο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (42)

  1. κοσμας κριτιδης
    01/08/2022

    εχω για χρονια στο μπαλκονι την αμπελωψ ξαφνικα φετος τα φυλλα αρχισαν να ξεραινονται περιφερικα να μαραινονται και να πεφτουν μενοντας τα κλαδια ξερα τι συμβαινει?
    ευχαριστω για την φιλοξενια

    • Καλησπέρα Κοσμά. Δες αν ποτίζεται κανονικά το φυτό της αμπέλοψης και έλεγξε μήπως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  2. ΟΡΕΣΤΗΣ
    27/06/2022

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
    ΑΓΟΡΑΣΑ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΝΑ AEONIUM ΜΕΓΑΛΟ.ΣΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΣΚΙΑ.ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΗΡΑ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΣΚΟΥΡΟΧΡΩΜΑ ΦΥΛΛΑ .ΕΓΩ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΦΩΣ ΗΛΙΟΥ.ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ.ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟ ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΓΕΩΠΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΞΕΘΩΡΙΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΧΑΝΕ ΠΟΤΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑΚΙΑ.ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΠΟΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΩΠΟ.ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΕ ΜΙΓΜΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΛΑΒΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

    • Καλημέρα Ορέστη. Μπορείς να προσθέσεις λίπασμα μαγνησίου για να αποκτήσει πιο βαθυπράσινο χρώμα το aeonium.

      • ΟΡΕΣΤΗΣ
        29/06/2022

        ΘΑ ΕΠΑΝΕΡΘΕΙ ΛΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΥΡΟ ΚΑΦΕ-ΜΕΛΙΤΖΑΝΙ-ΒΥΣΣΙΝΙ (ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ)ΧΡΩΜΑ? ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΝΑ ΨΕΚΑΣΤΕΙ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ.ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΡΙΞΩ(ΧΩΜΑ Ή ΦΥΛΛΑ ΔΛΔ)
        ΣΑΣ ΥΠΕΡ ΥΠΕΡ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  3. Κατερίνα
    02/10/2021

    Καλημέρα σας, το παχυφυτο μου ειχε εμφανίσει ένα μίσχο με ανθος και 2 μικρά “μοσχευματα” από το ίδιο το παχυφυτο. Πως μπορώ να μεταφυτευσω σωστα αυτά τα 2 σε γλαστρακια; στεκονται πάνω στον μίσχο σαν λουλούδια, αλλά είναι babies του παχυφυτου.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  4. ΟΡΕΣΤΗΣ
    17/08/2021

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
    ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΡΝΙΖΑ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΧΥΦΥΤΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ 1 ΕΡΩΤΗΣΗ.ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΤΙ ΟΣΑ ΠΑΧΥΦΥΤΑΚΙΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΚΟΚΚΙΝΑ Ή ΑΣΠΡΑ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ.ΥΠΟΘΕΤΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΟΡΝΙΖΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ?ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΩ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΜΙΑ Kalanchoe Thyrsiflora ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΠ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΑ.ΘΕΛΩ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΩ.ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΧΩΜΑ ΓΗΣ.ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΦΥΤΟΧΩΜΑ ΓΙΑ ΠΑΧΥΦΥΤΑ Ή ΝΑ ΤΙΝΑΞΩ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΑΣ ΖΗΛΕΥΩ (ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΝΝΟΙΑ)

    • Καλησπέρα Ορέστη. Χρειάζονται περισσότερο φως τα παχύφυτα σου για να διατηρούν το χρώμα τους. Καλό θα ήταν να τινάξεις την καλαγχόη ελαφρά περιφερειακά τις ρίζες της και να προσθέσεις ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα.

  5. Κατερίνα Μανήδι
    13/02/2021

    Καλησπέρα τα παχύφυτα μου έχουν αρχίσει τα φύλλα τους να μαλακώνουν και να μοιάζουν σαν σάπια τη μπορό να κάνω για να τα επαναφέρω μήπος κάνω κάτι λάθος παρακαλώ απαντήστε.

