Γιατί δεν κάνουν πεπόνια οι πεπονιές;

γιατι δεν κανει πεπονια η πεπονια

Ένα πρόβλημα που μπορεί να συναντήσουμε στην καλλιέργεια της πεπονιάς είναι η μειωμένη καρποφορία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φυτά της πεπονιάς δεν έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη στον κήπο μας. Άλλες φορές εμφανίζουν μειωμένη ανθοφορία ή προβληματική καρπόδεση καθώς τα άνθη πέφτουν ή καταστρέφονται πριν δέσουν καρπούς.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες φορές που οι καρποί της πεπονιάς παραμένουν μικροί, δεν μεγαλώνουν και δεν ωριμάζουν φυσιολογικά με αποτέλεσμα να μην τρώγονται λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά τους λόγους που οι πεπονιές δεν κάνουν καρπούς καθώς και χρήσιμες συμβουλές φροντίδας ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια συγκομιδή από νόστιμα και αρωματικά πεπόνια κάθε καλοκαίρι.

Διαφήμιση

Γιατί οι πεπονιές δεν κάνουν καρπούς;

Η μειωμένη παραγωγή στην καλλιέργεια του πεπονιού στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζεται με: την προσβολή από ασθένειες και έντομα, με προβληματικό πότισμα των φυτών της πεπονιάς καθώς και με τη λίπανση των φυτών.

Ενδεχόμενη εμφάνιση δυσμενών καιρικών συνθηκών μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην καρποφορία της πεπονιάς.

1. H προσβολή από ασθένειες και έντομα εμποδίζει την πλούσια παραγωγή πεπονιών

Υπάρχουν πολλές ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τα άνθη και τους καρπούς της πεπονιάς με αποτέλεσμα να μην έχουμε καλή συγκομιδή πεπονιών κάθε χρόνο από τον κήπο μας.

Για την προστασία από ασθένειες της πεπονιάς όπως το ωίδιο και η ανθράκωση, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με βιολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός και το θειάφι.

Για την προστασία της πεπονιάς από έντομα όπως ο αλευρώδης και η μελίγκρα καθώς και από τον τετράνυχο, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως η φυσική πυρεθρίνη και τα άλατα καλίου.

θειαφι στα φυτα
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)

2. Η προσθήκη λιπάσματος είναι βασική προϋπόθεση για πλούσια συγκομιδή πεπονιών

Η καλλιέργεια της πεπονιάς έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση ώστε να επιτύχουμε καλή και ποιοτική παραγωγή πεπονιών, ειδικά όταν φυτεύουμε εδάφη που δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμα.

Συγκεκριμένα, κατά τη φύτευση των φυτών πεπονιάς, προσθέτουμε κοπριά και κομπόστ για να βελτιώσουμε το έδαφος και να το ενισχύσουμε με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους
Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας των πεπονιών, προσθέτουμε τακτικά βιολογικό λίπασμα που περιέχει τα βασικά θρεπτικά στοιχεία όπως το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο.

Συμπληρωματικά, μπορούμε να κάνουμε ψεκασμούς στο φύλλωμα των φυτών με ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το βόριο, κάτι που βοηθά σημαντικά στο σχηματισμό καρπών της πεπονιάς.

3. Το άφθονο πότισμα των φυτών πεπονιάς είναι απαραίτητο για πλούσια παραγωγή πεπονιών

Οι πεπονιές χρειάζονται τακτικό πότισμα για να αναπτυχθούν κατά την διάρκεια της καλλιέργειας ώστε να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανθοφορία και πλούσια παραγωγή καρπών.

Σε συνθήκες ξηρασίας και μειωμένου ποτίσματος, τα φυτά της πεπονιάς παρουσιάζουν καχεκτική ανάπτυξη, μειωμένη ανθοφορία ενώ οι καρποί που θα σχηματιστούν δεν μεγαλώνουν ικανοποιητικά.

4. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιουργούν προβλήματα στην ανθοφορία της πεπονιάς

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και οι έντονες ηλιακές ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν κάψιμο των ανθών της πεπονιάς και μειωμένη επιτυχία στην καρπόδεση πεπονιών.

Για να το αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς συνθήκες του καλοκαιριού, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά της πεπονιάς με ειδικό λίπασμα φυκιών.

Επίσης, τα πεπόνια είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και μπορούν να υποστούν ηλιεγκαύματα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού σε βαθμό που να είναι ακατάλληλα για φάγωμα.

Για να τα προστατέψουμε, καλύπτουμε τους καρπούς με κοντινά φύλλα της πεπονιάς, τοποθετούμε από πάνω τους ξερά χόρτα και άχυρα ή ειδικό δίχτυ αντιηλιακής προστασίας.

πεπονι καλλιεργεια φυτευση
11 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

Κι ένα μυστικό για πλούσια παραγωγή πεπονιών

Αν και οι περισσότεροι καλλιεργητές δεν συνηθίζουν να κλαδεύουν τα πεπόνια, το κλάδεμα της πεπονιάς είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, ώστε να ελέγξουμε τη βλαστική ανάπτυξη του φυτού για να παράγει πολλούς και νόστιμους καρπούς.

κλαδεμα πεπονιας
Πώς γίνεται το κλάδεμα της πεπονιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *