15 σπιτικά υλικά για την προστασία των φυτών

σπιτικα υλικα για προστασια φυτων

Ποιος είναι ο πιο ήπιος τρόπος για να προστατέψουμε τα φυτά μας από ασθένειες και έντομα;

Η χρήση σπιτικών υλικών είναι μία φυσική, προσιτή και αγαπημένη στους ερασιτέχνες οικολογική πρακτική για την προστασία των φυτών.

Είναι εύκολη και άμεση, καθώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε σπιτικά υλικά που βρίσκουμε στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου μας.

Επιπλέον, μας επιτρέπει να προστατεύσουμε με ασφάλεια τα φυτά από ασθένειες και έντομα χωρίς να επιβαρύνουμε με τοξικές ουσίες στο περιβάλλον, τα κατοικίδια και την υγεία μας.

Ειδικά όταν έχουμε λίγα φυτά στο σπίτι ή σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής των φυτών, η χρήση σπιτικών σκευασμάτων είναι ιδιαίτερα άμεση και οικονομική.

Χρησιμοποιώντας σπιτικά σκευάσματα, όπως τα διαλύματα με σαπούνι, σκόρδο, ξύδι ή μαγειρική σόδα, πετυχαίνουμε έναν βιώσιμο τρόπο διατήρησης της υγείας των φυτών και μειώνουμε την εξάρτηση από χημικά προϊόντα.

Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά για φυσικό λίπασμα στα φυτά όπως τα υπολείμματα καφέ και οι φλούδες από τις μπανάνες, στα οποία έχουμε αναφερθεί ξεχωριστά.

Με αυτές τις οικιακές μεθόδους που συνδυάζουν την οικονομία, την ασφάλεια και την οικολογική ευαισθησία, διασφαλίζουμε ταυτόχρονα ένα υγιές και όμορφο φυσικό περιβάλλον τόσο για τα φυτά όσο και για εμάς.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε σε αρκετά σπιτικά υλικά και σε απλές χρήσιμες συνταγές για την προστασία των φυτών μας από έντομα και ασθένειες.

Διαφήμιση

Ποια είναι τα κυριότερα σπιτικά υλικά που προστατεύουν τα φυτά;

Ανοίγοντας τα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου μας, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε αρκετά σπιτικά υλικά για να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα κυριότερα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κηπουρική για την προστασία των φυτών, καθώς και πώς τα συνδυάζουμε σε σπιτικές συνταγές για να τα εφαρμόσουμε στα φυτά με τον καλύτερο και αποτελεσματικό τρόπο.

1. Πράσινο σαπούνι στα φυτά

Για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως της μελίγκρας και του αλευρώδη, χρησιμοποιούμε την πιο απλή παραδοσιακή συνταγή για ένα φυσικό εντομοκτόνο με πράσινο σαπούνι.

Σπιτική συνταγή: Αναμιγνύουμε 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα (5ml) σε 1 λίτρο χλιαρού νερού.

Τρόπος εφαρμογής: Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών, τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, κάθε 4-5 μέρες.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

2. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και απωθητικές του ιδιότητες. Σε συνδυασμό με πράσινο σαπούνι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση εντόμων όπως η μελίγκρα και οι κάμπιες.

Σπιτική συνταγή: Αλέθουμε 1 κεφαλή σκόρδου σε μπλέντερ και το διαλύουμε σε 1 λίτρο νερό. Αφήνουμε το διάλυμα για 24 ώρες, στη συνέχεια το στραγγίζουμε από μία σίτα και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι.

Τρόπος εφαρμογής: Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών, τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, κάθε 7 μέρες.

σκορδο καλλιεργεια
Σκόρδο: Καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

3. Μαγειρική σόδα στα φυτά

Η μαγειρική σόδα είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση μυκητολογικών ασθενειών των φυτών, όπως το ωίδιο, η μαύρη κηλίδωση της τριανταφυλλιάς και η σκωρίαση.

Σπιτική συνταγή: Διαλύουμε 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο χλιαρού νερού και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο διάλυμα 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Τρόπος εφαρμογής: Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών, τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, κάθε 10 μέρες.

Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας

4. Κανέλα στα φυτά

Η κανέλα λειτουργεί βοηθάει στην προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών σε πολλά λαχανικά όπως στην καλλιέργεια ντομάτας, καλλιέργεια πιπεριάς και καλλιέργεια αγγουριάς, καθώς επίσης σε καλλωπιστικά φυτά όπως σε ορτανσίες και τριανταφυλλιές.

Σπιτική συνταγή: Σε ένα βάζο ανθεκτικό σε υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας τριμμένη κανέλα σε 1 λίτρο ζεστό νερό και κλείνουμε το βάζο με καπάκι. Αφήνουμε το διάλυμα της κανέλας να κρυώσει για 1 ώρα και στη συνέχεια το περνάμε μέσα από μία σίτα ή από ένα φίλτρο καφέ.

Τρόπος εφαρμογής: Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με το διάλυμα κανέλας και επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό κάθε 2 εβδομάδες.

Πώς χρησιμοποιούμε την κανέλα στα φυτά του κήπου
Πώς χρησιμοποιούμε την κανέλα στα φυτά του κήπου
Διαφήμιση

5. Ξύδι στα φυτά

Το ξίδι θεωρείται ένα φυσικό μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται σε σπιτικές συνταγές για την προστασία από ασθένειες που προσβάλλουν λαχανικά και καλλωπιστικά φυτά όπως ο περονόσπορος, η μαύρη κηλίδωση και η σκωρίαση.

Σπιτική συνταγή: Αναμιγνύουμε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι σε 1 λίτρο χλιαρό νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε στο διάλυμα 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά.

Τρόπος εφαρμογής: ψεκάζουμε τα φύτά μας τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για μεγαλύτερη προστασία, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε βδομάδα.

Πώς χρησιμοποιούμε το ξύδι στα φυτά του κήπου
Πώς χρησιμοποιούμε το ξύδι στα φυτά του κήπου

6. Γάλα στα φυτά

Το γάλα χρησιμοποιείται για την προληπτική αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του ωιδίου σε λαχανικά, σε καρποφόρα δέντρα όπως η μηλιά και η αχλαδιά, καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως σε ζίνιες, ορτανσίες και τριανταφυλλιές.

Σπιτική συνταγή: Διαλύουμε σε ένα ψεκαστήρι ενός λίτρου, γάλα και νερό σε αναλογία περίπου 1:2, δηλαδή προσθέτουμε 350ml γάλακτος και 650ml νερό για να φτιάξουμε 1 λίτρο διαλύματος

Τρόπος εφαρμογής: Ψεκάζουμε το φύλλωμα του φυτού και επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό κάθε 7-10 μέρες ανάλογα την ένταση της προσβολής. Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής είναι μεγαλύτερη όταν ο ψεκασμός γίνεται σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας.

Πώς χρησιμοποιούμε το γάλα στα φυτά του κήπου
Πώς χρησιμοποιούμε το γάλα στα φυτά του κήπου

7. Οινόπνευμα στα φυτά

Το οινόπνευμα χρησιμοποιείται συνήθως συνοδευτικά σε συνταγές με πράσινο σαπούνι ή με μαγειρική σόδα για την προστασία από έντομα και ασθένειες. Όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο για τον καθαρισμό των φυτών από το έντομο της ψώρας.

Σπιτική συνταγή: Βρέχουμε ένα σφουγγάρι ή ένα μαλακό πανί μέσα σε οινόπνευμα. Για τη χρήση στα φυτά, προτιμάμε το λευκό οινόπνευμα, καθώς είναι καθαρό από προσμείξεις.

Τρόπος εφαρμογής: Καθαρίζουμε το φύλλωμα σε καλλωπιστικά φυτά και φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά όταν παρατηρούμε αρχικά στάδια προσβολής από το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή) που είναι κολλημένα πάνω στα φύλλα των φυτών. Αποφεύγουμε αυτή την εφαρμογή σε φυτά εξωτερικού χώρου καθώς η επαφή με το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών.