    • Καλησπέρα Κατερίνα. Το μαλάκωμα των φύλλων των παχύφυτων μπορεί να οφείλεται λόγω παγωνιάς, λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή λόγω μειωμένου φωτισμού.

  6. Κλέιντι
    04/01/2021

    Καλησπέρα κύριε Κώστα ποιος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φτιάξουμε σπόρους από παχύφυτα και τη θερμοκρασία χρειάζονται για να επιβιώσουνε.?

    • Καλησπέρα Κλέιντι.
      Κατάλληλη εποχή για να φυτέψεις τους σπόρους από τα παχύφυτα στις αρχές της άνοιξης, όταν η θερμοκρασία της νύχτας είναι πάνω από 1.0οC. Η πιο κατάλληλη θερμοκρασία βλάστησης και ανάπτυξης είναι γύρω στους 18-20οC. Δες περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας για τον πολλαπλασιασμό των παχύφυτων και των κάκτων.

  7. Κατερίνα
    24/10/2020

    Καλημερα. Ήθελα να ρωτήσω η υπομονή μου εχει μπουμπουκια χρειάζεται λιπασμα αυτήν την περίοδο? Επίσης την έχω στο μπαλκόνι και οι θερμοκρασίες εδω που ζω είναι τωρα 15-5 να την αφήσω έξω μέχρι να άνθηση ή θα πέσουν αν την βάλω μέσα στο σπίτι. Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Κατερίνα. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας στην υπομονή αυτή την περίοδο για μία φορά. Καλό είναι να την βάλεις μέσα μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες κοντά σε μηδέν βαθμούς ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα και στην ανθοφορία της. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της υπομονής στο σχετικό άρθρο

      • Κατερίνα
        26/10/2020

        Σας ευχαριστώ πολύ.

  8. Μαίρη
    27/08/2020

    Καλησπέρα σας,

    Πριν 20 μερες αγορασα μια απτενια και δν την εχω κανει ακομα μεταφύτευση. Ποτε ειναι η καλύτερη περίοδος να τν βαλω σε μεγαλύτερη γλαστρα γτ νιωθω ότι πιέζετε μεσα σε τοσο μικρο γλαστρακι το φυτο και οι βλαστοί της κρέμονται προς τα κάτω.

    • Καλησπέρα Μαίρη. Μπορείς να μεταφυτεύσεις την απτένια (μπούζι) σε μεγαλύτερη γλάστρα στις αρχές του φθινοπώρου μόλις περάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

  9. Ορέστης
    11/08/2020

    Καλησπέρα σας
    Καταρχάς θα ήθελα να σας πω πόσο σας ζηλεύω με την καλή έννοια που έχετε κάνει την καψούρα και το πάθος σας δουλειά!!
    Είναι ευλογία αυτό….
    Λοιποοοον Θέλω να κάνω μια κατασκευη: παχυφυτα σε κορνίζα.
    Θεωρώ θα το χετε ξαναδεί με τέτοια εμπειρία που έχετε.
    Έχω να κάνω κάνα 2 ερωτησουλες.
    1)πισω να βάλω γεωυφασμα ή πολυ λεπτό φύλλο κόντρα πλακέ ή κατι σαν αυτό που έχουν π.χ. οι ντουλάπες για πλάτη?
    2)μπροστα να φάω γεωυφασμα ή κουνελοσυρμα που έχω δει να βάζουν στα diy ( hanging succulent frame αν θέλετε να googlaρετε)
    3)Αν δεν βρω ειδικό φυτοχώμα για παχυφυτα θα βάλω εκτός από αυτό που θα βρω και τίποτα πετραδάκια για αποστράγγιση?
    4)να το ποτιζω με ψεκαστηρακι βαπόρι ή σιγά σιγά σε διάφορα σημεία μέσα??
    Έχετε υπόψιν σας ότι λογικά θα το κρεμάσω. Σας το λέω σε περίπτωση που παίζει ρόλο στις απαντήσεις σας
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγνώμη αν σας ζάλισα
    Υγ. Κάθε άλλη συμβουλή καλοδεχούμενη

