Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Ανθεκτική και εντυπωσιακή! H αμπέλοψη ή παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος είναι φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται πάνω σε τοίχους, φράχτες, πέργκολες και στέγαστρα. Έχει ταχύτατη ανάπτυξη και ξεπερνά πολύ γρήγορα τα δέκα μέτρα ύψος.
Τα φύλλα της είναι πράσινα, πεντάλοβα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι η αμπέλοψη εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια.
Η αμπέλοψη ανήκει στην κατηγορία των αναρριχώμενων φυτών που δεν χρειάζονται απαραίτητα υποστήλωση για να αναπτυχθούν, καθώς διαθέτει μικρούς βλαστούς, έλικες, που λειτουργούν σαν βεντούζες και προσκολλάται πάνω στους τοίχους.
1. Tι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η αμπέλοψη για να αναπτυχθεί;
Η αμπέλοψη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να εξασφαλίζεται αποστράγγιση.
Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις και είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Η αμπέλοψη μπορεί επίσης να φυτευτεί σε νότια ή ανατολική πλευρά σπιτιών και κτιρίων ενισχύοντας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό τους.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέρει μόνωση από τις θερμές ακτίνες του ήλιου ενώ τον χειμώνα, που πέφτουν τα φύλλα της, μπορούν να ζεσταθούν οι τοίχοι των σπιτιών.
2. Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα η αμπέλοψη;
Η αμπέλοψη φυτεύεται σε γλάστρα, όπου θα έχει σχετικά μικρότερη ανάπτυξη συγκριτικά με τη φύτευση στο εδάφος. Αποτελεί ωστόσο μια πολύ ελκυστική και σίγουρη επιλογή κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας.
Επιλέγουμε γλάστρα μεγάλου μεγέθους για την αμπέλοψη, ύψους και διαμέτρου 40 επί 40 εκατοστά με τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό. Για καλύτερη αποστράγγιση, τοποθετούμε μια στρώση χαλικιών και προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης.
3. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει η αμπέλοψη;
Η αμπέλοψη έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα. Κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα για να διατηρήσει δροσερό πράσινο φύλλωμα.
Η αμπέλοψη έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε λίπανση όταν είναι φυτεμένη στο έδαφος και μόνο κατά την περίοδο της άνοιξης θα απαιτηθεί μία φορά η προσθήκη πλήρους κοκκώδους λιπάσματος.
Για την αμπέλοψη σε γλάστρα απαιτείται η προσθήκη υγρού λιπάσματος για πράσινα φυτά, μια φορά το μήνα κατά την περίοδο άνοιξης και καλοκαιριού.
4. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η αμπέλοψη;
Το κλάδεμα της αμπέλοψης γίνεται στα τέλη του χειμώνα, την εποχή που το φυτό βρίσκεται σε λήθαργο. Είναι σημαντικό να κλάδεύουμε το σχήμα της κάθε χρόνο για να περίορίζουμε την ανάπτυξη της και να δίνουμε την απαιτούμενη κατεύθυνση στο φυτό.
Κάνουμε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα αφαιρώντας ξερά, άρρωστα και αδύναμα κλαδιά. Aν είναι σε τοίχο σπιτιού, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο κλάδεμα για να μην κλείσει με την άνάπτυξη της παράθυρα ή να μην φράξει σωλήνες υδροροής.
Η αμπέλοψη πολλαπλασιάζεται με σπόρους αλλά κυρίως με μοσχεύματα. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα μπορεί να γίνει τον Μάρτιο κόβοντας ξυλώδη μοσχεύματα, τον Ιούλιο με ημιξυλώδη μοσχεύματα ή κόβοντας τρυφερούς βλαστούς το φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση παίρνουμε μοσχεύματα μήκους 15 εκατοστών τα οποία στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλάστρα που διατηρούμε σε δροσερό μέρος μέχρι να ριζώσει το φυτό.
5. Κι ένα μυστικό για την αμπέλοψη
Η αμπέλοψη είναι αρκετά ανθεκτική σε μυκητολογικές ασθένειες και σε προσβολές από έντομα. Η πιο συνηθισμένη εντομολογική προσβολή της αμπέλοψης είναι από μελίγκρα. Για την οικολογική αντιμετώπιση της μελίγκρας, ψεκάζουμε με θερινό πολτό ή σάπωνες αλάτων καλίου που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.
Γεια σας
Ποτέ σπέρνουμε τους σπόρους σε γλάστρα ώστε να το μεταφυτεψουμε στη γη?
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Ελπίδα. Κατάλληλη εποχή για να βάλεις τους σπόρους της αμπέλοψης σε γλάστρα είναι στις αρχές της άνοιξης και να τους μεταφυτεύσεις σε κήπο στις αρχές του φθινοπώρου.
Καλησπερα τον μαη ειχα εργατες στον κηπο και καποιος μου εβαψε τον κορμο με άσβεστη τωρα βλέπω οτι εχει ριξει τα φυλλα κατω τα ξερανε αλλα σε διαφορα σημεια έχει αρκετα πρασινα φυλλα τι κανω σ αυτη τη περίπτωση;
Καλησπέρα Γιώργο. Κάνε ένα καλό πότισμα άμεσα στην αμπέλοψη, κλάδεψε τα ξερά φύλλα για να αναβλαστήσει και κάνε ένα πότισμα με εκχύλισμα φυκιών για τόνωση.
Εκχυλισμα φυκιων πως θα το φτιαξω; η θα το αγορασω; Ευχαριστώ
Καλημέρα Γιώργο. Το εκχύλισμα φυκιών που είναι λίπασμα θα το προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Καλημέρα, πέρυσι βγήκε από σπορο αμπελωπας τον έβαλα σε γλαστρακι και φέτος έκανα μεταφύτευση στο σημείο που ήθελα. Είναι μικρό φυτο αλλά πάει καλά. Θέλω να ρωτήσω αν πρέπει να του κόψω τα πιο χαμηλά για να πάρει πιο γρήγορα υψος;
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Ελισάβετ. Πράγματι, αν κόψεις τους πιο χαμηλούς βλαστούς απο την αμπέλοψη, θα έχει μεγαλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη.
Η Αμπέλοψη προκαλεί υγρασία στους τοίχους όπου αναρριχάται όπως λένε για τον κισσό;
Καλησπέρα Αθηνά. η αμπέλοψη ρίχνει τα φύλλα το χειμώνα όποτε υπάρχει περισσότερος αερισμός και λιγότερη υγρασία ειδικά την περίοδο του χειμώνα.
Καλησπέρα! Ποια εποχή είναι η καλύτερη για να φυτευτεί;
Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της αμπέλοψης είναι στις αρχές της άνοιξης μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.
Τη φύτεψα πέρσι τέλος καλοκαιριου μέσα σε αλτάνα ξεκινησε να μεγαλωνει αμεσως και να κολλαει στον τοίχο…εφτασε γυρω στα 2 μέτρα μεχρι που επιασε φθινοπωρο τα φυλλα της κοκκινισαν και επεσαν…τωρα αυτο που εχει μεινει στον τοιχο ειναι τα ξερα κλαδια της! Γιατι? Θα ξαναπεταξει? Η΄χρειαζεται να την βγαλω και να φυτεψω μια καινουργια? Ευχαριστω εκ των προτερων!
Καλημέρα Ειρήνη. Είναι φυσιολογικό που έχασε τα φύλλα της η αμπέλοψη καθώς είναι φυλλοβόλο φυτά. Είναι σίγουρο πως θα αναβλαστήσει μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Καλησπέρα.Έχω αμπέλωψη σε κυλινδρική γλάστρα διαστάσεων Ύψος :80cm Διάμετρος: 70cm.Πέρυσι ανέβηκε στην πέργκολα όπου βοήθησα την αναρρίχηση της με μεταλλικό σύρμα.Φέτος τα φύλλα είναι μικρά και ασθενικά ενώ στην γλάστρα το νερό απορροφάται με μεγάλη δυσκολία λόγω της πυκνότητας των κλαδιών .Η αλήθεια είναι ότι δεν την κλάδεψα ούτε έχω ρίξει λίπασμα.Μήπως πρέπει να κάνω μεταφύτευση σε μεγαλύτερο βαρέλι η να αραιώσω τους συνεχώς αυξανόμενους βλαστούς?Ευχαριστώ.
Καλημέρα Γιιώργο. Κάνε μεταφύτευση και αραίωσε και τους βλαστούς.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΑΜΠΕΛΟΨΗ,ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΕΡΙΞΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΑΘΗΚΑΝ,ΑΠ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ Η ΑΠ ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΤΙΣΜΑ Η ΑΠ ΤΟ ΠΟΛΥ ΛΙΠΑΣΜΑ Η ΑΠΟ ΑΡΡΩΣΤΙΑ.ΦΕΤΟΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ-26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΠΟΛΛΑ ΚΛΑΔΙΑ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΚΟΜΑ ΦΥΛΛΑ,ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΦΥΛΛΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΩ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Καλημέρα Νίκο. Θα έπρεπε να κλαδέψεις την αμπέλοψη στα τέλη του χειμώνα, αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά ώστε να της δώσεις νέα ανάπτυξη και στη συνέχεια να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα. Η αμπέλοψη έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα. Θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ενώ για λίπανση, μόνο την περίοδο της άνοιξης θα απαιτηθεί προσθήκη πλήρους λιπάσματος. Είναι αναγκαίο να κλαδεύουμε την αμπέλοψη για να μπορέσουμε να την κατευθύνουμε προς τα εκεί που θέλουμε.
Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ,ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.
Καλημερα,εχω αμπελοψη στην ταρατσα με σκοπο να γλιτωνω το καλοκαιρι απο τον ηλιο.Δυστηχως τα τελευταια χρονια παρατηρω οτι το φυτο υπολειτουργει,πολλα κλαδια εχουν ξεραθει, αλλα βγαζουν εδω κι εκει καποια μικρα φυλλαρακια κατα μηκος ολοκληρου του κλαδιου και ριχνουν τα φυλλα τους αφου πρωτα ξεραθουν πολυ νωρις-αρχες σεπτεμβρη μεχρι μεσα οκτωβρη ολα εχουν πεσει-.Πλεον εχω αρχισει να στρεφομαι στο αμπελι διοτι κραταει πολυ περισσοτερο το φυλλο του και δεν εχει προβλημα με τον πολυ ηλιο οπως συμβαινει με την αμπελοψη.Τελος να επισημανω το γεγονος οτι η αμπελοψη πλεον δεν βγαζει κορυφες και σκεφτομαι να κανω καποιο γεναιο κλαδεμα τον χειμωνα ακομα και στα υγιη μηπως και καταφερω να το ανανεωσω.Τι γνωμη εχετε? Ευχαριστω
Καλησπέρα Νίκο.
Σίγουρα, θα ήταν καλό να κλαδέψεις την αμπέλοψη για να ανανεωθεί η βλάστηση της. Σίγουρα, θα ήταν καλό να βάζεις συχνά την περίοδο του καλοκαιριού υδατοδιαλυτό λίπασμα για να αναπτυχθεί καλύτερα.
όταν την φυτέψεις …απλά δεν την ” χαλάς ” με ΤΙΠΟΤΑ.
επίσης όποιο κομμάτι πέσει κάτω φυτρώνει.