Οινόπνευμα στα φυτά
Πώς χρησιμοποιούμε το οινόπνευμα στα φυτά

8. Πιπέρι καγιέν στα φυτά

Το σκόνισμα των των φυτών με πιπέρι καγιέν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσβολή από κάμπιες σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια, καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως χρυσάνθεμα και τριανταφυλλιές, αλλά και σε αρωματικά φυτά όπως δεντρολίβανο και λεβάντα.

Σπιτική συνταγή: Ανακατεύουμε καλά 1 νεροπότηρο (300 γραμμάρια) αλεύρι και 4 κουταλιές της σούπας (80 γραμμάρια πιπέρι) καγιέν σε ένα μικρό μπολ δημιουργώντας ένα ομογενές μίγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Xρησιμοποιώντας ένα καλσόν ή ένα τούλι, σκονίζουμε με το μίγμα κανέλας καλά τα φύλλα των φυτών, ώστε να παραμείνει πάνω στο φύλλωμα των φυτών. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, καθώς η υγρασία πάνω στα φυτά βοηθάει στην καλύτερη προσκόλληση του μίγματος στα φύλλα.

Πώς χρησιμοποιούμε το πιπέρι καγιέν στα φυτά του κήπου
Πώς χρησιμοποιούμε το πιπέρι καγιέν στα φυτά του κήπου
Διαφήμιση

9. Στάχτη στα φυτά

Η στάχτη έχει ευρεία εφαρμογή στην οικολογική προστασία των φυτών με διάφορους τρόπους όπως για την απώθηση σαλιγκαριών, για απώθηση εντόμων καθώς και για την προστασία των σπόρων.

Σπιτική συνταγή: Συλλέγουμε στάχτη καθαρή από προσμείξεις με άλλα υλικά όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό και δεν προέρχεται από ξύλα που είναι βαμμένα ή έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία με χημικές ουσίες.

Τρόπος εφαρμογής: Για να τα προστατεύσουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια, ρίχνουμε την στάχτη σε απόσταση 10 εκατοστά γύρω από το φυτό ή παράλληλα με τη γραμμή φύτευσης. Αν βρέξει και χαθεί η στάχτη, θα πρέπει να κάνουμε άμεσα νέα εφαρμογή.

Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο
Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο

10. Μπύρα στα φυτά

Χρησιμοποιούμε τη μπύρα για να φτιάξουμε παγίδες προσέλκυσης εντόμων και να προστατέψουμε τα φυτά μας από τη μύγα της μεσογείου, που προσβάλλει τα φρούτα των καρποφόρων δέντρων, και επιβλαβή έντομα που επισκέπτονται τον λαχανόκηπο μας.

Σπιτική συνταγή: Για τη δημιουργία της παγίδας χρησιμοποιούμε μεγάλα πλαστικά μπουκάλια και βάζουμε μπύρα μέχρι τη μέση του μπουκαλιού. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι ή υγρό πιάτων και ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν τα υλικά.

Τρόπος εφαρμογής: Ανοίγουμε μεγάλες τρύπες στο πάνω μέρος των μπουκαλιών για να παγιδεύσουμε τα έντομα. Κρεμάμε τις παγίδες κοντά στο φύλλωμα των φυτών στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στον λαχανόκηπο μας. Η μυρωδιά της μπύρας προσελκύει τα έντομα, τα οποία εισέρχονται από τις τρύπες του μπουκαλιού και πέφτουν μέσα στο διάλυμα.

Μπύρα στα φυτά
Πώς χρησιμοποιούμε τη μπύρα στα φυτά

11. Μέλι στα φυτά

Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε αυτοσχέδιες παγίδες με κόλλα για την αντιμετώπιση εντόμων προσβάλλουν τα φυτά του κήπου μας όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα και ο θρίπας αντικαθιστώντας την εντομολογική κόλλα.

Σπιτική συνταγή: Αλείφουμε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής το μέλι πάνω σε πλαστικοποιημένα φύλλα διαφόρων χρωμάτων κίτρινου, μπλε και μαύρου.

Τρόπος εφαρμογής: Κρεμάμε τα φύλλα με το μέλι σε πασαλάκια κοντά στα λαχανικά ή στα καλλωπιστικά φυτά με πασαλάκια στήριξης ή απευθείας στο φύλλωμα των καρποφόρων δέντρων για να παγιδέψουμε τα έντομα.