    • Καλημέρα Ορέστη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πολύ ενδιαφέρουσα η κατασκευή που θέλεις να φτιάξεις με το κάδρο με τα παχύφυτα. Σχετικά με τις απορίες σου.
      1) Βάλε λεπτό φύλλο κόντρα πλακέ στην πλάτη.
      2) Μπροστά βάλε κουνελόσυρμα για να συγκρατεί το χώμα.
      3) Αν δεν βρείς φυτόχωμα για παχύφυτα, πάρε φυτόχωμα γενικής χρήσης και πρόσθεσε χονδρόκοκκη άμμο σε αναλογία φυτόχωμα – άμμο 2:1
      4) Πότιζε με ψεκαστηράκι βαπόρι από πάνω προς τα κάτω.
      5) Στο κάτω μέρος του κάδρου (βάση), βάλε μία λεπτώ στρώση χαλικιών 1-2 εκ. για να στραγγίζει το νερό που περισσεύει και πάνω της λίογ γεωύφασμα για να διαχωρίζει τα χαλίκια από το φυτόχωμα.
      Καλή επιτυχία!

      • ΟΡΕΣΤΗΣ
        19/08/2020

        ΣΑΣ ΥΠΕΡ-ΥΠΕΡ-ΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ.
        ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΥΣΑ ΛΙΓΟ ΟΜΩΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ.
        1)ΕΒΑΛΑ ΓΙΑ ΠΛΑΤΗ ΝΑΥΛΟΝ ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗΣ ,ΟΧΙ ΥΦΑΣΜΑ
        2)ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΓΙΑ ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΕΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΜΕΙΞΩ ΜΕ ΠΕΡΛΙΤΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ.ΑΝΑΛΟΓΙΑ 2:1 ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑΤΕ?
        3)ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΠΕΡΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ?
        4)ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑΥΛΟΝ ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗΣ?
        υγ1 αν ειναι καλυτερο το υφασμα εδαφοκ μπορω να βρω αμεσα. και σε ποια απο τις 2 περιπτωσεισ να βαλω.(πισω ή κατω δλδ)
        υγ2 ΣΑΣ ΞΑΝΑΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

        • Καλησπέρα Ορέστη. Σχετικά με το ερωτήματα που μας αναφέρεις, έχουμε να σου πούμε τα έξης:
          1) Το γεωύφασμα (ύφασμα εδαφοκάλυψης) σε σχέση με το νάυλον εδαφοκάλυψης έχει το πλεονέκτημα ότι αφήνει να στραγγίζει το νερό που περισσεύσει μετά το πότισμα.
          2) Βεβαίως μπορείς να ακολουθήσεις τη συνταγή μας για φυτόχωμα για παχύφυτα χρησιμοποιώντας περλίτη.
          3) Στον πάτο, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις χαλίκια αντί για περλίτη που βοηθά καλύτερα στην αποστράγγιση.
          4) Πάνω από την αποστράγγιση, απέφυγε το νάυλον εδαφοκάλυψης και βάλε γεωύφασμα που να διαχωρίζει φυτόχωμα με χαλίκια και παράλληλα να επιτρέπει την απομάκρυνση του νερού.

  10. ΑΜΑΛΙΑ
    08/07/2020

    Καλημέρα
    πρίν από αρκετό καιρό πηρα μικρά παχύφυτα (δύο είδη σεδο, μια παχύφυτη φτέρη που δεν ξέρω πως λέγεται, ένα είδος αλόης, μία εχεβέρια) και τα φυτεψα σε μια μεγάλη ανοιχτή γυαλα . Αυτά με τον καιρό μεγάλωσαν πολύ με αποτέλεσμα να πνίγουν τα πιο μικρά και να μην είναι πλέον τόσο όμορφα οσο στην αρχη. Μπορώ να τα κλαδέψω;

  11. Κατερινα
    29/06/2020

    Καλησπέρα. Είδα ότι βάζουν και παχυφυτα (πολλά μαζί) Μέσα σε βάζα. Πώς μπορώ να το κάνω κι εγώ αυτό με επιτυχία μιας και τα βάζα δεν έχουν τρύπες για καλή αποστράγγιση. τι θα πρέπει να προσέξω;

    • Καλησπέρα Κατερίνα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με το νερό και να μην κάνεις υπερβολικό πότισμα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να στεγνώνει το χώμα και μετά να ποτίζεις ξανά.

      • Κατερινα
        29/06/2020

        Σας ευχαριστώ πολύ!! . Έχω κάνει μεγάλη πρόοδο με τα φυτά μου. Πραγματικά με εχετε βοηθήσει πολύ με τις συμβουλές σας.

  12. Μαρία
    19/06/2020

    Καλησπερα κυριε Λιονουδακη!!!!Αγαπω ιδιαιτερα κακτους και παχυφυτα,συλλεγω το τελευταιο διαστημα διαφορες ποικιλιες,μπαινω σε διαφορα σαιτ ωστε να ενημερωθω για την φροντιδα τους.Φοβαμαι μην τους σαπισω και τους ποτιζω ανα 10 ημερο,οι συνθηκες ομως στο μπαλκονι μας ειναι ιδιαιτερα υψηλες,ολη σχεδον την ημερα χτυπαει ο ηλιος,αποφασισα λοιπον βλεποντας οτι μαραινονται να τους ποτιζω συχνοτερα,ετσι πρεπει????Επισης πειτε μου,ποια η ιδανικη υγρασια για την αναπτυξη τους,ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!!

    • Καλησπέρα Μαρία. Φρόντισε να κάνεις ένα καλό πότισμα στους κάκτους και στα παχύφυτα σου μόλις στεγνώνει το χώμα τους. Συνήθως αυτή την εποχή μπορείς να τα ποτίζεις κάθε 6-7 μέρες.

  13. Charalampos
    16/06/2020

    Καλησπέρα Κ. Λιονουδάκη. Έχω κάποιες αποριές σχετικά με το σενέκιο. Εχω μία γλάστρα εδώ και ένα μήνα περίπου σε ένα φωτεινό δωμάτιο χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες περίπου παρουσιάζει σημαντική αραίωση στο φύλλωμα χωρίς όμως κιτρίνισμα. Επίσης, χωρίς να γνωρίζω αν έχει σχέση αυτο, έχουν παρουσιαστεί μερικά έντομα μέσα στη γλάστρα που μοιάζουν με πολύ μικρές σαρανταποδαρούσες. Ποτίζω μονο οταν έχει στεγνώσει το χώμα. Έχετε κάποια συμβουλή για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    Χαράλαμπος

    • Καλησπέρα Χαράλαμπε. Φρόντισε να μην ποτίζεις υπερβολικά παρά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Πρόσθεσε πιπέρι καγιέν στο χώμα για την αντιμετώπιση των εντόμων που εμφανίζονται.

  14. Μελινα
    05/06/2020

    Γεια σας . Μετά από πολλά χρόνια περιποίησης η υπομονή άρχισε να μαραγκιαζει κ να ξερενεται σε κάποια σημεία . Δεν γνωρίζω τον τρόπο να την επαφερω .έχει έτσι τουλάχιστον έναν μήνα . Πώς θα την σώσω. Είναι ολάνθιστη τώρα αλλά κάτι δε πάει καλά. Σας ευχαριστώ .

    • Καλησπέρα Μελίνα. Πιθανότατα, η υπομονή (επίφυλλο) μαραίνεται και ξεράνεται λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης της γλάστρας. Πιθανότατα, χρειάζεται μεταφύτευση και σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  15. Εφη
    28/02/2019

    Καλησπέρα

    Έχω φυτά που ανήκουν στην οικογένεια της αλόης, βγάζουν ένα κόκκινο άνθος. Συναντουνται συχνά σε δρόμους.
    Το καλοκαίρι κιτρινισε η ανάπτυξη τους στο ένα φυτό και πριν ένα μήνα (σήμερα έχουμε 28/02) σε ένα άλλο. Τα καινούρια φύλλα. Όχι σαπισμα, ζαρωμα ή κάτι άλλο. Το πότισμα γίνεται όπως περίπου αναφέρεται και από εσάς.

    Τι πιστεύετε ότι είναι;

    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Έφη.
      Το κιτρίνισμα στα φύλλα της αλόης μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα καθώς στην έλλειψη σιδήρου. Φρόντισε να την ποτίζεις σταθερά όταν στεγνώνει το χώμα έχοντας εξασφαλίσει ότι η γλάστρα σου στραγγίζει το νερό. Επίσης, η προσθήκη χηλικού υδατοδιαλυτού σιδήρου την περίοδο της άνοιξης, μια φορά το μήνα, θα βοηθησει στο πρασίνισμα των φύλλων της. Επίσης, θα ήταν καλό να ελέγξεις μήπως χρειάζεται μεταφύτευση της αλόης σε μεγαλύτερη γλάστρα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της αλόης στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

      • Εφη
        10/03/2019

        Καλημέρα

        Σας ευχαριστώ για την απάντηση.

        Τα συγκεκριμένα φυτά είναι στο χώμα. Έχω και άλλες ρίζες, σε χώμα και γλάστρες, οι οποίες είναι εντάξει.
        Φανταστείτε ότι τα νέα τους φύλλα γίνονται κίτρινα. Πολύ νερό τώρα το χειμώνα ναι λόγω βροχής αλλά το καλοκαίρι ποτίζω κάθε 10 μέρες και ζω στην Κρήτη, είναι επίσης σε ηλιόλουστη θέση ολημερίς.

        Μου έδωσαν πλήρες λίπασμα άμεσης απορρόφησης. Μπορεί να ψεκάστει; Ο σίδηρος ψεκάζεται;

        Θα επανελθουν άραγε; Έχουν κάνει μια όμορφη σύνθεση και θα λυπηθώ αν καταστραφεί. Θα βάλω φωτογραφία, εάν μπορέσω.

        Ευχαριστώ πολύ

        • Καλημέρα Έφη. Στείλε μας την ερώτηση σου στην ειδική στήλη που έχουμε Ερωτήσεις Κηπουρικής, όπου υπάρχει η δυνατότητα να ανεβάσεις και φωτογραφία. Και ο σίδηρος σε υγρή μορφή και τα κρυσταλλικά ή υγρά λιπάσματα μπορούν να διαλυθούν και να ψεκαστούν διαφυλλικά.

          • Εφη
            10/03/2019

            Σας ευχαριστώ. Θα το κάνω.

  16. ΓΙΑΝΝΗΣ J
    04/08/2018

    Πως ονομάζεται το φυτό της φωτογραφίας;

    • Καλησπέρα Γιάννη.
      Το συγκεκριμένο παχύφυτο της φωτογραφίας είναι ένα είδος εχιβέριας ή εχεβέριας (Echiveria sp. ). Η εχιβέρια χαρακτηρίζεται από φύλλα που δημιουργούν ροζέτες σε σχήμα που θυμίζει ανοικτή αγκινάρα. Κατά το πότισμα της εχιβέριας, προσέχουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα της. Ο πολλαπλασιασμός της εχιβέριας γίνεται με νέες μικρές ροζέτες που αναπτύσσονται ανάμεσα από τα φύλλα της, και αποκόπτονται για να μεταφυτευθούν σε νέα γλάστρα.

      • ΓΙΑΝΝΗΣ J
        18/08/2018

        Ευχαριστώ πολύ! Το εχω σε αρκετές γλάστρες στο κήπο μου αλλά δεν είχα ιδέα πως ονομάζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *