Σπανάκι σε γλάστρα: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Το σπανάκι είναι από τα δημοφιλή λαχανικά που τρώμε σε σαλάτες, πίτες, φαγητά και είναι πολύ εύκολο να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Το σπανάκι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας, μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή και γι’ αυτό το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε ερασιτέχνες κηπουρούς που κάνουν τα πρώτα βήματα στην καλλιέργεια λαχανικών, όπως και το μαρούλι. Το σπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέσκουλο και το παντζάρι.
1. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια σπανακιού σε γλάστρα;
Το σπανάκι χρειάζεται γόνιμο υπόστρωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό καλό είναι να προμηθευτούμε φυτόχωμα ειδικό για κηπευτικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να ενσωματώσουμε κοπριά, κομπόστ ακόμα και στάχτη μέσα στο χώμα της γλάστρας για να αυξήσουμε την οργανική ουσία.
Το σπανάκι ευδοκιμεί σε δροσερό, σχετικα ψυχρό καιρό σε συνθήκες θερμοκρασίας μεταξύ 12-18 βαθμών Κελσίου αν και αντέχει και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Αναζητούμε θέση με αρκετή ηλιοφάνεια για το σπανάκι κατά τη χειμερινή περίοδο και ημισκιερές κατά την ανοιξιάτικη περίοδο που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.
2. Πώς φυτεύουμε σπανάκι σε γλάστρα;
Μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους του σπανακιού κατευθείαν στη γλάστρα μας, σχετικά αραιά, και σε βάθος περίπου 2 εκατοστών. Σε διαφορετική περίπτωση, προμηθευόμαστε έτοιμα σπορόφυτα σπανακιού για να τα φυτέψουμε στις γλάστρες σε αποστάσεις 20-25 εκατοστών μεταξύ κάθε φυτού.
Επιλέγουμε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες βάθους 20-25 εκατοστών, καθώς επαρκούν για την ανάπτυξη τους. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τις ανάγκες μας σε φυτόχωμα.
Το σπανάκι μπορεί να συγκαλλιεργηθεί στις γλάστρες με επιτυχία με σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο. Η συγκαλλιέργεια φυτών είναι μία μέθοδος καλλιέργειας που μας επιτρέπει να βελτιώσουμε την παραγωγή μας, ποιοτικά και ποσοτικά.
3. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το σπανάκι σε γλάστρα;
Το σπανάκι έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό όταν το φυτεύουμε σε γλάστρα και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το υπόστρωμα στη γλάστρα είναι σχετικά υγρό. Επειδή όμως το ριζικό του σύστημα είναι επιφανειακό, θα χρειαστούν συχνά ελαφριά ποτίσματα. Η συχνότητα των ποτισμάτων για το σπανάκι πρέπει είναι μεγαλύτερη σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών.
Σχετικά με τη λίπανση, το σπανάκι χρειάζεται άζωτο για την καλή ανάπτυξη του φυλλώματος του. Επιβάλλεται κάθε 20-30 μέρες, να ενσωματώνουμε στο χώμα, γύρω από κάθε σπανάκι, δυο κουταλιές της σούπας κοπριά ή μία κουταλιά της σούπας βιολογικό λίπασμα αζώτου.
4. Πότε μπορούμε να συγκομίσουμε το σπανάκι από τη γλάστρα;
Mπορούμε να συγκομίσουμε το σπανάκι μας περίπου 2 μήνες μετά την μεταφύτευση κόβοντας το φυτό από τη ρίζα με ένα μαχαίρι. Μπορούμε επίσης να κόβουμε σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα του σπανακιού για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια στη συγκομιδή που μπορεί να ξεπεράσει και τους δυο μήνες. Συγκεκριμένα, αφήνουμε τα κεντρικά φύλλα του σπανακιού για να τα συλλέξουμε όταν θα γίνουν μεγαλύτερα.
Αν θέλουμε το σπανάκι μας για σαλάτα, προτιμάμε να κόβουμε τα φύλλα όταν είναι μικρά για να είναι πιο τρυφερά, ενώ τα μεγαλύτερα φύλλα τα χρησιμοποιούμε για μαγείρεμα.
5. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του σπανακιού σε γλάστρα;
Το κοινό σπανάκι μπορεί να φυτευτεί από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα της άνοιξης, ενώ αργότερα τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστούμε ειδικές ποικιλίες σπανακιού που είναι ανθεκτικές στο ξεβλάστωμα δηλαδή να μην ανθίζουν πρόωρα και να σταματά η παραγωγή νέων φύλλων.
Καλησπέρα σας, παρατήρησα στα σπανάκια που έχω σε μια ζαρτινιέρα άσπρα σημάδια πάνω σε ενα δύο φύλλα. Δεν φαίνεται να έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο. Τι μπορεί να είναι και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Καλησπέρα Απόστολε. Αν δεν έχει προσβληθεί από έντομο, μπορεί να είναι προσβολή από μυκητολογική ασθένεια. Ψέκασε με διάλυμα μαγειρικής σόδας διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.
Θα το δοκιμάσω. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και μπράβο σας για όλο το έργο σας στα Μυστικά του Κήπου.
Σε ευχαριστούμε πολύ.