Μέλι στα φυτά
Πώς χρησιμοποιούμε το μέλι στα φυτά

12. Ελαιόλαδο στα φυτά

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό υλικό σε συνταγές με πράσινο σαπούνι ή μαγειρική σόδα για την προστασία από έντομα και μυκητολογικές ασθένειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα φυτά για την προστασία από σκόνη των φυτών εσωτερικού χώρου.

Τρόπος εφαρμογής: Βρέχουμε ένα μαλακό πανάκι σε ελαιόλαδο και καθαρίζουμε απαλά τα μεγάλα φύλλα σε φυτά εσωτερικού χώρου όπως η μονστέρα, η δράκαινα, ο φίκος λυράτα, το ανθούριο και ο ζαμιόκουλκας. Με αυτόν τον τρόπο, τα καθαρίζουμε από τη σκόνη, τα προστατεύουμε από προσβολές εντόμων ενώ παράλληλα τους χαρίζουμε μία γυαλιστερή λάμψη.

Λάδι στα φυτά
Πώς χρησιμοποιούμε το λάδι στα φυτά
Διαφήμιση

13. Αλεύρι στα φυτά

To αλεύρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες ή στον κήπο για την αντιμετώπιση εντόμων όπως η μελίγκρα και οι κάμπιες καθώς και για την αντιμετώπιση των ακριδών.

Τρόπος εφαρμογής: Σκονίσουμε με ένα τούλι ή με ένα καλσόν το φύλλωμα σε λαχανικά, σε καλλωπιστικά φυτά και σε καρποφόρα δέντρα για την προστασία από έντομα και ακρίδες. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, καθώς η υγρασία πάνω στα φυτά βοηθάει στην καλύτερη προσκόλληση του μίγματος στα φύλλα.

Αλεύρι στα φυτά
Πώς χρησιμοποιούμε το αλεύρι στα φυτά

14. Αιθέρια έλαια στα φυτά

Διάφορα αιθέρια έλαια όπως του δεντρολίβανου, της μέντας και της λεβάντας δρουν απωθητικά για αρκετά έντομα στον κήπο, όπως για τις βρωμούσες, τη μελίγκρα και τις κάμπιες.

Σπιτική συνταγή: Προσθέτουμε 5 σταγόνες ενός ή περισσοτέρων αιθέριων ελαίων σε ένα λίτρο νερό για να φτιάξουμε το διάλυμα ψεκασμού.

Τρόπος εφαρμογής: Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με το διάλυμα των αιθέρων ελαίων για την προληπτική απώθηση των εντόμων κάθε 5 μέρες. Εναλλακτικά, μπορούμε να ρίξουμε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα κομμάτι βαμβάκι και να το τοποθετήσουμε κοντά στη ρίζα του φυτού.

Πώς φτιάχνουμε αιθέρια έλαια στο σπίτι
Πώς φτιάχνουμε αιθέρια έλαια στο σπίτι

15. Ασπιρίνη στα φυτά

Για να μην μαραθούν γρήγορα τα κομμένα λουλούδια στο βάζο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ασπιρίνη για να διατηρήσουμε τα λουλούδια μας στο βάζο ανθισμένα με ολοζώντανα χρώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τρόπος εφαρμογής: Βάζουμε μία ασπιρίνη μέσα στο βάζο με τα λουλούδια, μία φορά την εβδομάδα, αφού πρώτα έχουμε αλλάξει το νερό. Το σαλικυλικό οξύ της ασπιρίνης καθυστερεί τον σχηματισμό της ορμόνης που προκαλεί την γήρανση και ξήρανση των κομμένων λουλουδιών.

Ασπιρίνη στα φυτά
Μπορούμε να δώσουμε ασπιρίνη στα φυτά;

Κι ένα μυστικό για την εφαρμογή των σπιτικών διαλυμάτων

Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με τα σπιτικά διαλύματα όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 30°C ή κατά την διάρκεια του μεσημεριανού ήλιου για να μη δημιουργήσουμε εγκαύματα στα φυτά.

Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *